Αλήθειες και ψέμματα για την επίθεση στη Βεγγάζη

Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012 στη Βεγγάζη της Λιβύης σημειώνεται διπλή επίθεση στις αμερικανικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα το θάνατο 4 Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη στη Λιβύη, Chris Stevens. Η επίθεση αυτή, που συνέβη την ημέρα επετείου της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους το 2001, αποδόθηκε επίσημα από την Αμερικανική κυβέρνηση στην οργή μερίδας Μουσουλμάνων που προκλήθηκε από ένα βίντεο σχετικά με τον προφήτη Μωάμεθ. Νωρίτερα την ίδια μέρα είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, οπότε θεωρήθηκε πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στη Λιβύη. Ωστόσο, πριν δυο χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας περαιτέρω έρευνας στο τ;i πραγματικά συνέβη στη Βεγγάζη, η οποία ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των Συνεδρίων των δυο κομμάτων.

αρχείο λήψης

Τα πορίσματα της έρευνας της ειδικής επιτροπής για τη Βεγγάζη δεν αποδίδουν την ευθύνη για την τραγωδία του 2012 σε ένα μόνο πρόσωπο ή φορέα της τότε κυβέρνησης Obama, αλλά κάνουν λόγο για ένα σύνολο λανθασμένης διαχείρισης και προσπάθεια πολιτικής κάλυψης από τον Λευκό Οίκο. Αρχικά, η πληροφόρηση των προηγούμενων ημερών πριν την 11η Σεπτεμβρίου ήταν λανθασμένες, και δεν βασίστηκαν στις άμεσες πηγές που διέθεταν. Το βίντεο για το οποίο έγινε λόγος, αν και είχε προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην Αίγυπτο, δεν είχε λάβει τις ίδιες διαστάσεις στην Λιβύη. Αυτό δείχνει πως οι επιθέσεις δεν ήταν αυθόρμητες εκδηλώσεις οργής, αλλά προσχεδιασμένες. Όσον αφορά το ζήτημα ασφαλείας στην Λιβύη, βρέθηκε ελλειπές και μη προετοιμασμένο για τυχόν αναταραχές λόγω της επετείου της 11/9. Αν και είχε δοθεί εντολή να είναι σε ετοιμότητα όλες οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτό δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να δράσουν, είτε να καθυστερήσουν. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο της επιτροπής, λόγω της απόστασης που χώριζε τη Βεγγάζη με οποιαδήποτε στρατιωτική βάση, θα ήταν μάλλον απίθανο να μπορέσει να αποφευχθεί η τραγωδία.

Αυτό που έχει, όμως, περισσότερη σημασία στα πορίσματα της επιτροπής, είναι η διαχείριση της κρίσης στην Ουάσινγκτον. Αν και ο Πρόεδρος Obama και ο Υπουργός Αμύνης είχαν διατάξει να γίνουν όλες οι δυνατές κινήσεις για τη διάσωση των Αμερικανών πολιτών, η διαδικασία συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφόρησης δεν μπορούσαν να συντονιστούν και, σε συνδυασμό με την κωλυσιεργία της γραφειοκρατίας, οι δυνάμεις που κλήθηκαν έφτασαν στη Λιβύη -και πιο συγκεκριμένα, στην Τρίπολη- αρκετές ώρες μετά το τέλος των επιθέσεων. Η λανθασμένη διαχείριση της κρίσης συνεχίστηκε από την πλευρά του Λευκού Οίκου, με τους διάφορους φορείς -μεταξύ των οποίων και η H.Clinton, τότε Υπουργός Εξωτερικών- να δηλώνουν επίσημα πως η επίθεση οφειλόταν στο βίντεο με τον προφήτη Μωάμεθ, παρά σε συντονισμένη επίθεση από την Ansan al-Sharia (ομάδα προσκείμμενη της Αλ Κάιντα). Τα στελέχη της κυβέρνησης Obama γνώριζαν από την αρχή ότι η επίθεση ήταν τρομοκρατική ενέργεια αλλά, καθώς πλησίαζαν οι εκλογές του Νοεμβρίου και η πάταξη της Αλ Κάιντα ήταν η κορυφή της εξωτερικής πολιτικής Obama, δεν ήταν σε θέση να παραδεχτούν την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Λιβύη.

images (1)

Σήμερα, τα γεγονότα της Βεγγάζης έρχονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο καθώς, με τα πορίσματα να δημοσιεύονται λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου όπου η Clinton διεκδικεί την προεδρία, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να δείξουν την αποτυχία της στην εξωτερική πολιτική. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να δείξουν ότι δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί επιτυχώς την κρίση, αλλά και ότι εν γνώση της είπε ψέμματα στον Αμερικανικό λαό για να διασωθεί η επανεκλογή του Obama. Από την πλευρά της, η Clinton δηλώνει πως ο μόνος στόχος της έρευνας, που κόστισε 7 εκ. δολλάρια, ήταν η σπίλωση του ονόματός της από τους αντιπάλους της και η πολιτικοποίηση του θανάτου των τεσσάρων πολιτών. Ακόμα, οι Δημοκρατικοί προχώρησαν στην έκδοση και μιας δικής τους έρευνας που δεν αποδίδει καμία ευθύνη στην υποψήφιά τους – κάτι το οποίο όμως μπορεί να θεωρεί ως μια προσπάθεια “μπαλώματος” από μέρους τους.

Στην τελική ψήφιση της έρευνας, τα μέλη της επιτροπής παρακινούν τον Πρόεδρο Obama να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αποκρύφτηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, καθώς και καλούν για αλλαγές σχετικά με την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

images

Πηγές:

  • http://benghazi.house.gov/NewInfo
  • http://www.politico.com/story/2016/06/benghazi-report-obama-clinton-224854
  • http://foreignpolicy.com/2016/06/28/in-final-report-benghazi-committee-finds-no-new-evidence-of-clinton-wrongdoing/
  • http://www.usatoday.com/story/news/politics/2016/06/28/final-gop-benghazi-report-cites-failures/86459290/
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest