Βόρεια Κορέα: Η πυρηνική απειλή μεγαλώνει, αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα.

Μεταξύ  οικονομικής  και ανθρωπιστικής κρίσης, διεθνών διενέξεων και των τρεχουσών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται  ένα μυστικοπαθές κράτος, το οποίο προβληματίζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια γνώμη. Η Βόρεια Κορέα είναι ίσως η μόνη χώρα με τόσα προβλήματα, ενώ και μόνο στο άκουσμά της δημιουργεί τόσα πάθη.  Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το στρατιωτικοποιημένο και οικογενειοκρατούμενο προφίλ της, ενώ αυτή η μυστικοπάθεια που εμπνέει στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί ερωτηματικά και ανασφάλεια. Ιδιαίτερα οι τελευταίες κινήσεις της στα πλαίσια της προώθησης του πυρηνικού της προγράμματος, έχουν δημιουργήσει σημαντικό κλίμα ανασφάλειας σε διεθνές επίπεδο.

Η έναρξη του πυρηνικού της προγράμματος

Η σχέση της Βόρειας Κορέας με την πυρηνική ενέργεια άρχισε το 1956 περίπου, όταν ο πρώτος Ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Kim Il-sung, ζήτησε από τη Σοβιετική Ένωση και τη Λαϊκή Κίνα την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στο έδαφός της, για την προστασία της. Οι δύο χώρες αρνήθηκαν να προσφέρουν τη βοήθεια που ζήτησε.  Στο προσκήνιο, όμως, εμφανίστηκε η Μόσχα, η οποία βοήθησε ώστε η Βόρεια Κορέα να αναπτύξει ένα σύστημα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση, όπως, για παράδειγμα, την απόκτηση ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια.

Ένα χρόνο αργότερα (1957), οι  ΗΠΑ, παραβιάζοντας τη συμφωνία για ειρήνη που θεσπίστηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) για κατάπαυση του πυρός στην Κορεατική Χερσόνησο, εγκατέστησε πυραύλους στη Νότια Κορέα.  Το οπλικό σύστημα, όμως, αποσύρθηκε  το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Παρόλ’ αυτά, τη δεκαετία του ’90, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη αρχίσει, αργά και σταθερά, να αναπτύσσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, με σκοπό να απομακρύνει κάθε εχθρική απειλή και να προστατεύσει την επικράτειά της. Το πώς, όμως, η χώρα απέκτησε πρόσβαση στο ουράνιο, την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα, αποτελεί ακόμη μυστήριο – με τα σενάρια να ποικίλλουν.

αρχείο λήψης

Οι πρώτες πυρηνικές απειλές γίνονται πράξη

Το γεγονός που δημιούργησε αναστάτωση και αντιδράσεις στην παγκόσμια γνώμη συνέβη το 2003, με την αποχώρηση της χώρας από τη “Διεθνή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων”, η οποία είχε ως στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης και της κατασκευής των πυρηνικών εξοπλισμών, και – κυρίως – της πιθανής χρήσης τους. Επιπλέον, από το 2006,  η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε 3 δοκιμές ατομικής βόμβας. Η πρώτη έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου έτους (2006), ενώ η δεύτερη στις 25 Μαρτίου του 2009.

North Korean leader Kim Jong Un gives a field guide during a winter river-crossing attack drill of the armored infantry sub-units of the motorized strike group in the western sector of the front of the Korean People's Army (KPA) in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang January 27, 2015. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA

 

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 πραγματοποιήθηκε και η τρίτη πυρηνική δομική, για την οποία βέβαια είχε φροντίσει να προειδοποιήσει, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου με δορυφόρο το Δεκέμβριο του 2012.  Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το περιστατικό, και επεσήμανε τον εκκολαπτόμενο κίνδυνο ενώ, παράλληλα, ζητήθηκε η εντατικοποίηση των κυρώσεων, που οδήγησε σε πλήρη αποκοπή των σχέσεων με τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Από τότε, μέχρι την επόμενη πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών, στόχος της χώρας ήταν η ενίσχυση, αλλά και η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του πυρηνικού οπλοστασίου που η ίδια διαθέτει.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, το Δεκέμβριο του 2015, η χώρα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο – αυτό της βόμβας υδρογόνου , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη πυρηνικής βόμβας, σε περίπτωση που χρειαστεί, ώστε να υπερασπιστεί την επικράτειά της. Η διαφορά των δηλώσεων αυτών, από παλιότερες δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει  ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας για την πυρηνική ικανότητα της χώρας, είναι πως αυτή τη φορά έγινε πιο συγκεκριμένη αναφορά στη βόμβα υδρογόνου. Η βόμβα υδρογόνου αποτελεί  ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εξίσου καταστροφικό με την ατομική βόμβα, αλλά λιγότερο ραδιενεργό. Οι μικρές της διαστάσεις είναι χαρακτηριστικό της, αφού μπορούν να ενσωματωθούν ακόμα και στην κεφαλή ενός βαλλιστικού πυραύλου.

Παρά το γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια οι προκλήσεις για την παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν τόσο έντονες εκ μέρους της Β. Κορέας, προειδοποιήσεις και φήμες για τη βελτίωση του πυρηνικού της εργοστασίου υπήρχαν. Τις αναφορές αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει το συμβάν της 6ης  Ιανουαρίου 2016, όταν, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε η βορειο-κορεάτικη τηλεόραση, η χώρα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου μινιατούρας από την Pyongyang με επιτυχία. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την καταγραφή σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή.

newego_LARGE_t_1101_54630433

Η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε με επιφυλάξεις το γεγονός, υποστηρίζοντας πως η έκρηξη που προκλήθηκε θα έπρεπε να είναι δέκα φορές ισχυρότερη από αυτή που υποστηρίζεται ότι συνέβη. Ωστόσο, η ίδια καταδίκασε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, και απειλή της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην κορεατική χερσόνησο, ενώ την ίδια στιγμή στη Βόρεια Κορέα διεξάγονταν εορτασμοί για την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της Βόρειας Κορέας

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή κρίνεται πιο έντονη από τις προηγούμενες, λόγω της συνεχούς παραβίασης των δεσμεύσεων στις οποίες είχε συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Από την τελευταία της πυρηνική δοκιμή, η χώρα έχει προκαλέσει ξανά, όχι μόνο λόγω της επίδειξης των πυρηνικών της δυνατοτήτων σε κάθε ευκαιρία, αλλά και γιατί αψηφά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις και τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η χωρά επιμένει στη συνεχή παραβίαση σειράς αποφάσεων του ΟΗΕ που απαγορεύουν κάθε πυρηνική και βαλλιστική δραστηριότητα στην Pyongyang.

U.S. President Barack Obama chairs a Security Council Summit meeting during the United Nations General Assembly at the U.N. headquarters in New York, September 24, 2009. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES POLITICS)

 

Παράλληλα, με το σχηματισμό κοινού μετώπου μεταξύ Washington-Seoul-Tokyo για την επεξεργασία νέων μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, ως απάντηση στην παραβατική συμπεριφορά της, οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την ασφάλεια τόσο της Ιαπωνίας, όσο και της Νότιας Κορέας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επίδειξη δύναμης στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, που φέτος έλαβαν πιο έντονη μορφή. Προς απάντηση, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας υπερασπίστηκε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ισχυριζόμενος πως αποτελεί μέτρο άμυνας και διαφύλαξης της επικράτειάς του από τυχόν εχθρούς, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα στην προστασία από κάθε χώρα.

Μέχρι και σήμερα, η χώρα συνεχίζει, προς απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις που της επιβάλλονται, την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και τις πυρηνικές της δοκιμές. Στις αρχές Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με νέα ψηφίσματά του, ζήτησε τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και κλείσμο του πυρηνικού εργοστασίου. Η απάντηση; Νέες πυρηνικές δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Συμπέρασμα

Η Βόρεια Κορέα παραμένει ακόμη μία ατίθαση χώρα, δίχως ίχνος διάθεσης για προσαρμογή στο παγκόσμιο σκηνικό. Τόσο οι διπλωματικές συζητήσεις και οδοί κρίνονται αναποτελεσματικές στην περίπτωσή της, όσο αναποτελεσματικά κρίνονται και τα πακέτα κυρώσεων που της επιβάλλονται. Η απάντησή της σε όλα αυτά είναι νέες πυρηνικές δοκιμές, προς επίδειξη των δυνατοτήτων της. Ακόμα κι αν οι διεθνείς οργανισμοί αμφιβάλλουν για τις ικανότητες που διατυμπανίζει ότι κατέχει, η μη συμμόρφωσή της στους κανόνες του παγκόσμιου παιχνιδιού, και οι συνεχείς πυρηνικές της ενέργειες, την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις χωρών άμεσου κινδύνου που χρήζουν απαραίτητης αντιμετώπισης.

 

Πηγές:

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/06/north-korean-nuclear-test-suspected-as-artificial-earthquake-detected

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/06/north-korea-nuclear-weapons-development-timeline

http://gr.euronews.com/2016/03/02/un-approves-harsh-new-sanctions-for-north-korea/

http://gr.euronews.com/2016/03/03/north-korea-takes-defiant-stance-over-un-sanctions/

http://gr.euronews.com/2016/03/07/north-korea-threatens-indiscriminate-pre-emptive-nuclear-strike-against-us-and/

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=785682&wordsinarticle=%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%3b%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%B1

http://gr.euronews.com/2016/03/14/scroll-bar-north-korea/

 

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest