Δεύτερος γύρος γαλλικών εκλογών: Θριαμβευτική νίκη Macron
- Written by Ξένια Κότσιρα
- Published in Διπλωματία & Πολιτική, Ευρώπη, Τάσεις
- Leave a reply
- Permalink
Την 7η Μαΐου ο Emmanuel Macron αναδείχθηκε, ύστερα από ψηφοφορία, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας με ποσοστό επιτυχίας 66,06%, έναντι 33,94% της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Marine Le Pen, στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (The Guardian, 2017). Θεωρείται, μάλιστα, ο νεότερος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και ηγέτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ηλικία μόλις 39 ετών.
Ο Macron παρουσιάζεται ως ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της θριαμβευτικής του νίκης, και υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ωδή στη χαρά” του Μπετόβεν, ο νεοκλεγείς πρόεδρος πραγματοποίησε τις πρώτες του δηλώσεις μπροστά από την γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου. Ο ίδιος αναφέρει: “Μία νέα σελίδα άνοιξε για τη Γαλλία σήμερα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης. Θα πράξω ότι είναι δυνατόν, τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να μην υπάρχει λόγος να ψηφιστούν ποτέ ξανά τα άκρα. Η Γαλλία νίκησε! Όλοι θεωρούσαν τη νίκη αυτή απίθανη, αλλά φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καλά τη Γαλλία”. (Leicester and Corbet, 2017) Αναφερόμενος στους πολίτες τους οποίους έδωσαν τη θετική τους ψήφο στην πολιτικό αντίπαλό του, Marine Le Pen, υποστηρίζει ότι ήταν μια κίνηση θυμού και απογοήτευσης. (The TOC, 2017)
H άνοδος στην πολιτική σκηνή
O Emmanuel Macron ήταν μια προσωπικότητα άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι τρία χρόνια πριν. Μόλις το 2010 εντάσσεται στο περιβάλλον του Σοσιαλιστή Francois Hollande, και αρχίζει να αποκτά σημαντικές αρμοδιότητες. Το 2014 λαμβάνει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ηollande. Τον Απρίλιο του 2016 ιδρύει ένα νέο κομματικό κίνημα, το επονομαζόμενο “En Marche”, και τον Αύγουστο του ιδίου έτους παραιτείται από την κυβέρνηση. Τότε ξεκινάει και η προσπάθεια του Macron να αλλάξει τη Γαλλία μακροπρόθεσμα. Καθοριστική κίνηση ήταν η απόφασή του, στις 16 Νοεμβρίου 2016, να ανακοινώσει την επίσημη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές. (Capital, 2017)
Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του
O νέος Γάλλος πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να ενώσει τη Γαλλία “οργανώνοντας την αλληλεγγύη, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ενότητα του έθνους“. Παρουσιάζεται προσηλωμένος στο δύσκολο έργο που έχει, και έτοιμος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων πολιτών. (The TOC, 2017)
Η προεκλογική του καμπάνια βασίστηκε στη βελτίωση της οικονομίας, στην υπεράσπιση της Ευρώπης και στην “ανακαίνιση” της πολιτικής ζωής. Δεσμεύτηκε για ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, για απαλλαγή του 80% των νοικοκυριών στον δημοτικό φόρο, και για μείωση του εταιρικού φόρου από 33,3% σε 25%. Πέρα από τις προσπάθειες αυτές που σχετίζονται με τον τομέα της αγοραστικής δύναμης, είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη εργατική νομοθεσία, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.
Εργασία
Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι πολίτες, αλλά και οι συνταξιούχοι. Η ανεργία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες από τις σύγχρονες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Ο Macron προτείνει τη χρήση καθολικών συστημάτων για την ανεργία και τις συντάξεις. Θα θέσει ένα τέλος στις ανισότητες μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
“Φεύγουμε από ένα σύστημα ασφάλισης που χρηματοδοτείται από τις εισφορές για να πάμε σε ένα καθολικό σύστημα που χρηματοδοτείται από φόρους, και είναι προσβάσιμο για τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, αλλά και για τους μισθωτούς που αποχωρούν, εντός του ορίου, μια φορά κάθε πέντε χρόνια.”
(Le Monde.fr, 2017)
Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τα σώματα ασφαλείας, γιατί με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι λαμβάνεται υπόψη η τρομοκρατική απειλή που θέτει σε κίνδυνο και αποδυναμώνει τη χώρα του.
Τέλος, τάσσεται υπέρ της ισότητας ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια εθνική υπόθεση.
Εκπαίδευση
Επιθυμεί να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, της μείωσης του αριθμού των μαθητών σε 12 μέσα στις τάξεις CP και CE1 (γιατί έτσι θα εξασφαλιστεί μια ιδιωτική βάση, μέσω της οποίας η πρόοδος των μαθητών θα είναι ολοένα και καλύτερη), και της απαγόρευσης του κινητού τηλεφώνου σε όλους τους χώρους του σχολείου και του κολεγίου.
Περιβάλλον
Πέρα από την ασφάλεια της χώρας του, και τα οικονομικά της συμφέροντα, ο Macron προβληματίζεται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ο περιβαλλοντικός τομέας αποτελεί μια πρωταρχική ανησυχία του νέου Γάλλου Προέδρου . Στοχεύει να καταστήσει τη Γαλλία ως τον “παγκόσμιο καθοδηγητή” της έρευνας για την περιβαλλοντική μετάβαση, και να αλλάξει όλα τα προϊόντα που θα πωλούνται στις καντίνες των σχολείων και στα εστιατόρια των εταιρειών σε βιολογικά και οικολογικά. (Senecat and Damge, 2017)
Προβλέψεις για το μέλλον
Συμπεραίνουμε ότι ο Macron είναι ένας νέος πολιτικός που ενδιαφέρεται για όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον άνθρωπο, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του. Η διμερής αυτή αναμέτρηση, και η νίκη του κεντρώου πολιτικού φαίνεται να επισκιάζουν την ακροδεξιά ιδεολογία στην Ευρώπη. Γίνεται σαφές πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον διεθνισμό και όχι τον απομονωτισμό, επέλεξαν την παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Το πιο σημαντικό είναι πως συνειδητοποίησε ο γαλλικός λαός ότι η τρομοκρατία και η μετανάστευση δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Γαλλία ή/και ο κόσμος. (Karabell, 2017)
Ο Μacron, όντας ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων, καθιστά σαφές ότι θα διατηρήσει μια υγιή σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους του, και δεν θα απογοητεύσει τους υποστηρικτές του. Επερχόμενος στόχος του, οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τι άλλο μας επιφυλάσσει η προεδρία Macron; Θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις;
Πηγές:
- Karabell, S. (2017). Η νίκη Macron επισκιάζει την ακροδεξιά στην Ευρώπη. [online] Capital.gr. Available at: http://www.capital.gr/forbes/3210104/i-niki-macron-episkiazei-tin-akrodexia-stin-europi [Accessed 8 May 2017].
- Raphael, T. (2017). Τι θα σήμαινε για τη Γαλλία μια προεδρία Macron. [online] Capital.gr. Available at: http://www.capital.gr/bloomberg-view/3199389/ti-tha-simaine-gia-ti-gallia-mia-proedria-macron [Accessed 8 May 2017].
- Capital.com.cy. (2017). Emmanuel Macron: Από τραπεζίτης, φαβορί για να κερδίσει την προεδρία. [online] Available at: http://capital.sigmalive.com/story/12722199 [Accessed 8 May 2017].
- Chrisafis, A. (2017). Emmanuel Macron: the French outsider who would be president. [online] the Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/world/2017/feb/17/emmanuel-macron-the-french-outsider-president [Accessed 8 May 2017].
- Henley, J. and Malkin, B. (2017). Macron beats Le Pen in French presidential election – as it happened. [online] the Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/world/live/2017/may/07/french-presidential-election-emmanuel-macron-marine-le-pen [Accessed 8 May 2017].
- Leicester, J. and Corbet, S. (2017). Pro-EU Macron wins France’s presidency, Le Pen hopes dashed. [online] MiamiHerald. Available at: http://www.miamiherald.com/news/nation-world/article149143204.html [Accessed 8 May 2017].
- Le Monde.fr. (2017). Programme de Macron: éducation, chômage, retraite, sécurité… les principaux points. [online] Available at: http://www.lemonde.fr/election-presidentielle-2017/article/2017/03/02/education-chomage-retraite-securite-les-principaux-points-du-programme-de-macron_5088187_4854003.html [Accessed 8 May 2017].
- Sénécat, A. and Damgé, M. (2017). Les points-clés du programme d’Emmanuel Macron. [online] Le Monde.fr. Available at: http://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2017/05/07/les-points-cles-du-programme-d-emmanuel-macron_5123781_4355770.html [Accessed 8 May 2017].
- The TOC. (2017). Μακρόν: Επόμενος στόχος η νίκη στις εκλογές του Ιουνίου. [online] Available at: http://www.thetoc.gr/diethni/article/emanouel-makron-tha-uperaspistw-ti-gallia-kai-tin-eurwpi [Accessed 8 May 2017].
- The TOC. (2017). Γαλλικές εκλογές: Θρίαμβος του Μακρόν έναντι της Λεπέν. [online] Available at: http://www.thetoc.gr/diethni/article/episimo-exit-poll-thriambeutiki-niki-tou-makron-me-651 [Accessed 8 May 2017].