Ανασκόπηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
- Written by Ιωάννα Πανοπούλου
- Published in Διπλωματία & Πολιτική
- Leave a reply
- Permalink
Κάθε Σεπτέμβριο η Νέα Υόρκη, για μία εβδομάδα, αποτελεί το κέντρο της διεθνούς πολιτικής, καθώς λαμβάνει χώρα η Γενική Συνέλευση των Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια ετήσια παράδοση 73 χρόνων, η οποία λειτουργεί, εκτός των άλλων, ως ευκαιρία ώστε αντιπροσωπίες από όλα τα κράτη να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να συζητήσουν για τα σημαντικότερα παγκόσμια θέματα(Whiting,2018).
Κατά την διάρκεια της ημερήσιας διάταξης δίνεται βήμα σε όλα τα κράτη για λίγα λεπτά, τα οποία ο εκπρόσωπος της κάθε χώρας συνήθως χρησιμοποιεί με στόχο να παρουσιάσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του, χωρίς βέβαια να αποκλίνει απολύτως κι από το επίσημο θέμα της Συνέλευσης.
Στα πλαίσια της Συνέλευσης, πραγματοποιούνται πολλές συναντήσεις μεταξύ κρατών -άλλοτε διμερείς κι άλλοτε πολυμερείς-, με κοινά θέματα προς επίλυση. Ακόμα, λαμβάνουν χώρα και συναντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την φετινή χρονιά να προσμετράει δύο – στις 26 και στις 27 Σεπτεμβρίου.
Παρακάτω θα παρουσιαστούν τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της Συνέλευσης.
- Η σημασία του ΟΗΕ ως φορέα διεθνούς συνεργασίας
Το φετινό θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η σημασία των Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια ενός πολυμερούς διεθνούς συστήματος, με τους εκπροσώπους όλων των κρατών να αναφέρονται πρωτίστως σε αυτή. Το έναυσμα δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, ο οποίος χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Έθνη ως το κέντρο του πολυμερούς συστήματος. Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε πως πιστεύει σε μία διεθνή τάξη με κανόνες, με βάση τους οποίους οι ηγέτες θα μπορούν να αγωνίζονται για την επικράτηση της ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.(UNGA,2018)
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Πρόεδρος της Συνέλευσης, Maria Fernanda Espinosa Garces, αναφέροντας πως η πολυμέρεια είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουν τα κράτη να λύσουν τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Στην συνέχεια κάλεσε τα κράτη-μέλη να συσπειρωθούν γύρω από 7 στόχους -κυρίως κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου- που μπορούν να “παίξουν” όντως σημαντικό ρόλο στο μέλλον του πλανήτη και των κατοίκων του (UNGA,2018).
Παρέκκλιση από το γενικό κλίμα αποτέλεσε η θέση των ΗΠΑ. Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγουν την συνεργασία μεταξύ των κρατών, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζεται το πρόγραμμα παροχής εξωτερικής βοηθείας των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, ώστε να αναλύσουν την αποτελεσματικότητά του. Ακόμα, προειδοποίησε τους εταίρους του ότι το ποσοστό που πληρώνουν οι ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές δεν θα ξεπεράσει το 25%, και υποσχέθηκε, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι, ότι θα προσπαθήσει να κάνει τον Οργανισμό πιο αποτελεσματικό (UNGA,2018)
Σημαντικές ως προς αυτό το θέμα ήταν και οι ομιλίες τόσο του Γάλλου Προέδρου, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας. Και οι δύο, παρ’ ότι αναφέρθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με διαφορετικά παραδείγματα, στόχο είχαν να δείξουν από κοινού τα αποτελέσματα του απομονωτισμού και της συνεργασίας. Ο Emmanuel Macron μίλησε για το φαινόμενο του εθνικισμού που οδηγεί στον πόλεμο, καλώντας τα κράτη να συμμετέχουν στην πολυμερή συνεργασία, καθώς “τα παιδιά παρακολουθούν” και οφείλουν να τους παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο (UNGA,2018). Από την άλλη πλευρά, ο Heiko Maas υπενθύμισε στους παρευρισκομένους πως η μεταπολεμική -σαφώς πετυχημένη- πορεία της Γερμανίας οφείλεται στην διεθνή συνεργασία μέσω του Οργανισμού, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να προστατευθούν οι βασικές αξίες των Ηνωμένων Εθνών (UNGA,2018).
- Περιβαλλοντική αλλαγή-Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξής
Εξέχουσα θέση στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα, αλλά και πολλών αντιπροσωπιών, είχε η περιβαλλοντική αλλαγή, η οποία εμπίπτει και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί ο Οργανισμός. Ο Antonio Guterres έθεσε χρονικό περιθώριο δύο χρόνων, μέσα στο οποίο η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα(UN News,2018). Ζήτησε, μάλιστα, από τα κράτη-μέλη να προσπαθήσουν να συνεργαστούν περισσότερο στην επόμενη συνάντηση, ενώ ανήγγειλε ο ίδιος μια νέα συνάντηση για τον επόμενο Σεπτέμβριο (UNGA,2018). Κατά τον ίδιο τρόπο εκφράστηκε και η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, με μοναδική διαφορά το γεγονός πως η ίδια έκανε λόγο κυρίως για τις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις που επέφεραν.
Τα περισσότερα κράτη επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού σχετικά με την περιβαλλοντική αλλαγή, ενώ μάλιστα υπήρξαν και προτάσεις για περαιτέρω δράση, με την Γερμανία να προτείνει να τεθεί το θέμα επίσημα υπό συζήτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ακόμα,ο Γάλλος Πρόεδρος Macron υποστήριξε ότι η Συμφωνία του Παρισιού δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση των ΗΠΑ, ενώ επιπρόσθετα πρότεινε τα κράτη που συμμετέχουν στην συμφωνία να μην υπογράφουν εμπορικές συμφωνίες με κράτη μη μέλη(Viscusi,2018). Γενικότερα, όσον αφορά στην βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους που έχουν τεθεί για πραγματοποίηση έκαναν λόγο οι αντιπρόσωποι του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας εκτός των άλλων την εφαρμογή τού προβλεπόμενου “προγράμματος 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη“. (UNGA,2018).
Το ζήτημα της περιβαλλοντικής αλλαγής σίγουρα επηρέασε την ατζέντα των περισσότερων κρατών, με βασικότερη απώλεια, θα έλεγε κανείς, αυτή των ΗΠΑ. Σίγουρα στο μέλλον θα πρέπει να απασχολήσει ακόμα περισσότερο την διεθνή κοινότητα, με περισσότερες προτάσεις και δράσεις να τίθενται επί τάπητος. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να αποδειχθεί πως μια διεθνής συμφωνία μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμα και αν δεν συμμετέχουν κράτη όπως οι ΗΠΑ.
- Συμφωνία για το Ιράν
Ένα ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα της φετινής Γενικής Συνέλευσης, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπήρξε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Από την μία πλευρά, κράτη όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και σχεδόν το σύνολο των Αραβικών κρατών τάχθηκαν αρνητικά ως προς την Συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015. Οι ΗΠΑ μέσα στον προηγούμενο χρόνο αποχώρησαν από την Συμφωνία, θεωρώντας πως το Ιράν υποστηρίζει την τρομοκρατία και την συνέχιση του πολέμου στην Συρία, όπως ανέλυσε και στην συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Dehghanpisheh, 2018). Ότι υποστηρίζει και υποθάλπει τρομοκρατικά στοιχεία κατηγορήθηκε το Ιράν κι από τα αραβικά κράτη, με την Σαουδική Αραβία να εμφανίζεται κάθετα αρνητική σε οποιαδήποτε σύναψη συμφωνίας με αυτό. Ακόμα πιο έντονη, όμως, ήταν η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, ο οποίος, χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό, υποστήριξε ότι το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο είχε δεσμευτεί να τερματίσει, προτρέποντάς τους συμμετέχοντες στην συμφωνία και τις υπεύθυνες υπηρεσίες να ερευνήσουν τα ευρήματα του Ισραήλ (Al Jazeera,2018).
Από την άλλη πλευρά, το Ιράν υποστήριξε πως αντιτίθεται της τρομοκρατίας, έχοντας δεχτεί πλήθος τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός του, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για άσκηση οικονομικής τρομοκρατίας με τις κυρώσεις που επιβάλλει. Δήλωσε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη του στο Πλάνο Δράσης του 2015 και στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 2231 – την απόφαση δηλαδή που επικύρωσε το Πλάνο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι λοιποί συμμετέχοντες στο Πλάνο Δράσης δήλωσαν την υποστήριξή τους στο Ιράν και στην πρόθεσή του να συνεχίσει να δρα όπως έχει οριστεί (UNGA,2018). Πιο συγκεκριμένα, τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος Πρόεδρος και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Theresa May, στην συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Gotev, 2018).
Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει διχαστεί με την περίπτωση του Ιράν, και πιθανότατα αυτά τα διλήμματα θα συνεχιστούν και μελλοντικά. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, με τις ΗΠΑ να φαίνεται να “παίρνουν το μέρος” των Αράβων συμμάχων τους χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς. Το Ιράν πάντως είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις συζητήσεις, μιας και η άρση οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ σίγουρα έχουν τονώσει την οικονομία και την κοινή γνώμη υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας.
- Κατηγορίες για επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ
Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και στην πρώτη εκ των δυο συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακούστηκαν αντιπρόσωποι κρατών που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για άσκηση πολιτικής η οποία αντιβαίνει της διεθνούς συνεργασίας και ενεργεί ως προς το ιδίον όφελος, αγνοώντας διεθνείς συμφωνίες και οργανισμούς.
Αρχικά σε αυτό αναφέρθηκε ο Ιρανός Πρόεδρος, Hassan Rouhani, ο οποίος έκανε λόγο για την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Joint Comprehensive Plan of Action (την συμφωνία για το Ιράν) του 2015 και την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Επιβεβαίωσε ξανά ότι το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τους όρους της Συμφωνίας και της Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας 2231, και δήλωσε τη χαρά του στο ότι τα υπόλοιπα κράτη που συμμετείχαν στη Συμφωνία συνεχίζουν να πιστεύουν στο αποτέλεσμά της ακόμα και όταν οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τα κράτη που αναπτύσσουν σχέσεις με το Ιράν.(UNGA,2018)
Σε παρόμοιο κλίμα, ο εκπρόσωπος της Συρίας αναφέρθηκε στο ότι η Συρία συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συζητήσεις και τις συνόδους που γίνονται με σκοπό την επίλυση του πολέμου και της κρίσης. Ωστόσο, κάποια κράτη όπως οι ΗΠΑ εμποδίζουν τις έρευνες για πυρηνικά όπλα, καθώς υποστηρίζει πως τα αποτελέσματα των ερευνών δεν θα συνάδουν με την πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν (UNGA,2018), κάνοντας σαφή υπαινιγμό στις προθέσεις των ΗΠΑ για την Συρία.
Επιπρόσθετα, και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας τοποθετήθηκε εναντίον των πολιτικών των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Trump για πιθανές νέες επιβολές κυρώσεων υπό τον μανδύα του διεθνούς δικαίου. Ουσιαστικά, υποστήριξε ότι, όπως και στο παρελθόν στην Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ προώθησαν τα ίδια συμφέροντα μέσω επιβολής δικτατορικών καθεστώτων ή πραξικοπημάτων (UNGA,2018). Την ίδια θέση επανέλαβε εναντίον των ΗΠΑ και ο εκπρόσωπος της Βολιβίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της 26ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την περίπτωση της Βενεζουέλας (UNSC,2018).
5. Κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν την Γενική Συνέλευση, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν η Βόρειος Κορέα και η άρση ή μη των κυρώσεων που της έχουν υποβληθεί. Στην αρχική του ομιλία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε την επιτυχία της χώρας του να συμμετάσχει ενεργά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βορείου Κορέας και Νότιας Κορέας, αλλά και στην προώθηση της διαβούλευσης για την παύση του πυρηνικού προγράμματος της Β.Κορέας. Ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να πραγματοποιηθούν προτού η αμερικανική κυβέρνηση άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Β.Κορέα (UNGA,2018). Την ίδια θέση υποστήριξε και στις συναντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (UNSC,2018) με την διεθνή κοινότητα, στο σύνολό της, να επιβεβαιώνει την υποστήριξη της.
Την αντίθεσή του στην θέση αυτή εξέφρασε, όπως ήταν φυσικό, ο εκπρόσωπος της Βορείου Κορέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός πως για πρώτη φορά οι χώρες της κορεατικής χερσονήσου είναι κοντά στο να επιλύσουν οριστικά, με ειρηνικό τρόπο, τις διαφορές τους. Μίλησε ακόμα για το ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε πολλές κινήσεις αποστρατικοποίησης εν καλή θέληση, πριν καν συναντηθούν με τις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ν.Κορέας, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους υπάρχοντες δασμούς και την μη παύση τους. (UNGA,2018).
Όπως φάνηκε πάντως από τις ομιλίες και των υπολοίπων μελών της διεθνούς κοινότητας, δεν προβλέπεται οι δασμοί να αρθούν πριν την οριστικοποίηση των συμφωνιών.
6. Το ζήτημα της ανάμειξης σε εκλογές
Ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ, αλλά έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και σε όλη την διεθνή κοινότητα, είναι το ζήτημα ανάμειξης τρίτων χωρών σε περιπτώσεις εκλογικών διαδικασιών άλλων. Το ζήτημα ξεκίνησε το 2016, με την ανησυχία ότι η Ρωσία έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump.
Το ζήτημα αυτό ακόμα βρίσκεται υπό έρευνα στις ΗΠΑ, ωστόσο τοποθετήθηκε εμμέσως επί του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov. Χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην κατηγορία που έχει δεχτεί η Ρωσία, κάλεσε τα κράτη κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ να δημιουργήσουν κανόνες σχετικά με τον χώρο των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της μη-ανάμειξης σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και άλλων παρόμοιων ζητημάτων (UNGA,2018). Με αυτό τον τρόπο η αντιπροσωπία της Ρωσίας προσπάθησε να αρνηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
Αντίθετα, άμεσος στις κατηγορίες του ήταν ο Πρόεδρος Trump ο οποίος, στην έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγόρησε την Κίνα για ανάμειξη στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ελπίζει σε νίκη των υποψηφίων του ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία στην Βουλή και την Γερουσία, ενώ ο Trump κατηγόρησε ανοιχτά την Κίνα ότι επιθυμεί την ήττα του στις εκλογές (The New York Times,2018).
To αν όλα αυτά αποτελούν βάσιμες κατηγορίες πρόκειται μονάχα για ένα ενδεχόμενο, καθώς δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις στα λεγόμενα του Προέδρου μέχρι στιγμής. Πάντως, ο Κινέζος εκπρόσωπος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη, καθώς τόνισε ότι η Κίνα ιστορικά αποφεύγει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών (UNSC,2018).
7. Το Παλαιστινιακό ζήτημα
Το θέμα της Παλαιστίνης πρόκειται για ένα ζήτημα που συνεχίζει να απασχολεί την διεθνή κοινότητα για άλλη μια χρονιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σοβαρή εξέλιξη.
Στο συνέδριο, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας υποστήριξαν, για ακόμη μια φορά, πως πρέπει να βρεθεί μια λύση. Από πολλά κράτη, μάλιστα, ακούστηκε η προτεινόμενη θέση τους για την λύση των δύο κρατών, ενώ τα περισσότερα Αραβικά κράτη κατηγόρησαν το Ισραήλ για την συμπεριφορά του ως προς τον λαό της Παλαιστίνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική “άπαρχαϊντ”.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρχικά ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την στάση που έχουν κρατήσει υποστηρίζοντας το Ισραήλ, αντιστεκόμενες στις αποφάσεις του Οργανισμού που χαρακτήρισε ως ρατσιστικές. Ακόμα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Κοινότητας, Mahmoud Abbas, για τις πολιτικές που ακολουθεί, ενώ υπενθύμισε την προοδευτικότητα του Ισραήλ σε σύγκριση με τις γείτονες χώρες. (UNGA,2018)
Με την σειρά του, ο Πρόεδρος Abbas έθεσε για μια ακόμα φορά την σημασία τού να αποκτήσει κρατική υπόσταση η Παλαιστίνη και δήλωσε την άρση της αναγνώρισης του Ισραήλ έως ότου να επιλυθεί το ζήτημα. Ακόμα έθιξε το ζήτημα ενός νέου νόμου που ψήφισε το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2018, του “Nation State Law of the Jewish People”, σύμφωνα με το οποίο έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης στο Ισραήλ μόνο οι Εβραίοι πολίτες(Halbfinger & Kershner,2018). Ο Πρόεδρος Abbas υποστήριξε πως ο νέος αυτός νόμος δημιουργεί καθεστώς άπαρχαιντ, και ουσιαστικά ακυρώνει την λύση των δύο κρατών. (UNGA,2018)
Οι εξελίξεις στο θέμα της Παλαιστίνης σίγουρα δεν ήταν ραγδαίες ούτε σημαίνουσες, και σίγουρα δεν βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας
8. Συρία
Ο επταετής πλέον πόλεμος στην Συρία απασχόλησε για άλλη μια χρονιά την Γενική Συνέλευση. Όλοι οι αντιπρόσωποι κρατών συμφώνησαν ότι πρέπει να επιλυθεί η κρίση και να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο, ωστόσο υπήρχαν διάφορες διαφωνίες από κράτος σε κράτος. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια πολιτική λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουν τις παρεμβάσεις σε περίπτωση που υπάρξουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Assad (UNGA,2018).
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας εστίασε στις προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την επίλυση της κρίσης, και στο γεγονός πως η Ρωσία μαζί με το Ιράν και την Τουρκία έχουν θέσει τις βάσεις για έναν πολιτικό διακανονισμό. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσθέτοντας το ζήτημα των προσφύγων. (UNGA,2018)
Ο εκπρόσωπος της Συρίας αναφέρθηκε εκτενέστερα από όλους στο ζήτημα του πολέμου, με σαφείς υπαινιγμούς πως οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επεμβατική πολιτική στην χώρα, με σκοπό να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας. Μίλησε για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, στα Άστανα και στο Σότσι, αναφέροντας πως η Συρία είναι θετική στην διαβούλευση, και πως η μη-επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος οφείλεται σε άλλους συμμετέχοντες. Ακόμα αναφέρθηκε στην Συρία λέγοντας πως έχει εξαλείψει εντελώς το πυρηνικό της πρόγραμμα (UNGA,2018), απαντώντας έμμεσα στις ΗΠΑ.
Σίγουρα, η κατάσταση στην Συρία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ότι πριν από λίγα χρόνια, και είναι σίγουρο πως τα αντικρουόμενα συμφέροντα όσων έχουν αναμειχθεί στον πόλεμο είναι πολλά. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, δείχνουν πως δεν θα επιτευχθεί η εύρεση κάποιας οριστικής λύσης.
9. Μεταναστευτικό ζήτημα
Συνδεδεμένο με τον πόλεμο στην Συρία και παράλληλα την Ευρώπη στάθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη θεματική, περισσότερο προκάλεσε αίσθηση η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Στην ομιλία του ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα, εν μέσω σοβαρότατης οικονομικής κρίσης, κατάφερε να δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ανά κάτοικο. Λόγο έκανε για την δημιουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και το γεγονός πως εφήρμοσε την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας παρά τις δυσκολίες. Τέλος, τόνισε το ότι παρά την υπέρμετρη εισροή πληθυσμών τα τελευταία χρόνια, δεν παρατηρήθηκε άνοδος ούτε του λαϊκισμού, ούτε και του εθνικισμού στην χώρα – εν αντιθέσει με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. (UNGA,2018)
Παρ’ ότι φαινομενικά η προσφυγική κρίση κατάφερε να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα, η εσωτερική πραγματικότητα της χώρας δείχνει να απέχει απ’ αυτό. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, ώστε να βρισκόμαστε σε θέση πλέον να μιλήσουμε για μια επιτυχημένη διαχείριση μεταναστευτικής ροής.
Συμπεράσματα
Θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν παρουσιάστηκε κάποιο καινούριο ζήτημα στην φετινή ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης, καθώς σχεδόν όλα απασχολούν για χρόνια την διεθνή κοινότητα. Σημασία έχει να εξετάσουμε τις συμμαχίες όπως σχηματίζονται, και ποια είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Στην φετινή συνεδρίαση, οι συμμαχικές δυνάμεις ήταν πανέτοιμες για διάλογο και αντίλογο, ενώ φαίνεται πως το κράτος-μέλος που πρωταγωνίστησε ήταν οι ΗΠΑ και οι πολιτικές τους στο εξωτερικό.
Βιβλιογραφία
- Al jazeera (2018), UN General Assembly 2018: All the latest updates, https://www.aljazeera.com/news/2018/09/general-assembly-2018-latest-updates-180925063001598.html
- Dehghanpisheh B. (2018), America had no achievements at U.N. General Assembly: Iran president, https://www.reuters.com/article/us-un-assembly-iran/america-had-no-achievements-at-u-n-general-assembly-iran-president-idUSKCN1M71A2
- General Assembly of the United Nations(2018),General Debate of the 73rd session: 25 September-1st October 2018 https://gadebate.un.org/en
- Gotev,G.(2018), Trump takes aim at Iran at UN Security Council, Macron hits back, https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/trump-takes-aim-at-iran-at-un-security-council-macron-hits-back/
- Halbfinger, D.M. & Kershner, I. (2008), Israeli Law Declares the Country the “Nation-State of the Jewish People”, https://www.nytimes.com/2018/07/19/world/middleeast/israel-law-jews-arabic.html?module=inline
- UN News (2018), UN’s Guterres on climate change: ‘We need to do more and we need to do it quicker’, https://news.un.org/en/story/2018/09/1020751
- United Nations Security Council (2018), 8362nd meeting, http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/PV.8362
- Viscusi G. (2018), Macron Says No Trade Deals Without Climate Treaty Compliance, https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-25/macron-says-no-trade-deals-without-complying-with-climate-treaty
- Whiting K.(2018), What is the UN General Assembly and what does it do?, https://www.weforum.org/agenda/2018/09/what-is-the-un-general-assembly-and-what-does-it-do/