Η Ινδία κατακτά τον οικονομικό κόσμο, μια ανερχόμενη υπερδύναμη.

Η Ινδία, ή διαφορετικά η Δημοκρατία της Ινδίας, είναι μία χώρα η οποία μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να μας απασχολήσει ιδιαιτέρως – γύρω από τον οικονομικό της τομέα, και όχι μόνο. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δις, ενώ θεωρείται ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών αλλά και οικονομίας. Με έναν μαγικό τρόπο σε αυτή την χώρα η Ανατολή συναντά την Δύση, οι επιρροές της οποίας είναι πολλές (καθώς μέχρι το 1947 βρισκόταν υπό το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ συνεχίζει να δρά σε διεθνές επίπεδο φιλοδυτικά, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στην καρδιά της Ασίας.

Σήμερα θεωρείται η πιο γοργά αναπτυσσόμενη χώρα και μία ανερχόμενη υπερδύναμη. Σε αυτό συνέβαλε η κυβέρνησή της, καθώς ο Πρωθυπουργός της, Ναρέντρα Μόντι, είναι φίλα προσκείμενος στον επιχειρηματικό κλάδο και έχει δημιουργήσει μία κυβέρνηση-επιχειρηματία, η οποία έχει συγκεντρώσει στα “χέρια” της πολλές οικονομικές δραστηριότητες της χώρας.

 Τί θα πρέπει να αναμένουμε απο την Ινδία τα επόμενα χρόνια, και κατα πόσο αυτές οι πολιτικές που ακολουθεί ευνοούν και τον ίδιο τον λαό της;

Αναφερόμαστε σε μία χώρα που είναι αυτή την στιγμή οικονομική υπερδύναμη, μία χώρα που έχει ξεπεράσει την Κίνα σε ρυθμό ανάπτυξης και ενδέχεται, εντός του 2016, να φτάσει την οικονομία της Βραζιλίας (με βάση τα στοιχεία που μας έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Μία τέτοια οικονομία δεν θα μπορούσε παρά να βασίζεται σε πολλούς τομείς, καλύπτοντας έτσι τις περισσότερες εσωτερικές ανάγκες του κράτους, αλλά και ένα μέρος της παγκόσμιας αγοράς και κατανάλωσης.

india

Η Ινδία είναι μία χώρα γεωργική και βιομηχανική. Μεγάλος τομέας του εμπορίου της αφορά την ξυλεία, την παραγωγή γαιοάνθρακα, τα πετρέλαια, την υφαντουργία, το βαμβάκι, τα μπαχαρικά,τα δέρματα, τη σιδηρουργία κλπ.Όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, αντιθέτως έχει ανοιχτεί σε πολλούς σύγχρονους τομείς οικονομικής ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει ένα τεράστιο άνοιγμα στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. Ειδικότερα, έχει υπογράψει το τεράστιο ποσό των 150 δις για προγράμματα ενέργειας, με βάση τα οποία στο πρώτο μισό του νέου έτους αναμένεται να χτίσει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η Κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει πως αυτό το άνοιγμα θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, ενώ αισιοδοξεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον οικονομικό ρυθμό ανάπτυξης,  ο οποίος βρίσκεται γύρω στο 7,5% – σε αντίθεση με αυτόν της  Κίνας, ο οποίος βρίσκεται στο 6,8%.

Η επιχειρηματικότητα της Ινδίας, όμως, φαίνεται να μην έχει, ούτε να δέχεται φραγμούς. Η Ινδία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες, με μία εξέλιξη στον τομέα που ξεπερνά κάθε προηγούμενο για τα δεδομένα αυτής της χώρας, με μερικούς από τους πιο άριστα καταρτισμένους τεχνικούς στο δυναμικό της. Για τον λόγo αυτό έχει χαρακτηριστεί ώς ο «εγκέφαλος» της Ασίας, ενώ η Κίνα το  «σώμα» της. Λόγω αυτών των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, η Ινδία δεν μπορεί παρά να αισιοδοξεί για το οικονομικό της μέλλον.

Ποιά είναι όμως η οικονομική κατάσταση του λαού σε αυτή την τόσο πλούσια χώρα;

Μπορεί να είναι μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως, παρόλα αυτά η φτώχεια παραμένει ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο, καθώς το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι ανεπαρκές, και ο δείκτης φτώχειας υψηλός. Η Ινδία, καλώς ή κακώς, είναι ένα δύσκαμπτο κράτος με τεράστιο δημόσιο τομέα, γεγονός που της δημιουργεί πολλά οικονομικά προβλήματα. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν παρέχονται από το κράτος τα απαραίτητα κεφάλαια και κίνητρα στην παιδεία και την εκπαίδευση, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να είναι αμόρφωτο. Η κοινωνία της Ινδίας, και το μεγαλύτερο μέρος του λαού της, βρίσκεται σε πραγματικά υπανάπτυκτα επίπεδα.

 

In this photo taken Friday, July 6, 2012, residents crowd around a government tanker delivering drinking water because of short supply in running water taps in New Delhi, India. Many areas of the Indian capital are facing acute water shortage, a repeated annual phenomenon during summer when taps go dry as demand rises. (AP Photo/Kevin Frayer)

Οι  εγκαταστάσεις της χώρας βρίσκονται σε εξίσου κακή κατάσταση, μειώνοντας και άλλο την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Υπολογίζεται πως το 20% των κατοίκων του Δελχί δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυο παροχής νερού. Το κράτος έχει προνοήσει και έχει τοποθετήσει υδροφόρα, από τα οποία εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Το νερό, όμως, που τους παρέχεται είναι πολύ λίγο για να καλύψει τις καθημερινές βασικές ανάγκες των κατοίκων. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί μία «μαύρη αγορά νερού», έτσι το νερό βρίσκεται σε χέρια μαφίας που εκμεταλλεύεται την κατάσταση, ενώ το κράτος φαίνεται να μην μπορεί να την σταματήσει.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μindia 3όντι,  έχει μειώσει την φτώχεια τα τελευταία χρόνια, μέσω επιδομάτων και θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών παραμένει, έχουμε μία ασύμμετρη ανάπτυξη της οικονομίας. Μπορεί η ανεργία να είναι χαμηλή, αλλά οι φτωχοί εργαζομενοι παραμένουν.

 

Αυτά που έχουμε να περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια  από την Ινδία είναι πολλά. Είναι μία χώρα που τη δεδομένη στιγμή πραγματοποιεί μαζικές εκροές κεφαλαίων, έχει μία συνεχή άνοδο χρηματιστηρίου, το εθνικό της νόμισμα (ρουπία) έχει σταθεροποιηθεί, οι τιμές της χονδρικής έχουν σημειώσει ήδη τεράστια μείωση, ενώ ο πληθωρισμός έχει  υποχωρήσει σημαντικά, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων. Ο ανταγωνισμός της χώρας αυτής προς τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξάνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νόμισμά της έχει ανέβει έναντι του δολαρίου, ενώ τα νομίσματα της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής έχουν πέσει.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της κυβέρνησης για μία καλύτερη επιχειρηματικότητα και κοινωνία, η Ινδία θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να επιτύχει τέτοιους στόχους. Η κοινωνία της χρειάζεται αλλαγές εκ θεμελίων, μία θρησκεία που χωρίζει την κοινωνία σε κάστες δημιουργεί με την σειρά της επιπλέον κοινωνικά προβλήματα. Η επιχειρηματικότητα του κράτους φαίνεται να μην θέλει, ή να δυσκολεύται, να ξεφύγει από παραδοσιακές και παροχημένες βιομηχανικές μεθόδους, ενώ στρέφεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία και την πυρηνική ενέργεια. Το σίγουρο είναι πως η χώρα αυτή αποτελεί έκπληξη και μέλλον για την Παγκόσμια οικονομία.

 

Πηγές

1.http://www.iefimerida.gr/news/219646/i-tragodia-tis-indias-ekei-poy-oi-anthropoi-agorazoyn-nero-apo-tin-mafia-eikones

2.http://www.fortunegreece.com/article/i-india-ine-i-tachitera-anaptissomeni-ikonomia-ston-kosmo-bori-afto-na-diarkesi/

3.http://timesofindia.indiatimes.com/india

4.http://www.acg.edu/ckeditor_assets/attachments/137/india-china-central_asia.pdf

5.http://www.kathimerini.gr/815547/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/symfwnies-gia-nees-ependyseis-22-dis-dol-meta3y-kinas-kai-indias

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (8 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Σπουδάζει Πολιτική επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών. Βρίσκει ενδιαφέροντα τα muns και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που βασίζονται στην ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα διεθνής πολιτικής. Ασχολείται με διεθνή οικονομία, διεθνείς σχέσεις και γεωπολιτική.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest