Ελπίδα για ειρήνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας δίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ενώ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Pyeongchang έληξαν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, η σημαντικότερη είδηση παραμένει η σχέση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Οι δύο χώρες άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους, και εμφανίστηκαν στην τελετή έναρξης των αγώνων με κοινή σημαία. Το γεγονός αυτό έδωσε ελπίδα για ειρήνη (New York Times, 2018), καθώς οι δύο χώρες τεχνικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τη σύγκρουση του 1950-1953 που δεν έληξε με συνθήκη ειρήνης, αλλά με εκεχειρία (The Guardian, 2018).

Σε μια τελετή εμπνευσμένη από την ειρήνη και αρμονία, ο πρόεδρος της ΝότιαςΚορέας, Moon Jae-in, έκανε δύο φορές χειραψία με την Kim Yo Jong, την αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence, καθισμένος λίγα καθίσματα πιο μακριά στις θέσεις των VIP, φαινόταν εξαιρετικά απαθής καθώς συνέβαιναν αυτές οι ιστορικές χειραψίες. Η πρωτοφανής συνάντηση μεταξύ των δύο ανώτερων Κορεατών τροφοδότησε τις ελπίδες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι το οποίο μια γενιά παγκόσμιων ηγετών δεν κατάφερε να κάνει – να θέσει τις βάσεις για να αρχίσει μία διαδικασία συμφιλίωσης στην κορεατική χερσόνησο. Ο Moon υποδέχθηκε την Kim Yo Jong και τον 90χρονο τελετουργικό αρχηγό της Βόρειας Κορέας Kim Yong Nam, επικεφαλής της ολυμπιακής αντιπροσωπείας του Βορρά.(CNN, 2018)

Η Γυναικεία Ομάδα Χόκεϊ

Η πρώτη ενωμένη Κορεάτικη ομάδα, μετά την ομάδα ping-pong και τη νεανική ομάδα ποδοσφαίρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1991, είναι η γυναικεία ομάδα χόκεϊ. Οι 12 αθλήτριες της Βόρειας Κορέας, πριν ακόμα αρχίσουν οι αγώνες, είχαν περάσει τα σύνορα της Νότιας για να προπονηθούν μαζί με τις ομολόγους τους για τους αγώνες (The Guardians, 2018).

Η ενωμένη κορεατική ομάδα τερμάτισε την ιστορική της ολυμπιακή πορεία μετά την πέμπτη συνεχόμενη ήττα της. Η ομάδα της Κορέας μπορεί να νικήθηκε από τη Σουηδία 6-1 στους αγώνες της Pyeongchang, αλλά το πλήθος συνέχισε να επευφημεί την ενωμένη γυναικεία ομάδα.

Η Randi Heesoo Griffin, παίκτρια της κορεατικής ομάδας χόκεϊ, δήλωσε: “Ήταν μια μοναδική ευκαιρία η γνωριμία με αυτές τις κοπέλες, και θα μας λείψουν αρκετά. Εννοώ, καμία δεν έχει λογαριασμό στο Facebook, οπότε θα είναι δύσκολο. Αλλά, φυσικά, έχουν δημιουργηθεί σχέσεις ανάμεσά μας. Και νομίζω ότι εάν ποτέ παίξουμε ξανά ως αντίπαλοι, Βόρεια εναντίον Νότιας Κορέας, σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές αγκαλιές και χαμόγελα” (Global News, 2018).

Οι εντάσεις στη Νότια Κορέα

Στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ηγέτης της οκταμελούς αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας ήταν ο στρατηγός Kim Yong-chol. Το νέο αυτό ξεσήκωσε την αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας, καθώς ο προαναφερθείς στρατηγός κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Kim Yong-chol κατηγορείται ότι ηγήθηκε κάποτε του Γενικού Γραφείου Αναγνώρισης, το οποίο διαχειριζόταν τις  επιχειρήσεις κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας, και επίσης ότι διέταξε τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan το 2010, όπου σκοτώθηκαν 46 μέλη του πληρώματος.

Οι βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης (Κόμμα της Ελευθερίας της Κορέας) διαδήλωσαν μπροστά από τον Κυανό Οίκο, την έδρα της προεδρίας της Νότιας Κορέας, έχοντας ως αίτημα να μην δεχθεί τον ερχομό της αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας ο Moon Jae-in. “Ο Kim Yong-chol είναι ένας μοχθηρός εγκληματίας πολέμου που έχει επιτεθεί στο Νότο. Του αξίζει να τον κρεμάσουν στον δρόμο“, δηλώνει  ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (ΣΚΑΙ, 2018).

Διαμαρτυρίες έγιναν και πριν την τελετή λήξης των αγώνων. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή της Βόρειας Κορέας να φτάσει στην Pyeongchang καθώς διέσχιζε την αποστρατικοποιημένη ζώνη. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, περίπου 100 συντηρητικοί πολιτικοί και ακτιβιστές διοργάνωσαν μια καθιστική διαμαρτυρία στη γέφυρα του Tongil. Οι αρχές της Νότιας Κορέας διέθεσαν περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για τον έλεγχο των διαδηλώσεων. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση, η αυτοκινητοπομπή πήρε μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της γέφυρας Jeonjin. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελευθερίας της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κατάχρηση εξουσίας και πράξη προδοσίας» για την προστασία των βορειοκορεατικών οχημάτων από τη διαδήλωση. (The Telegraph. 2018)

Η τελετή λήξης

Αρχηγός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν η κόρη του Προέδρου, Ivanka Trump. Η Ivanka και ο Πρόεδρος Moon χειροκρότησαν τους αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι οποίοι παρέλασαν υπό την κοινή κορεατική σημαία.

Η Trump συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας για να τον ενημερώσει για οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, τις οποίες ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή. Η Ivanka έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα στον Πρόεδρο Moon από τον Πρόεδρο Trump σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση κυρώσεων για τη Βόρεια Κορέα, σε μια μικρή συνάντηση στο Blue House. Συζήτησαν επίσης τις συνεχείς προσπάθειες για κοινή εκστρατεία μέγιστης πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας” δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι η κόρη του Προέδρου «ήταν μέλος της ομάδας» καθώς ο Λευκός Οίκος ασκεί πίεση στη Βόρεια Κορέα. Η Ivanka Trump έχει ενημερωθεί για το θέμα αυτό. Είχαν δείπνο με τον Πρόεδρο Moon, και μια συζήτηση  για το γεγονός αυτό. Ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία“, δήλωσε ο Mnuchin.(CNN.2018)

Η Βόρεια Κορέα είναι “πρόθυμη να έχει συνομιλίες” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Κυριακή η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, καθώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Pyeongchang έκλεισαν με έκρηξη πυροτεχνημάτων και διπλωματίας. Ο Πρόεδρος Moon Jae-in πέτυχε το στόχο του να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο για να ενθαρρύνει τόσο τη Βόρεια Κορέα, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατευνάσουν τις απειλές τους – τουλάχιστον προσωρινά. Κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνάντησης στο Pyeongchang το βράδυ της Κυριακής, οι επικεφαλής εκπρόσωποι της Βόρειας Κορέας στην τελετή λήξης δήλωσαν στο Moon ότι η Pyongyang ήταν ανοιχτή στο διάλογο με τη Washington. “Ο Βορράς συμφωνεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των Κορεατών και οι σχέσεις Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ πρέπει να βελτιωθούν“, ανέφερε η Blue House σε δήλωση μετά τη συνάντηση. Στη δήλωση δεν έγινε καμία αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ή αν ο διάλογος θα αφορούσε την αποπυρηνικοποίηση. Η Pyeongchang έχει επιμείνει στο παρελθόν ότι τα πυρηνικά της όπλα δεν είναι προς συζήτηση. Ο Λευκός Οίκος, την Κυριακή, πήρε μια στάση αναμονής. (The Washington Post. 2018)

Πηγές:

  1. Καθημερινή. (2018).  Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Υπό κοινή σημαία Βόρεια και Νότια Κορέα – Η selfie «ειρήνης» των αθλητών http://www.kathimerini.gr/947912/article/epikairothta/a8lhtismos/xeimerinoi-olympiakoi-agwnes-ypo-koinh-shmaia-voreia-kai-notia-korea—h-selfie-eirhnhs-twn-a8lhtwn
  2. ΣΚΑΙ. (2018). Η Νότια Κορέα αντιδρά για τον «δολοφόνο» που στέλνει η Βόρεια στους Αγώνες http://www.skai.gr/news/world/article/367507/i-notia-korea-adidra-gia-ton-dolofono-pou-stelnei-i-voreia-stous-agones/
  3. CNN Greece. (2018).  Στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Ιβάνκα Τραμπ http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/118744/stin-teleti-lixis-ton-xeimerinon-olympiakon-agonon-i-ivanka-tramp
  4. CNN. (2018). Ivanka Trump stands and claps for North and South Korean Olympic Athletes https://edition.cnn.com/2018/02/25/politics/ivanka-trump-olympics-closing-ceremony/index.html
  5. CNN. (2018).  Winter Olympics opening ceremony sees historic handshake https://edition.cnn.com/2018/02/09/sport/winter-olympics-opening-ceremony-intl/index.html
  6. Global News. (2018).  Joint North-South Korean women’s hockey team ends Olympic run https://globalnews.ca/news/4035126/joint-north-south-korean-womens-hockey-team-ends-olympic-run/
  7. The Guardian. (2018). North Korean ice hockey players arrive in South as regime calls for unification https://www.theguardian.com/world/2018/jan/25/north-korean-ice-hockey-players-south-calls-unification
  8. The New York Times. (2018).  Olympics Open With Koreas Marching Together, Offering Hope for Peace https://www.nytimes.com/2018/02/09/world/asia/olympics-opening-ceremony-north-korea.html
  9. The Telegraph. (2018). Controversial North Korean general met with protests ahead of Olympics closing ceremony http://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/25/controversial-north-korean-general-met-protests-ahead-olympics/
  10. The Washington Post. (2018). As Winter Games close, North Korea says it is willing to talk to the U.S., according to Seoul  https://www.washingtonpost.com/world/as-winter-games-close-olympics-chief-lauds-diplomatic-thaw-between-the-koreas/2018/02/25/9eedf22a-18d1-11e8-930c-45838ad0d77a_story.html?utm_term=.ff9ad6518bca

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest