Η δυναμική του χρυσού και η ανάδυση των ασιατικών αγορών

Επί σειρά χιλιετιών, ο χρυσός έχει αποτελέσει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μέταλλο, με μοναδική οικονομική και κοινωνική βαρύτητα. Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, μέχρι και τη διαχείρισή του από σύγχρονους θεσμούς, όπως η αμερικανική κεντρική τράπεζα, λίγα μέταλλα είχαν ανάλογη επίδραση στην πορεία της ανθρωπότητας. Ποια είναι, λοιπόν, η θέση του στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη και επιρρεπή σε κρίσεις οικονομία;

Διαχρονικά, ο καθορισμός της τιμής του χρυσού σκιαγραφούσε την κατάσταση της οικονομίας σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Η αξία του συγκεκριμένου μετάλλου, από την αρχή της νέας χιλιετίας (2000) μέχρι και σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 366.18%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1200, περίπου, δολάρια η ουγκιά. Ωστόσο, οι σημερινές υψηλές τιμές του χρυσού στις παγκόσμιες αγορές δείχνουν πως η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι υγιής. Η ραγδαία αύξηση της τιμής ήταν, κατά βάση, απότοκος πανικού των επενδυτών, οι οποίοι βλέποντας, μετά την κρίση του 2008, κλασσικά χρηματιστηριακά προϊόντα (παράγωγα, ομόλογα) να καταρρέουν, στράφηκαν στο μέταλλο αυτό, με στόχο την προστασία του χαρτοφυλακίου τους από πιθανές μελλοντικές κρίσεις και πληθωριστικές τάσεις.

Η στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό εξηγείται και από την ίδια τη φύση του. Η σπανιότητά του, τα φυσικά του χαρακτηριστικά ως αγωγός, και οι αισθητικές του ιδιότητες οδηγούν τα άτομα να επενδύσουν σε αυτόν, ιδιαίτερα σε εποχές έντονης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, καθώς θεωρείται ο πιο σταθερός και ασφαλής τρόπος αποθήκευσης πλούτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επομένη της επικράτησης του Brexit, στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι επενδυτές, προεξοφλώντας την πτώση του χρηματιστηρίου, στράφηκαν την ίδια κιόλας μέρα προς τον χρυσό, αυξάνοντας τη ζήτηση, και οδηγώντας την τιμή σε μία απότομη αύξηση 100 λιρών ανά ουγκιά.

Συνδυαστικά με την ανοδική πορεία του χρυσού, ακολουθεί και η άνοδος νέων αγορών, οι οποίες αποτελούν τα καινούρια “καταφύγια” αυτού του μετάλλου. Οι παγκόσμιες ροές κεφαλαίου, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του 2016, είχαν -σε πολλές περιπτώσεις- τις ασιατικές αγορές ως τελικό προορισμό, διαταράσσοντας τις ισορροπίες με την ηπειρωτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Σιγκαπούρη, η οποία, από το 2010, ευελπιστεί να μετατραπεί σταδιακά σε “σταθμό” πολύτιμων μετάλλων, και ιδιαίτερα χρυσού.

 

Η διαφορά της κεντρικής αγοράς χρυσού της Σιγκαπούρης με τις παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η Ελβετία, έγκειται στο γεγονός πως η πρώτη προσφέρει τη δυνατότητα αγοραπωλησίας πραγματικού/ απτού χρυσού, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες προσφέρουν έναν απλό τίτλο ιδιοκτησίας, με τη μορφή λογιστικής εγγραφής.

Καθώς, λοιπόν, ο χρυσός μετακινείται ανατολικότερα, η δύση χάνει σταδιακά τα ηνία της αγοράς πολύτιμων μετάλλων και, συνεπώς, τη δυνατότητα να ασκεί αποφασιστικές πιέσεις. Η διαμόρφωση νέων αγορών χρυσού, όπως η αγορά του Ντουμπάι, της Σανγκάης και της Σιγκαπούρης, με τις αγοραπωλησίες να αφορούν στη φυσική και όχι λογιστική μορφή του, θα οδηγήσουν σε πιο ορθολογική διαμόρφωση της τιμής, και θα καταστήσουν τη δυνατότητα χειραγώγησής της σαφώς δυσκολότερη.

Η στασιμότητα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η επιμονή στην πολιτική κυρώσεων προς τη Ρωσία, καθώς και οι λοιπές διεθνείς κρίσεις διατηρούν τον χρυσό σε υψηλά επίπεδα, με το ίδιο να έχει αποκτήσει χαρακτήρα ασφαλούς καταφυγίου.

Συνεπώς, στους απαισιόδοξους, και σε αυτούς που δεν βλέπουν σύντομα εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας, προτείνεται η αποθήκευση πλούτου σε χρυσό. Για τους αισιόδοξους, και αυτούς που επιθυμούν εξομάλυνση και διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της οριακής ανάπτυξης, προτείνεται η επένδυση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

Πηγές:

  1. The Balance. (2016). Why Brexit Sent Gold Prices Soaring. [online] Available at: https://www.thebalance.com/gold-prices-and-the-u-s-economy-3305656 [Accessed 10 Mar. 2017].
  2. Hur, J. (2016). The History of Gold. [online] Available at: http://bebusinessed.com/history/the-history-of-gold/ [Accessed 10 Mar. 2017].
  3. Caldwell, K. (2017). Market panic pushes gold buying to highest level since financial crisis. [online] Telegraph.co.uk. Available at: http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/investing/gold/12151847/Market-panic-pushes-gold-buying-to-highest-level-since-financial-crisis.html [Accessed 10 Mar. 2017].
  4. Black, S. (2014). Why Singapore is the best place to store your gold. [online] Sovereign Man. Available at: https://www.sovereignman.com/offshore-banking-2/why-singapore-is-the-best-place-to-store-your-gold-15673/ [Accessed 10 Mar. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest