Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του «shutdown»

Η αναστολή της αμερικανικής κυβέρνησης έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του διεθνούς χώρου και, πόσο μάλλον, του αμερικανικού λαού. Το «shutdown», ωστόσο φαίνεται ήδη να έχει επηρεάσει όχι μόνο την οικονομία και το δυναμικό της προφίλ, αλλά και την ανταπόκριση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αναλυτικότερα το «shutdown» δεν είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, όν εξαιρετικά επιζήμιο για την πολιτική του Donald Trump. Το αδιέξοδο προέκυψε, όταν ο Πρόεδρος απέρριψε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών, μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, με σκοπό την επιχορήγηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δεν εστιάζεται στις πολιτικές προεκτάσεις της αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης ή στους λόγους πίσω από αυτήν, αλλά στις επιπτώσεις που αυτή έχει στο περιβάλλον. Η αδιαλλαξία του Αμερικανού Προέδρου και των Δημοκρατικών έχει αφήσει πάνω από  800.000 υπαλλήλους απλήρωτους από τις 22 Δεκεμβρίου.  Αυτό σημαίνει ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες είτε υπολειτουργούν είτε έχουν κλείσει για πάνω από ένα μήνα. Η παρούσα αναστολή φαίνεται να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον, καθώς πολλές από τις υπηρεσίες που φροντίζουν, αλλά και προστατεύουν τη φύση βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Παρακάτω γίνεται μία αναλυτική περιγραφή για την περιβαλλοντική κρίση, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Αρχικά, τα εθνικά πάρκα σε όλη την χώρα έχουν πληγεί από το κλείσιμο της κυβέρνησης. Σε μερικά μεγάλα πάρκα, όπως το Joshua Tree και το Yosemite, οι επισκέπτες έχουν αναφέρει την ύπαρξη αποβλήτων.  Το ιστορικό πάρκο του Los Angeles (Joshua Tree),  τον τελευταίο μήνα,  υπέστη καταστροφές που είχαν αποφευχθεί για χρόνια. Οι υπάλληλοι που επέστρεψαν και αντιμετώπισαν τις πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει υποστεί, βρέθηκαν κυριολεκτικά σε μία κατάσταση χάους, με κατεστραμμένα δέντρα, γκράφιτι και ερειπωμένα μονοπάτια. Η μειωμένη φύλαξη και επίβλεψη αύξησε τους βανδαλισμούς και, επομένως, το πάρκο θα χρειαστεί, όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του, πάρα πολλά χρόνια για να ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσαν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του «Shutdown», οπότε και δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό για να σώσει την κατάσταση. Οι υπάλληλοι, όταν επέστρεψαν, αντίκρισαν εικόνες καταστροφής, καθώς αυτοκίνητα και μηχανές επιδίδονταν σε αγώνες μέσα στο πάρκο, ξεριζώνοντας δέντρα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που χρησιμοποίησαν το πάρκο ως κάμπινγκ, αφήνοντας πίσω τους τόνους σκουπιδιών.

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Η δεύτερη συνέπεια από την παρούσα αναστολή της κυβέρνησης, είναι η προσωρινή παύση ελέγχου των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα μεγάλο ποσοστό των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Τροφής και Φαρμάκων δεν έχουν πληρωθεί, αφήνοντας το 80% των αμερικανικών τροφίμων εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους, και μάλιστα λίγο αργότερα από το ξέσπασμα του E coli, καταγράφοντας τουλάχιστον 62 θανάτους σε μόλις λίγους μήνες. Ωστόσο, από αυτή την αναμονή, δεν επηρεάζεται μόνο την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά και άλλες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την έλεγχο βασικών δραστηριοτήτων πάνω στο πλανήτη μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος[1] (Environmental Protection Agency – ΕΡΑ), οι επιθεωρητές της οποίας επί του παρόντος βρίσκονται εκτός εργασίας.

Εκτός από τις προαναφερθείσες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία και την ασφάλεια, έχει επηρεαστεί και ο ερευνητικός τομέας, καθώς τα περισσότερα κυβερνητικά εργαστήρια είναι κλειστά. Σημαντικές μελέτες, είτε πάνω στο οικοσύστημα είτε στις πρωτοποριακές έρευνες για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, φαίνεται να επιβραδύνονται. Ο αμερικανικός λαός πληρώνει φόρους με την προσδοκία ότι η χώρα του θα είναι «παγκόσμιος ηγέτης» στην επιστημονική καινοτομία για έναν καλύτερο και υγιέστερο κόσμο,όμως η εν λόγω προσδοκία φαίνεται πλέον να αποτελεί ένα απατηλό όνειρο. Ενώ μερικές από τις παραπάνω έρευνες θα επαναλειτουργήσουν, όταν η κυβέρνηση τελικά λειτουργήσει εκ νέου, κάποιες μελέτες θα σταματήσουν εξ ’ολοκλήρου, λόγω της παρούσας κωλυσιεργίας. Μολονότι το «shutdown» εμφανίζεται ως ένα παροδικό ζήτημα, είναι αρκετά σημαντικό να τονίσουμε τη μη τέλεση τέτοιων ερευνών, αλλά και την απουσία ερευνητών από σημαντικά συνέδρια, όπως αυτό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. Ειδικότερα, οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν την επικείμενη ετήσια συνάντηση για τα κέντρα έρευνας περιβαλλοντικών ανισοτήτων υγείας. Εάν δεν υπάρξει άμεση λύση στο κλείσιμο, αυτή η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της EPA και οι ερευνητές θα χάσουν την ευκαιρία για ανατροφοδότηση σχετικά με θέματα κρίσιμα για τους ευάλωτους πληθυσμούς των Η.Π.Α.

Περνώντας στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω του «shutdown», θα αναλύσουμε ένα από τα σημαντικότερα όργανα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. Αναλυτικότερα, τα  προγράμματα Marine Mammal Health και Stranding Response Program [2] συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υγείας των θαλάσσιων θηλαστικών, δημιουργώντας ένα δίκτυο εθελοντών και βιολόγων σε όλα τα παράκτια κράτη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μέσω της τροποποίησης του νόμου περί προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών του 1992 και εποπτεύεται από την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας (National Marine Fisheries Service) της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Το 2012, το δίκτυο ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 4.500 περιστατικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα προγράμματα που οργανώνουν την διάσωση θαλάσσιων θηλαστικών μαζί με την National Oceanic and Atmospheric Administration βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Από την παραπάνω πρόταση είναι εύλογα κατανοητό ότι ένα μεγάλο ποσοστό της θαλάσσιας ζωής βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τέλος, η βασική συνέπεια του shutdown είναι η ίδια η διαμάχη για τα προτερήματα ή τα μειονεκτήματα του συνοριακού τείχους. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, στον όποιο κυριαρχεί η ιδέα του ίδιου του τείχους, απορροφώντας την προσοχή από σημαντικά ζητήματα, όπως την αυξανόμενη περιβαλλοντολογική κρίση. Ενδεχομένως, στο μέλλον η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη διευθέτησης ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια, αλλά και την ευημερία των πολιτών.

Πηγές:

  1. Wolf, B. & Stracqualursi, V. & Cole, D. (2019). 102 (and counting) very real direct effects of the partial government shutdown. CNN politics. Ιανουάριος
  2. CNN Greece. (2019). ΗΠΑ: Το διαβόητο shutdown έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στον πολιτισμό. Φεβρουάριος
  3. Atkin, E. (2019). The Trump Shutdown Is an Environmental Crisis” THE NEW REPUBLIC. Ιανουάριος
  4. ProNews. (2019). Το μερικό shutdown των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ κλείνει έναν μήνα και είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία των ΗΠΑ.
  5. Gibbens, S. & Borunda, A. & Parker, L. (2019). 5 key environmental impacts of the government shutdown. National Geographic.

[1] The Environmental Protection Agency (EPA) is an independent agency of the United States federal government for environmental protection. President Richard Nixon proposed the establishment of EPA on July 9, 1970[4] and it began operation on December 2, 1970, after Nixon signed an executive order. The order establishing the EPA was ratified by committee hearings in the House and Senate. The agency is led by its Administrator, who is appointed by the President and approved by Congress. The current acting Administrator following the resignation of Scott Pruitt is Deputy Administrator Andrew Wheeler. The EPA is not a Cabinet department, but the Administrator is normally given cabinet rank.

[2] The Marine Mammal Health and Stranding Response Program coordinates emergency responses to sick, injured, distressed, or dead seals, sea lions, dolphins, porpoises, and whales. The 1992 Amendments to the Marine Mammal Protection Act formalized this program and designated NOAA Fisheries’ Office of Protected Resources as the lead agency to coordinate related activities.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση πολιτικής ανάλυσης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές έρευνες ως βοηθός αλλά και εκπονήτρια ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. . Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της Διεθνής Πολιτικής , της Πολιτικής Οικονομίας αλλά και του Πολιτικού Μάρκετινγκ.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Google Profile

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest