Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές και επιστροφή του Boyko Borisov

Στις 26 Μαρτίου του 2017 η Βουλγαρία προχωρεί εκτάκτως σε πρόωρες εκλογές, ενώ τα αποτελέσματα, ήδη από τις πρώτες ώρες, στέφουν νικητές γι’ ακόμα μια φορά το κεντροδεξιό κόμμα GERB και τον Boyko Borisov. Έχοντας κερδίσει τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2009-2014) (Slav, 2017) συνεχίζει ακάθεκτα στην διακυβέρνηση της χώρας, με βασική, όμως,διαφορά αυτήν την φορά το γεγονός πως η κοινοβουλευτική κατάσταση δείχνει απολύτως ασταθής.

Προεδρικές εκλογές Νοεμβρίου

Μόλις λίγους μήνες πριν, στις 6 Νοεμβρίου του 2016, διεξάγονται το δημοψήφισμα και οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, με τους δύο μεγάλους αντιπάλους να συγκρούονται και να παρουσιάζουν μία ποσοστιαία ψαλίδα όχι μεγαλύτερη του 4% στον πρώτο γύρο. Ανάμεσα σε 21 υποψηφίους, ο ανεξάρτητος Rumen Radev και η Tsetska Tsacheva του GERB εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις, και διασφαλίζουν την συνέχειά τους στον επόμενο γύρο μια εβδομάδα μετά. Με ποσοστό 59,73% έναντι 36,13% ο φιλορώσος (Georgi, 2016) Radev κερδίζει, τελικώς, με ευκολία την εκλογική αναμέτρηση και τον τίτλο του Προέδρου. Την στήριξή τους στο πρόσωπό του επέδειξαν όχι μόνο η κεντρώα και αριστερή πλατφόρμα, αλλά ακόμα και η κεντροδεξιά, παρά την γενικότερη εκλογική τους ταύτιση με το GERB. (Georgi, 2016) Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως ένα δυνατό «χτύπημα» και αντίδραση στην επικρατούσα υψηλή διαφθορά επί της 10ετής κυβερνήσεως Borisov, όσο και ως μια επιθυμία συνεργασίας όχι μονάχα με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την Ρωσία. (Slav, 2017)

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα και την ήττα της Tsacheva έρχεται η δημόσια παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Borisov, η οποία, μάλιστα, υπερψηφίζεται με 218 εκ των 240 βουλευτών, και επιφέρει την ρήξη της κυβέρνησης και τις μετέπειτα πρόωρες εκλογές. (Tsvetelia, 2017)

Στους ενδιάμεσους μήνες συνασπίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Rumen Radev, ο οποίος υποστηρίζεται ανοιχτά από το κόμμα των Σοσιαλιστών και την πρόεδρο τους, Kornelia Ninova. Μετά την ήττα του GERB στις προεδρικές εκλογές και την διάλυση της βουλής, επικρατεί η πεποίθηση πως στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα υπερισχύσει πανηγυρικά ο σοσιαλισμός κι έτσι, σε συνεργασία με τον Radev, θα αναλάβουν ολοκληρωτικά την εξουσία.

Συγκεντρωτικός πίνακας αποτελεσμάτων για τις εκλογές στη Βουλγαρία στις 27 Μαρτίου 2017.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, όμως, ο μέχρι πρότινος παραιτηθείς Boyko Borisov καταφέρνει να συγκεντρώσει για άλλη μια φορά το νικηφόρο ποσοστό του ύψους του 33% -περίπου- των εδρών, ρίχνοντας την Kornelia Ninova δεύτερη με μόλις 26,80%. (Dimitar, 2017)  Γιατί, όμως, ο λαός υπέδειξε την εμπιστοσύνη του γι’ ακόμα μια φορά στον πρώην Πρωθυπουργό και το κόμμα του, από το οποίο ήταν φανερά απογοητευμένος;

Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως οι προεδρικές με τις κοινοβουλευτικές εκλογές παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές. Εκτός αυτού, βέβαια, η συζήτηση περί ανταγωνισμού ανάμεσα στον Radev, τον επί χρόνια διοικητή της πολεμικής αεροπορίας του κράτους (The Economist, 2017), και μία άγνωστη πολιτικό εκπρόσωπο του GERB ή, αντιστοίχως, ανάμεσα στον Borisov, πρώην Πρωθυπουργό, και την Ninova, υποδηλώνει από μόνο του αρκετά. Ας μην λησμονηθεί, επιπλέον, το γεγονός πως η Βουλγαρία αποτελεί ένα οπισθοδρομικό βαλκανικό κράτος στο οποίο, παρά την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αξία της ισότητας των φύλων ακόμα εκλείπει, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει περαιτέρω η μοίρα της τελευταίας στην πολιτική σκηνή. (Dimitar, 2017)

Και τί γίνεται στις 27 Μαρτίου;

Βλέποντας τα αποτελέσματα ολοκληρωμένα την επόμενη ημέρα, μόνο ένα ερώτημα τίθεται. Πώς θα συνασπιστεί η κυβέρνηση, αφού το κόμμα του Borisov κατάφερε να κερδίσει μόνο 95 έδρες, χάνοντας φανερά την ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία; Ο ίδιος καλείται εντός ολίγων ημερών να προβεί σε συνεργασία με κάποιο απ’ τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου, διαφορετικά η εντολή θα δοθεί στον επόμενο. (Tsvetelia, 2017) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές πως η ιδανική συνεργασία θα ήταν αυτή με το κόμμα των Σοσιαλιστών, κάτι που όμως η Kornelia Ninova έχει αρνηθεί κατηγορηματικά εξαρχής. (Alexander, 2017) Σε αυτό το σημείο κρίνεται απολύτως κατανοητό το γεγονός πως  η ίδια ελπίζει σε αποτυχία του Boyko Borisov ως προς τον συνασπισμό πολυκομματικής κυβέρνησης και, επομένως, σε εντολή σχηματισμού υπό το πρόσωπό της.

Ο αρχηγός του GERB έχει κάνει λόγο για συζητήσεις με το 3ο σε σειρά κόμμα, αυτό των εθνικιστών, με το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει την πλειοψηφία των 121 εδρών κατά μία. Πιο συγκεκριμένα, οι United Patriots (UP) αποτελούν έναν συνασπισμό τριών κομμάτων οι οποίοι, εκτός των άλλων, υποστηρίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού -και, πιο συγκεκριμένα, τον διπλασιασμό του-, καθώς τα 160 λέβας (82 σχεδόν ευρώ) αποτελούν το κατώτατο μηνιαίο εισόδημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Tsvetelia, 2017)

Εκτιμήσεις ενδεχόμενης συνεργασίας

Αναλυτές αναφέρουν πως, με μία τέτοια επιλογή συνεργασίας, η Βουλγαρία, ενδεχομένως, θα ζημιώσει τα δημόσια ταμεία -σε συνδυασμό με την πρόταση του GERB για διπλασιασμό των μισθών των εκπαιδευτικών εντός τετραετίας-, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την είσοδο στο ευρώ, ενώ και στην εξωτερική πολιτική της φαίνεται πως θα κινηθεί αυτομάτως σε μία πορεία «εσωστρέφειας», αφού θα υπάρξουν τριβές τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλή θέση των εθνικιστικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς και η προεδρία των χριστιανοδημοκρατών, σε συνδυασμό με την ισχυρή παρουσία των φιλελευθέρων, φανερώνουν την εύλογη αντιπάθεια της Ένωσης προς το πρόσωπο των UP χωρίς, βέβαια, να γνωρίζουμε τί θα μπορούσε να σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο. Στον αντίποδα, η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την απαγόρευση των περιοδειών του Recep Tayyip Erdogan στην βόρεια Ευρώπη, και τις απειλές που εκτόξευσε για τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί, (Alexander, 2017) σίγουρα δεν θέλει να αντικρίσει, εκτός των άλλων, και μια εθνικιστική γειτονική Βουλγαρία. Να σημειωθεί εδώ, βέβαια, πως η τελευταία έχει αρχίσει ήδη τη δημιουργία φράγματος στα 270 χλμ κοινού εδάφους με την Τουρκία, προσπαθώντας να προφυλαχθεί από ενδεχόμενη βίαιη μαζική εισροή. (Daily News, 2017)

Και τα άλλα δύο κόμματα;

Παρά τις προβλέψεις για κυβέρνηση οκτώ κομμάτων, η κάλπη εξέλεξε τελικά μόλις πέντε. (Clive, 2017) Με την κεντροδεξιά (GERB) να ηγείται, τους σοσιαλιστές (BSP) να ακολουθούν, και τους εθνικιστές (UP) να αγγίζουν σχεδόν το 10%, οι εναπομείναντες θέσεις δόθηκαν στην φιλελεύθερη παράταξη Movement for Rights and Freedoms (MRF) η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων κυρίως των Τούρκων- στη χώρα – (Slav, 2017), και, τέλος, στον επιχειρηματία Veselin Mareshki -ή, αλλιώς, αυτοαποκαλούμενο ως ο Βούλγαρος Donald Trump- (Alexander, 2017) με το κόμμα Wolja (Will).

Και οι δύο αυτές παρατάξεις θα αποτελέσουν τη λύση-κλειδί στον συνασπισμό της κυβερνήσεως, μιας και το άθροισμα των ποσοστών της προσφέρει την πολυπόθητη απόλυτη πλειοψηφία. Όλα εξαρτώνται, πλέον, από τις διπλωματικές ικανότητες του Boyko Borisov και του επιτελείου του, καθώς η χρονική διορία πρόκειται να παρέλθει σύντομα και η εντολή να περάσει στα χέρια της Kornelia Ninova, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.

Πηγές: 

  1. Andreev, A. (2017). Elections in Bulgaria: Chances slim from a stable government. [online] Available at: http://www.dw.com/en/elections-in-bulgaria-chances-slim-for-a-stable-government/a-38147571 [Accessed: 6 Apr. 2017].
  2. Leviev-Sawyer, C. (2017). Bulgaria’s March 2017 Parliamentary elections: The winners and losers. [online] Available at: http://sofiaglobe.com/2017/03/27/bulgarias-march-2017-parliamentary-elections-the-winners-and-losers/ [Accessed: 6 Apr. 2017].
  3. Daily News. (2017). Bulgaria says ready to protect border with Turkey. [online] Available at: http://www.hurriyetdailynews.com/bulgaria-says-ready-to-protect-border-with-turkey-.aspx?NewsCatID=351&nid=110996&pageID=238 [Accessed: 6 Apr. 2017].
  4. Dimitar, B. (2017). Election reaction: The status quo wins in Bulgaria. [online] Available at: http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2017/03/27/2017-bulgarian-election-results-borisov-wins/ [Accessed: 6 Apr. 2017].
  5. Gotev, G. (2016). Bulgaria in political crisis after Socialist candidate wins presidential elections. [online] Available at: http://www.euractiv.com/section/elections/news/bulgaria-in-political-crisis-after-socialist-candidate-wins-presidential-election/ [Accessed: 6 Apr. 2017].
  6. Okov, S. (2017). Ex-Premier’s Party Wins Bulgaria Vote to Boost Pro-EU Stance. [online] Available at: https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-03-26/ex-premier-s-gerb-party-wins-bulgarian-election-exit-poll-shows [Accessed: 6 Apr. 2017].
  7. The Economist. (2017). Bulgaria’s election is unlikely to do much to clean up corruption. [online] Available at: http://www.economist.com/news/europe/21719578-new-anti-graft-party-generates-excitement-it-may-struggle-win-seats-bulgarias-election [Accessed: 6 Apr. 2017].
  8. Tsolova, T. (2017). Bulgaria’s centrists want to form government by end-April. [online] Available at: http://www.reuters.com/article/us-bulgaria-government-idUSKBN1751KO [Accessed: 6 Apr. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Τσακαράκη και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Είμαι ενεργό μέλος στον πολιτικό κλάδο τα τελευταία 4 χρόνια και με πολυάριθμη, εκτός των άλλων, συμμετοχή σε σχετικές προσομοιώσεις και συνέδρια. Αποτελώ μέρος εθελοντικής οργάνωσης, ούσα ακόμα και σε οργανωτική θέση, καθώς και αρθρογραφίας. Στόχος το πτυχίο και η, μετέπειτα, πολυπόθητη πρακτική στην European Commission.

Website: https://powerpolitics.eu/

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest