Η «Μανωλάδα» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μετά τις 20 Ιανουαρίου 2016 αναμένεται να εκδικαστεί, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η προσφυγή των 42 εργαζομένων από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδος, οι οποίοι εργάζονταν σε καλλιέργειες φράουλας στην περιοχή της Μανωλάδας, Ηλείας. Η χώρα μας εγκαλείται για πιθανή παράβαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορά στην απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παρουσιάζεται ενώπιον του εν λόγω οργάνου για παράβαση του συγκεκριμένου άρθρου.

Το χρονικό

Τραυματισμένοι μετανάστες, μετά τους πυροβολισμούς

Στις 17 Απριλίου 2013 εργαζόμενοι σε καλλιέργεια φράουλας, στην περιοχή της Μανωλάδας, συγκεντρώθηκαν στο χώρο εργασίας τους προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, όντες απλήρωτοι για διάστημα 6 μηνών. Κατά την άφιξή τους εκεί, επιστάτες που βρίσκονταν στο χώρο άνοιξαν πυρ εναντίον τους με καραμπίνες, με αποτέλεσμα την διακομιδή 35 μεταναστών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, οι οποίοι υπέφεραν από σοβαρότερα ή ελαφρότερα τραύματα. Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση, και το θέμα έγινε ευρέως γνωστό τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, όπου μεγάλες παραγγελίες φράουλας ακυρώθηκαν, και μεγάλες συνεργασίες – κυρίως με τη Ρωσία – τερματίστηκαν συνοδευόμενες από την καταδίκη των γεγονότων. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για το «άνοιγμα του φακέλου» των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών, και ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εξετάστηκε σε δίκη το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων, όχι για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για εργασιακές συνθήκες.

Το ελληνικό δικαστήριο

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών, όπου ο ιδιοκτήτης-παραγωγός και ένας επιστάτης κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες, ενώ οι άλλοι δύο επιστάτες κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών και απλή συνέργεια σε πρόκληση σωματικών βλαβών αντίστοιχα, με την ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Όλοι οι προαναφερθέντες κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, ωστόσο έλαβαν χώρα πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες και ενστάσεις, ως προς τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το δικαστήριο δεν εφάρμοσε το άρθρο 226 Β του κώδικα ποινικής δικονομίας περί υποχρεωτικής παρουσίας ψυχολόγου σε δίκη που αφορά θύματα εμπορίας ανθρώπων. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή η παράλειψη καθώς,  βάσει της κοινοτικής οδηγίας που έχει κυρώσει η χώρα μας με το νόμο 4198/2013, η προστασία του θύματος εμπορίας ανθρώπων είναι καίριας σημασίας για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δεν ζητήθηκαν ανεξάρτητοι διερμηνείς (όπως προβλέπεται), παρά χρησιμοποιήθηκαν ομοεθνείς των μεταναστών, ένας εκ των οποίων κλήθηκε να καταθέσει και ως μάρτυρας υπεράσπισης των ιδιοκτητών της καλλιέργειας. Επίσης, σύμφωνα με το συνήγορο των εργαζομένων και μέλος του νομικού συμβουλίου του ΕΣΠ, το δικαστήριο Πατρών δέχτηκε ότι δεν υπήρχε τουαλέτα και τρεχούμενο νερό στις εγκαταστάσεις, και ότι η ζέστη κατά την ώρα εργασίας ήταν τόση ώστε να λιώνει το δέρμα! Αποδεκτό έγινε και το ότι ο εργοδότης είχε επίγνωση της κατάστασής τους και, παρότι δεν γνώριζαν τη γλώσσα και είχαν ανάγκη τους πόρους για την επιβίωσή τους, δεν έλαβαν καμία οικονομική αποζημίωση για την εργασία τους.
Παρόλα αυτά, και ενώ τα ανωτέρω στοιχειοθετούν (βάσει της διεθνούς νομολογίας) υπόθεση εμπορίας ανθρώπων, το δικαστήριο έκρινε αθώους του κατηγορούμενους, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Η υπόθεση κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την προσφυγή των 42 εργαζομένων και την συνδρομή του ΕΣΠ σε όλη τη διαδικασία, ως συνηγόρου υπεράσπισης. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε (με τη διαδικασία του επείγοντος) να κοινοποιήσει τις αιτιάσεις στις ελληνικές αρχές, με τη χώρα μας να καλείται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την υπόθεση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά και την «αντίθετη με το νόμο» ερμηνεία των γεγονότων από το ελληνικό δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομικός εκπρόσωπος των μεταναστών τόνισε πως η προσφυγή στο συγκεκριμένο όργανο «έγινε κατόπιν εξάντλησης των προβλεπόμενων δικαστικών διαδικασιών στην Ελλάδα».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο

Προσδοκίες

Μετά από αρκετό καιρό, η συγκεκριμένη υπόθεση στρέφει τα «φώτα» πέρα από τα πολιτικά και οικονομικά τεκταινόμενα της Ελλάδος, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας. Η πρώτη ελληνική παραπομπή ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστηρίου, σχετικά με παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Αφενός μπορεί να γίνει το «θεμέλιο» για την αποφυγή μελλοντικών περιστατικών τέτοιου είδους, και αφετέρου να αναδείξει τις όποιες παραλείψεις, κωλυσιεργίες ή ελλείψεις στην περαίωση των διαδικασιών από τα ελληνικά νομοθετικά (και όχι μόνο) όργανα. Πρόκειται, σαφώς, για μια υπόθεση που αναμένεται να απασχολήσει το ενδιαφέρον τόσο του ελληνικού, όσο και του διεθνούς κοινού.

 

Πηγές

http://www.gcr.gr/index.php/en/news/press-releases-announcements/item/414-%3Cbr%20/%3E%3Cbr%20/%3Emanwlada-dikastiki-apotuxia

http://www.gcr.gr/index.php/en/news/press-releases-announcements/item/517-to-evropaiko-dikastirio-anthropinon-dikaiomaton-eksetazei-tin-ypothesi-tis-manoladas

http://www.ert.gr/sto-evropaiko-dikastirio-i-ipothesi-tis-manoladas-sinentefxi-sto-ert-gr-tou-v-kerasioti-melous-tis-nomikis-ipiresias-tou-ellinikou-simvouliou-gia-tous-prosfiges/

http://www.kathimerini.gr/778416/gallery/epikairothta/ereynes/h-dikastikh-apofash-kai-to-mellon-twn-metanastwn-sth-manwlada

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, από το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, με ιδιαίτερη ροπή στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική προσφορά. Έχει διατελέσει μέλος διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που σχετίζονται με το περιβάλλον, το παιδί και τα δικαιώματα του ανθρώπου, εκτελώντας και καθήκοντα υπεύθυνου επικοινωνίας. [email protected]

Website: http://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest