Η πολλά υποσχόμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας

Γιατί υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των δύο κρατών

Το καθεστώς στην κορεατική χερσόνησο όπως είναι σήμερα γνωστό είναι -ουσιαστικά- ένα αποκύημα του Ψυχρού Πολέμου. Ο ολοένα κλιμακούμενος ανταγωνισμός μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που ξεκίνησε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέσυρε ένα τεράστιο μέρος του πλανήτη σε πόλωση, η οποία πολλές φορές επέφερε καταστροφικές συνέπειες στους λιγότερο ισχυρούς παίκτες της διεθνούς αρένας. Έτσι επήλθε ο Κορεατικός Πόλεμος, με διάρκεια από το 1950 έως το 1953, λόγω της εισβολής της -προτρεπόμενης από τη Σοβιετική Ένωση- Βόρειας Κορέας στη Νότια τον Ιούνιο του 1950. Ο πόλεμος έγινε αιτία για την απώλεια 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και για την έκτοτε τεταμένη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών – η Βόρεια Κορέα ούσα υπό Σοβιετική επιρροή, και η Νότια υπό την προστασία των ΗΠΑ και του ΟΗΕ (Encyclopaedia Britannica, 2018).

Τί συνέβη στη συνάντηση

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, και του Πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in. Η σύνοδος έλαβε χώρα στο χωριό Panmunjom, το οποίο επελέγη συμβολικά λόγω της τοποθεσίας του επάνω στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο στα δύο εδώ και 65 περίπου χρόνια. Με πλήρη κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δύο αρχηγοί συμμετείχαν σε συμβολικού χαρακτήρα δραστηριότητες, συνομίλησαν για 30 λεπτά χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και, στη συνέχεια, εξέδωσαν μια κοινή συνέντευξη τύπου με εξαιρετικά αισιόδοξο χαρακτήρα, δίνοντας την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να μιλούν για “την ειρήνη του Panmunjom”, την αυγή μιας νέας εποχής για τη χερσόνησο (CNN, 2018).

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινή τους δήλωση οι Kim και Moon δεσμεύτηκαν για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για την οικοδόμηση μιας ουσιαστικής, διαρκούς ειρήνης μεταξύ των κρατών τους, συμφωνώντας στην πραγματοποίηση των απαραίτητων από την κάθε πλευρά ενεργειών για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαρακτηριστικά, ο Moon Jae-in ανέφερε πως “σήμερα μπορέσαμε να σταθούμε μαζί, και να αποφασίσουμε ότι πρέπει να αποπυρηνικοποιήσουμε την κορεατική χερσόνησο. Για να το πετύχουμε πλήρως, πρέπει να εδραιώσουμε μια διαρκή ειρήνη”. Στη συνέχεια, εκθείασε το “κουράγιο και την αποφασιστικότητα” του ομολόγου του, και προσέθεσε πως και οι δύο μαζί δίνουν σε 80 εκατομμύρια Κορεάτες “ένα εξαιρετικό παρόν” (The Guardian, 2018).

Έπειτα, έγινε λόγος για το κοινό αίμα που δένει τον κορεατικό λαό, και εκφράστηκε η πρόθεση για την κατάρτιση μιας πλήρους και ξεκάθαρης συνθήκης ειρήνης που θα τερματίσει τον κορεατικό πόλεμο οριστικά, με την παρουσία των ΗΠΑ και ίσως και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, υπήρξε και από τις δύο πλευρές η δέσμευση για επανένωση των οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τον πολύνεκρο πόλεμο του 1950-53, καθώς και για ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας – κάτι το οποίο προφανώς συνεπάγεται την αμοιβαία και πλήρη αποστρατιωτικοποίηση. Παράλληλα, ο Moon Jae-in εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο κρατών, και τόνισε πως “ήταν καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για τη δική μας ιστορία” (The Guardian, 2018).

Οι συμβολισμοί που κατέκλυσαν τη συνάντηση

Όπως είναι λογικό, μια τέτοιου είδους συνάντηση, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης λόγω της προκλητικότητας της Βόρειας Κορέας με εκτόξευση πυραύλου πάνω από τη Νότια μέχρι και μόλις λίγους μήνες πριν, αποτελεί μια διπλωματικά αμήχανη συγκυρία (CNN, 2018). Έτσι, καταβλήθηκε μια πολυσύνθετη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για την επένδυση της συνάντησης με μια επικοινωνιακή στρατηγική που να συνάδει με το πνεύμα αισιοδοξίας και συνεργασίας που επιθυμούσαν να προβάλλουν στους πολίτες της κορεατικής χερσονήσου, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχικά, ο Moon Jae-in προσκάλεσε τον Kim Jong-un στην αντίπερα όχθη της αποστρατιωτικοποιημένης διαχωριστικής γραμμής, καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο Βορειοκορεάτη ηγέτη που βρέθηκε σε νοτιοκορεατικό έδαφος. Ακολούθησε μια εξαιρετικά διαχυτική και μακρά χειραψία, καθώς και η επίσημη υποδοχή του Kim με τιμητική τελετή. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια αίθουσα όπου δέσποζε ένας πίνακας ζωγραφικής με θέμα του ένα βουνό ως σύμβολο της επανασύνδεσης ενώ, ακριβώς μπροστά, οι αρχηγοί συζήτησαν σε ένα τραπέζι μήκους 2,018 μέτρων, το οποίο σηματοδοτεί το έτος της ιστορικής αυτής συνάντησης. Ο περισσότερο προβεβλημένος από τα διεθνή μέσα συμβολισμός ήταν η δενδροφύτευση με νερό και χώμα και από τις δύο Κορέες, την οποία πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι ηγέτες (CNN, 2018). Σε συνέχεια των τυπικών πολιτικών διαδικασιών οργανώθηκε εορταστικό δείπνο, με στιγμιότυπα που μάλλον το έκαναν να θυμίζει ανορθόδοξη γαμήλια δεξίωση. Το επιδόρπιο, μια τούρτα διακοσμημένη με τον χάρτη της χερσονήσου, κόπηκε από κοινού από τον Moon Jae-in και τον Kim Jong-un, ενώ σε μία γιγαντιαία οθόνη προβλήθηκαν φωτογραφίες των δύο ηγετών μαζί. Κατά τον αποχωρισμό υπήρξαν θερμοί εναγκαλισμοί και μεταξύ των Πρώτων Κυριών, αλλά και δέσμευση από τον Kim και τον Moon για συχνή επικοινωνία. Ο πρώτος αποχώρησε από το σημείο της συνάντησης αργά το βράδυ ακριβώς με τον τρόπο που είχε καταφθάσει, δηλαδή με τη συνοδεία σωματοφυλάκων που έτρεχαν παράλληλα με το όχημα που τον μετέφερε (BBC, 2018).

 

Κενολογίες ή πραγματική πρόοδος: Η διεθνής κοινή γνώμη διατηρεί τις αμφιβολίες της

Στον υπόλοιπο κόσμο η συνάντηση δεν συνοδεύτηκε από εξίσου ενθουσιώδεις και αισιόδοξες αντιδράσεις, αλλά μάλλον από περισσότερες επιφυλάξεις και καυστικά σχόλια (CNN, 2018). Από επίσημες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών ανά τον κόσμο προκύπτει το κλίμα μιας συγκρατημένης ευχαρίστησης για την κίνηση των δύο ηγετών. Ωστόσο, πολιτικοί και αναλυτές τονίζουν πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας έχει εντάξει εδώ και πολλά χρόνια στη διπλωματική της συμπεριφορά την ανά περιόδους ανάληψη πρωτοβουλιών και την επίδειξη προθυμίας για συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης και ειρήνης -όπως με την πιο πρόσφατη συμφωνία του 2007-, όμως ποτέ οι υποσχέσεις της δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξεις. Αρκετά θετικά σχολιάζεται η ρητή αναφορά στα πυρηνικά – το πιο φλέγον ζήτημα στην περιοχή. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει τηρήσει σιγή ιχθύος σχετικά με το ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο αποτελεί τη μόνη ασφαλιστική της δικλείδα έναντι των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και λόγω της επικείμενης συνάντησης του Kim Jong-un με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump – μια ανακοίνωση η οποία με τη σειρά της είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, με αρκετά έντονη την επιφυλακτικότητα και σε εκείνη την περίπτωση (Foreign Policy, 2018). Βέβαια, η έκβαση των γεγονότων παραμένει ακόμη στη σφαίρα των υποθετικών αναλύσεων και προσωπικών εκτιμήσεων, επομένως αυτό που απομένει είναι η αναμονή αποτελεσμάτων.

Πηγές:

  1.  BBC. (2018). Korean summit: Welcoming Kim Jong-un with pomp and peace rituals. http://www.bbc.com/news/av/world-asia-43917141/korean-summit-welcoming-kim-jong-un-with-pomp-and-peace-rituals
  2. CNN. (2018). Is Kim Jong Un for real? https://edition.cnn.com/2018/04/27/asia/kim-jong-un-north-south-korea-summit-intl/index.html
  3. Encyclopaedia Brittanica. (2018). Korean War. https://www.britannica.com/event/Korean-War
  4. The Guardian. (2018). North and South Korean leaders promise ‘lasting peace’ for peninsula. https://www.theguardian.com/world/2018/apr/27/north-south-korea-summit-leaders-promise-lasting-peace-denuclearisation-kim-jong-un-moon-jae-in
  5. Foreign Policy. (2018). Pyongyang Is Playing Washington and Seoul.  https://foreignpolicy.com/2018/04/27/pyongyang-is-playing-washington-and-seoul/
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Φοιτά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ιδιαίτερα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά , καθώς και η διπλωματία και η στρατηγική.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest