ΗΠΑ: Προεδρικό Debate Live

Μετάδοση του τελευταίου debate των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Γράφουν Δημήτρης Ασπρουλής , Αγγελική Βαλτόγλου , Όλγα Κούτσικα

Το περιεχόμενο της σελίδας ανανεώνεται αυτόματα.

Επικοινωνία με news room:

  • Email: [email protected]
  • Μέσω σχολίων στο τέλος της σελίδας.

Live Video

Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Δημήτριος Ασπρούλης 20 Οκτωβρίου 20164:05 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους τους φίλους και φίλες, Με υπευθυνότητα και ετοιμότητα θα προσπαθήσουμε να σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά με το πώς εξελίσσεται το αποψινό τρίτο και τελευταίο debate.

Συνοπτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, η στρατηγική των υποψηφίων για τα επόμενα 90 λεπτά θα είναι η εξής: H Clinton θα προσπαθήσει να πείσει περισσότερους Αμερικανούς να την ψηφίσουν – ακόμα και αν δεν τη συμπαθούν – ως «αναγκαία επιλογή» και οι οποίοι σκέφτονται να μην ψηφίσουν ή να στηρίξουν κάποιον τρίτο υποψήφιο. Αντίστοιχα, ο Trump θα επιδιώξει να ανεβάσει τους τόνους ώστε να αποκρούσει τόσο τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση όσο και να επισημάνει ότι οι εκλογές είναι «διεφθαρμένες» από πολιτικά, μιντιακά και άλλα συμφέροντα.


Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Δημήτριος Ασπρούλης 20 Οκτωβρίου 20164:22 ΠΜ

Η πρώτη ερώτηση αναφέρεται στην ισορροπία Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και σε ποια κατεύθυνση θα ήθελε ο κάθε υποψήφιος να την μεταβάλλει αν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας. Η Κλίντον απάντησε ότι θα ήθελε να διατηρηθεί ο προοδευτικός χαρακτήρας του Δικαστηρίου και να μην «αναστραφεί η ισότητα στο γάμο» καθώς και να λαμβάνονται οι αποφάσεις περισσότερο για το συμφέρον των αδύναμων και των πολλών.

Απ’ την άλλη, o Trump υπεραμύνθηκε της διατήρησης της δεύτερης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος περί οπλοκατοχής, κάτι που «οι Δικαστές που θα διορίσει η Κλίντον θα επιχειρήσουν να αλλάξουν». Στη συζήτηση που ακολούθησε για το φλέγον ζήτημα της οπλοκατοχής, η Κλίντον απάντησε ότι αναγνωρίζει την σημασία της δεύτερης τροπολογίας, αλλά θα πρέπει να επεκταθούν οι έλεγχοι για την αποφυγή περισσότερων θυμάτων.
Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20164:44 ΠΜ

Το λιγότερο αναμενόμενη η αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών, ήδη από το πρώτο μέρος της συζήτησης. Φανερά πιο άνετη η Χίλαρι Κλίντον, επιστράτευσε έξυπνα τη γυναικεία φύση της και στηριζόμενη σε προσωπικές συζητήσεις και βιώματα με γυναίκες, «κέρδισε» τις εντυπώσεις και δυσκόλεψε αρκετά τον Ντόναλντ Τραμπ, που με δυσκολία έδωσε πειστική απάντηση. Ειδικά στο ζήτημα των αμβλώσεων η απάντησή του ήταν περιεκτική, ενώ δεν έκρυψε την αμηχανία του.

Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Δημήτριος Ασπρούλης 20 Οκτωβρίου 20164:46 ΠΜ

Έντονη συζήτηση προέκυψε όταν ο δημοσιογράφος-συντονιστής αναφέρθηκε σε προηγούμενη (επί πληρωμή) ομιλία της Κλίντον που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks, στην οποία φαίνεται η ίδια να μιλάει για «ανοιχτά σύνορα». Η Κλίντον απάντησε ότι θέλει «ασφαλή σύνορα και μεταρρυθμίσεις και όχι άνευ ετέρου ανοιχτά σύνορα», με τον Tραμπ να της απαντάει ότι απελάσεις έχουν γίνει και υπό την Προεδρία Ομπάμα και ότι ο ίδιος επιθυμεί να χτίσει το πολυσυζητημένο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Κωνσταντίνος ΓερονίκοςΚωνσταντίνος Γερονίκος Κωνσταντίνος Γερονίκος 20 Οκτωβρίου 20164:50 ΠΜ

Ο Trump αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτηση για τις
οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας πως οι χώρες του
ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξεκινήσουν να συνεισφέρουν περισσότερο οικονομικά ώστε οι ΗΠΑ
να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική αρωγή. Ο υποψήφιος προσέφερε μια εικόνα
της Συμμαχίας υπό την Προεδρεία του.

Κωνσταντίνος ΓερονίκοςΚωνσταντίνος Γερονίκος Κωνσταντίνος Γερονίκος 20 Οκτωβρίου 20164:53 ΠΜ

She gave us ISIS δηλώνει ο Trump, συνοψίζοντας τα 30 χρόνια παρουσίας της Clinton.

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20164:53 ΠΜ

Οι τόνοι ανέβηκαν στο ζήτημα των συνόρων, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι θέσεις παραμένουν ως έχουν με τον Τραμπ να υποστηρίζει κλειστά σύνορα, πάταξη της διαφθοράς και των παράνομων δραστηριοτήτων, τη διακίνηση των ναρκωτικών. «No boarders, no country!» υποστήριξε ο Τραμπ, με την Χίλαρι να μην πείθει αρκετά για το πόσο αποτελεσματική θα είναι η λύση «boarded security».

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20164:56 ΠΜ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι τα σκάνδαλα που του αποδίδονται είναι αναληθή, ανεπιβεβαίωτες φήμες και «στημένα» εις βάρος του.

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:00 ΠΜ

Το παιχνίδι εντυπώσεων εστιάζεται πάλι σε αλληλοκατηγορίες για το πως συμπεριφέρεται στις γυναίκες ο Τραμπ, ο οποίος επεμβαίνει στις επιθέσεις της Χίλαρι χρησιμοποιώντας τις λέξεις «wrong» και «this is totally fiction»!Το θέμα της βίας παραμένει στη συζήτηση δυναμικά…

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:04 ΠΜ

Ευθείς κατηγορίες έγιναν από την Χίλαρι Κλίντον για «συνεργασία» και υποστήριξη μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, τις οποίες ο τελευταίος προσπάθησε να μετριάσει λέγοντας πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Πούτιν και ίσως το μίσος της Χίλαρι για τον Πούτιν, οφείλεται στο γεγονός ότι σίγουρα εκείνος είναι πιο εξύπνος!

Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Δημήτριος Ασπρούλης 20 Οκτωβρίου 20165:06 ΠΜ

Ο Τραμπ κατηγόρησε εκ νέου την Κλίντον γιατί στα 30 χρόνια της πολιτικής της σταδιοδρομίας δεν υλοποίησε όσα σήμερα αναφέρονται στις προτάσεις της και ότι είναι μόνο «λόγια αλλά καμία πράξη». Η Κλίντον απάντησε ότι μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια πολιτικής εμπειρίας συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις σε πολλά μέρη του κόσμου και αντιμετώπισε διάφορες κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με γνώμονα το συμφέρον του λαού και ειδικότερα των αδύναμων. Μάλιστα, η Κλίντον ανέφερε ότι ο Αμερικανικός λαός θα κρίνει ποιανού εμπειρία θα είναι χρησιμότερη για τη θέση του Προέδρου: η εμπειρία της ίδιας από διοικητικές θέσεις και επίπονες διαπραγματεύσεις ή η εμπειρία του Τραμπ από τα προγράμματα ρεάλιτι; Ο Τραμπ έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι έχει μεγάλη εμπειρία από την αποτελεσματική διοίκηση των επιχειρήσεων του όλα αυτά τα χρόνια. Η ουσία όμως μένει αν μπορεί μόνο λόγω του επιχειρηματικού του πνεύματος να διοικήσει μια ολόκληρη χώρα, χωρίς πρότερη εμπειρία από την πολιτική και διπλωματία.

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:12 ΠΜ

Ο Τραμπ κατηγορεί τα media για ανεντιμότητα και αναλήθειες!Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν θα έπρεπε καν να επιτραπεί στη Χίλαρι να είναι υποψήφια, απαντώντας στην ερώτηση για νοθεία εκλογών.

Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Δημήτριος Ασπρούλης 20 Οκτωβρίου 20165:17 ΠΜ

Σχετικά με Συρία και Ιράκ: Η Κλίντον υποστηρίζει τη δημιουργία μια «ασφαλούς ζώνης» στη Συρία για να μειωθεί τόσο η βία όσο και οι μετακινήσεις πληθυσμών. Κατηγορεί δε Ρωσία και Ιράν για τη συντήρηση της εμφυλιακής σύρραξης στη Συρία.

Ο Τράμπ εξαπέλυσε επίθεση στην Κλίντον ότι αυτή ευθύνεται για την απώλεια της Μοσούλης λόγω προηγούμενων πολιτικών της αστοχιών και ότι το Ιράν θα ισχυροποιηθεί μέσα από αυτήν την κατάσταση..
Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:18 ΠΜ

Χίλαρι: «Αν γκουγκλάρετε Τραμπ-Ιράκ τότε θα φανεί η αλήθεια!»

Όλγα ΚούτσικαΌλγα Κούτσικα Όλγα Κούτσικα 20 Οκτωβρίου 20165:19 ΠΜ

Τρίτη θεματική του αποψινού προεδρικού debate η οικονομία και οι δύο υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι σε πρώτο στάδιο όχι μεταξύ τους, αλλά με τις ήδη εξαγγελθείσες δικές τους προγραμματικές δηλώσεις.

Επιβεβαιώνοντας εμφαντικά την ερώτηση του συντονιστή, η Hillary Clinton επικεντρώθηκε στις λέξεις-κλειδιά της πολιτικής της: περισσότερες ευκαιρίες για τη μεσαία τάξη, νέες θέσεις εργασίας αντί απλών κρατικών επιδομάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού, εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και για τα δύο φύλα και έμφαση στην εκπαίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ίδια, «όταν πάει καλά η μεσαία τάξη, τότε θα πάει καλά και η Αμερική». Αυτό, όμως, που ξεχώρισε στην απάντηση της Clinton ήταν η αναφορά και η ενθάρρυνση του σχεδίου του Bernie Sanders σε ένα πλαίσιο εσωκομματικών «two-level games». Από την πλευρά του ο Sanders καταδίκασε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter την προβαλλόμενη οικονομική πολιτική του Donald Trump, με το επιχείρημα ότι αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση φορολογικών απαλλαγών προς όφελος δισεκατομμυριούχων και μεγάλων επιχειρήσεων, αφενός, και μισθών φτώχειας για τις εργαζόμενες οικογένειες, αφετέρου.

Στον αντίλογο, ο Trump τόνισε ότι, σε αντίθεση με την οικονομική πολιτική της Clinton που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση της φορολογίας, η δική του πολιτική στοχεύει στη μείωση των εταιρικών φόρων και στην αύξηση του ΑΕΠ. Συνεχίζοντας με επικριτικά σχόλια -αμφιβόλου σχετικότητας προς την ερώτηση-, ο Trump ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ανθρωποί μας χάνουν δουλειές λόγω της NAFTA, την οποία υπέγραψε ο σύζυγος της κυρίας Clinton».

Κωνσταντίνος ΓερονίκοςΚωνσταντίνος Γερονίκος Κωνσταντίνος Γερονίκος 20 Οκτωβρίου 20165:23 ΠΜ

Οι υποψήφιοι παρουσίασαν τις γραμμές τους για την Μέση Ανατολή. Η Clinton έμεινε στην σταθερή γραμμή του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως δεν θα αποστείλει αμερικανικά στρατεύματα σε κανένα μέτωπο, ενώ ο Trump δεν ξεκαθάρισε την θέση του κάνοντας όμως λόγο για επιχειρησιακά λάθη του Στρατού.

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:24 ΠΜ

Ειρωνεία και επίθεση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από Τραμπ προς Χίλαρι!

«Δίνουμε εκατομμύρια μετρητά για το τίποτα!Παντού καταστροφή!» και συνεχίζει φανερά εκνευρισμένος «Σε ευχαριστούμε για αυτά που κάνεις»
Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:27 ΠΜ

Χίλαρι: «Θα παλέψω ενάντια στo ISIS, θα το νικήσω»

Τραμπ: «Τι εννοείς;Το θέμα ήταν να το σταματήσεις από την αρχή!»
Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Ανώνυμος
Κωνσταντίνος ΓερονίκοςΚωνσταντίνος Γερονίκος Κωνσταντίνος Γερονίκος 20 Οκτωβρίου 20165:29 ΠΜ

Εξαιρετικά ανεπαρκής θέσεις και απο τους δύο υποψήφιους στον τομέα της Διεθνούς Πολιτικής. Η Clinton φαίνεται να εμμένει στην παρούσα πολιτική των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (που έχει αποδείξει πως δεν προσφέρει αποτελέσματα) ενώ ο Trump παρουσιάζει μια νέα αύρα που στηρίζεται σε στρατιωτικές κινήσεις (για τις οποίες δεν εξηγεί αν θα διαθέσει τους πόρους, για την ακρίβεια, φαίνεται να μην γνωρίζει τους πόρους που απαιτούνται) και συντηρεί ένα ψυχρο κλίμα με την Ρωσία.

Κωνσταντίνος ΓερονίκοςΚωνσταντίνος Γερονίκος Κωνσταντίνος Γερονίκος 20 Οκτωβρίου 20165:32 ΠΜ

Είναι σαφές πως ο Trump βλέπει χώρες-βάρος στο ΝΑΤΟ, μια Συμμαχία που δεν φαίνεται να θεωρεί πως προσφέρει κάτι στις ΗΠΑ και εχθρούς σε Ρωσία και Κίνα.

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:35 ΠΜ

Ο συντονιστής ορθώς τονίζει ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει καταστήσει σαφές το οικονομικό του πρόγραμμα σχετικά με τους φόρους και το σύστημα υγείας και τους καλεί σε απάντηση. Είναι φανερό από τις απαντήσεις ότι αρκούνται στο να υποσχεθούν για ακόμα μια φορά προνόμια χωρίς να διευκρινίζουν τον τρόπο!

Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Ανώνυμος
Όλγα ΚούτσικαΌλγα Κούτσικα Όλγα Κούτσικα 20 Οκτωβρίου 20165:39 ΠΜ

Κορύφωση της αντιπαράθεσης με αφορμή την ερώτηση του συντονιστή αναφορικά με τις κατηγορίες παρενόχλησης γυναικών από τον Trump. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι κανείς δε σέβεται τις γυναίκες περισσότερο από τον ίδιο και απέρριψε κάθε κατηγορία με το «επιχείρημα» ότι οι γυναίκες που τον κατηγόρησαν δεν ήταν κάτι περισσότερο από γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν φήμη ή αποτελούν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton.

Σε απάντηση, η Clinton υποστήριξε ότι ο Trump έχει κοροϊδέψει τις γυναίκες στην εθνική τηλεόραση -και όχι μόνο αυτές-, από τη στιγμή που παρουσιάζεται προσβλητικός με οποιονδήποτε δε συμφωνεί με το «όραμά» του, ένα όραμα που στοχεύει στο να «κάνει την Αμερική σπουδαία και πάλι». Η Clinton, όμως, προβάλλει σοβαρές αμφιβολίες για το ερώτημα σε ποια περίοδο της «σπουδαίας» Αμερικής αναφέρεται ο Trump…

Αγγελική ΒαλτόγλουΑγγελική Βαλτόγλου Αγγελική Βαλτόγλου 20 Οκτωβρίου 20165:48 ΠΜ

Ο Τραμπ κλείνοντας τη διαδικασία του debate, δήλωσε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα παραλάβει μια κατεστραμμένη χώρα και σκοπό έχει να πιάσει κάθε τομέα έναν έναν και να κάνει την Αμερική ξανά δυνατή και αποτελεσματική, απαντώντας ουσιαστικά στην Χίλαρι που δήλωσε «Η Αμερική ήταν και παραμένει στην κορυφή». Για τρίτη και τελευταία φορά το debate έκλεισε με έντονες αλληλοκατηγορίες χωρίς ωστόσο ουσιαστικό υπόβαθρο.

Δημήτριος ΑσπρουλήςΔημήτριος Ασπρουλής Δημήτριος Ασπρούλης 20 Οκτωβρίου 20165:56 ΠΜ

Προς το τέλος του debate δόθηκε η ευκαιρία στους δύο υποψηφίους να μιλήσουν απευθείας στον Αμερικανικό λαό για την υποψηφιότητά τους. Η Κλίντον άδραξε την ευκαιρία υποστηρίζοντας ότι είναι καταλληλότερη για να αναλάβει τη θέση αυτή και ότι θα εργαστεί σκληρά για όλους. Επίσης, ανέφερε ότι θα στηρίξει την Αμερικανική οικογένεια έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων, κάνοντας άνοιγμα προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες είτε αυτοί είναι Δημοκρατικοί είτε Ρεπουμπλικάνοι. Κλείνοντας, η Κλίντον επανέλαβε ότι ελπίζει ο Αμερικανικός λαός να της δώσει μια ευκαιρία και να επιλέξει με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest