Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό – Μια δεύτερη ανάγνωση της παγκοσμιοποίησης

Σημείο των καιρών μας αποτελεί η άνοδος πολιτικών τάσεων και κινημάτων που πνέουν τα μένεα κατά του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και των παραγώγων της. Με τη μεσαία τάξη να θεωρεί πως δεν επωφελείται άμεσα από αυτό το φαινόμενο, το τελευταίο έχει στοχοποιηθεί ως η πηγή του κακού σε ό,τι αφορά σε ζητήματα ανεργίας και εκροών εθνικού κεφαλαίου.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίδραση αυτή εκφράστηκε με την άνοδο στην εξουσία πολιτικών πόλων που αντιτίθενται στον πολυμερισμό των οικονομικών σχέσεων και στη θεσμοποίηση των διεθνών οικονομικών συναλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκλογή του Donald Trump και ο “ιστορικός” λόγος του, την ημέρα της ορκωμοσίας του, όπου δήλωσε πως θα επιστρέψει τις θέσεις εργασίας πίσω στις Πολιτείες, και θα αντιταχθεί στην παγκοσμιοποίηση, προωθώντας ένα καθεστώς απομονωτισμού. Ωστόσο, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, φαίνεται πως υπάρχει μια έντονη τάση λανθασμένης ανάγνωσης και αιτιολόγησης των εσωτερικών προβλημάτων, προκρίνοντας την παγκοσμιοποίηση ως βασικό αίτιο αυτών.

Ο Jack Ma, διευθύνων σύμβουλος της Alibaba (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακού εμπορίου παγκοσμίως) τόνισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο διεθνές οικονομικό forum του Davos, πως η γενεσιουργός αιτία της απώλειας θέσεων εργασίας δεν είναι ο παγκοσμιοποιημένος χαρακτήρας της οικονομίας, ο οποίος ευνοεί τις εκροές και τις μετατοπίσεις, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, η αυξανόμενη ένταση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία της παραγωγής.

Η επικράτηση της τεχνολογίας, από την εποχή της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης μέχρι τη σημερινή ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, έχει δημιουργήσει αντικρουόμενες απόψεις. Ορισμένοι προκρίνουν την τεχνολογία και τους αυτοματισμούς ως μέσο βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και αύξησης της παραγωγής, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν πως η τεχνολογία στρέφεται σταδιακά εναντίον του εργατικού δυναμικού, αντικαθιστώντας το.

Συγκεκριμένα, η επικινδυνότητα της τεχνητής νοημοσύνης έγκειται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του παρελθόντος, τα οποία απαιτούσαν τη συνδρομή του ανθρώπου, η νέα αυτή τεχνολογία καθιστά την εν λόγω συνδρομή περιττή. Η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω “λογικών” λειτουργιών που προκύπτουν από συνδυασμούς αλγορίθμων, παρακάμπτει τόσο τον ανθρώπινο χειρισμό όσο και τον κεντρικό έλεγχο αποφάσεων, καθώς οι νέες αυτές μηχανές είναι προικισμένες με μια μορφή συνείδησης ικανής να λάβει αποφάσεις, ανάλογα με τον προγραμματισμό της.

Από τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα, μέχρι τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας και τα sex robots, ο παραδοσιακός ανθρώπινος παράγοντας -ως βασικός συντελεστής παραγωγικότητας- φαίνεται πως μειώνεται σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, έχει περιέλθει όντως ο παράγοντας αυτός σε φάση άμεσης απειλής;

Πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως ο αυξανόμενος ρυθμός αυτοματισμού οδηγεί σε μείωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, όμως, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε νέους τομείς, με ταχύτερο ρυθμό. Επομένως, οι εξελίξεις στην τεχνολογία δεν οδηγούν σε “απόσυρση” του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά απαιτούν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο μεταβαλλόμενο χαρακτήρα της εργασίας.

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία της Ιαπωνίας δείχνει την πτώση των προσλήψεων σε ορισμένους τομείς, αλλά και την αύξηση σε άλλους τομείς, στους οποίους δημιουργούνται ευκαιρίες (στοιχεία του 2016).

Όταν ο εν δυνάμει πρόεδρος των Η.Π.Α. άσκησε κριτική στην εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων UTX.N, τον περασμένο Νοέμβριο, για το πλάνο της να μετακινήσει μια μονάδα 800 εργαζομένων στο Μεξικό, η μητρική εταιρεία πήρε την απόφαση να διατηρήσει την εν λόγω μονάδα στην πολιτεία της Indiana. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν ερμηνεύεται ως επιτυχία για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Αντίθετα, η εταιρεία αποφάσισε να αντικαταστήσει το 90% του εργατικού δυναμικού με αυτοματοποιημένα μηχανήματα, με στόχο τη μείωση του κόστους, ώστε να διατηρήσει τις τιμές των προϊόντων της σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Η επιμονή, λοιπόν, ηγετών όπως ο Trump στην επιστροφή της βιομηχανίας και των λοιπών επιχειρήσεων στην Αμερική, δεν ανταποκρίνεται σε ορθολογικά κριτήρια, και σίγουρα δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Συνεπώς, η παγκοσμιοποίηση και η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι διαλεκτικές, γραμμικές διαδικασίες, οι οποίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λογική της ανάσχεσης, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Οι εθνικές οικονομίες και οι βιομηχανίες πρέπει να προσαρμοστούν στην επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, ξεκινώντας από τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Πηγές:

  1. Cookson, C. (2017) AI and robots threaten to unleash mass unemployment, scientists warn. Available at: https://www.ft.com/content/063c1176-d29a-11e5-969e-9d801cf5e15b (Accessed: 31 January 2017).
  2. McDonald, G. (2016) Sex robots are coming ’sooner than anyone expects’. Available at: http://www.seeker.com/sex-robots-are-coming-sooner-than-anyone-expects-2161089911.html (Accessed: 31 January 2017).
  3. Gershgorn, D. (2017). Worried about AI taking your job? It’s already happening in Japan. Available at: https://www.weforum.org/agenda/2017/01/worried-about-ai-taking-your-job-its-already-happening-in-japan/ (Accessed: 31 January 2017).
  4. Willige, A. (2017). Two reasons computers won’t destroy all the jobs. Available at: https://www.weforum.org/agenda/2017/01/two-reasons-computers-wont-destroy-all-the-jobs/ (Accessed: 31 January 2017).
  5. Brinded, L. (2017). Here’s how robots are going to change employment. Available at: https://www.weforum.org/agenda/2017/01/heres-how-robots-are-going-to-change-employment/ (Accessed: 31 January 2017).
  6. Randall, D. (2017). U.S. investors see more automation, not jobs, under Trump administration. Available at: http://www.reuters.com/article/us-usa-funds-automation-idUSKBN1530JW (Accessed 31 Jan. 2017).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest