Επιχειρηματικότητα για καινοτομία ή από ανάγκη;

Η λέξη “επιχειρηματικότητα”, σήμερα στην Ελλάδα, ακούγεται σε άλλους τρομακτική και αστεία, ενώ για κάποιους είναι εκείνη που θα δώσει ώθηση στα όνειρα και στις ιδέες τους να γίνουν πράξη – αυτό που ονομάζουμε δηλαδή “καινοτομία”. Τα χρόνια της κρίσης επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμα -σε μεγάλο βαθμό- κυρίως την υφιστάμενη επιχειρηματικότητα, και λιγότερο την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), βρίσκεται το 2015 σε ποσοστό 6,9% έναντι του 5,2% του 2013 (έτος που γενικά καταγράφονται τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας από το 2009 έως σήμερα, και αποτελεί ίσως το χειρότερο έτος στο κομμάτι της πρωτοβουλίας για ανάπτυξη), ενώ έχει πτωτική τάση συγκριτικά με το 7,8% που καταγράφεται το 2014. Η τάση για έναρξη επιχειρηματικής δράσης παραμένει σχετικά σταθερή, και μάλιστα σήμερα παρουσιάζει ανοδική πορεία σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον και διερωτάται κανείς “Γιατί;”. Αφενός γιατί η κρίση δημιούργησε μεγάλη ανάγκη για καινοτομία και διαφοροποίηση, αφετέρου γιατί θεωρείται μέσο εξασφάλισης εισοδήματος, χωρίς αυτό να συνοδεύεται όμως από ανάγκη διαφοροποίησης.

 

Με νούμερα…

Το παράδοξο είναι ότι, παρόλο που υπάρχει ανάγκη για καινοτομία, το ποσοστό εκείνων που ξεκινούν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα (από ανάγκη εισοδήματος) είναι μεγαλύτερο και συνεχώς αυξανόμενο σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που αξιοποιούν πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες (43,6% και 30,5% αντίστοιχα), ακριβώς λόγω της ύφεσης. Έτσι, η χώρα μας σήμερα κατατάσσεται ταυτόχρονα στην υψηλότερη θέση στην κατάταξη των χωρών μελών της ΕΕ που επιχειρούν από ανάγκη, και στην τελευταία θέση στην κατάταξη όσων επιχειρούν για καινοτομία. Από την άλλη, το 60% δηλώνει πως ο φόβος της αποτυχίας είναι ο πρώτος λόγος που αποτρέπει για επιχειρηματική δράση, ενώ η έλλειψη κερδοφορίας είναι για το 68% ο βασικός λόγος διακοπής μιας ήδη καθιερωμένης επιχείρησης (για το ΙΟΒΕ ως καθιερωμένη θεωρείται κάθε επιχείρηση που μετρά τουλάχιστον 3,5 χρόνια ζωής). Διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά για όσους επιχειρούν, ή σκέφτονται να επιχειρήσουν.

 

..και με το εισόδημα; 

Εδώ ας καταρρίψουμε τον μύθο ότι μια πετυχημένη επιχείρηση στην Ελλάδα φέρνει πλουτισμό! Τουλάχιστον όχι σήμερα, που για να κάνει κάποιος start up επιχείρησης θα δαπανήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για κάθε πρακτική και γραφειοκρατική ανάγκη, το οποίο -στην καλύτερη περίπτωση- θα πάρει πίσω μετά από 2-3 χρόνια. Στο διάστημα αυτό γνωρίζεις το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, τη ρευστή πολιτική κατάσταση και, σαφώς, τη γενικότερη τάση να αποτρέπεται στην Ελλάδα η επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ειδικότερα, το 94,6% των καθιερωμένων επιχειρηματιών είχαν για το 2014 εισόδημα κάτω από 4ο χιλιάδες Ευρώ, το 4,1% είχαν μεταξύ 40 και 60 χιλιάδες Ευρώ, και ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό είχαν εισόδημα πάνω από 60 χιλιάδες. Κοινώς, το “επιχειρείν” δεν είναι για όλα τα βαλάντια, και είναι -εν μέρει απαγορευτικό- για τους μη έχοντες μεγάλο κεφάλαιο, μιας και το ρίσκο να χάσουν το επενδυτικό τους κεφάλαιο είναι πολύ μεγαλύτερο από το να εξασφαλίζουν κάθε χρόνο αξιοπρεπές εισόδημα, και ταυτόχρονα να εκτελούν επιτυχώς κάθε υποχρέωσή τους προς το δημόσιο.

Όχι αδύνατον, ωστόσο, μιας και τα στοιχεία δείχνουν ότι αν σήμερα ευημερούν κάποιες επιχειρήσεις, αυτές είναι οι μικρές-οικογενειακές οι οποίες -μελλοντικά- έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν συγκριτικά με μεγάλες κεφαλαιουχικές. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι, πριν την υλοποίηση παρατηρείται πιο λεπτομερής σχεδιασμός και καλύτερη διαρθρωτική πολιτική (με σκοπό τη μείωση των πιθανοτήτων αποτυχίας), καθώς και προσαρμογή και τροποποίηση μεθόδων των καθιερωμένων επιχειρήσεων (για αποφυγή κατάρρευσης) με βάση τα νέα οικονομικά και φορολογικά δεδομένα. Να σημειωθεί ότι τα πράγματα είναι περισσότερο ευνοϊκά για επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες, και λιγότερο για εκείνες που βασίζονται σε προϊόν.

Στη χώρα μας είναι πλέον ελάχιστες οι μεγάλες επιχειρήσεις που καινοτομούν τόσο σε προϊόν παραγωγής και διάθεσης στην αγορά ή υπηρεσίες, όσο και σε χρήση τεχνολογίας. Ας δούμε χαρακτηριστικά μερικές ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις (βιώσιμη ανάπτυξη, βιοτεχνολογία, τρόφιμα, πολιτισμός, τουρισμός, κ.α.), από τις οποίες κάποιες έκαναν start up εν μέσω κρίσης, και βραβεύτηκαν πρόσφατα για την καινοτομία τους:

*PEGNEON

*Anassa Organics

*RTsafe

*U.B.U. A.E.

*BIOGRECO A.E.

*Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.

*ΟΝΕΧ

*ΘΕΣγάλα

*PROTEOMARKERS BIOTECH

*PHEE

 

Ποιος μπορεί τελικά…

Αυτός που καινοτομεί ξεκάθαρα! Οτιδήποτε άλλο σήμερα θα αποτύχει με μαθηματική ακρίβεια. Η επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται από ρηχότητα, αλλά ταυτόχρονα και από ανθεκτικότητα. Σωστός σχεδιασμός, πρωτοτυπία, έρευνα, όρεξη και πολλή επιμονή για κάθε επίδοξο επιχειρηματία, και προσαρμογή για κάθε εν ενεργεία. Υποστήριξη -σαφώς χρηματική- από επιδοτούμενα προγράμματα αναγκαία, αλλά όχι πρωταρχική ανάγκη! Είναι αστείο η λέξη “καινοτομία” σε μηχανή αναζήτησης να σε οδηγεί σε ιστοσελίδες για αιτήσεις επιδότησης. Ναι, είναι αποθαρρυντικά τα ποσοστά και τα στοιχεία, και ναι, ο δρόμος προς την επιχειρηματική επιτυχία είναι σήμερα πιο δύσβατος από ποτέ στη χώρα μας. Η κατάρτιση, όμως, και το γνωστικό-εκπαιδευτικό επίπεδο των νέων είναι σε πιο υψηλά επίπεδα από κάθε προσδοκία, έτοιμα προς αξιοποίηση. Εύκολα παίρνει κάποιος την απόφαση να “επιχειρήσει”, δύσκολα την υλοποιεί. Όμως οι ιδέες, το όραμα, η πρωτοποριακή σκέψη και η ισχυρή θέληση είναι μία εν δυνάμει ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Αν στήριζε και σεβόταν ο κάθε τόπος λίγο περισσότερο τα εχέγγυά του, ίσως να γινόταν πράξη.

Πηγές:

http://iobe.gr

http://www.kainotomeis.gr/article.aspx?id=1141

http://www.naftemporiki.gr/mobile/story/1090931

http://www.startupawards.gr

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest