Εγκαίνια για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από τη δημιουργία του, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (εφεξής ΕΛΔΟ) έλαβε το βάπτισμα του πυρός με την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών του και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του. Η λειτουργία μιας υπηρεσίας επικεντρωμένης στο διάστημα συνιστά ένα μεγάλο όνειρο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, το οποίο γίνεται πλέον πραγματικότητα. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες που επιθυμούσαν να εργαστούν σε αυτό τον τομέα, αναγκάζονταν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, μιας και δεν υπήρχε η δυνατότητα ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ελλάδα έγινε μέλος επίσημα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency, εφεξής ESA) το 2004, και από τότε έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στα ερευνητικά προγράμματα της ESA, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένα από τα ελάχιστα κράτη-μέλη που υστερούσε σε επίπεδο εθνικών θεσμών. Η χώρα διατηρεί ένα δορυφορικό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από το 2001, όταν εκτοξεύτηκε και τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος Hellas Sat. Τον Ιούνιο του 2017, μέσω μιας συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο, ο Hellas Sat 3 εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά, ενώ το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται η εκτόξευση του Hellas Sat 4 – ενέργειες επιπρόσθετες στο ελληνικό δίκτυο, το οποίο αποτελείται από 6 αναμεταδότες, 3 εδαφικά δορυφορικά κέντρα και 200 τερματικούς σταθμούς, καλύπτοντας περιοχές άμυνας, ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Δύο χρόνια πριν παρουσιαζόταν ως ανύπαρκτη η βούληση της Πολιτείας να ασχοληθεί επί της ουσίας με τον τομέα του Διαστήματος, με αποτέλεσμα αυτό να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευρύτερη θέση της χώρας απέναντι σε ζητήματα διαστημικής πολιτικής. Ωστόσο, η ίδρυση του Οργανισμού ήρθε να ανατρέψει αυτό το κατεστημένο, αναδεικνύοντας την διάθεση αλλά και την δυναμική της χώρας να συνεισφέρει ουσιαστικά στην βελτίωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητα, αλλά και της επιστήμης.

Κατεξοχήν στόχο του ΕΛΔΟ συνιστά η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, με τον Οργανισμό δημιουργήθηκε η κατάλληλη βάση για ενασχόληση με το διάστημα που θα καλύπτει πολλές ανάγκες της χώρας, που κυμαίνονται από οικονομικής φύσεως (ανάπτυξη), έως και πληροφόρηση επωφελή για τον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα. Αναμφίβολα, ο Οργανισμός έχει πολλά να προσφέρει και στην εμβέλεια των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας (δορυφορικές επικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, παρατήρηση Γης, κ.λπ), ενώ η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα ισχυροποιηθεί μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

Οι παραπάνω σκοποί ίδρυσης του ΕΛΔΟ διατυπώνονται και ρητώς μέσω του καταστατικού του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, σκοπό του αποτελεί μεταξύ άλλων «η διαμόρφωση στρατηγικής της χώρας για το διάστημα, η προώθηση της συμμετοχής της χώρα σε διαστημικά προγράμματα, η συμμετοχή σε διαστημικούς οργανισμούς/φορείς». Σημαντικό γεγονός αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι το καταστατικό του οργανισμού προβλέπει την ύπαρξη περίπου 30 θέσεων εργασίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον επιστημονικό αυτό κλάδο. Παρ’όλα αυτά, ο ακριβής αριθμός των απασχολουμένων μένει να οριστικοποιηθεί με την παρουσίαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του οργανισμού που επρόκειτο να εξειδικευθεί στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «η ίδρυση του ΕΛΔΟ δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες για την αξιοποίηση του διαστημικού τομέα. Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η αναλογία του intern of investment του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο».

Αξίζει, περαίτερω, να σημειωθεί ότι με την πρωτοβουλία αυτή που κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά, η διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος θα προσφέρει την δυνατότητα στους πολίτες να αντιληφθούν την χρησιμότητα του τομέα αυτού, ο οποίος δύναται να κάνει το επίπεδο ζωής αισθητά ανώτερο αλλά και την χώρα ισχυρότερη, καθώς αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Κομβική προσωπικότητα στη σύσταση του ΕΛΔΟ είναι ο Πρόεδρος αυτού, ο Σταμάτης Κριμιζής – ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά, «όραμά μας αποτελεί η οργάνωση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η υποστήριξη των αναγκών των πολιτών. Θα εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει την οργάνωση, τις ικανότητες και την θέληση για σκληρή δουλειά, και πάνω απ’ όλα την βούληση και το σθένος να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ΕΛΔΟ να καταστεί πρότυπο Οργανισμού και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Οργανισμούς, σε επίπεδο αξιοκρατίας, ήθους, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, την ευημερία και, κυρίως, στην ασφάλεια της χώρας μας. Θέλουμε να μείνει η νέα γενιά στην Ελλάδα, και να πείσουμε όσους ξενιτεύτηκαν ότι η Ελλάδα αλλάζει και πρέπει να επιστρέψουν» .

Εν κατακλείδι, η εκκίνηση μιας εθνικής διαστημικής υπηρεσίας αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική προσπάθεια για την περαιτέρω καθιέρωση των διαστημικών δραστηριοτήτων στη χώρα, αλλά και ως ένδειξη της επιστημονικής επιδίωξης για αριστεία στην Ελλάδα, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκμετάλλευση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού.

Πηγές:

  1. Ekathimerini. (2017). Minister inaugurating Greek Space Agency. http://www.ekathimerini.com/215744/article/ekathimerini/news/minister-inaugurating-greek-space-agency
  2. Μπαλής, Δ. (2018). Αυτός Είναι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός. http://www.news247.gr/koinonia/aytos-einai-o-ellhnikos-diasthmikos-organismos.6591769.html
  3. Η Καθημερινή. (2018). Ορίστηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού – Πρόεδρος Σταμάτης Κριμιζής. http://www.kathimerini.gr/954519/article/epikairothta/ellada/oristhke-to-ds-toy-ellhnikoy-diasthmikoy-organismoy–proedros-o-stamaths-krimizhs
  4. Νέος Κόσμος. (2018). Greece launches newly established Space Agency. https://neoskosmos.com/en/112590/greece-launches-newly-established-space-agency/
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Είμαι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών και παράλληλα κάνω Minor πάνω στις διεθνείς σχέσεις στο DEREE. Έχω συμμετάσχει στον 7th International Air Law Moot Court Competition καθώς και σε πολυάριθμες προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Υπήρξα ασκούμενη στο Υπουργείου Εξωτερικών και στόχος μου είναι η ενεργή συμμετοχή στο διεθνές προσκήνιο.

Website: https://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest