Συμφωνία Ιράκ-Κίνας: Εξόρυξη πετρελαίου και δημιουργία αγωγού στο Ιράκ

Το Ιράκ, κατά τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους, συνήψε συμφωνία με την κρατική κινεζική εταιρία πετρελαίων, Zhenhua Oil, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η συμφωνία αφορούσε την ανάπτυξη του νοτίου τμήματος της περιοχής γεωτρήσεων ανατολικά της Βαγδάτης (East Baghdad oil field). Ειδικότερα, η Βαγδάτη ενδιαφέρεται για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στο συγκεκριμένο σημείο γεωτρήσεων, σε διάστημα μίας πενταετίας από την έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης και, μάλιστα, σε αριθμό που να ανέρχεται σε 40 βαρέλια ημερησίως.

Αρχικά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ προσκάλεσε και άλλες ξένες πετρελαϊκές εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός νέου αγωγού πετρελαίου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις της πόλης Kirkuk στα βόρεια της χώρας και θα αντικαταστήσει τον παλιό, ο οποίος έχει καταστραφεί εξ’ αιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους». Η προθεσμία για την υποβολή επιστολών ενδιαφέροντος έχει τεθεί έως τις 24 Ιανουαρίου 2018.

Caption: Oil & Gas 360

Στο εν λόγω άρθρο θα καταγραφούν ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με το Ιράκ και το κομμάτι της οικονομίας του που βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς και κάποια στοιχεία για την κινεζική εταιρία πετρελαίου, Zhenhua Oil, και το ρόλο της Κίνας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου.

 

Το πετρέλαιο ως συστατικό στοιχείο της οικονομίας του Ιράκ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο κατέχουν το 64% της συνολικής ποσότητας παραγωγής. Το Ιράκ κατατάσσεται στην 8η θέση με παραγωγή της τάξεως του 3,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2016, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) ζήτησε από τα Κράτη-Μέλη του να μειώσουν την παραγωγή και προσφορά πετρελαίου, ώστε να μειωθούν οι τιμές του αργού. Συνεπώς, το Ιράκ μείωσε την εθνική παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα, ώστε να συμμορφωθεί με την προαναφερθείσα συμφωνία. Μολαταύτα, ο εύθραυστος χαρακτήρας της συμφωνίας  δεν κατόρθωσε να επιτρέψει στο Ιράκ να την τηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς η παραγωγή του Ιράκ αυξήθηκε στα 4,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με μηνιαία αναφορά του OPEC, παρά τη δέσμευσή του να τη μειώσει σε μεγάλο βαθμό.

Καταλήγοντας, το Ιράκ, αν και χώρα που βρίσκεται υψηλά στην κλίμακα των παραγωγών πετρελαίου, δεν προβαίνει σε καμία επεξεργασία του καυσίμου εντός των συνόρων του. Αντιθέτως, μεταφέρεται με αγωγούς από τις πετρελαιοπηγές του (π.χ. Μοσούλη), είτε στον Περσικό Κόλπο είτε στη Μεσόγειο, και εξάγεται ως πρώτη ύλη.

Η Κίνα ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

Η Κίνα τείνει να παγιωθεί ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου διεθνώς απειλώντας τις Η.Π.Α., καθώς εισήγαγε 8,55 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έναντι των Η.Π.Α. που εισήγαγαν 8,12 εκατομμύρια βαρέλια. Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου είναι η αναβάθμιση των διυλιστηρίων της Κίνας και, κατά συνέπεια, της παραγωγικής της δύναμης.

Εν τούτοις, η καθίζηση της εγχώριας ζήτησης, υπό την έννοια ότι δεν σημειώθηκε το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την αγορά πετρελαίου, οδήγησε σε πρωτοφανή αύξηση των εξαγωγών της Κίνας σε βενζίνη και ντίζελ. Έτσι, αυξήθηκαν οι μεταφορές καυσίμων από την Κίνα στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ για πρώτη φορά φορτώθηκαν στην Κένυα.

Caption: The Final Wakeup Call

Συμπληρωματικά, το 2018 σηματοδοτείται από την απόφαση του Διεθνούς Χρηματιστηρίου της Σαγκάης να εκδώσει συμβόλαια πετρελαίου σε κινεζικό yuan, μία πρωτοβουλία με σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά επακόλουθα. Η ηγετική θέση της Κίνας στις εισαγωγές πετρελαίου, σε συνάρτηση με τη διάψευση των ανησυχιών για υποτίμηση του νομίσματός της οδήγησαν στην έκφραση προθυμίας του Ιράν και της Ρωσίας να συναλλαχθούν σε yuan. Η κίνηση αυτή, φυσικά, θα πλήξει το δολάριο που θα υποχωρήσει 10% έναντι του yuan, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντί επιλόγου

Υπό το φως της αύξησης της οικονομικής ισχύος της Κίνας που σχετίζεται με το πετρέλαιο και της ασταθούς στάσης του Ιράκ στον OPEC –λόγω της «ζημιάς» που προκάλεσε με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου-, αναμένεται να σκιαγραφηθεί και το μέλλον της σχέσης των δύο χωρών. Αναμένεται, δε, να αποκαλυφθεί και η στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιπες «ενδιαφερόμενες» χώρες που τα συμφέροντά τους είτε πλήττονται, είτε εξυπηρετούνται.

Πηγές:

  1. Financial Times. (2017). The global importance of China’s oil imports. https://www.ft.com/content/e7d52260-a1e4-11e7-b797-b61809486fe2
  2. Global Policy Forum. (n.d.). History of Oil in Iraq. https://www.globalpolicy.org/iraq-conflict-the-historical-background-/history-of-oil-in-iraq.html
  3. Iraq-Business News. (2017) China’s Zhenhua Oil to develop East Baghdad Oilfield. http://www.iraq-businessnews.com/tag/china/
  4. Iraq-Business News. (2018). IMF: ‘Iraq is Facing a Double Shock’. http://www.iraq-businessnews.com/2017/08/14/imf-iraq-is-facing-a-double-shock/
  5. ZeroHedge. (2018). China Is About To Shake Up Oil Futures. https://oilprice.com/Geopolitics/International/China-Is-About-To-Shake-Up-Oil-Futures.html
  6. opec. (2017). Iraq facts and figures. http://www.opec.org/opec_web/en/about_us/164.htm

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Θεοδώρα-Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους είναι επί πτυχίω φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ομιλεί άριστα τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά), ενώ διαθέτει γνώσεις ιταλικών και ρουμανικών. Η διαμονή της στο Παρίσι με το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ αποτελεί εφαλτήριο για να μάθει περισσότερες μελλοντικά. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων, κυρίως διεθνούς και ευρωπαϊκής θεματολογίας, καθώς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό προσομοιώσεων. Το ενδιαφέρον της τόσο για το διεθνές δίκαιο εμφαίνεται από τη συμμετοχή της σε δύο εικονικές δίκες ως μέλους της ομάδας της σχολής της και ως προπονήτριας, όσο και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσω της ιδιότητας της ως μέλους της ομάδας Δημοσίων Σχέσεων της ένωσης ‘BETA e.V.’ (Bringing Europeans Together Association). Επιπροσθέτως, έχει κάνει πρακτική άσκηση στη Διεύθυνση του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του Υπουργείου Εξωτερικών και στη Δικηγορική Εταιρία POP & Partners στο Βουκουρέστι. Την περίοδο αυτή, κάνει πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι εθελόντρια, αγαπάει τα βιβλία και τα ταξίδια. Συνηθίζει να επαναλαμβάνει τη φράση «Στη ζωή δεν υπάρχει ‘δε μπορώ’, υπάρχει μονάχα ‘δε θέλω’» και προσπαθεί να την εφαρμόζει. [email protected]

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest