Αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2016: τί θα ψήφιζαν οι Κινέζοι;

Καθώς διανύουμε τους τελευταίους μήνες προεκλογικής περιόδου στις Η.Π.Α., και λίγο πριν επιλεγούν οριστικά οι υποψήφιοι από τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποια είναι η γνώμη των Κινέζων για τους υποψήφιους Προέδρους, και ποιος πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

Αν και τα θέματα εσωτερικής πολιτικής κυριαρχούν -όπως είναι φυσικό- στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών υποψηφίων, όλοι τους, ανεξαρτήτως κόμματος, έχουν αναφερθεί κάποια στιγμή στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναφορές έχουν αρνητικό χαρακτήρα, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να κατηγορούν εξίσου την Κίνα για την οικονομική της πολιτική, για ελλειπή σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηλεκτρονική κατασκοπεία και ακραίες διεκδικήσεις στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στις Η.Π.Α., γιατί γνωρίζουν πως η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος/η νέα Πρόεδρος θα έχει αντίκτυπο και στη χώρα τους. Το ενδιαφέρον τους για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εκφράζεται με διάφορα μέσα, όπως εκπομπές, άρθρα, ακόμα και δημοσκοπήσεις στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα.

Εξετάζοντας, αρχικά, τους υποψηφίους από το Δημοκρατικό κόμμα, ο Γερουσιαστής Bernie Sanders κερδίζει την προτίμηση των Κινέζων σε σχέση με την Hillary Clinton. Η αρκετά θετική εικόνα που έχουν οι Κινέζοι για τον Sanders οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτον στο ότι αποφεύγει να αναφερθεί δημόσια στη χώρα τους, εκτοξεύοντας ανοιχτά κατηγορίες – όπως κάνουν οι συνυποψήφιοί του. Δεύτερον, πολλές από τις θέσεις του Sanders φαίνονται ελκυστικές στο Πεκίνο, καθώς είναι σοσιαλιστικής φύσεως και αποστρέφονται τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.

Ωστόσο κάποια κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας το σύνολο της καριέρας του Sanders ως Γερουσιαστής, αναφέρουν ότι θα ήταν χειρότερος συνομιλητής για την Κίνα από την Clinton. Έχει καταψηφίσει εμπορικές συμφωνίες Κίνας-Η.Π.Α., με πιο πρόσφατη την Trans-Pacific Partnership το 2015, αλλά και γιατί έχει ασκήσει κριτική στην κινεζική κυβέρνηση για το θέμα του Θιβέτ και την οικονομική της πολιτική να κρατά υποτιμημένο το yuan, ώστε να στηρίξει το εμπορικό της πλεόνασμα σε σχέση με τις Η.Π.Α..

Όσον αφορά στη Hillary Clinton, πρώην πρώτη Κυρία, Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Κινέζων συνολικά. Παρόλο που αναγνωρίζουν τις γνώσεις  και την τεράστια εμπειρία της στην πολιτική διακυβέρνηση και εξωτερική πολιτική εδώ και περίπου 25 χρόνια, ανησυχούν πως αν αναλάβει την Προεδρία θα συνεχίσει την αυστηρή, σχεδόν αντι-κινεζική της στάση που είχε και ως Υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του Barack Obama. Δημοσίευμα μεγάλης κινεζικής εφημερίδας την είχε χαρακτηρίσει τότε ως τον πιο αντιπαθή Αμερικανό πολιτικό για τους χρήστες του Ίντερνετ στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Hillary έχει κάνει αρκετά επιθετικά σχόλια εναντίον της Κίνας κατά την προεκλογική της εκστρατεία. Τα θέματα στα οποία αναφέρεται συχνότερα είναι η οικονομική πολιτική του Πεκίνου για χειραγώγηση του νομίσματος, η υποστήριξη κρατικών εταιρειών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος αμερικανικών εταιρειών, η εμπορική κατασκοπεία και, φυσικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφατα η Clinton επιτέθηκε στον Κινέζο Προέδρο Xi Jinping, με αφορμή ένα συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών που διεξήχθη στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Οκτώβρη υπό την αιγίδα του, ενώ στην Κίνα παραμένουν φυλακισμένες εκπρόσωποι του φεμινιστικού κινήματος με κατηγορίες για υποκίνηση ταραχών.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κινεζικά μέσα να “αντεπιτεθούν” με σχόλια σεξιστικού χαρακτήρα, ακόμα και για την προσωπική της ζωή, καλώντας την να μην ασχολείται με την χώρα τους. Παράλληλα, όμως, της εξασφάλισε την υποστήριξη Κινέζων ακτιβιστών υπέρ της ισότητας των φύλων.

Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ξεχωρίζει αναμφισβήτητα ο Donald Trump. Στην Κίνα βρίσκουν την επιτυχημένη πορεία του εκκεντρικού επιχειρηματία στις προκριματικές εκλογές ενδιαφέρουσα αλλά και ανησυχητική, λόγω των συχνών κατηγοριών του προς την Κίνα ότι κλέβει δουλειές Αμερικανών, αλλά και των δηλώσεών του ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος θα είναι έτοιμος για έναν εμπορικό πόλεμο μαζί της, εφόσον χρειαστεί.

Κάποιοι, ωστόσο, φαίνεται να τον προτιμούν σε σχέση με την επικρατέστερη των Δημοκρατικών Clinton, εξαιτίας του όραματός του για την εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα κινεζικά συμφέροντα. Ο Trump έχει δείξει ότι επιθυμεί να επιστρέψουν οι Η.Π.Α. στον απομονωτισμό, εγκαταλείποντας παραδοσιακούς συμμάχους στην Ασία -όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα- αν εκείνες δεν συνεισφέρουν περισσότερο στη μεταξύ τους συμμαχία.

Γενικά θέλει να διεξάγει εξωτερική  πολιτική με επιχειρηματικούς όρους, ώστε οι Η.Π.Α. να διατηρούν σχέσεις μόνο με χώρες από τις οποίες μπορούν να αποκομίσουν κάποιο όφελος. Ενδεχόμενη αμερικανική αναδίπλωση από την Ανατολική Ασία θα δημιουργήσει σίγουρα ένα κενό ισχύος, το οποίο θα προσπαθήσει να καλύψει η Κίνα.

Ο Trump δεν θεωρείται πολιτικός, ούτε ικανός ηγέτης από τους Κινέζους, καθώς δεν πιστεύουν πως η δημοφιλία του οφείλεται στις πολιτικές του προτάσεις. Παρά την μικρή του πείρα στην πολιτική, και την ανεπαρκή στήριξη του κομματικού μηχανισμού των Ρεπουμπλικανών, θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι τον έχουν αναδείξει σαν τον επικρατέστερο διεκδικητή του χρίσματος, γιατί μιλάει για τα πράγματα που οι άλλοι πολιτικοί δεν θέλουν, ούτε τολμούν, να αναφέρουν.

Οι άλλοι δύο Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματός τους είναι ο Γερουσιαστής Ted Cruz, και ο κυβερνήτης του Ohio, John Kasich. O Cruz έχει σημειώσει πρόσφατα κάποιες νίκες στις προκριματικές, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Kasich τυγχάνουν της προσοχής των συνυποψηφίων τους από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που αναφέρονται συχνά στην Κίνα – ο μεν Cruz σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνο-επιθέσεων, ο δε Kasich στην ανάγκη να ανασχεθεί η κινεζική επεκτατικότητα στη Νότια Κινεζική θάλασσα, μέσω αυξημένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Η μόνη εξαίρεση που το Πεκίνο αντέδρασε στην αντι-κινεζική ρητορική του Cruz, ήταν όταν τον περασμένο Φεβρουάριο εισηγήθηκε ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία για τη μετονομασία του δρόμου όπου βρίσκεται η κινεζική πρεσβεία στην Washington, σε “Liu Xiaobo Plaza”. Θα ήταν μια συμβολική κίνηση προς τιμήν του βραβευμένου με Νομπελ Κινέζου διανοούμενου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 χρόνια φυλάκιση για την δημοσίευση ενός αντι-κομμουνιστικού μανιφέστου που καλούσε σε πολιτικές ελευθερίες. Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε το νομοσχέδιο σαν “πολιτική φάρσα” αντίθετη στις βασικές νόρμες των διεθνών σχέσεων που, αν περνούσε, θα είχε επιπτώσεις στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Τελικά, όμως, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από τη Γερουσία.

Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς σίγουρα θα αυξηθεί, είτε πρόκειται για κυβερνητικούς φορείς είτε απλούς πολίτες. Προς το παρόν η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει να σχολιάσει επίσημα τις εκλογές, εκφράζοντας προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο. Είναι όμως προς το συμφέρον της να έχει επαφές και με τα δύο κόμματα των Η.Π.Α., και να συμβάλλει στη διαμόρφωση των μελλοντικών τους πολιτικών για την Κίνα.

Συμπερασματικά, η διμερής συνεργασία Κίνας-Η.Π.Α. είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η διεθνής τρομοκρατία, η διασπορά των πυρηνικών όπλων και η κλιματική αλλαγή. Ο νέος/η νέα Πρόεδρος θα λάβει σοβαρά υπόψιν αυτό το στοιχείο, ανασκευάζοντας πιθανόν και τις ακραίες θέσεις έναντι της Κίνας που ακούστηκαν προεκλογικά, υπό το πρίσμα του ρεαλισμού.

 

  • http://www.cfr.org/china/trump-sanders-china-syndrome/p37711
  • http://www.chinausfocus.com/foreign-policy/u-s-election-and-its-impact-on-china/
  • http://www.reuters.com/article/us-china-parliament-usa-idUSKCN0WI09L
  • http://asiasociety.org/blog/asia/if-china-could-vote-what-worlds-largest-country-thinks-us-elections
  • http://thediplomat.com/2016/04/why-a-trump-presidency-would-be-bad-for-asia/
  • http://www.usatoday.com/story/news/politics/elections/2016/03/21/kasich-urges-us-action-syria-ukraine-asia/82083078/
  • http://www.cbsnews.com/news/hillary-attacks-sanders-china-in-speech-to-union/
  • http://edition.cnn.com/2016/04/05/politics/china-hillary-clinton-donald-trump/index.html
  • http://feelthebern.org/bernie-sanders-on-china/
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest