Βραζιλία: Ολυμπιακοί αγώνες ή Ολυμπιακή αγωνία;

Η Βραζιλία είναι μία χώρα που -θα λέγαμε πως- ξέρει να διοργανώνει γιορτές, με το ετήσιο καρναβάλι της να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά και τους ποδοσφαιρικούς της αγώνες να ξεχωρίζουν παγκοσμίως. Τί συμβαίνει όμως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ανοίγουν αυλαία σε περίπου τρεις μήνες;

Το 2014 υπήρχε έντονο το σενάριο της αφαίρεσης των Ολυμπιακών αγώνων από το Ρίο ντε Τζανέιρο και της ανάθεσης τους στο Λονδίνο (την προηγούμενη πόλη που τους φιλοξένισε), το οποίο φάνηκε έτοιμο να αναλάβει ξανά. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, εξετάζοντας πως η Βραζιλία έχει επιτύχει μόνο το 10% των εγκαταστάσεων, αντιλήφθηκε πως μάλλον δεν θα τα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα έως το 2016, αρχίζοντας να ψάχνει αντικαταστάτη. Αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε ήδη τις εγκαταστάσεις και η οικονομία της μπορούσε να ανταπεξέλθει στο κόστος. Έτσι της απεύθυνε πρόταση και η κυβέρνηση της, φυσικά, δέχτηκε. Φαίνεται πως κανείς δεν πίστευε στη Βραζιλία και την έγκαιρη επίτευξη των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει.

Οι εσωτερικές πολιτικές κρίσης της χώρας φαίνεται να μην ευνοούν ιδιαίτερα την κατάσταση. Τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός αθλητισμού, George Hilton, παραιτήθηκε, καθώς το κόμμα που αντιπροσώπευε αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό. H αντικατάστασή του μπορεί να ήρθε γρήγορα με τον Ricardo Leyser Gonçalves, ωστόσο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς άφησε πίσω του πολλά έργα στη μέση, οικονομικές εκκρεμότητες, όπως και την πολυαναμενόμενη -και απαραίτητη- νέα γραμμή του μετρό σε αμφίβολη κατάσταση για το εαν τελικά θα καταφέρει να λειτουργήσει πριν την τελετή έναρξης.

Στις 5 Αυγούστου η προσοχή του πλανήτη θα είναι στραμμένη στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, όμως λίγοι είναι αυτοί που θα την επισκεφθούν. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων παραμένουν απογοητευτικά χαμηλές, και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος, ο ιός Ζίκα ο οποίος εξαπλώνεται επικίνδυνα, και η εσωτερική πολιτική κρίση της χώρας αποπνέουν ένα αίσθημα ανασφάλειας για τους ξένους. Η Βραζιλιάνικη Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε αγορές εισιτηρίων, τα οποία πρόκειται να διαθέσει δωρεάν σε μαθητές δημόσιων σχολείων.

Ο μεγαλύτερος, ίσως, φόβος παραμένει αυτός της τρομοκρατίας και ενός -αναμενόμενου- χτυπήματος τζιχαντιστών. Το μήνυμα στο  Twitter από τον Maxim Osar (Γάλλο υπήκοο και επιβεβαιωμένο δήμιο του ΙΚ στα προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης) “Βραζιλία είσαι ο επόμενος στόχος μας“, επιβεβαίωσε τους φόβους της Βραζιλιάνικης κυβέρνησης. Ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής, Luiz Alberto Salaberry, επιβεβαίωσε πως η απειλή αυτή είναι αυθεντική. Η Βραζιλία έχει αναλάβει υψηλά μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή μίας τέτοιας επίθεσης, έχει βελτιώσει την εκπαίδευση των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ έχει εξασφαλίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Ωστόσο ο Βραζιλιάνικος στρατός φαίνεται να διχάζεται, με τους μισούς αξιωματικούς να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, και τους άλλους μισούς να εγγυώνται προστασία και ασφάλεια με κάθε δυνατό τρόπο. Ένα τρομοκρατικό χτύπημα, ή η απόπειρα του από τζιχαντιστές, φαντάζει κάτι άλλο παρά απίθανο για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας.

Στις 8 Μαΐου, ένα ακόμα πρόβλημα της Βραζιλιάνικης κοινωνίας βγήκε στην επιφάνεια. Η δολοφονία μίας νεαρής κοπέλας επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της εγκληματικότητας. Επιπλέον, ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του ποδοσφαίρου, ο Rivaldo, κάλεσε τους ξένους να μην επισκεφτούν την Βραζιλία καθώς οι ζωές τους θα κινδυνέψουν – μία εξαιρετικά κακή διαφήμιση για τη χώρα.

Τέλος, ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της Βραζιλίας είναι η οικονομική κρίση, η οποία βρίσκεται στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών. Ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς αγώνες ξεκίνησε με την ιδέα του “συγκρατημένου κόστους”, ωστόσο αυτό το κόστος εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα το κράτος να χρειαστεί να δαπανήσει τεράστια ποσά. Η εργατική και λαϊκή τάξη της Βραζιλίας εναντιώθηκε σε αυτό το κόστος και τις επιπτώσεις στην Βραζιλιάνικη ζωή, και προχώρησε σε μεγάλες διαμαρτυρίες και μπλοκάρισμα των Ολυμπιακών έργων, γεγονός που φαίνεται να οξύνει την ήδη υπάρχουσα κρίση στα εσωτερικά της χώρας.

Παρά τα παραπάνω εμπόδια, η Βραζιλία τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησε αλματώδη πρόοδο ως προς τις υποχρεώσεις της, και έχει καταφέρει να υλοποιήσει τα περισσότερα έργα στον ύψιστο βαθμό. Επιπλέον, η κυβέρνηση καλεί τους ξένους να επισκεφθούν τη χώρα και τους εγγυάται ασφάλεια και διασκέδαση, όπως μόνο αυτή ξέρει να κάνει. Ας ελπίσουμε πως οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν θα μετατραπούν σε Ολυμπιακή αγωνία, ή έναν αγώνα επιβίωσης της επόμενης μέρας για τους Βραζιλιάνους πολίτες.

ΠΗΓΕΣ

1.http://time.com/4172821/rio-olympics-financial-crisis/

2.http://www.timesofisrael.com/brazils-anti-terror-chiefs-ready-for-worst-at-rio-olympics/

3.http://edition.cnn.com/2015/12/02/sport/brazil-2016-olympics-security-paris-terror-attacks/

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Σπουδάζει Πολιτική επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών. Βρίσκει ενδιαφέροντα τα muns και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που βασίζονται στην ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα διεθνής πολιτικής. Ασχολείται με διεθνή οικονομία, διεθνείς σχέσεις και γεωπολιτική.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest