Ιράν-Ελλάδα η “γέφυρα” προς την Ευρώπη

Διήμερο ταξίδι πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, χθες 7 Φεβρουαρίου και σήμερα Δευτέρα 8, στην Τεχεράνη με σκοπό να έρθει σε επαφή με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν. Είναι η πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη στην περιοχή αυτή του Κόλπου, μετά την επίτευξη συμφωνίας πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν, και αναμφισβήτητα αποτελεί μία ιδιαίτερης σημασίας στρατηγική επιλογή, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τη λήξη του εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τη Δύση στην περιοχή του Ιράν το 2007, και την απελευθέρωση του κατασχεμένου ποσού ύψους 56 δις. δολαρίων προερχόμενα από την πώληση πετρελαίου, οι ηγέτες του Ιράν προσέγγισαν Παρίσι και Ρώμη με σκοπό να ξεκινήσουν άμεσα οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ευρώπη, μιας και η περιοχή χρήζει ανάγκης αγαθών, αλλά κυριώς υπηρεσιών. Η άρση του εμπάργκο δίνει από εδώ και μπρος τη δυνατότητα πώλησης πετρελαίου αξίας 150 εκατ. δολαρίων την ημέρα και, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης ήταν μάλλον αναγκαία και για τις δύο πλευρές. Το Ιράν επιθυμεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν,  όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των 7ο στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι και συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του.

Την πρώτη ημέρα ο Πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό και την τεχνολογία του Ιράν, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με τον πρώτο Αντιπρόεδρο του Ιράν, Eshaq Jahangiri, με τον Πρόεδρο Hassan Rouhani και με τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Ayatollah Ali Khamenei. Τρεις συμφωνίες υπογράφηκαν, εκ των οποίων πιο σημαντική η πρώτη η οποία και αφορά τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, ενώ η δεύτερη αφορά την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, και η τελευταία αναβαθμίζει τη διαδικασία θεώρησης των διπλωματικών διαβατηρίων, καταργώντας την εντελώς.

Η πρώτη συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη από ρευστότητα και επενδύσεις, γεγονός που θα τη βάλει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τους μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς. Αντίστοιχα το Ιράν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας (εικάζεται συνεργασία και λειτουργία κοινών βιομηχανιών φαρμάκων με έδρα το Ιράν), των τροφίμων (ελαιόλαδο, φρούτα, είδη ζαχαροπλαστικής, κ.α.), του αγροτικού τομέα (σπόροι, καλλιέργειες, αρδευτικά συστήματα, εγκατάσταση θερμοκηπίων, κ.α.),των τηλεπικοινωνιών και – κυρίως – των ενεργειακών υποδομών, ακόμα και κτηματομεσιτικές επενδύσεις.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική-  και πιο σταθερή – δύναμη του Κόλπου, το εμπάργκο έχει πλέον λήξει, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εν μέρει αποκαταστάθηκαν, και πλέον μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά με σκοπό να επενδύσει και να διοχετεύσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ο Ιρανός Πρέσβης από την άλλη είπε χαρακτηριστικα: “Η στρατηγική θέση της Ελλάδας είναι η πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας“.

Η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από αυτές τις συμφωνίες και να ανταποκριθεί εξίσου στις επιχειρηματικές προσδοκίες του Ιράν. Καλωσορίζουμε την ανανέωση των διμερών σχέσεων και ελπίζουμε ότι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον δεν θα αποτρέψει, ούτε θα ανατρέψει τα επιχειρηματικά σχέδια και των δύο πλευρών.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest