Ένας διαφορετικός Δήμαρχος για το Λονδίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βάδιζε -και βαδίζει- σε έναν δικό του ευρωπαϊκό δρόμο, κρατώντας ωστόσο μία από τις θέσεις των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης – με δικό του νόμισμα, με βασιλικό καθεστώς, αλλά συνάμα και κοινοβουλευτική δημοκρατία, με ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα (πολλές φορές ασυμβίβαστη με την Ευρωπαϊκή) και, σίγουρα, πολυπολιτισμικό! Στο Λονδίνο, την πρωτεύουσά του, συγκεντρώνονται πάνω από 300 διαφορετικές γλώσσες, ενώ λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους του είναι λευκοί. Στις 5 Μαΐου 2016 οι Λονδρέζοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τον νέο δήμαρχο της πόλης, και ενώ για τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο η υποψηφιότητα με το κόμμα των Εργατικών του Μουσουλμάνου Sadiq Khan φάνταζε αστεία, για το Λονδίνο ήταν -όπως φάνηκε- αυτό που ίσως χρειάζεται μια πόλη διαφορετικών λαών. Μέχρι τώρα, το κόμμα των Συντηρητικών κατείχε τα ηνία της πόλης, με δήμαρχο τον καυστικό, και αρκετές φορές προκλητικό στη συμπεριφορά, Boris Johnson, ώσπου τη σκυτάλη ανέλαβε, με αριθμό ψήφων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έγραψε ιστορία στα χρονικά του θεσμού της δημαρχίας (1.310.143), ο μουσουλμάνος Sadiq Khan, οδηγώντας στη δεύτερη θέση τον κύριο αντίπαλό του στο κόμμα των Συντηρητικών και δισεκατομμυριούχο, Zac Goldsmith, με 994.614 ψήφους.

Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου;

Ο Sadiq Khan είναι μουσουλμάνος Πακιστανικής καταγωγής, γεννημένος τον Οκτώβριο του 1970 και μεγαλωμένος στη λαϊκή συνοικία του Λονδίνου, Tooting. Οι γονείς του έφυγαν μετανάστες από την Ινδία το 1940 και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Μεγάλωσε μαζί με τα επτά αδέρφια του σε μία εργατική πολυκατοικία και, ολοκληρώνοντας τη σχολική του εκπαίδευση, αποφάσισε να σπουδάσει νομικά. Τελειώνοντας τις σπουδές του ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αναλάμβανε υποθέσεις φυλετικής διάκρισης και συναφών θεμάτων καθώς, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είχε βιώσει έντονα τον σχολικό εκφοβισμό στα παιδικά σχολικά του χρόνια, λόγω της καταγωγής του. Ήδη από την ηλικία των 15 χρόνων προσχωρεί στο κόμμα των Εργατικών, και το 1994 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος του Wandsworth, θέση που διατηρεί μέχρι το 2006. Στο μεταξύ, το 2005, εγκαταλείπει την ενεργή δικηγορία και εκλέγεται βουλευτής στη συνοικία που μεγάλωσε -και εξακολουθεί να ζει μαζί με τη δικηγόρο σύζυγό του Saadiya και τα δύο παιδιά τους- το Tooting. Αργότερα, γίνεται ο πρώτος Μουσουλμάνος μέλος του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνοντας υπουργικές θέσεις, και σήμερα δηλώνει επίσημα νέος δήμαρχος Λονδίνου.

Η προεκλογική του εκστρατεία

Η ομάδα του Sadiq Khan βασίστηκε ακριβώς σε εκείνα τα στοιχεία που τον διαφοροποιούσαν από τους αντιπάλους του: την καταγωγή του, το κοινωνικό του status, την πολιτική του πορεία, τον χαρακτήρα του. Είναι αξιοσημείωτη η ποιότητα και, ταυτόχρονα, η δυναμική που χαρακτήριζε την προεκλογική του καμπάνια, και ο ιδιαίτερος τρόπος προβολής της προσωπικότητας του υποψηφίου. Ο τρόπος που επέλεξαν να παρουσιαστεί το πρόγραμμά του σε τίτλους εστίασε στο “ποιος είναι ο Sadiq Khan;”, δηλαδή στην προσωπικότητά του και όχι στην πολιτική του. Ενδεικτικά: “Ο γιος του οδηγού λεωφορείων θα κάνει τις μετακινήσεις στο Λονδίνο πιο προσιτές”, “Ο Μουσουλμάνος Βρετανός που θα αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές”. Σε αυτά τα σημεία δεν προβάλλεται η πολιτική που θα εφαρμόσει, αλλά το υπόβαθρο που διαθέτει βιωματικά, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που μαστίζουν την πόλη. Και αυτό, φυσικά, τον έκανε ξεχωριστό, και ταυτόχρονα δυσκόλευε το έργο του βασικού αντιπάλου του, Goldsmith, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την καταγωγή του “Ο γιος του δισεκατομμυριούχου…”. Ακόμη ένα στοιχείο που τον οδήγησε στη νίκη του ήταν ότι προσπάθησε να αποσπάσει κάθε ψήφο, ανεξαρτήτου πολιτικής πεποίθησης, καταγωγής, εθνικότητας, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει ένα ενωτικό Λονδίνο. Έτσι δεν στόχευε μόνο στη μερίδα των υποστηρικτών των Εργατικών, ή αυτών που βρίσκονταν σχετικά κοντά στις θέσεις αυτών, αλλά και σε όσους μπορούσαν να πιστέψουν στον ίδιο και στις βλέψεις του. Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι έχει εναντιωθεί ουκ ολίγες φορές με τις θέσεις του Κόμματος των Εργατικών, όλο το concept της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν προσωποκεντρικό.

Βασικό στοιχείο της ομάδας του ήταν η πολύ καλή προετοιμασία στα επικείμενα χτυπήματα των αντιπάλων του, που σίγουρα θα προσανατολίζονταν στη μουσουλμανική καταγωγή του. Έτσι φρόντισαν ώστε να τα “προλάβουν”! Σε ομιλία του, ο Sadiq Khan έσπευσε να δηλώσει ότι οι Μουσουλμάνοι είναι, ίσως, οι πιο κατάλληλοι για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον εξτρεμισμό, αλλά -όπως ήταν αναπόφευκτο ο βασικός αντίπαλός- του Zac Goldsmith, αλλά και ο πρωθυπουργός David Cameron, τον συνέδεσαν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005, αλλά και με όσα συμβαίνουν τώρα στο Λονδίνο. Είναι προφανές ότι οι αντίπαλοί του, μην έχοντας άλλη επιλογή, χρησιμοποίησαν τον φόβο και τους υπαινιγμούς προκειμένου να διχάσουν το Λονδίνο και να αποτρέψουν το ενωτικό “κάλεσμα” του Μουσουλμάνου υποψηφίου, ο οποίος σε απάντησή του τους κατηγόρησε αντίστοιχα για χρήση μεθόδων του Donald Trump.

Ήταν ξεκάθαρα αναμενόμενη η τακτική των αντιπάλων του, με δεδομένο ότι οι δύο αντίπαλοι, Κhan και Goldsmith, είχαν ακριβώς τα ίδια πολιτικά προγράμματα: η ανεργία των νέων, το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών, το σιδηροδρομικό δίκτυο Crostrail 2, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Συνεπώς, όλες οι κατηγορίες των δύο πλευρών αφορούσαν θέματα καταγωγής και θρησκείας, και τίποτα παραπάνω! Κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι το στάσιμο και γεμάτο προβλήματα Λονδίνο θα επέλεγε έναν “διαφορετικό” δήμαρχο, δίνοντας τέλος στην επί χρόνια νίκη των Συντηρητικών. Έτσι, η πόλη υποδέχεται τον Sadiq Khan και ο πρόεδρος των εργατικών χαιρετίζει την εκλογή του με το σύνθημα #YesWeKhan, ανοίγοντάς του τον δρόμο για να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Η εκλογή και το μήνυμα προς την Ευρώπη

Η εκλογή του πρώτου Μουσουλμάνου Δημάρχου ευρωπαϊκής πόλης είναι γεγονός, και δίνει ένα σαφές πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα στο Δυτικό Κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπορεί, εμπιστεύεται τη διαφορετικότητα, σπάει τις προκαταλήψεις των φυλετικών διακρίσεων και δίνει χώρο σε έναν άνθρωπο που δεν ασπάζεται τον πολιτικό κομφορμισμό. Στις δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Sadiq Khan εξέφρασε χαρά και ευγνωμοσύνη που οι Λονδρέζοι επέλεξαν την ελπίδα αντί του φόβου, ζήτησε να τον βοηθήσουν να ενώσει το Λονδίνο και να κάνει την πόλη που μεγάλωσε όπως ακριβώς της αξίζει. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να προδικάσει την πορεία του, ή να προβεί σε καταστροφολογίες σχετικά με το πόσο ωφέλιμοι ήταν τελικά -ή είναι- οι “διαφορετικοί” πολιτικοί που ανέλαβαν την πορεία ενός ευρωπαϊκού κράτους ή πόλης, ειδικά όταν πρόκειται για μία χώρα όπως η Αγγλία, που -όπως αναφέρθηκε- χαράζει τον δικό της δρόμο. Κάτι το οποίο μένει να αποδειχθεί ή όχι και πρακτικά, στο προσεχές δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδό της από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου 2016.

Πηγές:

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/06/london-mayoral-election-results-what-time-will-the-votes-be-coun/

http://www.theguardian.com/uk-news/davehillblog/2016/may/17/mayor-sadiq-khan-some-thoughts-on-what-would-make-him-a-success

http://www.newstatesman.com/politics/uk/2016/05/how-sadiq-khan-won-london-mayoral-election

http://m.euronews.com/el/332046/

http://m.huffpost.com/gr/entry/9866726

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest