Η πορεία της Theresa May προς την κορυφή και ο λαβύρινθος του Brexit

Σύννεφα αβεβαιότητας αιωρούνται, για ακόμη μία φορά, μεταξύ των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας, με την τελευταία να βρίσκεται υπό το χείλος ενός Brexit δίχως συμφωνία. Ειδικότερα, στις 12 Μαρτίου, η Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας καταψήφισε τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών, ενώ ο Πρόεδρος αυτής, John Bercow, αποφάσισε τη διακοπή των επικείμενων ψηφοφοριών, βυθίζοντας στο χάος τη βρετανική κυβέρνηση (CNN Greece, 2019). Κατά κοινή ομολογία, η συντριπτική αυτή ήττα χρεώνεται από ένα μεγάλο μέρος των Βρετανών ψηφοφόρων στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Theresa May.

Δίχως αμφιβολία, η May αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής παγκοσμίως για το τρέχον έτος. Οι διπλωματικοί της ελιγμοί, κατά κύριο λόγο όσον αφορά στην επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αμφισβητούνται από πολλούς αναλυτές και διχάζουν την κοινή γνώμη. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως αδύναμη πολιτικό, ενώ άλλοι εκθειάζουν τη δυναμική πίσω από τις κινήσεις της, συγκρίνοντάς τη με τη «Σιδηρά Κυρία» της χώρας, Margaret Thatcher. Αποτελεί, άραγε, μια τέτοια σύγκριση υπερβολή; Ποιες είναι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της κατά τους τελευταίους μήνες που τροφοδοτούν την αντιπολίτευση; Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένες τις παραπάνω εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο, δεν εκπλήσσει το γεγονός πως τα σενάρια περί παραίτησης της Πρωθυπουργού τελεσφορούν. Πρώτα, όμως, πώς οδηγήθηκε η May στην κατάκτηση του πρωθυπουργικού θώκου;

Σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής σταδιοδρομίας της πρωθυπουργού

«Η δημόσια υπηρεσία είναι μέρος του εαυτού μου από τότε που μπορώ να θυμηθώ.»∙ ήταν τα λόγια της Theresa May, κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της, θέλοντας να υπερτονίσει την ανάγκη και επιδίωξή της για ενασχόληση με τα κοινά από μικρή ηλικία. Μάλιστα, όπως έχει παραδεχτεί η ίδια κατά το παρελθόν, φιλοδοξούσε να εμπλακεί στα βρετανικά πολιτικά δρώμενα, ήδη, από την ηλικία των δώδεκα ετών. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, και η δήλωση του Pat Frankland, ενός φίλου της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το οποίο και αποφοίτησε με πτυχίο Γεωγραφίας, «Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια στιγμή όπου δεν είχε πολιτικές επιδιώξεις… Θυμάμαι, μάλιστα, πως εκείνη την περίοδο ήθελε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, και ενοχλήθηκε αρκετά όταν το πέτυχε πρώτη η Margaret Thatcher.» (BBC, 2016).
Ορόσημο στην πολιτική καριέρα της 62χρονης πολιτικού υπήρξε το έτος 1997, κατά το οποίο εξασφάλισε μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια Maidenhead (CNN, 2019). Η συντηρητική May όχι μόνο νίκησε, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει το 50%, σχεδόν, των συνολικών ψήφων, παρά το γεγονός πως οι Εργατικοί κυριάρχησαν σε εθνικό επίπεδο (Independent, 2018).

Έκτοτε, η πολιτική της πορεία ακολούθησε ανοδική πορεία με τη May να αναλαμβάνει πλήθος νευραλγικών θέσεων στο αποκαλούμενο «Shadow Cabinet» και την κυβέρνηση. Στο πρώτο, μέλη της αντιπολίτευσης αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις αντίστοιχες με αυτές της κυβέρνησης, με σκοπό την παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων και τη συνδιαλλαγή με τους κυβερνητικούς Υπουργούς. Την περίοδο 1999 με 2005 ανέλαβε τρεις τέτοιες υπουργικές «υπό τη σκιά» θέσεις, συμβουλεύοντας, αποδοκιμάζοντας και, εν τέλει, επικουρώντας το έργο των αντίστοιχων κυβερνητικών Υπουργών.Εν συνεχεία, το 2010, όταν το Συντηρητικό Κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, η May «προήχθη» σε Υπουργό Εσωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το 2016 και η οποία της έδωσε την ευκαιρία να ξεχωρίσει – θετικά ή αρνητικά κατά τις διάφορες παραδοχές. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή αν αναλογιστούμε τη σημασία που προσέδωσε στις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αστυνομία, τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, και την εφαρμογή σκληρότερων μεταναστευτικών μέτρων (Blackburn, 2016).

Τον Ιούλιο του 2016, ακολουθώντας την παραίτηση του David Cameron, η May χρίζεται ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ λίγες μέρες αργότερα ηγείται της 10 Downing Street, ούσα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Το φορτίο που καλείται να σηκώσει είναι μεγάλο, καθώς τα τελευταία δυόμιση χρόνια διαπραγματεύεται την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επικριτές της πρωθυπουργού πολλαπλασιάζονται, με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν ακατάλληλη να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, ενώ άλλοι – εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας – καταδικάζουν το ίδιο το Brexit. Ποια πολιτική, όμως, ακολουθεί κατά τους τελευταίους μήνες η πρωθυπουργός, και γιατί αμφισβητείται από μεγάλη μερίδα των Βρετανών;

BREXIT – Η συμβολή της May και η συμφωνία

To 2013 ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, γνωστοποίησε την πρόθεσή του περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στις γενικότερες πιέσεις που δεχόταν, κατά καιρούς, από Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, ενώ αποτέλεσε και μία εκ των βασικότερων προεκλογικών υποσχέσεών του το 2015. Η εκλογική νίκη του Cameron οδήγησε, κατ’ επέκταση, στις 23 Ιουνίου του 2016, στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, κατά το οποίο το 52% των Βρετανών εξεδήλωσαν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από την Ένωση (The New York Times, 2019). Προς μεγάλη έκπληξη του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριζε σθεναρά την παραμονή στην Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πανευρωπαϊκά, καθότι μια νέα σελίδα στη βρετανική ιστορία επρόκειτο να γραφεί. Απότοκο του δημοψηφίσματος ήταν η απογοήτευση του Cameron και η παραίτηση του από την πρωθυπουργία, την οποία ανέλαβε εντός ολίγων ημερών η Theresa May.

Συνακόλουθα, στις 29 Μαρτίου 2017, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, κατά το οποίο ορίζεται χρονικό όριο δύο ετών προκειμένου να συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών οι όροι της επερχόμενης διάσπασης (BBC, 2019). Αξίζει, εντούτοις, να γίνει αναφορά στην υποστήριξη της May υπέρ της καμπάνιας «Remain», στις προ-δημοψηφίσματος ημέρες, γεγονός που καθιστά πρόδηλες τις πεποιθήσεις της περί της επικείμενης αποχώρησης. Παρά ταύτα, κάνοντας αναφορά στο πολιτικό καθήκον που αισθάνεται, ως απάντηση στους δημοσιογράφους, υποστήριξε πως «Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit και νομίζω ότι εναπόκειται στους πολιτικούς τους να εκπληρώσουν την απόφαση που τους ζητήσαμε να λάβουν.» Μάλιστα, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει η Rachel Sylvester, Βρετανίδα δημοσιογράφος, «Καθίσταται όλο και πιο ξεκάθαρο από τη στιγμή που η Theresa May ανέλαβε τα ηνία της χώρας, οδηγώντας της προς το Brexit, πως δεν πιστεύει πραγματικά ότι ωφελεί το εθνικό συμφέρον, παρ’ όλο που θεωρεί καθήκον της να το εφαρμόσει.» (Financial Times, 2018).

Μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών, και χιλιάδων σεναρίων από πλήθος πολιτικών αναλυτών περί των πιθανών εκβάσεων του Brexit, οδήγησαν σε μια συμφωνία May – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής, η οποία εκτείνεται σε σύνολο 585 σελίδων, αποτελεί το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων, καθώς η Ιρλανδία παραμένει χώρα – μέλος της Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην εφαρμογή ενός συστήματος «backstop», κατά το οποίο, όταν πραγματωθεί το Brexit, τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα «επιφορτιστούν» με τελωνεία και δασμούς, έως ότου υπάρξει καλύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (Η Καθημερινή, 2018). Παράλληλα, κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία ορίζεται στη συμφωνία έως τα τέλη του έτους 2020, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών συνεχίζει να υφίσταται δίχως την ανάγκη έκδοσης βίζας. Εντούτοις, με το πέρας του 2020, η Μεγάλη Βρετανία θα μπορεί να θέσει τους δικούς της όρους στα πλαίσια της μεταναστευτικής πολιτικής. (Express, 2018). Επιπλέον, μεταξύ άλλων, η συμφωνία ορίζει μια συρρίκνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία θα παρέχεται πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου μόνο σε συγκεκριμένο τμήμα των αγορών της Ένωσης, το οποίο θα προσομοιάζει με τα συστήματα που «απολαμβάνουν» οι ιαπωνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις (The Guardian, 2018). Η πρώτη απόπειρα επικύρωσης της εν λόγω συμφωνίας τέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 15 Ιανουαρίου του 2019, η οποία οδήγησε σε μαζική αποδοκιμασία της συμφωνίας και την πρώτη μεγάλη ήττα της May.

Τα τετελεσμένα του Μαρτίου | Οι τελευταίες εξελίξεις

Χάος προκλήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου, όταν οι Βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν, για δεύτερη φορά, τη συμφωνία May-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψηφοφορία απέβη άκαρπη, με 391 εκ των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να καταψηφίζουν το κείμενο. Για μία ακόμη φορά, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδηγείται σε τέλμα, με την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης – αυτής της 29ης Μαρτίου – να πλησιάζει απειλητικά (Reuters, 2019). Η Theresa May δεν δίστασε να σημειώσει την αποδοκιμασία της για την έκβαση της ψηφοφορίας, ενώ, βαδίζοντας κατά τη θατσερική λογική περί μη ύπαρξης εναλλακτικών λύσεων (“there is no alternative”), υπογράμμισε πως «Η συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε είναι η καλύτερη και – πραγματικά – η μόνη διαθέσιμη […] Το να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία είναι μεγάλο πρόβλημα για το βρετανικό και ευρωπαϊκό νόμο.» (Financial Times, 2018, CNN Greece, 2019).

Εντούτοις, την Πέμπτη 14 Μαρτίου, δύο εβδομάδες πριν την επονομαζόμενη αποχώρηση, οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν την εκδοχή περί παράτασης του Brexit, καθότι δεν φαίνεται να επιζητείται άτακτη αποχώρηση δίχως συμφωνία. Συνακόλουθα, στις 20 Μαρτίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέθεσε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αίτημα περί παράτασης του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, με την ευρωπαϊκή πλευρά να μην έχει προβεί, ακόμη, σε επίσημη απάντηση (CNN Greece, 2019). O Michel Barnier, ο κύριος διαπραγματευτής της Ένωσης για το Brexit, υπογράμμισε πως «Η επέκταση της αβεβαιότητας, χωρίς ένα σαφές σχέδιο, θα επιβάρυνε το οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις μας, ενώ συνεπάγεται και πολιτικό κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.» (BBC, 2019). Παρά ταύτα, τα 27 εναπομείναντα μέλη της Ένωσης ενέκριναν την παράταση, με ημερομηνία – καταλύτη τις 22 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση επικύρωσης της συμφωνίας από τους Βρετανούς βουλευτές την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Στην αντίθεση περίπτωση, η παράταση ορίζεται ως τις 12 Απρίλη (CNN Greece, 2019).

Παράλληλα, από την Παρασκευή 22 Μαρτίου, λαμβάνει χώρα μια μαζική κινητοποίηση από Βρετανούς πολίτες που ζητούν άμεση αναστολή του άρθρου 50 και παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εκστρατεία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 4.000.000 υπογραφές, το ύψος των οποίων αυξάνεται κάθε λεπτό, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου εκατοντάδες χιλιάδες Λονδρέζων πραγματοποίησαν πορεία στη βρετανική πρωτεύουσα, αιτούμενοι τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος (CNN Greece, 2019).

Η εν γενεί αμφισβήτηση

Αναντίρρητα, η ισχύς της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό∙ οι τελευταίες εξελίξεις έχουν λειτουργήσει  προς επίρρωση της αμφισβήτησης στο πρόσωπο της May, με την αντιπολίτευση να διαθέτει την πρωτοκαθεδρία των αρνητικών ισχυρισμών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Jeremy Corbyn, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, «Δεν είναι καιρός να […] αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της κατάστασης, στην οποία έχει οδηγήσει τον εαυτό της, το κόμμα της, αυτό το κοινοβούλιο και τη χώρα αυτή;». Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί η κριτική του Συντηρητικού βουλευτή, Peter Bone, «Κυρία Πρωθυπουργέ, το ζήτημα είναι εξ ολοκλήρου πάνω σας. Η ιστορία θα σας κρίνει αυτή τη στιγμή […]» (BBC, 2019). Αντίστοιχη δυσφορία επικρατεί και στους ευρωπαϊκούς κύκλους, με την πλειοψηφία των ηγετών να κάνουν λόγο για την ανάγκη επίσπευσης λήψης αποφάσεων, καθότι η εν λόγω αναποφασιστικότητα κλονίζει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. 

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn.

Παρά ταύτα, σε δήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της 20ης Μαρτίου, η May επεσήμανε πως κατανοεί τον βρετανικό λαό, ο οποίος έχει κουραστεί από «τα πολιτικά παιχνίδια […] από βουλευτές, οι οποίοι μιλάνε μόνο για το Brexit, ενώ έχετε πραγματικές έγνοιες για τα σχολεία των παιδιών μας και το σύστημα υγείας […]». Επιπρόσθετα, κατηγόρησε ανοιχτά τα μέλη του κοινοβουλίου πως με τη στάση τους φθείρουν την εμπιστοσύνη των Βρετανών απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τις κυβερνητικές πρακτικές, καλώντας τους να δεχθούν τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε και έχουν, πολλάκις, απορρίψει (Evening Standard, 2019). Ωστόσο, η δήλωση αυτή πυροδότησε πλήθος αρνητικών κριτικών από βουλευτές και Βρετανούς πολίτες στα social media, καθώς χαρακτηρίζουν τη δήλωση της πρωθυπουργού ως μια ύστατη προσπάθεια αποποίησης των όποιων ευθυνών, χρεώνοντας το βάρος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση της Lisa Nandy, βουλευτή υποστηριζόμενη από το Εργατικό κόμμα, η οποία υπογράμμισε «Φέρνοντας αντιμέτωπο το κοινοβούλιο με τους πολίτες στο σημερινό περιβάλλον είναι επικίνδυνο και απερίσκεπτο… Επιτίθεται στους βουλευτές, των οποίων τις ψήφους χρειάζεται. Θα της στοιχίσει την υποστήριξή τους.». Ακόμη, ο βουλευτής Wes Streeting, με αφορμή την ως άνω δήλωση της May, τη χαρακτήρισε ως τη «…χειρότερη πρωθυπουργό στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.» (CNN Greece, 2019).

Παράλληλα, με δεδομένα τα παραπάνω και την εν γένει κοινοβουλευτική αμφισβήτηση της πλέον εμβληματικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης, πολλοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραίτηση στα γραφεία της 10 Downing Street. Μάλιστα, τα άρθρα περί πιθανών αντικαταστατών της πρωθυπουργού πολλαπλασιάζονται σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, και παρά το γεγονός πως η πρωθυπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται να υποβάλλει τη συμφωνία σε εκ νέου ψηφοφορία εάν δεν μπορεί να εγγυηθεί την επικύρωσή της, τα σενάρια περί πιθανής παραίτησης απορρίπτονται από πηγές στη Downing Street (Reuters, 2019).

Αντί επίλογου

Δίχως αμφιβολία, η Theresa May βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού σε παγκόσμια κλίμακα. Ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη πολιτική περίοδο, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής στις Βρυξέλλες πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ και οι Βρετανοί πολίτες είναι, πλέον, εμφανώς εκνευρισμένοι. Ομολογουμένως, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη άμεσης διπλωματικής δραστηριοποίησης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ των Βρετανών βουλευτών, η οποία θα οδηγήσει στην ουσιαστική επίλυση του ζητήματος, ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα τις όποιες εξελίξεις.

Συμπεραίνουμε, επομένως, αβίαστα, πως δεν υφίσταται ακριβής απάντηση στα προλογικά ερωτήματα που τέθηκαν. Η μακρά πολιτική πορεία και εμπειρία της Theresa May δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, εντούτοις η πολιτική που ακολουθεί στη Downing Street ανάγεται σε πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο∙ το όνομά της έχει, ήδη, χαραχθεί ανεξίτηλα στη βρετανική ιστορία.

Πηγές:

 1. Η Καθημερινή. (2018). Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit http://www.kathimerini.gr/996586/article/epikairothta/kosmos/ta-vasika-shmeia-ths-symfwnias-gia-to-brexit
 2. BBC. (2016). Who is Theresa May: A profile of UK’s new prime minister
  https://www.bbc.com/news/uk-politics-36660372
 3. BBC. (2019). Brexit: Theresa May to formally ask for delay https://www.bbc.com/news/uk-politics-47627744
 4. ΒΒC. (2019). Brexit: Theresa May says she understand the “voice of the country” https://www.bbc.com/news/uk-politics-47548498
 5. BBC. (2019). Brexit: EU says short delay is possible if MPs back deal https://www.bbc.com/news/uk-politics-47636011
 6. BBC. (2019). Brexit: All you need to know abou the UK leaving the EU https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887
 7. Blackburn, V., (2016) Theresa May – The Downing Street Revolution, London: John Blake Publishing
 8. CNN. (2019). Theresa May Fast Facts https://edition.cnn.com/2016/08/02/europe/theresa-may-fast-facts/index.html
 9. CNN Greece. (2019). Λονδίνο: Μαζική πορεία κατά του Brexit – Οι διαδηλωτές ζητούν νέο δημοψήφισμα https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/170246/londino-maziki-poreia-kata-toy-brexit-oi-diadilotes-zitoyn-neo-dimopsifisma
 10. CNN Greece. (2019). Παζάρια στην κόψη του ξυραφιού για Brexit: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου συμφώνησαν οι «27» https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/170073/pazaria-stin-kopsi-toy-xyrafioy-gia-brexit-paratasi-mexri-tis-22-maioy-symfonisan-oi-27
 11. CNN Greece. (2019). Brexit: Αρνητικά σχόλια και έντονη κριτική των βουλευτών προκάλεσε η δήλωση της Μέι https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/169947/brexit-arnitika-sxolia-kai-entoni-kritiki-ton-voyleyton-prokalese-i-dilosi-tis-mei
 12. CNN Greece. (2019). «Ναι» στην παράταση του Brexit από τους Βρετανούς βουλευτές https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/169177/nai-stin-paratasi-toy-brexit-apo-toys-vretanoys-voyleytes
 13. CNN Greece. (2019). Η Μέι ζήτησε παράταση για το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/169869/h-mei-zitise-paratasi-gia-to-brexit-mexri-tis-30-ioynioy
 14. CNN Greece. (2019). Δεύτερη συντριπτική ήττα της Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit   https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/168902/deyteri-syntriptiki-itta-tis-mei-stin-psifoforia-gia-to-brexit
 15. Evening Standard. (2019). Theresa May speech in full: Prime Minister makes Brexit statement blaming Mps for failing to make a choice https://www.standard.co.uk/news/politics/theresa-mays-brexit-statement-in-full-prime-minister-blames-mps-for-failing-to-make-a-choice-on-eu-a4097126.html
 16. Express. (2018). Brexit deal explained: What is in the Brexit deal? The key points you need to know https://www.express.co.uk/news/politics/1050015/Brexit-deal-explained-what-is-in-the-Brexit-deal-key-points
 17. Financial Times. (2018). In praise of Theresa May, a serious leader in an age of pygmies https://www.ft.com/content/0eadbb2a-eb5b-11e8-89c8-d36339d835c0 
 18. Financial Times. (2018). What does Theresa May really think about Brexit? https://www.ft.com/content/0496ca9e-2399-11e8-ae48-60d3531b7d11
 19. Independent. (2018). How did Theresa May get into politics, when was she elected and what did it take for her to become prime minister? https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/theresa-may-prime-minister-elected-parliament-when-politics-a8624461.html
 20. Reuters. (2019). Britain in Brexit chaos – Parliament crushes May’s EU deal again https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-idUSKBN1QT0ZQ
 21. Reuters. (2019). Mayday? Pressure builds on PM Theresa May to announce plans to quit https://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-betting/mayday-pressure-builds-on-pm-theresa-may-to-announce-plans-to-quit-idUKKCN1R40DN
 22. The Guardian. (2018). Brexit deal: key points from the draft withdrawl agreement https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/14/brexit-deal-key-points-from-the-draft-withdrawal-agreement
 23. The New York Times. (2019). What is Brexit? A Simple Guide to Why It Matters and What Happens Next  https://www.nytimes.com/interactive/2019/world/europe/what-is-brexit.html
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (1 έτος) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest