Επικαιρότητα: Η επίσκεψη του ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα. Μια πρώτη εκτίμηση

Πολλά έχουν ήδη γραφτεί στον ελληνικό τύπο, για την επίσκεψη του ρώσου Προέδρου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες κυμαίνονται σε όλο το φάσμα : από ακραίως συνωμοσιολογικές έως απαισιόδοξες και αδιάφορες.

Τι μπορούμε πραγματικά να περιμένουμε από τη σημερινή επίσκεψη ;  Μια πρώτη εκτίμηση εδράζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο ίδιος ο ρώσος Πρόεδρος Πούτιν κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο : ” …Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων στο υψηλότατο επίπεδο. Και στη Μόσχα και στην Αγ. Πετρούπολη έχουμε συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικνοομική συνεργασία. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές. Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια αλλα και οι υψηλές τεχνολογίες και υποδομές…”.

Από την παραπάνω δήλωση, γίνεται αντιληπτό ότι από τις επαφές, θα επιχειρηθούν κυρίως οικονομικές συμφωνίες, με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης των ροών ρώσων τουριστών. Η στόχευση αυτή έχει ευρύτερο στρατηγικό χαρακτήρα, πέραν της οικονομικής της διάστασης. Αφενός επιδεικνύει έξωθεν τη δυνατότητα της Ρωσίας να ασκήσει οικονομική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου δοκιμάζει τις αντιδράσεις της ΕΕ,  με σκοπό το ενδεχόμενο  επανάκτησης οικονομικών σχέσεων.

Στους υπόλοιπους τομείς δεν διαφαίνεται κάποια εξέλιξη ή σημαντική συμφωνία. Στα ενεργειακά, η Ρωσία αυτή την περίοδο είναι απορροφημένη στο βόρειο άξονα (δημιουργία Nord Stream 2), ενώ το πάγωμα των σχέσεων της με την Τουρκία και οι δισταγμοί της Βουλγαρίας, δεν δίνουν ουσιαστικές δυνατότητες σε μια προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας.

Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν φαίνεται ότι θα τεθούν στη συνάντηση, αφού την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα, έχει παγώσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Τέλος αναμένονται διακηρύξεις για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι πέραν των όποιων διακηρύξεων.

Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής και η συμβολικής σημασίας, επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιο Όρος, εντός του οποίου διατηρούνται και ρώσικες μονές. Η επίσκεψη αυτή στο συμβολικό και ιδεολογικό πεδίο, στοχευει στο να  διατηρήσει ενεργές τις (σε όποιο βαθμό) πεποιθήσεις για τη δημιουργία ενός ορθόδοξου άξονα.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογήσει και να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη Πούτιν, στην πραγματική της διάσταση. Χωρίς να δημιουργεί υψηλές και ανέφικτες προσδοκίες και χωρίς να απορριπτεί τις ευκαιρίες που να διανοίγονται.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Απόφοιτος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Παντείου και Μεταπτυχιακού Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Ερευνητής στο Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Αμυντικών Θεμάτων. Μέλος της Ομάδας Θαλάσσιας Στρατηγικής του ΕΛΙΣΜΕ και Εξωτερικός Συνεργάτης ΚΕΔΙΣΑ [email protected]

Website: http://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest