Η απόπειρα νηοψίας στο τουρκικό M/V ACT: Εκθέτοντας το λαθρεμπόριο στη Ν.Α. Μεσόγειο

Στις 3 Ιουλίου, το τουρκικής σημαίας πλοίο M/V ACT έπλεε προς τον Κόλπο του Izmit (Νικομήδεια) στη Β.Δ. Τουρκία, έχοντας ως εναρκτήριο λιμάνι την Αλεξανδρέττα της Ν.Α. Τουρκίας. Ενώ το πλοίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.- Ελλ.Ακτ.) έλαβε ανώνυμο τηλεφώνημα ότι το εν λόγω πλοίο μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων, και ένα περιπολικό σκάφος έσπευσε στην περιοχή, και ζήτησε από το τουρκικό πλοίο να μεταβεί άμεσα στη Ρόδο, ώστε να πραγματοποιηθεί εκεί νηοψία σε αυτό. Όμως, ο Καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, Haluk Sami Kalkavan, αρνήθηκε να υπακούσει. Αντίθετα, αύξησε ταχύτητα, και κινήθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και το τουρκικό λιμενικό.

Ο Κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, υπακούοντας στους κανόνες εμπλοκής, προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες προειδοποιήσεις και ηχητικά σήματα, πριν καταλήξει να ανοίξει πυρ κατά του τουρκικού σκάφους, σε ασφαλή του σημεία – δηλαδή σε σημεία που, εάν χτυπηθούν, δεν προκαλούν κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των επιβαινόντων. Το περιστατικό έλαβε τέλος όταν το ACT πέρασε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, οπότε και η καταδίωξη έληξε.

Το τουρκικής σημαίας πλοίο ACT δέχθηκε πυρά από σκάφος του Λιμενικού στις 3 Ιουλίου, όταν ο Κυβερνήτης του αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή για νηοψία, ενώ έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο Τούρκος καπετάνιος έκανε κατόπιν δηλώσεις ότι το πλοίο του διέτρεξε άμεσο κίνδυνο, και ότι το Λ.Σ.-Ελλ.Ακτ. του επιτέθηκε χωρίς λόγο. Επικοινωνιακά, επεχείρησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., λέγοντας πως “Η μόνη μας παρηγοριά είναι πως κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του περιστατικού”.

Αφήνοντας κατά μέρος δηλώσεις οι οποίες αποσκοπούν περισσότερο στη δημιουργία εντυπώσεων, και λιγότερο στην αποτύπωση της πραγματικότητας, σκόπιμο θα ήταν να γίνει μια ανασκόπηση της δράσης της τουρκικής ναυτιλίας στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και του έργου που καλούνται να επιτελέσουν οι Ελληνικές Αρχές για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, τόσο της ελληνικής επικράτειας όσο και της Ε.Ε.

Η Τουρκία, οι Τζιχαντιστές και η αποσταθεροποίηση της Ν.Α. Μεσογείου

Από τα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου, η Τουρκία επέδειξε μία -τουλάχιστον- παρεξηγήσιμη στάση, όσον αφορά στις πλευρές που υποστήριζε. Τον Απρίλιο του 2013, το πλοίο Noor M, το οποίο είχε ναυλωθεί από τουρκική εταιρία, και έπλεε με Τούρκο πλοίαρχο, ακινητοποιήθηκε από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης, και στα αμπάρια του βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και φυσιγγίων. Το εν λόγω πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την αποσταθεροποιημένη Ουκρανία, και τα παραστατικά του έλεγαν πως προορισμός του ήταν η Λιβύη. Ωστόσο, τόσο ο πλοίαρχος όσο και το πλήρωμα έλεγαν πως ο προορισμός τους ήταν η Συρία, με σκοπό να δώσουν τα όπλα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Μέσα στο Haddad 1 βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από σφαίρες και ατομικό οπλισμό. Εδώ, άνδρες του Λιμενικού και των Τελωνείων καταγράφουν τα ευρήματα.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, το Λ.Σ.-Ελλ.Ακτ. σταμάτησε νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας το πλοίο Haddad 1, που είχε ξεκινήσει από την Αλεξανδρέττα προς τη Λιβύη. Στα αμπάρια του βρέθηκαν εξίσου ποσότητες από παράνομο οπλισμό και από σφαίρες, οι οποίες και κατασχέθηκαν. Το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. έλαβε και τότε ενεργό ενδιαφέρον ως προς το γιατί οι ποσότητες των όπλων κατασχέθηκαν, εγκαλώντας μάλιστα τις ελληνικές Αρχές για τη στάση τους.

Τα δύο αυτά πλοία αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του συμπλέγματος επιχειρηματικών και πολεμικών επενδύσεων στα οποία έχει ποντάρει η Άγκυρα, και που σκοπό έχουν, από τη μία, την αύξηση της επιρροής της μέσω εξοπλισμού ακραίων ισλαμικών δυνάμεων στην περιοχή και, από την άλλη, καθαρά οικονομικά κέρδη. Να σημειωθεί ότι ο στενός κύκλος του Erdoğan είχε κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα ότι κερδίζει εκατομμύρια δολάρια μέσω του εμπορίου πετρελαίου που παίρνει από τους Τζιχαντιστές της Συρίας.

Σύνδεση με άλλες παράνομες δραστηριότητες

Πέρα από την αρωγή των Ισλαμιστών της Συρίας και της Λιβύης, όμως, η Τουρκία έχει δείξει και με άλλους τρόπους την έμπρακτη υποστήριξή της σε ακραίες δυνάμεις της περιοχής, κάνοντας χρήση του θαλάσσιου στοιχείου.

Το 2010 οργανώθηκε ένας στολίσκος από έξι πλοία, με σκοπό τη διάσπαση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς, και επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις που τους έκαναν νηοψία.

Το 2010 η Τουρκία οργάνωσε και εξόπλισε -μέσω Μ.Κ.Ο. και “ακτιβιστών”- ένα στολίσκο αποτελούμενο από έξι πλοία, με “ναυαρχίδα” το Mavi Marmara, με σκοπό αυτά να διατρέξουν τον ναυτικό αποκλεισμό που υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας. Σκοπός της αποστολής ήταν η υποστήριξη του καθεστώτος της Hamas, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζε η Άγκυρα. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ (Sayeret 13) ανέκοψαν την πορεία του στολίσκου, και τον κατέλαβαν, βρίσκοντας πάνω στα πλοία του -εκτός από ληγμένα φάρμακα- στολές παραλλαγής, διόπτρες νυχτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα και μαχαίρια, τα οποία προορίζονταν για την άμυνά τους σε περίπτωση απόπειρας κατάληψης.

Μετά την ισραηλινή επέμβαση στο Mavi Marmara, οι Αρχές βρήκαν σημαίες της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas, μαχαίρια, τσεκούρια, και άλλα αγχέμαχα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Αποτέλεσμα του περιστατικού ήταν ο θάνατος εννέα “ακτιβιστών” πάνω στο πλοίο, ο οποίος διαπράχθηκε από τους ένοπλους Ισραηλινούς, αλλά και η διολίσθηση των Τουρκο-ισραηλινών σχέσεων στο ναδίρ της ιστορίας τους. Η Τουρκική πλευρά έκανε και πάλι βαρύγδουπες δηλώσεις για “κράτος-τρομοκράτη”, και αμφότερες οι διπλωματικές αποστολές έκλεισαν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυβερνήτης ενός εκ των πλοίων του στολίσκου ήταν και Κυβερνήτης του M/V ACT που ενεπλάκη στο πρόσφατο περιστατικό ανοιχτά της Ρόδου.

Η απόπειρα της Τουρκίας για ενίσχυση των ακραίων Ισλαμιστών της Γάζας συνεχίστηκε και το 2011, με εμπλοκή αυτή τη φορά και της Ελλάδας. Εκείνη τη χρονιά, δύο πλοία επεχείρησαν να επαναλάβουν το εγχείρημα του 2010, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Οργανωμένο και πάλι από την τουρκική Μ.Κ.Ο. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı – İHH, το εγχείρημα σταμάτησε πριν καλά καλά αρχίσει, καθώς, σε γενόμενη νηοψία του Λιμενικού, τα πλοία βρέθηκαν να παραβιάζουν ουσιώδεις κανονισμούς της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, και επέστρεψαν στην Κρήτη.

Συμπεράσματα

Η Τουρκία, έχοντας επιλέξει να είναι ο πάτρωνας των ακραίων ισλαμικών δυνάμεων της Μεσογείου, χρησιμοποιεί το θαλάσσιο στοιχείο για να προάγει τα συμφέροντά της. Αυτό φαίνεται να το πραγματοποιεί μέσω της σύναψης εμπορικών σχέσεων με αντισυμβαλλομένους που πιστεύει πως μπορεί να ελέγξει -όπως τις ισλαμικές δυνάμεις σε Συρία και Λιβύη-, και μέσω της ενίσχυσης αυτών με υλικά. Η Άγκυρα προσβλέπει, λοιπόν, στη διαμόρφωση μιας περιφερειακής τάξης στην οποία θα μπορεί να παίζει ηγεμονικό ρόλο, με το Ισλάμ να είναι ο συνδετικός αρμός όλων αυτών των καθεστώτων.

Αυτό, βέβαια, για να γίνει, προϋποθέτει την καταστρατήγηση σειράς Διεθνών Συνθηκών και εθνικού δικαίου, καθώς συχνά περιλαμβάνει θαλάσσιο λαθρεμπόριο και διακίνηση παράνομων αγαθών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές καλούνται να δραστηριοποιηθούν, επιβάλλοντας τόσο τη νομιμότητα όσο και τα ελληνικά συμφέροντα. Υπό αυτό το πρίσμα, το περιστατικό του M/V ACT δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια ανάσχεσης μιας στρατηγικής βασισμένης στην παραβατικότητα.

Η Ελλάδα, τόσο λόγω της θέσης της όσο και λόγω των συμφερόντων της, παίζει κεντρικό ρόλο στην πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων που ξεκινούν, ή ενορχηστρώνονται από τη γείτονα. Ενδεικτικά αναφέρονται η ανάσχεση πολεμικού υλικού προς τους Τζιχαντιστές, και η πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και πετρελαιοειδών.

Πηγές:

  1. Σουλιώτης, Γ. (2017). Πυρά Λιμενικού κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου. [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/916753/article/epikairothta/ellada/pyra-limenikoy-kata-toyrkikoy-forthgoy-ploioy [Accessed 11 Jul. 2017].
  2. Σουλιώτης, Γ. (2017). Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ το «Haddad 1». [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/829340/article/epikairothta/ellada/se-mayrh-lista-twn-hpa-to-haddad-1 [Accessed 11 Jul. 2017].
  3. Reuters. (2015). Greek coast guard seizes Libya-bound ship carrying weapons. [online] Available at: http://www.reuters.com/article/us-libya-security-greece-arms-idUSKCN0R20V220150902 [Accessed 11 Jul. 2017].
  4. UN. (2011). Report of the Secretary-General’s Panel of Inquiry on the 31 May 2010 Flotilla Incident. [online] Available at: http://www.un.org/News/dh/infocus/middle_east/Gaza_Flotilla_Panel_Report.pdf [Accessed 11 Jul. 2017].
  5. Papadopoulos, I. (2015). The Strategic Importance of the Greek–Israeli Alliance. [online] ΙΝΣΙΠΟΛ. Available at: https://inspol.files.wordpress.com/2015/01/14_15_b_papadopoulos.pdf [Accessed 16 Jul. 2017].
  6. Onalert.gr. (2011). Τα πλοία ταξιδεύουν για όπου αποφασίσει ο Χ.Παπουτσής. [online] Available at: http://www.onalert.gr/stories/Ta_ploia_taksideyoyn_gia_opoy_apofasisei_o_XPapoytshs/6746 [Accessed 11 Jul. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος εχει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις με ειδικότητα την αντιτρομοκρατία. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, καθώς και οι πόλεμοι χαμηλής ισχύος στον 21ο αιώνα. [email protected]

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest