Η Google και η ενεργειακή πολιτική της σε Α.Π.Ε

 

Λίγα εισαγωγικά για την Google

Η Google είναι μια από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- και πιο αναγνωρισμένες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο. Δεν είναι μόνο η αναγνωρισιμότητα που την κάνει δημοφιλή, αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρει παγκοσμίως, είτε αυτές παρέχονται σε έναν απλό χρήστη οικιακού υπολογιστή, είτε σε μια εταιρεία πληροφορικής, είτε πρόκειται για κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με τους υπολογιστές και, ειδικότερα, το διαδίκτυο.

Από την στιγμή της ίδρυσής της ως ιδιωτικής εταιρείας, το 1998, από τους Larry Page και Sergei Brin, μέχρι και σήμερα, έχει γίνει μία από τις πιο διάσημες φίρμες παγκοσμίως, κατέχοντας μία από τις πρώτες θέσεις στην σχετική λίστα εταιρειών με την μεγαλύτερη απήχηση, ενώ είναι από τα πιο δυνατά και ακριβά ονόματα στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί εάν η εταιρεία δεν έβρισκε, ανά σύντομα χρονικά διαστήματα, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνεται πιο επικερδής και καινοτόμα, σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου της, έτσι ώστε να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επένδυσης και της καινοτομίας, στο οποίο πρέπει να στρέφεται κάθε μία από τις εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών, είναι οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν, καθώς και το κόστος που δαπανάται για τις τελευταίες. Είναι μεγάλης σημασίας να βρεθούν τρόποι που θα μειώσουν το κόστος στο άμεσο μέλλον ή, με την προϋπόθεση μιας σημερινής επένδυσης, θα μειώσουν το κόστος μεσοπρόθεσμα.

Οι πρώτες επενδύσεις της Google στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Google, το 2012, προέβη σε μια πολύ σημαντική και καινοτόμα ανακοίνωση, ανακοινώνοντας ότι από το 2017 όλη η εταιρεία θα τροφοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τεράστια αυτή εταιρεία αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις της σε ηλιακή και αιολική ενέργεια τα τελευταία χρόνια, με χρονιά αφετηρίας το 2010. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ονομασθεί “Google Green” από τους ιθύνοντες της εταιρείας. Η Google ξεκίνησε αυτό το όραμα, αγοράζοντας το 2010 ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, χωρητικότητας 114 μεγαβάτ, στην πολιτεία της Αϊόβα, όπου βρίσκονται τα Data Centers (κέντρα δεδομένων, όπου βρίσκονται μερικοί από τους servers της εταιρείας ανά τον κόσμο) της εταιρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2014 υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία ενέργειας MidAmerican Energy για την τροφοδοσία -με αιολική ενέργεια- ισχύος 407 MW (megawatt=watt, όπου watt μονάδα μέτρησης της δύναμης, και χρησιμοποιείται κυρίως για την ποσοτικοποίηση του ρυθμού μεταφοράς της ενέργειας) των μονάδων Data Center στην Αϊόβα. Το αντίτιμο της συμφωνίας ανήλθε στο ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως με την ποσότητα των 407MW αιολικής ενέργειας, η οποία αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν έως και 100.000 νοικοκυριά στην Αμερική. Άρα, το ποσό της ενέργειας που χρειάζεται συνεχώς η Google στα κέντρα δεδομένων της ανά τον κόσμο, είναι τεράστιο και αντιστοιχεί, ουσιαστικά, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μιας μικρής χώρας.

Η στροφή της Google στη Γηραιά ήπειρο

Καθώς η Google υπέγραφε την πρώτη της συμφωνία στην Αμερική, για την αγορά και εκμετάλλευση πάρκων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού οι συζητήσεις είχαν ήδη αρχίσει, με σκοπό την αγορά τεράστιων πάρκων και στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσει η εταιρεία να τροφοδοτεί και τα ευρωπαϊκά Data Centers της. Οι δύο χώρες στις οποίες η εταιρεία επένδυσε πολλά δις ευρώ για την αγορά πάρκων, είναι η Νορβηγία και η Σουηδία. Στην πρώτη χώρα, η Google έχει αγοράσει ήδη ένα μεγάλο χώρο, στον οποίο θα εγκαταστήσει περίπου 50 ανεμογεννήτριες. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2017, ενώ, με αυτήν την αγορά, η εταιρεία εξασφαλίζει τη σίγουρη τροφοδότηση των ευρωπαϊκών Data Centers για τα επόμενα 12 χρόνια. Στην δεύτερη χώρα, δηλαδή την Σουηδία, η Google έχει αγοράσει ένα αιολικό πάρκο όπου θα χωρέσει έως και 22 ανεμογεννήτριες, και το οποίο θα είναι έτοιμο να δώσει ενέργεια στις Ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της Google την περίοδο του 2018. Αναμένεται πως και τα δύο αιολικά πάρκα, που στο σύνολό τους θα περιέχουν 72 ανεμογεννήτριες, θα προσφέρουν στην εταιρία συνολική καταναλώσιμη ενέργεια της τάξεως των 236 MW.

Όπως ανέφερε και ο υπεύθυνος της Google για θέματα ενέργειας και υποδομών στον τομέα της Ευρώπης, Marc Oman, “ένας από τους κύριους παράγοντες που μπορέσαμε, και μπορούμε, να κινηθούμε και στην Ευρωπαϊκή αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι η ταχέως αναπτυσσομένη αγορά ενέργειας στην συγκεκριμένη περιοχή. Mας δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσουμε αιολική ενέργεια στη Νορβηγία και την Σουηδία, και να την καταναλώσουμε όπου εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο στην Ευρώπη, για το καλό της εταιρείας“. Εν κατακλείδι, ο κύριος Oman σημείωσε πως η Google κατέχει αυτή την στιγμή 18 συμφωνίες για την διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, κάτι το οποίο, εάν μεταφραστεί σε αριθμούς και ενέργεια, αντιστοιχεί σε 2,5 gigawatt ενέργειας.

Οι άλλες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών και ο ρόλος τους στον τομέα της ενέργειας

Όπως και η Google, έτσι και οι άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών και πληροφορικής, για παράδειγμα η Apple, η Microsoft, η Amazon και η Facebook, έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια σε έναν νέο τρόπο παροχής ενέργειας των Data Centers τους, που δεν είναι άλλος από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Κάθε μία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας στον κόσμο, προβαίνει στις δικές της ενέργειες αγοράς και εκμετάλλευσης μεγάλων πάρκων, έτσι ώστε να είναι αυτόνομη και να τροφοδοτεί η ίδια τις λειτουργίες της.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, γίνεται μια συνοπτική καταγραφή και απεικόνιση των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρώπη και το Μεξικό. Η Google καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τις εταιρείες που καταναλώνουν αιολική και ηλιακή ενέργεια, τον Νοέμβριο του 2016, καθώς έχει περίπου τη διπλάσια κατανάλωση και τις διπλάσιες ανάγκες σε ενέργεια, με το σύνολο να ανέρχεται στα  2500 megawatts. Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Amazon, με συνολική κατανάλωση και των δύο πηγών ενέργειας (αιολική και ηλιακή) στα 1200 megawatts. Επίσης, κάτι που πρέπει να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, είναι ότι η Google χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σε ποσοτό 4-5% και αιολική σε ποσοστό 95%.

Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι οτί η αιολική ενέργεια, σε σχέση με την ηλιακή, είναι πολύ πιο φθηνή στην παραγωγή και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι τώρα, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αναφέρεται από διάφορους ειδικούς στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας, πως το κόστος της ηλιακής ενέργειας, τα επόμενα 10 χρόνια, αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό της τάξεως του 60%. Άρα, είναι πολύ σημαντικό για τις ίδιες τις εταιρείες να στραφούν σε νέες πηγές ενέργειας, όχι μόνο επειδή μπορεί στο μέλλον να είναι ο οικονομικότερος τρόπος παραγωγής ενέργειας, αλλά και επειδή θα μπορέσουν να συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες εταιρείες, χαράζοντας το δρόμο της πράσινης βιωσιμότητας στον κλάδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Εν κατακλείδι, το πρώτο μεγάλο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει η Google είναι εάν οι πολυδάπανες επενδύσεις θα λειτουργήσουν ευνοϊκά για την ίδια, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και, τελικά, αν θα μειώσουν το σταθερό κόστος της ενέργειας που θα καταναλώνει ή, από την άλλη, αν θα πέσει έξω οικονομικά και η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου καταστεί ασύμφορη για την εταιρεία και μελλοντικά, αναγκάζοντάς την να δαπανά υπέρογκα ποσά για τη συντήρησή του.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για την Google είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά τα νοικοκυριά και τις άλλες εταιρείες παγκοσμίως, έτσι ώστε και αυτές να αρχίσουν να επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να γίνουν, συνεπώς, όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι, δηλαδή, πολύ ενδιαφέρον να ποσοτικοποιηθεί ο βαθμός επιρροής που ασκεί μία τόσο μεγάλη επιχείρηση στον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγές:

  1. Fehrenbacher, k. (2016). Google Is Buying a Crazy Amount of Clean Energy. [online] Available at: http://fortune.com/2016/06/30/google-huge-clean-energy/ [Accessed 26 Mar. 2017].
  2. McMullan, T. (2016). Google buys 12 years of power from a wind farm that doesn’t exist yet. [online] Available at: http://www.alphr.com/google/1003839/google-buys-12-years-of-power-from-a-wind-farm-that-doesn-t-exist-yet [Accessed 26 Mar. 2017].
  3. Myers, J. (2016). Google is betting big on clean energy. [online] Available at: https://www.weforum.org/agenda/2016/08/google-is-betting-big-on-clean-energy/ [Accessed 26 Mar. 2017].
  4. Baraniuk, C. (2016). Why Apple and Google are moving into solar energy. [online] Bbc.com. Available at: http://www.bbc.com/future/story/20161013-why-apple-and-google-are-going-solar [Accessed 26 Mar. 2017].
  5. Vaughan, A. (2016). Google to be powered 100% by renewable energy from 2017. [online] the Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/06/google-powered-100-renewable-energy-2017 [Accessed 26 Mar. 2017].
  6. naftemporiki.gr. (2014). Google: Συμφωνία για χρήση αιολικής ενέργειας. [online] Available at: http://www.naftemporiki.gr/story/798714/google-sumfonia-gia-xrisi-aiolikis-energeias [Accessed 26 Mar. 2017].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest