Κίνα και Κύπρος:Μια νέα φιλία γεννιέται στη Μεσόγειο

Το 2016 συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Με αφορμή αυτή την επέτειο, και την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στη Λευκωσία στα τέλη του 2015, αξίζει να μελετηθούν οι προοπτικές των σινο-κυπριακών σχέσεων στο μέλλον, με έμφαση στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κύπρος από τη “φιλία” της Κίνας.

Οι σχέσεις της Κύπρου με την Κίνα βασίζονταν ανέκαθεν στον αλληλοσεβασμό, αλλά και σε κοινές αρχές και αξίες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι δύο μεγάλες προσωπικότητες της σύγχρονης κυπριακής και κινεζικής ιστορίας, ο πρώτος Προέδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος  Γ’ και ο Μάο Τσε Τουνγκ, συναντήθηκαν στην Κίνα τ0 1974.

Στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015, ο κύριος Ουάνγκ συναντήθηκε με τον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κο. Γιαννάκη Ομήρου και τον ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κο Ιωάννη Κασουλίδη. Στις συζητήσεις μεταξύ των Κινέζων και Κυπρίων αξιωματούχων κυριάρχισε το Κυπριακό και ο ρόλος που θα μπορούσε να έχει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης ακόμα και μέσα στο 2016, οι τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και τέλος οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας που συνοψίζει τα κύρια σημεία της επίσκεψης Ουανγκ στην Κύπρο, όσον αφορά στο Κυπριακό, δόθηκε έμφαση στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων που θα προκύψουν μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. “Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, να είναι ειρηνική και κοινώς αποδεκτή” ανέφερε ο κύριος Ουάνγκ, ο οποίος βεβαίωσε την κυπριακή πλευρά ότι, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα διχοτόμησης του νησιού.

Ο κύριος Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για τη διαχρονική στήριξη της Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, η κυπριακή ηγεσία επαναβεβαίωσε την προσήλωσή της στην πολιτική της «Μιας Κίνας», θέση που εκφράζει σε όλα τα διεθνή φόρα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τις διαβουλεύσεις Κίνας- Κύπρου συζητήθηκε, επίσης, η πρωτοβουλία της Κίνας για αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού σε ξηρά και θάλασσα, το «One Belt – One Road», στην οποία η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε τη στήριξή της. Το κινεζικό σχέδιο προβλέπει διακρατικές συνεργασίες στη διασύνδεση των κρίσιμων θαλάσσιων οδών και διασυνοριακών υποδομών, κάνοντας τη Μεσόγειο μέρος του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού. Απόδειξη της υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανωτέρω πρωτοβουλία είναι η υποβολή αίτησης για να καταστεί η χώρα περιφερειακό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων(Asian Infrastructure and Investment Bank), που θα είναι η “ατμομηχανή” αυτής της προσπάθειας.

Ακόμα, τη συνάντηση Κασουλίδη- Ουάνγκ απασχόλησε και η σχέση ΕΕ – Κίνας, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια. Εκτός από καλές σχέσεις με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, η Κίνα θέλει να εδραιώσει την παρουσία της και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έτσι, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί σύντομα η Συμφωνία  στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ-Κίνας, από την οποία θα επωφεληθεί και η Κύπρος προσελκύοντας περισσότερες κινεζικές επενδύσεις.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με την Κύπρο και σε άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία και η κατασκευή και διαχείριση λιμανιών, κατά τη σύντομη παρουσία του στο νησί. Η Κίνα θέλει να εκμεταλλευτεί τη ναυτιλιακή παράδοση της Κύπρου και, αντίστοιχα, να συμβάλλει στην αναβάθμιση των κυπριακών λιμανιών. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα λιμάνια του νησιού θα μπορούσαν να παίξουν καλύτερα τον ρόλο του κόμβου στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, η οποία θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο με το νέο θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των λιμανιών, θα πρέπει να οικοδομηθεί και η βιομηχανική περιοχή γύρω από τα λιμάνια.

Έχοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη επένδυση της εταιρείας COSCO στον Πειραιά, η κυπριακή ηγεσία από την πλευρά της πιστεύει ότι μέσω διεθνών διαγωνισμών, κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να πετύχουν προς αυτήν την κατεύθυνση και στο νησί.

Ο δεύτερος τομέας για τον οποίο οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο είναι αυτός των υποδομών, ειδικά εφόσον έχουμε σύντομα θετική κατάληξη στο Κυπριακό. Ο τρίτος τομέας είναι εκείνος των υδρογονανθράκων, όπου και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη η μία την άλλη. Η μεν Κύπρος χρειάζεται αγοραστές για τους πλούσιους φυσικούς πόρους της, η δε Κίνα πρέπει να προμηθευτεί από νέες πηγές τους ενεργειακούς πόρους που χρειάζεται για να διατηρήσει την αλματώδη ανάπτυξή της, καθώς η συνεχιζόμενη σύγκρουση σε Ιράκ και Συρία δυσκολεύει τη ροή του πετρελαίου από αυτές τις περιοχές.

Ο τέταρτος τομέας είναι ο τουρισμός. Στην Κίνα περίπου 120 εκ. Κινέζοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για τουρισμό κάθε χρόνο, και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί στο μέλλον. Οι Κινέζοι τουρίστες ενδιαφέρονται για ταξίδια σε μέρη με αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπου θα μπορούσαν να κάνουν ψώνια και να διασκεδάσουν. Με αυτό το σκεπτικό, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ιδανικοί προορισμοί. Αν μόλις το 1% από αυτόν τον αριθμό πάει στην Κύπρο, θα είναι περίπου 1.200.000 τουρίστες σε σταθερή ετήσια βάση. Ο τελευταίος τομέας με προοπτικές είναι εκείνος του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, όπως το κυπριακό ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί που είναι περιζήτητα στην αγορά της Κίνας.

Τέλος οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους στα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, και εξέφρασαν την επιθυμία τους να βρεθεί σύντομα λύση μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση στη χώρα. Ο Κινέζος Υπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την ευγνωμοσύνη του για τη διευκόλυνση και τη βοήθεια που παρείχαν οι Κύπριοι στα κινέζικα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία.

Η επέτειος των 45 χρόνων διπλωματικών σχέσεων της Κύπρου με την Κίνα δεν μπορεί να εορταστεί με καλύτερο τρόπο από την περαιτέρω εντατικοποίηση των διμερών επαφών των δύο χωρών, στην πλειάδα των τομέων που ανάφερθηκαν προηγουμένως. Η Κύπρος έχει ανάγκη ισχυρούς συμμάχους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία της με επενδύσεις και να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, ακόμα και μέσα στο 2016. Η Κίνα έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ένας τέτοιος σύμμαχος, καθώς αναζητά νέα πεδία επενδύσεων στην Ευρώπη και υπερασπίζεται διεθνώς τις αρχές της κρατικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

  • http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/226130/antigrafotoustin-kupro-o-upex-tis-kinas/
  • http://chinaandgreece.com/foreign-ministers-wang-yi-and-ioannis-kasoulides-held-talks-in-cyprus/

 

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest