Η κρίση στην Ουκρανία και το μέλλον της Ευρώπης

Για τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, η ουκρανική οικονομική κρίση αποτελεί μία ενδεχόμενη απειλή, παρόλο που η χώρα δεν εντάσσεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή ή χρεωκοπία της χώρας αποτελεί μείζον πολιτικοοικονομικό θέμα για τις γείτονες χώρες, καθώς διευκολύνει την εξάπλωση και στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης.

Οι συρράξεις με τους Ρώσους αυτονομιστές, στις ανατολικές περιοχές της χώρας, έχουν επηρεάσει την ουκρανική οικονομία συλλήβδην, παρόλο που τον Φεβρουάριο του 2015 είχε συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών. Τον ίδιο χρόνο σημειώθηκε μια πτωτική τάση, της τάξης των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο ΑΕΠ της χώρας, με το νούμερο να φτάνει τα 99 δισεκατομμύρια, έναντι 121 που ήταν το προηγούμενο έτος. Τα αποτελέσματα της σύρραξης, όμως, δεν σταματούν  εκεί. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι εξαγωγές της Ουκρανίας σημείωσαν πτώση 6.4 δισ δολάρια μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015, από 36 δισ που ήταν το 2011, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Από κάθε άποψη, η ουκρανική οικονομία δέχεται σοβαρά πλήγματα από τον πόλεμο με την Ρωσία, γεγονός που δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την τελευταία, δεδομένου ότι οι παραβιάσεις των συμφωνιών από την πλευρά των Ρώσων  δεν φαίνεται να σταματούν. Αποτέλεσμα εικόνας για ukraine dept cartoon

Το πακέτο βοήθειας από το ΔΝT

Τον Δεκέμβρη του 2014, ύστερα από σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ ενημέρωσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας αγγίζει τα 15 δισ  δολάρια , ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έλλειμμα της Ουκρανίας για την περίοδο 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και έλαβε χώρα η κατάπαυση του πυρός, ανερχόταν στα 45 δις δολάρια. Έτσι, το ΔΝΤ εξέδωσε, το ίδιο έτος, ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της τάξεως των 17.5 δισ, ούτως ώστε να συνεισφέρει στις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις χρηματοπιστωτικές υποχρεώσεις της. Το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τα 23.5 δισ από πολλαπλούς δανειστές, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 40 δισ.

Αναδιάρθρωση του Ιδιωτικού Τομέα

Σε άρθρο των Financial Times, αναφέρθηκε πως είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να βιώσει, ίσως, το μεγαλύτερο χρέος αναδιάρθρωσης στην πρόσφατη ιστορία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προέβη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, αλλά το έλλειμμα εξακολουθεί να υφίσταται. Η τότε υπουργός οικονομικών, Natalia Jarensko, δήλωσε πως η χώρα βρισκόταν εν μέσω διαπραγματεύσεων με ξένους δανειστές, προκειμένου να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως η ουκρανική κυβέρνηση θα αποπληρώσει τις οφειλές της όταν θα είναι σε θέση να το κάνει.

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomerg, αρκετοί αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως η Ουκρανία έχει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, χωρίς να χρειάζεται να προβεί σε περαιτέρω δανεισμό και περικοπές. Οι προτάσεις αυτές, όμως, δεν έγιναν αποδεκτές από τους επενδυτές. Αυτή η εξέλιξη καθιστά δύσκολη την αναδιάρθρωση χρέους, η οποία ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά.

Όπως, όμως, γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις διαχείρισης χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί μόνιμο φόβο. Επιπλέον, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση για αναδιάρθρωση της οικονομίας και τερματισμό πιθανών συμφωνιών για επιδοτήσεις ενέργειας φυσικού αερίου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως αυτό κρίνεται απαγορευτικό για την ουκρανική οικονομία, μιας και τα ανθρακωρυχεία και οι αποθήκες άνθρακα καταστράφηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος την περίοδο του πολέμου. Φυσικά η πρακτική αυτή επηρέασε  αρνητικά τις τιμές του οικιακού πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 50% το 2014, προκειμένου να ισοσκελίσουν την διαφορά.

Στα παραπάνω δεδομένα προστίθεται το γεγονός πως το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 2011 όπου ξεκίνησαν οι συμπλοκές , ενώ οι πληθωριστικές τάσεις, οι οποίες στις αρχές του 2015 άγγιζαν το 30%, μαζί με την άνοδο του πετρελαίου και της οικιακής ύδρευσης, έφτασαν το 35%. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τις κυριότερες συνέπειες της εμπόλεμης σύρραξης Ουκρανίας- Ρωσίας, στην οικονομία της πρώτης.

Σχετική εικόνα

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, για το μέλλον των δυο αυτών χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης;

Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει διαρκώς το διεθνές δίκαιο, παρά τις συνεχόμενες διαμηνύσεις της Ευρώπης, αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που έχει καλλιεργηθεί αυτά τα χρόνια στη Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται. Αλλάζει, όμως, και μεταβάλλεται συνέχεια η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ως συνέπεια των διεθνών εμπλοκών και συγκρούσεων.

Η Ευρώπη, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και να υπερασπιστεί τα σύνορά της, λειτουργεί ως διαιτητής διεθνών συμφερόντων, αποσβένοντας τις εντάσεις και τις διεθνείς εμπλοκές κυρίως με χώρες-μέλη, σε κάθε περίπτωση είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, των διεθνών συμφωνιών  και κυρώσεων.

Πηγές:

  1. Amadeo, K. (2016). How Ukraine’s Crisis Threatens the EU. [online] The Balance. Available at: https://www.thebalance.com/ukraine-crisis-summary-and-explanation-3970462 [Accessed 24 Mar. 2017].
  2. Ft.com. (2017). Ukraine crisis threat to European earnings. [online] Available at: https://www.ft.com/content/687e16b6-18bc-11e4-a51a-00144feabdc0 [Accessed 25 Mar. 2017].
  3. Investopedia. (2015). Could Ukraine’s Debt Crisis Destabilize The EU? [online] Available at: http://www.investopedia.com/articles/investing/031315/how-ukraines-debt-crisis-affects-european-union.asp [Accessed 24 Mar. 2017].
  4. Paet, U. (2015). The Ukraine crisis is a threat to Europe’s security architecture. [online] Europe’s World. Available at: http://europesworld.org/2015/06/24/ukraine-crisis-threat-europes-security-architecture/#.WM5kd2-LTDc [Accessed 24 Mar. 2017].
  5. Wasilewski, M. (2014). Central and Eastern Europe Face Economic Threat From Ukraine Crisis. [online] The Wall Street Journal. Available at: https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304914904579439273787622940 [Accessed 24 Mar. 2017].

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest