Κίνα: Νέα Υπερδύναμη στο Διάστημα

Η εκτόξευση του διαστημόπλοιου Shenzhou 11 στην Κίνα, τον Οκτώβριο του 2016, εγκαινίασε μια λαμπρή περίοδο για τα διαστημικά σχέδια και τις φιλοδοξίες της χώρας να στείλει επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, ακόμη και στον Άρη. Το εθνικό κύρος της Κίνας διακυβεύεται από την ασθμαίνουσα οικονομία, γι’ αυτό και η ίδια επενδύει σε διαστημικά προγράμματα για να την ενισχύσει.

Η Κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δημοσίως τα μελλοντικά της σχέδια για την εξερεύνηση και κατάκτηση του διαστήματος, αποβλέποντας ότι μέχρι το 2030 θα κατατάσσεται στις υπολογίσιμες διαστημικές δυνάμεις, ανταγωνιζόμενη την Αμερική και τη Ρωσία. Αυτήν τη στιγμή αποτελεί το δυνατότερο ανταγωνιστή της NASA στην εξερεύνηση του διαστήματος, ευελπιστώντας ότι μέχρι το 2035 θα έχει αποβιβάσει αστροναύτες στο φεγγάρι και τον Άρη. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ένας νέος κύκλος επενδύσεων σε ρομποτική τεχνολογία, αεροναυπηγική  και τεχνητή νοημοσύνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για china's space program

Το τωρινό πενταετές πρόγραμμα της Κίνας έχει δρομολογήσει ερευνητικά προγράμματα και εξελιγμένες κατασκευές διαστημόπλοιων και δορυφόρων. Μία από τις μεθόδους αναζωπύρωσης της οικονομίας της χώρας είναι η αποκλειστικότητα στην παραγωγή του 70% των συναρμολογούμενων λειτουργικών μερών. Για να μπορεί να γίνει εφικτή αυτή η πρόταση, ο Wu Ji, καθώς και άλλοι ερευνητές, αιτήθηκαν να αυξηθούν οι επενδύσεις από 4.7 δισεκατομμύρια yuan την τετραετία 2011-2015 σε τουλάχιστον 15.6 yuan μέσα στο χρονικό διάστημα 2026-2030 (Dilow, 2017). Αυτές θα ήταν σημαντικές εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια δεκαετία πριν δεν είχε δαπανηθεί κανένα ποσό σε αυτήν την προσπάθεια, αφού η κυβέρνηση επένδυε μόνο σε πολιτικά project, στρατιωτικό εξοπλισμό, κατασκευή δορυφόρων για στρατιωτική χρήση, και πλοία πολεμικού ναυτικού.

Παρά τη σχετικά πρόσφατη θέση της στο διεθνές διαστημικό στερέωμα, η Κίνα κατάφερε να λανσάρει τον πρώτο δορυφόρο τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, ενώ στους μακροπρόθεσμους στόχους της συγκαταλέγεται και η κατασκευή διαστημικού σταθμού πλήρως επανδρωμένου. ”Η Κίνα χρησιμοποιεί το διάστημα για να κερδίσει πολιτική υπεροχή” αναφέρει ο James Lewis, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον, ”και, ενώ γίνονται έρευνες και επιστημονικές μελέτες, η ξεκάθαρη βούληση της Κίνας είναι η πολιτική της υπεροχή” (Clark, 2016). Σκοπός της είναι, μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ της χώρας να βρίσκεται στα όρια του 6.5 – το οποίο είναι και το χαμηλότερο τα τελευταία 25 χρόνια. H κυβέρνηση θέλει να απομακρυνθεί από το μοτίβο του φθηνού εργατικού δυναμικού, και ο μοναδικός τρόπος για να κινηθεί η οικονομία είναι να επενδυθούν 3 δισεκατομμύρια yuan σε βιοτεχνολογία, διαδίκτυο και υψηλών προδιαγραφών κατασκευαστικές εταιρίες, oι οποίες θα αντικαταστήσουν τις βαριές υπάρχουσες βιομηχανίες.

Παρά την ανεπάρκεια που παρουσιάζει το budget, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Αμερική έχει χαλιναγωγήσει προσωρινά τις φιλοδοξίες της για περαιτέρω προώθηση της NASA. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί, αν Πρόεδρος Trump αποφασίσει να μετατοπίσει τις προτεραιότητές του και να κινηθεί σε διαστημική τροχιά, μιας και πρόσφατα εξέφρασε το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει πάλι ένα ”Κennedy moment”.

Πηγές:

  1. Bloomberg. (2016). China Has a Plan to Beat the U.S. in Space. [online] Available at: https://www.bloomberg.com/graphics/2016-asia-space-race/china.html [Accessed 4 Apr. 2017].
  2. Clark, S. (2016). China: the new space superpower. [online] The Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/science/2016/aug/28/china-new-space-superpower-lunar-mars-missions [Accessed 4 Apr. 2017].
  3. Dillow, C. (2017). China’s secret plan to crush SpaceX and the US space program. [online] Available at: http://www.cnbc.com/2017/03/28/chinas-secret-plan-to-crush-spacex-and-the-us-space-program.html [Accessed 4 Apr. 2017].
  4. Koren, M. (2017). China’s Growing Ambitions in Space. [online] The Atlantic. Available at: https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/01/china-space/497846/ [Accessed 4 Apr. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest