Άρειος Πάγος: «Όχι» στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφάσισε για την τύχη των 8 Τούρκων Αξιωματικών που ήρθαν στη χώρα μας για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Για τους έξι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι αποφάσεις των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες, και για τους δύο Τούρκους ήταν κατά πλειοψηφία.

Τον Ιούλιο του 2016, στην γειτονική μας Τουρκία, έγινε απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος. Η όλη αναταραχή διήρκεσε κάποιες ώρες, και έτσι, το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου, είχε διαπιστωθεί η αποτυχία του πραξικοπήματος. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Ηγεσίας (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) καταδίκασαν την πράξη, και κάλεσαν τους πραξικοπηματίες να σταματήσουν άμεσα.

Όταν, πλέον, είχαν όλα τελειώσει, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις συστάσεις από τη διεθνή ηγεσία να μην προβεί σε ενέργειες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους, προχώρησε σε αμέτρητες συλλήψεις στρατιωτικών, αλλά και πολιτών. Τούρκοι δικηγόροι αναφέρουν ότι είχε καταστεί αδύνατη η επικοινωνία τους με τους (συλληφθέντες) πελάτες τους.

Χαρακτηριστικό ήταν το κάλεσμα της Εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, και του Επιτρόπου Johannes Hahn, με το οποίο ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας και από την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας στους διεθνείς νομικούς κανόνες.

Ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονταν στην Τουρκία, οι ελληνικές αρχές έπρεπε να εξετάσουν το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα το βράδυ της 16ης Ιουλίου. Οι αρμόδιες αρχές, τον Σεπτέμβριο του 2016, απέρριψαν το αίτημα, με αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις περί μη συμμετοχής των 8 αξιωματικών στο πραξικόπημα.

Σε ποιους όμως απονέμεται το καθεστώς του πρόσφυγα;

Στο άρθρο 14 παρ. 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, ορίζεται ρητά το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος να αιτηθεί άσυλο σε έδαφος άλλης χώρας όταν διώκεται για τις πολιτικές, θρησκευτικές κ.ο.κ πεποιθήσεις του.

Το ζήτημα που προκύπτει εδώ, όμως, είναι ότι οι φερόμενοι ως πραξικοπηματίες, εάν ενήργησαν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και είχαν σκοπό την κατάλυση αυτού, θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία και να αντιμετωπίσουν τις διαδικασίες που ορίζει ο τουρκικός ποινικός νόμος. Οι ίδιοι οι αξιωματικοί ανέφεραν στο αίτημά τους ότι δεν επιθυμούν να γυρίσουν στη χώρα τους, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους.

Σε όλη αυτή την προβληματική έρχεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου στα άρθρα 3 και 13 κατοχυρώνεται, αφενός, η προστασία του καθενός από οποιουδήποτε είδους βασανιστήρια (τα βασανιστήρια απαγορεύονται ρητά και στο άρθρο 7 τους Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα) και, αφετέρου, το δικαίωμα να προσφύγει ο οποιοσδήποτε, όταν έχουν θιγεί θεμελιώδη δικαιώματά του και ελευθερίες του, στις εθνικές αρχές του τόπου όπου τυχόν βρίσκεται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και την απόρριψη του αιτήματός τους, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί απευθύνθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Η υπόθεση περί έκδοσης ή μη των αξιωματικών έφτασε στον Άρειο Πάγο προς εκδίκαση.

Οι Έλληνες Δικαστές έπρεπε να πάρουν μια ιστορική απόφαση, που από τη μία ενέχει -ενδεχομένως- πολιτική ευθύνη, από την άλλη, όμως, δεσμεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις όσον αφορά την προστασία και προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951, στο άρθρο 33 παρ. 1, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η επαναπροώθηση των αιτούντων πολιτικού ασύλου όταν καθίσταται βέβαιος ο κίνδυνος για την απειλή της ζωής τους. Δεσμεύονταν, επίσης, από τη ρητή επιταγή του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προβλέπει το δικαίωμα καθενός στη διεξαγωγή δίκαιης Δίκης.

Το σημερινό «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων Αξιωματικών από το Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου, και η απόφαση για άρση της κράτησης τους, έδειξε ότι το ελληνικό δικαστικό σώμα σκέφτηκε και αποφάσισε, όχι μόνο σύμφωνα με τις νομοθεσίες, αλλά και με γνώμονα την αξιοπρέπεια, τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης, και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που μόνο ένα δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να εξασφαλίσει.

Πηγές:

  1. INSTITUT EUROPÉEN DE L’UNIVERSITÉ DE GENÈVE (2011) The protection of refugees and their right to seek asylum in the European Union. Available at: https://www.unige.ch/gsi/files/6614/0351/6348/Bacaian.pdf (Accessed: 26 January 2017).
  2. Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (1951) Σύμβαση του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων. Available at: https://www.unric.org/html/greek/pdf/refugeeconvention-GRE.pdf (Accessed: 26 January 2017).
  3. United Nations High Commissioner for Refugees (1966) Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Available at: http://www.refworld.org/cgi-bin/texis/vtx/rwmain/opendocpdf.pdf?reldoc=y&docid=4bd686e52 (Accessed: 26 January 2017).
  4. Ακριβοπούλου, X. and Παπανδρέου, M. (2013) Τα θεμελιώδη δικαιώματα του αιτούντα πολιτικό άσυλο κατά την ΕΣΔΑ και το ‘μαχητό’ τεκμήριο της ‘ασφαλούς’ χώρας (Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ). Available at: http://www.constitutionalism.gr/2407-ta-temeliwdi-dikaiwmata-toy-aitoynta-politiko-asyl/ (Accessed: 26 January 2017).
  5. Cohen, N. (2017) Fate of eight Turkish airmen is an acid test for democracy. Available at: https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/22/fate-eight-turkish-airmen-acid-test-for-democracy?CMP=share_btn_fb (Accessed: 26 January 2017).
  6. Sariyuce, I., Tuysuz, G. and Dewan, A. (2016) Turkey coup: What does the state of emergency mean for democracy? Available at: http://edition.cnn.com/2016/07/21/europe/turkey-coup-emergency/ (Accessed: 26 January 2017).
  7. Morris, L. (2016) ‘Law is suspended’: Turkish lawyers report abuse of coup detainees. Available at: https://www.washingtonpost.com/world/law-is-suspended-turkish-lawyers-report-abuse-of-coup-detainees/2016/07/24/dc240998-4e9f-11e6-bf27-405106836f96_story.html?utm_term=.2130497c6c3e (Accessed: 26 January 2017).
  8. The Guardian (2017) Turkey coup attempt. Available at: https://www.theguardian.com/world/turkey-coup-attempt (Accessed: 26 January 2017).
  9. United Nations High Commissioner for Refugees (2001) Convention and protocol relating to the status of refugees. Available at: http://www.unhcr.org/protection/basic/3b66c2aa10/convention-protocol-relating-status-refugees.html (Accessed: 26 January 2017).
  10. United Nations (1948) Universal declaration of human rights. Available at: http://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/ (Accessed: 26 January 2017).

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Μαρία Αλεξίου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με δικηγορικό γραφείο , ως ασκούμενη. Πιστεύει ότι μέσω της παιδείας θα έρθει αλλαγή και ότι η νεώτερη γενιά μπορεί να κάνει την διαφορά και να διαμορφώσει το πολιτικο-κοινωνικό-οικονομικό μέλλον της χώρας.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest