Η αιώνια διαμάχη Ιαπωνίας – Κίνας για τα νησιά Senkaku-Diaoyu

Η διαφορά Ιαπωνίας – Κίνας είναι κατά κύριο λόγο εδαφική, και αφορά σε μια ομάδα ακατοίκητων νησιών η οποία είναι γνωστή ως τα νησιά Σενκάκου στην Ιαπωνία ή, αλλιώς, τα νησιά Diaoyu στην Κίνα. Από το 1985 τον έλεγχο έχει η Ιαπωνία, με εξαίρεση την περίοδο 1945-1972 όπου η επίμαχη θαλάσσια ζώνη ελεγχόταν από τις ΗΠΑ. Η Κίνα άρχισε να αναμειγνύεται περίπου το 1970, όταν αποδείχθηκε ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου.
Η
Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η Κίνα συναίνεσε στην ιαπωνική κυριαρχία μέχρι το 1970, ωστόσο, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τα αποδεικτικά έγγραφα δείχνουν κινεζική κατοχή, τονίζοντας πως το έδαφος είναι υπό ιαπωνικής κατάσχεσης, και η κυριαρχία τους θα πρέπει να επιστραφεί στον προκάτοχό του.
Κύριος σύμμαχος της Ιαπωνίας στην παραπάνω διαμάχη είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν λάβει επίσημη θέση για το βάσιμο των ανταγωνιστικών αξιώσεων της κυριαρχίας των νησιών, καθώς αυτά περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Αμοιβαίας Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η υπεράσπιση των νησιών από την Ιαπωνία απαιτεί και την άμεση αρωγή από την πλευρά των ΗΠΑ.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα το 2012, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε τρία από τα επίμαχα νησιά από “ιδιώτες ιδιοκτήτες”, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά και την άμεση αντίδραση της Κίνας.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2013, η κατάσταση έχει θεωρηθεί ως “το πιο σοβαρό πλήγμα για τις σινο-ιαπωνικές σχέσεις στη μεταπολεμική περίοδο, από την άποψη του κινδύνου που αποτελεί για μια στρατιωτικοποιημένη σύγκρουση“. Στο μεταξύ, στο παιχνίδι μπήκαν τα drones, με σκοπό την εναέρια επιτήρηση της γκρίζας ζώνης. Η Κίνα παρουσίασε ταχύτατη ανάπτυξη του προγράμματος drone, το οποίο μέχρι τότε βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, ενώ η Ιαπωνία είχε αρχίσει τις προετοιμασίες για να αγοράσει ένα προηγμένο μοντέλο από τις ΗΠΑ.

Κινέζικα αεροσκάφη επιτήρησης πέταξαν κοντά στα νησιά τέσσερις φορές κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όμως εκδιώχθηκαν από τα ιαπωνικά F-15 μαχητικά αεροσκάφη.

Εν έτει 2016, η Ιαπωνία ενεργοποίησε έναν σταθμό ανίχνευσης στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, μια κίνηση που ενισχύει τη διαμάχη με το Πεκίνο. Σκοπός είναι η Ιαπωνία να επιτυγχάνει μόνιμη συλλογή πληροφοριών κοντά στην Ταϊβάν, αλλά και στο σύμπλεγμα των αμφισβητούμενων νησιών. Η νέα βάση στο νησί Yonaguni βρίσκεται στο δυτικό άκρο μιας σειράς ιαπωνικών νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) νότια των επίμαχων νησιών. Με τη σειρά του, το Πεκίνο εγκατέστησε ραντάρ σε μια πλατφόρμα εξερεύνησης φυσικού αερίου κοντά στα αμφισβητούμενα ύδατα, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Έτσι, η Ιαπωνία εξισώνει τη βάση αυτή με μία στρατιωτική βάση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εκείνη την περιοχή, μακροπρόθεσμα, ώστε να ελέγχονται τα αμφισβητούμενα ύδατα και τα νησιά. 

Οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας έχουν επιδεινωθεί από την στιγμή που η Ιαπωνία παρατήρησε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό πλοίων της ακτοφυλακής της Kίνας να προσεγγίζει την επίμαχη θαλάσσια ζώνη. Οι ΗΠΑ, ως σύμμαχοι της Ιαπωνίας, έχουν αμφισβητήσει την κατοχή των νήσων από την Κίνα, στηριζόμενες στο γεγονός ότι το διεθνές δικαστήριο των Φιλιπίνων απέρριψε τους ιστορικούς ισχυρισμούς της Κίνας για κατοχή του μεγαλύτερου μέρους αυτής της θάλασσας. Το Πεκίνο, φυσικά, από την πλευρά του αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ η Ιαπωνία, έχοντας υπέρ της μια απόφαση δικαστηρίου των Φιλιππίνων, ζητάει από την Κίνα τη δέσμευσή της. Ωστόσο, η απάντηση της Κίνας ήταν αρνητική, τονίζοντας την μη παρεμβατική στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ιαπωνία.

Και ενώ η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίζεται, οι διάφορες κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν καταθέσει διαμαρτυρίες και επικρίσεις η μία στην άλλη, ως απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση μέσα και γύρω από τα νησιά – γεγονός που επιδεινώνει τη μεταξύ τους κατάσταση. Ένα παράδειγμα ήταν η υπενθύμιση της κυβέρνησης της Ταιβάν προς την Ιαπωνία στον απόηχο της σύγκρουσης του 2008, καθώς και άλλα παρόμοια περιστατικά, όπως αυτό της διαμαρτυρίας για την απελεύθερωση πληρώματος αλιευτικού σκάφους, και τη μετέπειτα απαίτηση αποζημίωσης της μίας χώρας στην άλλη.

Πηγές:

  1. McCurry, J. (2017). Japan defence ministry seeks record budget to counter Chinese threat. [online] Τhe Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/world/2016/aug/31/japan-defence-ministry-record-budget-counter-chinese-north-korea-nuclear-threat [Accessed 8 Mar. 2017].
  2. The Guardian. (2017). Japan protests over Chinese radar in disputed East China Sea drilling rig. [online] Available at: https://www.theguardian.com/world/2016/aug/07/japan-protests-over-chinese-radar-in-disputed-east-china-sea-drilling-rig [Accessed 8 Mar. 2017].
  3. McCurry, J. (2017). China accuses Japan of threatening Pacific peace with military law. [online] Τhe Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/world/2016/mar/29/china-accuses-japan-of-threatening-peace-in-pacific-with-new-law [Accessed 8 Mar. 2017].
  4. Τhe Guardian. (2017). Neighbours avoid criticising Beijing over South China Sea. [online] Available at: https://www.theguardian.com/world/2016/jul/25/neighbours-avoid-criticising-beijing-over-south-china-sea [Accessed 8 Mar. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest