Η έγκριση της CETA από τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ιδιότυπη για το διεθνές περιβάλλον πρωτοβουλία υπερεθνικού οργανισμού, επιδιώκει να αποκτήσει -μέσα στην ίδια της την κρίση και αναταραχή- περισσότερη ισχύ στο διεθνές σύστημα. Μία ακόμα απόδειξη της ανάδειξης αυτής είναι η πολύ πρόσφατη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας CETA, μιας εμπορικής και οικονομικής συμφωνίας με τον Καναδά.

Οι συζητήσεις γύρω από την εν λόγω συμφωνία είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή της, και από τα δύο μέρη, στις 30 Οκτωβρίου 2016. Με την τελική έγκριση της συμφωνίας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται και το τελευταίο απαιτούμενο διαδικαστικό στάδιο, σε υπερεθνικό επίπεδο, για την εφαρμογή της εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την πλήρη ενεργοποίηση της διεθνούς αυτής συμφωνίας κατ’ εξαίρεση αναμένεται από τα εθνικά κοινοβούλια να ενσωματώσουν τις διατάξεις στο εσωτερικό τους δίκαιο, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Πιο αναλυτικά, για το περιεχόμενο και τις πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις της CETA και άλλων συμφωνιών της Ε.Ε. με την Αμερικανική Ήπειρο θα βρείτε εδώ.

Η εφαρμογή της CETA μέλλεται να λειτουργήσει προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις. Η υπερψήφισή της από 408 ευρωκοινοβουλευτές, έναντι 254 αρνητικών και 33 αποχών, υποδεικνύει ότι η συμφωνία βρήκε ανταπόκριση σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας μερικές αντιδράσεις, όχι όμως ένα ικανό ποσοστό που να οδηγούσε σε αποτυχία. Κατά την διάρκεια της ψήφισης, πληθώρα απόψεων εκφράστηκε από τους ευρωκοινοβουλευτές και την επίτροπο Διεθνούς Εμπορίου. Η Cecilia Malmstrom, ευρωπαϊκή επίτροπος Διεθνούς Εμπορίου, αναφέρθηκε στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στόχους του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αισιοδοξία της για την επιτυχία της συγκεκριμένης συμφωνίας, όσο και για την εξωτερική και εμπορική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα, ήταν έκδηλη.

Κατανομή των ψήφων για την συμφωνία CETA

Εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ο Charles Tannock στάθηκε στα οφέλη που θα αποφέρουν οικονομικές πρακτικές όπως αυτές που περιγράφονται στην CETA. Η φιλοδοξία της εν λόγω συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι υπογράφεται σε μία περίοδο πολιτικής αναταραχής για την Ευρώπη, όπου, όπως αναφέρει και ο ίδιος, «τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου, η πολυμέρεια και η φιλελεύθερη διεθνής τάξη αμφισβητούνται». Διαμετρικά αντίθετα σε αυτές τις σκέψεις τα λόγια της Marine Le Pen, μέσω των οποίων εκφράστηκε η ομάδα «Η Ευρώπη των εθνών και της ελευθερίας», χαρακτήρισαν την CETA ως μια «σκοτεινή» συμφωνία γύρω από την οποία οι πληροφορίες παρέμειναν κρυφές για αρκετό καιρό. Σε έναν πιο πολιτικό τόνο, ο λόγος του Manfred Weber εκ μέρους του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (EPP), επιτέθηκε στις δημαγωγίες των συντηρητικών και εθνικιστών πολιτικών, καταλήγοντας ότι με την CETA η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ολοφάνερη την πρόθεσή της να «χτίζει γέφυρες, αντί για τείχη». Στο τέλος της ημέρας, η CETA και οι υποστηριχτές της στέφθηκαν με επιτυχία μετά την -ανακουφιστική για πολλούς- έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την μεριά του Καναδά, ο Justin Trudeau, με την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία μόλις μέρα μετά την έγκριση της CETA (16 Φεβρουαρίου), έγινε ο πρώτος καναδός πρωθυπουργός που απηύθυνε λόγο σε όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις μεταξύ Ένωσης και Καναδά βρίσκονται πλέον και επίσημα στο απόγειό τους. Μεταξύ άλλων, ο καναδός πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της CETA, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια από τις πιο προοδευτικές συμφωνίες στον κόσμο». Πράγματι, η εν λόγω εμπορική συμφωνία φιλοδοξεί να εγκαινιάσει σειρά συμφωνιών, οι οποίες θα συνδέουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές δυνάμεις υπερατλαντικά. Ευχήθηκε επίσης η CETA να αποτελέσει «υπόδειγμα» για την σύναψη εμπορικών συμφωνιών παγκοσμίως.

Τέλος, παράλληλα με την CETA, εγκρίθηκε μια συμπληρωματική συμφωνία, εξίσου σημαντική, η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας (Strategic Partnership Agreement). Με την παρούσα, τα δύο μέρη επιθυμούν να προεκτείνουν τη συνεργασία τους πέραν της εμπορικής και οικονομικής πολιτικής, σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η έρευνα και ο πολιτισμός. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η SPA εγκρίθηκε με μεγαλύτερη ομοφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο, αγγίζοντας μόλις τις 506 θετικές ψήφους.

Παρά τις όσες αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, απέναντι στην CETA, η τελευταία έχει σχεδόν κατορθώσει να τεθεί σε εφαρμογή. Οι δημιουργοί της την εγκωμιάζουν από κάθε άποψη και, μαζί με αυτούς, οι φιλελεύθεροι των διεθνών σχέσεων πιστεύουν ακράδαντα στην επιτυχία των οικονομικών αλληλεξαρτήσεων, όπως αυτή. Ένα ακόμα άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που πλήττεται ακόμα από μια μεταναστευτική κρίση, και την άνοδο εθνικιστικών κυβερνήσεων με πολιτικές απομόνωσης, μπορεί να φαίνεται ριψοκίνδυνο, δικαιολογείται όμως από την άμεση ανάγκη της να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μια τέτοια οπτική εξηγεί, σε πρώτο στάδιο, γιατί η CETA αποτελεί περισσότερο πολιτική παρά οικονομική ενέργεια και, δευτερευόντως, θέτει ερωτήματα για την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Πηγές: 

  1. European Parliament (2017) CETA: MEPs back EU-Canada trade agreement Available at: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20170209IPR61728/ceta-meps-back-eu-canada-trade-agreement (Accessed: 20 February 2017).
  2. Cochrane, D. (2017) Justin Trudeau brings pro-trade pitch to a fragmenting Europe. Available at: http://www.cbc.ca/news/politics/justin-trudeau-europe-ceta-trade-1.3982787 (Accessed: 19 February 2017).
  3. European Parliament (2017) What’s CETA and what’ll it do? Available at: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/ceta-explained/ (Accessed: 19 February 2017).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ο Αιμίλιος Κλήμης φοιτά στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στα ακαδημαϊκά και προσωπικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η πολιτική, οι διεθνείς σχέσεις, η οικονομία, και η φιλοσοφία. Στα πλαίσια της αρθρογραφίας, της έρευνας και ενημέρωσης θα τον βρείτε στο [email protected]

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest