Ρωσικές εκλογές 2018: Putin vs Putin

Στις 18 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ημερομηνία διεξαγωγής τους δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αφού συμπίπτει με την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας, η οποία σίγουρα επιχειρεί να προσδώσει στην ημέρα ένα ευρύτερο πατριωτικό πνεύμα.

Η φυσιογνωμία του Vladimir Putin δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τούτες τις εκλογές, μιας και ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργάτες ενός εργοστασίου αυτοκινήτων στην πόλη Nizhny Novgorod (CNN Greece, 2017) ότι, αν και το σκεφτόταν, αποφάσισε να λάβει μέρος στις εκλογές του Μαρτίου – ως ανεξάρτητος, ωστόσο, υποψήφιος, κρατώντας αποστάσεις από το κόμμα “Ενωμένη Ρωσία”, το οποίο ελέγχεται από το ΚρεμλίνοΟ 65χρονος ηγέτης βρίσκεται στην εξουσία τόσο ως Πρόεδρος όσο και ως Πρωθυπουργός από το 2000 – κάτι το οποίο σημαίνει πως τυχόν νίκη του και φέτος τον καθιστά Πρόεδρο της Ρωσίας για 4η φορά, με θητεία έως και το 2024. 

Στον αγώνα, όμως, για την προεδρεία ο Vladimir Putin δεν είναι -τουλάχιστον θεωρητικά- μόνος του. Τολμηροί υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρική θέση, και θα αναμετρηθούν μαζί του, αγνοώντας τη δημοτικότητα και το συντριπτικό προβάδισμα που ήδη έχει.

Οι αντίπαλοι του Putin

Ksenia Sobchak: Πρωτοβουλία Πολιτών

Η 36χρονη τηλεπερσόνα χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως μια εναλλακτική λύση για όσους “κουράστηκαν” από την πολιτική του Putin και τους γνωστούς αντιπάλους, και προσβλέπουν σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Η κόρη του κάποτε πολιτικού μέντορα του Ρώσου Προέδρου αποκτά δημοτικότητα όχι επειδή αποτελεί αντικειμενική απειλή για τον Putin, αλλά επειδή πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της απάθειας των ψηφοφόρων και στην ενίσχυση της προσέλευσης, ώστε να καταστήσει τη νίκη του τελευταίου πιο εντυπωσιακή (Walker, 2017).

Pavel Grudinin: Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο 57χρονος διευθυντής αγροκτήματος φράουλας επιλέχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας ως εκπρόσωπός του στις εκλογές του Μαρτίου. Μέχρι το 2010 ο Grudinin ήταν μέλος του κύριου κόμματος του Κρεμλίνου – της Ενωμένης Ρωσίας. Έχει ασκήσει ανοιχτά κριτική στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ρωσίας – αποφεύγοντας, ωστόσο, να επικρίνει τον Ρώσο Πρόεδρο. Η συμμετοχή του εκλήφθηκε ως μια προσπάθεια των κομουνιστών να διευρύνουν την έκκληση του κόμματός τους πέρα ​​από τους ψηφοφόρους που νοσταλγούν την τέως Σοβιετική Ένωση.

Vladimir Zhirinovsky: Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Ο 71χρονος ηγέτης του ακροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος κατεβαίνει για 6η φορά σε προεδρικές εκλογές και, ενώ προσέφερε στους εθνικιστές ψηφοφόρους μια ενθαρρυντική ρητορική ως έναυσμα για την ψήφο τους, δεν δίστασε να υποστηρίζει σταθερά τον Putin και το κόμμα του στο Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2012 κέρδισε 6% (Isachenkov, 2018).

Grigory Yavlinsky: Κόμμα Yabloko

Ο 65χρονος φιλελεύθερος οικονομικός εμπειρογνώμονας έλαβε μέρος στις εκλογές του 2000, συγκεντρώνοντας περίπου το 6% των ψήφων (Isachenkov, 2018). Ο Yavlinsky αντιτίθεται στις πολιτικές του Κρεμλίνου και, συχνά, επικρίνει τον Putin, επιζητώντας περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και μία πιο φιλελεύθερη οικονομική πορεία. Η βάση στήριξής του είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός ψηφοφόρων με μεσήλικες και ηλικιωμένους φιλελεύθερους σε μεγάλες ρωσικές πόλεις.

Boris Titov: Κόμμα Ανόδου

Ο 57χρονος Ρώσος πολιτικός και επιχειρηματίας θα κατέβει για πρώτη φορά ως υποψήφιος για την προεδρεία. Ο Titov φημίζεται για την επιτυχημένη καριέρα του, ενώ φαίνεται να έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Sergei Baburin: Ρωσική Παλλαϊκή Συμμαχία

Ο 59χρονος νομικός εμπειρογνώμονας διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη ρωσική πολιτική κατά τη δεκαετία του 1990, υπήρξε αντιτιθέμενος στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες της εξέγερσης του Κοινοβουλίου κατά του Προέδρου Boris Yeltsin το 1993. Αφού απέτυχε στην προσπάθεια ένταξής του στο Κοινοβούλιο το 2007, αποχώρησε από την πολιτική και υπηρέτησε ως πρύτανης πανεπιστημίου της Μόσχας (Isachenkov, 2018).

Maxim Suraikin: Κομμουνιστές της Ρωσίας

Ο 39χρονος θα εκπροσωπήσει τους Κομμουνιστές της Ρωσίας – μία ομάδα περιθωριοποιημένων που προστίθεται ως εναλλακτική λύση στο κύριο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Suraikin εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός, και “έτρεξε” μια μικρή επιχείρηση υπολογιστών, ενώ το 2014 κατέβηκε για κυβερνήτης της περιοχής Nizhny Novgorod, κερδίζοντας περίπου το 2% των ψήφων (Isachenkov, 2018).

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο ισχυρότερος αντίπαλος του Putin, Alexei Navalny, μέλος της αντιπολίτευσης και διοργανωτής αρκετών μεγάλων εθνικών διαμαρτυριών, αποκλείστηκε από την εκλογική αναμέτρηση, λόγω σειράς ποινικών υποθέσεων που ο ίδιος και οι υπερασπιστές του υποκίνησαν πολιτικά. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που θα μπορούσε να συμμετάσχει, είναι αμφίβολο ότι θα ήταν αρκετά δημοφιλής για να απειλήσει τον Putin (Dartford, 2017).

Η ειρωνεία της εκλογικής αναμέτρησης

Αναγνωρίζοντας την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του 20ου αιώνα, και έχοντας χτίσει την τεράστια δημοτικότητά του πάνω στην ιδέα ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποκαταστήσει το φυσικό της πεπρωμένο ως υπερδύναμη ίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτική δύναμη και παγκόσμια επιρροή, ο Vladimir Putin διατήρησε την προεδρική του θέση για πολλά χρόνια.

Με κορυφαίο επίτευγμά του την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 -λόγω της οποίας από τότε έχει διατηρήσει τη δημοτικότητά του γύρω στο 85% (MacFarquhar, 2017)-, ο Ρώσος Πρόεδρος κέρδισε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού. Αν και η περιοχή γνώρισε αστάθεια και φτώχεια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η ανάληψη της προεδρίας από τον Putin το 2000 έφερε σταθερότητα και μία εκτεταμένη περίοδο ευημερίας στη χώρα, με τους Ρώσους πολίτες να κερδίζουν περισσότερο εισόδημα των νοικοκυριών κατά τα πρώτα οκτώ χρόνια της θητείας του – κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, του βασικού εμπορεύματος της χώρας (MacFarquhar, 2017). Με τα χρόνια, η κυριαρχία του Putin αυξήθηκε και ισχυροποιήθηκε και, εν τέλει, εδραιώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε πως αποσκοπεί στην εξασφάλιση της στήριξης περισσοτέρων εκ του ενός κομμάτων, τονίζοντας πως το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, αν και η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει να παρουσιάσει κάποιον ισχυρό υποψήφιο. Συγκεκριμένα, δήλωσε (Η Καθημερινή, 2017):

“προκαλούν πολύ θόρυβο, χωρίς όμως να έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον λαό”.

Πόσο αντικειμενική σημασία έχουν, ωστόσο, οι δηλώσεις του, αν αναλυθούν σε συνάρτηση με τη διαμορφωθείσα κατάσταση; Αν έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια πρόβλεψη αναφορικά με την έκβαση των εκλογών του Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση θα ήταν δύο λέξεις: Vladimir Putin. Πράγματι, η νίκη μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς το σύστημα που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία αφαιρεί την οποιαδήποτε πιθανότητα έκπληξης ή ανατροπής. Ο Putin έχει χτίσει γύρω από το πρόσωπό του μια “αυτοκρατορία”, η οποία βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια. Έτσι, οι προεδρικές συζητήσεις και οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν τη βαρύτητα που θα είχαν αν διεξάγονταν σε μια ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση, για τον απλό λόγο ότι οι αντίπαλοι του Putin εκλαμβάνονται περισσότερο ως φιλικοί συνεργάτες που στόχος τους είναι η νομιμοποίηση της διαδικασίας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ήδη υπάρχοντος πρωταγωνιστή, παρά ως ισάξιοι αντίπαλοι. Με άλλα λόγια, ναι μεν πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση, απουσιάζει δε το αίσθημα της απειλής.

Βεβαίως και δεν δύναται κανείς να κρίνει προ τετελεσμένων γεγονότων, αλλά θα χρειαστεί ένας βαθμός υπονόμευσης για να ληφθεί σαν πιθανή έκβαση η ήττα του Putin. Νίκη ή ήττα, μεγαλύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στη ρωσική και διεθνή κοινή γνώμη η περίοδος μετά το 2024, όταν ο Putin εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να διαιωνίσει την προεδρική του παρουσία, δεδομένης της απαγόρευσης από το Σύνταγμα της Ρωσίας για υπηρέτηση άνω των δύο διαδοχικών θητειών.

Πηγές:

 1. Carroll, O. (2018). Vladimir Putin is on a pre-election tour – even though the outcome is practically sewn. up. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-election-2018-vladimir-putin-presidential-campaign-on-the-road-novosibirsk-vote-latest-a8202971.html
 2. CNN.gr. (2018). Ο Πούτιν υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία στις εκλογές του 2018. http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/108528/o-poytin-ypopsifios-gia-ti-rosiki-proedria-stis-ekloges-toy-2018
 3. CNN.gr. (2018). Ρωσία: Οκτώ οι υποψήφιοι για τις ρωσικές εκλογές. http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/116890/rosia-okto-oi-ypopsifioi-gia-tis-proedrikes-ekloges
 4. Dartford, K. (2018). Russian presidential candidates prepare to challenge Vladimir Putin in the election race. http://www.euronews.com/2017/12/23/russian-presidential-candidates-prepare-to-challenge-vladimir-putin-in-the-election-race
 5. Isachenkov, V. (2018). Meet the 7 candidates running against Vladimir Putin in Russia’s presidential election. http://www.businessinsider.com/ap-putin-7-rivals-register-for-russias-presidential-race-2018-2/#vladimir-putin-1
 6. Kathimerini.gr. (2018). Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατεβαίνει στις εκλογές του 2018 ο Πούτιν. http://www.kathimerini.gr/939209/article/epikairothta/kosmos/ws-ane3arthtos-ypoyhfios-katevainei-stis-ekloges-toy-2018-o-poytin
 7. MacFarquhar, N. (2018). Putin Confirms He Is Running for President. https://www.nytimes.com/2017/12/06/world/europe/russia-vladimir-putin-president.html
 8. Oliphant, R. (2018). After nearly two decades in power, what next for Vladimir Putin – and Russia? http://s.telegraph.co.uk/graphics/projects/Putin-what-next/
 9. Walker, S. (2018). Vladimir Putin makes it official – he’s running for re-election in 2018. https://www.theguardian.com/world/2017/dec/06/vladimir-putin-russian-president-running-re-election-march
 10. Walker, S. (2018). 2018 election is no problem for Putin – but what about 2024? https://www.theguardian.com/world/2018/feb/06/2018-election-is-no-problem-for-putin-but-what-about-2024
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (1 έτος) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

1 Comment

 1. Pingback: Λίγο πριν τις Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία – Η Δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest