Η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα, και τα ερωτήματα που εγείρει.

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2016 ο Ρώσος Πρέσβης, Andrei Karlov, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Άγκυρα της Τουρκίας. Ο θάνατος του Ρώσου αξιωματούχου επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θεωρεί το γεγονός «τρομοκρατική επίθεση». Νεκρός είναι και ο δράστης, ύστερα από την ανταλλαγή πυρών με τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ καταγράφηκαν και τραυματισμοί ορισμένων παρευρισκόμενων.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ύστερα από έρευνα αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος ονομάζεται Mevlüt Mert Altıntaş και γεννήθηκε το 1994. Αποφοίτησε από την Αστυνομική Ακαδημία στη Σμύρνη και εργάζεται ως αστυνομικός στην Μονάδα Μέτρων Αποκατάστασης Τάξης στην Άγκυρα. Επόμενος στόχος των ερευνών είναι η αποκάλυψη της σύνδεσής του με εξτρεμιστικά δίκτυα ώστε να προσδιορισθούν τα κίνητρα της ενέργειάς του, αν και υπάρχουν ήδη πρώτες εκτιμήσεις. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:

  1. Πρόκειται για υποστηρικτή της al-Nusra. Ως παρακλάδι της al-Qaeda στη Συρία, η al-Nusra αντιτίθεται και καταδικάζει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ, μόλις πρόσφατα, ηττήθηκε, εγκαταλείποντας το Χαλέπι. Χωρίς να είναι γνωστό εάν ο δράστης λειτούργησε ανεξάρτητα ή ακολούθησε εντολές, η δολοφονία δύναται να εξεταστεί ως απάντηση στις Ρωσικες ενέργειες, οι οποίες πυροδοτησαν την αντιπαράθεση με την al-Nusra και τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη.
  2. Πρόκειται για Γκιουλενιστή. Εάν ο δράστης υποστηρίζει το κίνημα Gulen, το οποίο -μεταξύ άλλων- ο Erdogan θεώρησε υπεύθυνο για την απόπειρα του τουρκικού coup d’etat, και κατηγόρησε για την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης Κράτος μέσα στο Κράτος (παράλληλη δομή), τότε στόχος της επίθεσης ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος και οι σχέσεις της χώρας του με την Ρωσία, και όχι η Ρωσία αυτή καθ’αυτή. Η συγκεκριμένη εκδοχή θέτει την επίθεση ως αφορμή αντιπαράθεσης Ρωσίας και Τουρκίας και, κατ’επέκταση, αποτελεί πλήγμα στο καθεστώς του Προέδρου Erdogan.

Η δήλωση του Vladimir Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε την δολοφονία του πρέσβη ως “πρόκληση”, η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση τόσο της αποκατάστασης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, όσο και της προσπάθειας των Ρωσικών, Τουρκικών και άλλων δυνάμεων να εξομαλύνουν την κατάσταση στη Συρία. Τόνισε πως μοναδική απόκριση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ επισήμανε πως απαιτείται αυξημένη ασφάλεια στις διπλωματικές αποστολές Τουρκίας και Ρωσίας εν όψει της επίθεσης. Τέλος, υπογράμμισε πως καθίσταται απαραίτητη η αναγνώριση προέλευσης της εντολής για την εκτέλεση, η οποία βρίσκεται ήδη υπό έρευνα.

Ο αντίκτυπος στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Επιδείνωση των σχέσεων των χωρών θα υπάρξει μόνο εάν αποκαλυφθούν στοιχεία που ενοχοποιούν τις τουρκικές Αρχές για ανάμειξη στην επίθεση – πράγμα που θεωρείται απίθανο, εφόσον και οι δύο χώρες δήλωσαν πως το συμβάν δεν θα επηρεάσει τις μεταξύ τους συζητήσεις. Σε μια περίοδο όπου διακυβεύεται η άμβλυνση του Συριακού ζητήματος, οι εξωτερικοί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες δείχνουν να μην επενεργούν στην κρίση και τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών, αν και η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη θα εξεταστεί εξονυχιστικά έως ότου καλυφθεί κάθε πτυχή κινήτρων και σκοπών του εγχειρήματος. Τέλος, έγινε σαφές ότι η προγραμματισμένη συνάντηση Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, αναφορικά με το μέλλον της Συρίας, δεν θα αναβληθεί – γεγονός που αποδεικνύει την βούληση και πρόθεση των μερών να αποφευχθεί η διαταραχή και όξυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

 

Πηγές:

  1. “Putin: Russian ambassador’s murder provocation aimed at undermining Syria peace process”. (2016). Available at: https://www.rt.com/news/370831-putin-russian-ambassador-ankara/ (Accessed 20 Dec. 2016).
  2. “Russia says killing of ambassador in Ankara is act of terrorism”. (2016). Available at: https://www.rt.com/news/370797-russia-ambassador-killing-terrorism/ (Accessed 20 Dec. 2016).
  3. “Russia’s ambassador to Turkey assassinated in Ankara”. (2016). Available at: http://edition.cnn.com/2016/12/19/europe/turkey-russian-ambassador-shot/ (Accessed 20 Dec. 2016).
  4. “Turkey coup: What is Gulen movement and what does it want?”. (2016). Available at: http://www.bbc.com/news/world-europe-36855846 (Accessed 20 Dec. 2016).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest