Διώρυγα του Σουέζ: Το έργο-θαύμα του 19ου αιώνα

Εν έτει 2015 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Fattah el-Sisi, εγκαινίασε την επέκταση του κατασκευαστικού θαύματος του 19ου αιώνα: της διώρυγας του Σουέζ.

Η διώρυγα του Σουέζ -η οποία άνοιξε νέους δρόμους στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα από το 1869- είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, με συνολικό μήκος 168 χλμ. Επιπλέον, προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ. Η εν λόγω διώρυγα έχει μέγιστο πλάτος 160-200 μ., και σε βάθος, μετά από τις τελευταίες εργασίες εκβάθυνσης, φτάνει μέχρι τα 16-19 μέτρα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς “ανοίγεται μια αρτηρία” μεταξύ Ευρώπης και Νοτιοδυτικής, Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, μέχρι την Άπω Ανατολή.

Στις 6 Αυγούστου 2015 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της νέας -μετά την επέκτασή της- διώρυγας του Σουέζ. Ο πρόεδρος της βορειοαφρικανικής χώρας της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi, ελπίζει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, αλλά και της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Με την εν λόγω επέκταση επιτρέπεται ο πλους διπλής κατεύθυνσης σε μεγαλύτερο τμήμα της διώρυγας, ενώ μειώνεται επίσης ο χρόνος αναμονής των πλοίων στη διώρυγα από 11 ώρες σε 3. Επιπλέον, διπλασιάζεται η δυνατότητα διέλευσης στην υφιστάμενη διώρυγα από 49 σε 97 πλοία ημερησίως έως το 2023 και, τέλος, τριπλασιάζονται τα έσοδα από 5,3 δολάρια σε 13,2 έως το 2023. Στόχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι τα κέρδη από την επέκταση της διώρυγας να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη βιομηχανικού και διαμετακομιστικού κόμβου έκτασης 76.000 τ.χμλ.

Διώρυγα του Παναμά

Περίπου 10 χρόνια από το ξεκίνημα της κατασκευής της διώρυγας του Σουέζ, οι Γάλλοι ανέλαβαν να κατασκευάσουν τη διώρυγα του Παναμά. Ωστόσο, υπήρξαν πολλαπλά μηχανικά προβλήματα και φυσικές καταστροφές που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του κατασκευάσματος από τις ΗΠΑ το 1904, οι οποίες εξαγόρασαν τα γαλλικά δικαιώματα και μια στενή λωρίδα γης (η Ζώνη της Διώρυγας). Εν τέλει, το έργο ολοκληρώθηκε το 1913, όπου άνοιξαν τα φράγματα της λίμνης, και το νερό εισχώρησε στο κανάλι. Παράλληλα, άνοιξαν οι υδατοφράχτες, και τα νερά του Ατλαντικού γέμισαν την πρώτη σύρτη. Ύστερα από ένα χρόνο, το 1914, η Διώρυγα παραδόθηκε στη διεθνή ναυσιπλοΐα. Μέχρι το 2000 βρισκόταν κάτω από την οικονομική εκμετάλλευση των ΗΠΑ.

Σχέδια επέκτασης της διώρυγας είχαν ανακοινωθεί με πιθανό έτος ολοκλήρωσή τους το 2016, και με επίσημα εγκαίνια τον Ιούνιο 2017. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των αρχών, “η νέα, τρίτη σειρά ανισοϋψών δεξαμενών θα βοηθήσει στην ελάφρυνση της συμφόρησης αυτής, και θα ενισχύσει την ικανότητα της διώρυγας κατά περίπου 15 πλοία την ημέρα“. Ένα ακόμα πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι οι νέες δεξαμενές θα είναι ικανές να εξυπηρετήσουν πλοία κατηγορίας “νέο Panamax”, τα οποία είναι κατά 25% μακρύτερα, 50% πλατύτερα, και με μεγαλύτερο βύθισμα από τα σημερινά, ικανά να μεταφέρουν τρεις φορές περισσότερο φορτίο από αυτό που εξυπηρετείται αυτήν τη στιγμή.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι 2 διώρυγες διαφέρουν. Από τη μία, η διώρυγα του Σουέζ προσφέρει στάσεις εφοδιασμού (όπως νησιά κλπ), ενώ του Παναμά πάσχει από μεγάλη έλλειψη στάσεων, καθώς ο Ειρηνικός είναι ένας ωκεανός με ελάχιστο εμπόριο. Επιπλέον, η διώρυγα του Σουέζ εξυπηρετεί κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε αντίθεση με αυτές στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής ή της Νότιας Αμερικής. Με την εν λόγω επέκταση, η διώρυγα του Παναμά δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα τεράστια “μεγα-πλοία”. Ως εκ τούτου, η υπεύθυνη αρχή της διώρυγας του Παναμά προτίθεται να προβεί σε μια ακόμη επέκταση του έργου, η οποία θα επιτρέψει στο κανάλι να εξυπηρετεί τέτοιου μεγέθους σκάφη.

Συμπερασματικά, τόσο η διώρυγα του Παναμά, όσο και η διώρυγα του Σουέζ θα συνεχίσουν τα έργα επέκτασης στο εγγύς μέλλον, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται “μέγα-σκάφη”. Η αναμενόμενη κατασκευή πλοίων χωρητικότητας 20.000 TEUs θα συνεχίσει να επηρεάζει τα κανάλια και τη βιομηχανία στο σύνολό της. Όχι μόνο θα αναγκαστούν τα κανάλια να φιλοξενήσουν την εισαγωγή αυτών των εξαιρετικά μεγάλων πλοίων, αλλά θα έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υποδομή και τον τερματικό σταθμό ελλιμενισμού σε όλον τον κόσμο.

Πηγές:

  1. Chand, S. (2016). Comparisons between Suez and Panama Canals. [online] YourArticleLibrary.com. Available at: http://www.yourarticlelibrary.com/transport/comparisons-between-suez-and-panama-canals/25324/ [Accessed 27 Apr. 2017].
  2. Kathimerini.gr. (2011). Επέκταση Διώρυγας Παναμά. [online] Available at: http://www.kathimerini.gr/434854/article/epikairothta/kosmos/epektash-diwrygas-panama [Accessed 27 Apr. 2017].
  3. Mitchell, C. (2015). The Panama Canal vs. The Suez Canal. [online] Blog.marisolintl.com. Available at: http://blog.marisolintl.com/the-panama-canal-vs.-the-suez-canal [Accessed 27 Apr. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest