Εκλογικός αναβρασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι βουλευτικές εκλογές στη Σικελία και οι προεδρικές στη Σλοβενία

Μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακολούθησαν εκλογικές αναμετρήσεις και σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες – την Ιταλία και τη Σλοβενία. Το πολυσύνθετο πολιτικό σκηνικό που απαρτίζεται από το Brexit, τις προσφυγικές ροές, καθώς και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φαίνεται να πυροδοτείται από τα εκλογικά αποτελέσματα των κρατών-μελών. Σκοπός του παρόντος άρθρου, λοιπόν, είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Σικελία και τη Σλοβενία αντίστοιχα.

Αρχικά, το εκλογικό σκηνικό στη Σικελία προσδιορίζεται άμεσα από την κοινωνική πραγματικότητα η οποία διαμορφώνει τις υπάρχουσες πολιτικές προτιμήσεις, μεταβάλλοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, άρδην την πολιτική γεωγραφία της νήσου. Παραδοσιακά, η Σικελία χαρακτηριζόταν για τον κεντροαριστερό πολιτικό της προσανατολισμό. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών άλλαξε την προαναφερόμενη τάση.

Έχει λεχθεί, κατά το παρελθόν, ότι η προεκλογική εκστρατεία μοιάζει με ένα μαύρο κουτί, το οποίο δέχεται εισροές και εκροές από και προς το κοινωνικό σύνολο. Η κοινωνική πραγματικότητα, λοιπόν, ανατροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται από την πολιτική πράξη, διαμορφώνοντας μία σχέση διπλής αιτιότητας μεταξύ των δύο αυτών μεταβλητών. Συνεπώς, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί συνάρτηση της σχέσης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού σώματος.

Συγκεκριμένα, η παρούσα κοινωνική κατάσταση στη Σικελία αποτυπώνει την εικόνα της κρίσης στη νήσο. Γίνεται λόγος για υψηλά ποσοστά δημοσίου χρέους, ανεργία, δημοσιονομική δυσκαμψία, καθώς και για την έντονη -το τελευταίο διάστημα- παρουσία της Cosa Nostra, αλλά και γενικότερα της μαφίας στην πολιτική ζωή. Στα παραπάνω προστίθενται οι αυξημένες προσφυγικές ροές, ως απόρροια της εγγύτητας της Σικελίας με την Αφρική, και των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης των αφρικανικών πληθυσμών, οι οποίοι ζουν, σε πολλές περιπτώσεις, κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η μετατόπιση του εκλογικού πληθυσμού προς την κεντροδεξιά, καθώς και το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo, αποτυπώνει τα κοινωνικά τεκταινόμενα. Άλλωστε, ιστορικά, η κρίση μεταφράζεται με την πολιτική μετατόπιση σε ακραίες πολιτικές ιδεολογίες, βασισμένη στην πεποίθηση ότι η ριζοσπαστικοποίηση αποτελεί τη λύση σε περιόδους κοινωνικού τέλματος.

O νικητής των περιφερειακών εκλογών στη Σικελία, Nello Musumeci.

Νικητής των βουλευτικών εκλογών της προηγούμενης εβδομάδας αναδείχθηκε ο Nello Musmeci, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, κερδίζοντας το 39.85% των συνολικών ψήφων. Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πέντε Αστέρων, Ciancarlo Cancelleri, με ποσοστό 34.65%, αντίστοιχα. Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης βγήκε ο Fabrizio Micari (18.65%), εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Mateo Renzi, το οποίο έχει πληγεί μετά το ιταλικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2016.

Ο μεγάλος ηττημένος, Fabrizio Micari.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται να αποτελούν βαρόμετρο για τις εξελίξεις στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2018 στην Ιταλία. Παρατηρείται η επάνοδος του 81χρονου, πλέον, Silvio Berlusconi στην ιταλική πολιτική σκηνή, ο οποίος μετρά τέσσερις θητείες ως πρωθυπουργός, αμέτρητα πολιτικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, καθώς και κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Φαίνεται πως η συμμαχία που διαμορφώνει την κεντροδεξιά -αποτελούμενη από τους πολιτικούς σχηματισμούς «Forza Italia», «Κίνημα για την Αυτονομία», «Ένωση Κέντρου», «Αναγέννηση» και το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας»– θα αποτελέσει το μεγάλο νικητή των προεδρικών εκλογών. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως η παρουσία του Berlusconi, καθώς και η στήριξη της συντηρητικής παράταξης εκ μέρους του, έπεισε πολλούς αναποφάσιστους να προσέλθουν στις κάλπες κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Σικελία, αν και η συμμετοχή άγγιξε μόνο το 46.7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Bebe Grillo και ο Silvio Berlusconi θα αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές του 2018.

Παρ’ όλα αυτά, άξιος αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης στις επερχόμενες εκλογές αναδεικνύεται και το κόμμα των «Πέντε Αστέρων» του Bebe Grillo, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία για το σπιράλ της σιωπής. Ενδέχεται, συνεπώς, οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν το προβάδισμα της κεντροδεξιάς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων που νιώθει αποκομμένο από το υπόλοιπο σώμα της κοινωνίας -και δεν αντιπροσωπεύεται από το πολιτικό σώμα- να μεταφράσει τη δυσαρέσκειά του αυτή σε ψήφο διαμαρτυρίας προς το προαναφερθέν κόμμα.

Την Κυριακή 12/11/2017 πραγματοποιήθηκε και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Borut Pahor, επανεξελέγη με ποσοστό 53,13%, έναντι του 46,87% που έλαβε ο αντίπαλός του, Marjan Šarec, δήμαρχος της πόλης Kamnik.

Η προηγούμενη περίοδος διακυβέρνησης του Pahor -η οποία έλαβε χώρα από το 2008 έως το 2012- συνδέθηκε με τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης που έπληξε τη Σλοβενία, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας από προβλήματα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, το μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του Pahor παρουσίασε αρκετά στοιχεία ενότητας και συνεργασίας, εμπνέοντας πολιτική σταθερότητα και ένα αίσθημα ασφάλειας στο λαό της Σλοβενίας. Στον αντίποδα, ο Šarec στήριξε το μήνυμά του στην πολιτική αλλαγή και τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Ο νικητής των εκλογών στη Σλοβενία,Borut Pahor

Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν οχτώ υποψήφιοι, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 40,7%, των 1,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Σλοβένων. Μάλιστα, όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου, έφηβοι στην ηλικία των 16 και των 17 μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι εργάζονται.

Ο Pahor ανήκει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ είχε επικριθεί ως «λαϊκιστής» από τους αντιπάλους του, καθώς είναι πολύ ενεργός στα social media -και, συγκεκριμένα, στο Instagram- ενώ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, παρευρέθηκε πεζός σε 280 περιοχές στη Σλοβενία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι ο ρόλος του προέδρου στη Σλοβενία έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς στις αρμοδιότητές του εντάσσονται η ηγεσία του στρατού, ο διορισμός μερικών σημαντικών αξιωματούχων και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι διορισμοί για να πραγματοποιηθούν, πρέπει πρώτα να επικυρωθούν από το Κοινοβούλιο. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται κάθε πενταετία από το 1991 – χρονιά ανεξαρτητοποίησης της Σλοβενίας, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εσωτερικές κρατικές κυβερνητικές αποφάσεις, στο επίπεδο ανάδειξης αρχηγού έθνους, έχουν άμεσες επιπτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο και, συγκεκριμένα, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκλογή σοσιαλδημοκράτη ηγέτη στη Σλοβενία, όπως και οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία ενδέχεται να μεταβάλλουν τις ισορροπίες στην Ένωση, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Πηγές:

  1. Σταμοπούλου, Ε. (2017). Προβάδισμα για την Κεντροδεξιά στις εκλογές της Σικελίας. http://news.in.gr/world/article/?aid=1500172525
  2. Χασελμπαχ, Κ. and Αναστασοπούλου, Ε. (2017). Δεξιά στροφή στην Ιταλία. http://www.dw.com/el/δεξιά-στροφή-στην-ιταλία/a-41313014
  3.  ΤΟ ΒΗΜΑ. (2017). Σικελία: Προηγείται η Κεντροδεξιά στις περιφερειακές εκλογές. http://www.tovima.gr/world/article/?aid=913403
  4. ΣΚΑΪ.gr. (2017). Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Σικελία. http://www.skai.gr/news/world/article/359287/krisimes-perifereiakes-ekloges-sti-sikelia/
  5. ERT.gr.(2017). Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία. http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/evropi/proedrikes-ekloges-stin-slovenia/
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest