HASHIM THACI: Ο Αγωνιστής, Ο Πολιτικός, Ο Ήρωας, Ο «Εγκληματίας Πολέμου».

Αναντίρρητα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Αναμφίβολα άξια προσοχής. Πώς όμως ένας άνθρωπος, ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και του Αλβανικού Πληθυσμού έναντι των «τυραννικών» στρατευμάτων του Μιλόσεβιτς, ένας «ήρωας», καταλήγει να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας;

Ο Πολιτικός – Ο Ηγέτης

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουνίου 1999 και την εγκατάσταση των στρατευμάτων της ΚFOR (Kosovo Protection Force), καθώς και της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου (UNMIK), ο Hashim Thaci αναδεικνύεται σταδιακά σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές μορφές του Κοσσόβου, με σημαντική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο Rambouillet. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Προσωρινής Διακυβέρνησης που συγκρότησε η UNMIK τον Ιούλιο του 1999, ενώ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2007 έλαβε και πάλι το χρίσμα της Πρωθυπουργίας, όντας επί σειρά ετών ηγέτης ενός εκ των ισχυρότερων παρατάξεων – του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου.

Η σημαντικότερη όμως στιγμή που καθόρισε την πορεία του ήταν όταν, 3 μήνες μετά την επανεκλογή του, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξε την Ανεξαρτησία της περιοχής. Όντας πρωθυπουργός της Συνέλευσης, προχώρησε σε μονομερή ανεξαρτητοποίηση την στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έβγαλε σχετική απόφαση, ούτε προχώρησε σε ψήφισμα. Παράγοντας που, όπως αποδεικνύεται, δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς -κρίνοντας από τις κινήσεις της Συνέλευσης και του ίδιου του Thaci- οι Η.Π.Α, όπως και η Ε.Ε είχαν ανάψει το πράσινο φώς για την επίλυση του ζητήματος της Ανεξαρτητοποίησης. Άλλωστε και ο Nicholas Burns, αξιωματούχος του State Department, επιβεβαίωσε ότι οι Η.Π.Α θα αναγνώριζαν την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

O Hashim Thaçi (κέντρο με μπλε μπλούζα) και οι Διοικητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK)

Ήδη, όμως, ο Hachim Thaci είχε γίνει ευρέως γνωστός την περίοδο 1998-1999 για την συμμετοχή του στο πολιτικό τμήμα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου ( UCK ), όντας ανώτατο στέλεχος. Η δράση του όμως συνοδεύτηκε από πολλές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, ειδεχθείς εκτελέσεις και απάνθρωπες μεταχειρίσεις αμάχων Σερβικής καταγωγής και λοιπές παράνομες δραστηριότητες , όμοιες με αυτές εγκληματικής οργάνωσης.

Το Χρονικό ενός «Εγκλήματος»

Η σοβαρότερη (μεταξύ ενός πλήθους άλλων κατηγοριών) κατηγορία έχει να κάνει με την απαγωγή-φυλάκιση αμάχων, τη δολοφονία τους και την παράνομη αφαίρεση και εμπορία οργάνων των θυμάτων. Οι εγχειρήσεις φέρετε να έγιναν σε 6 σημεία σε όλη την Βόρεια Αλβανία, καθώς και στην Medicus Clinic στην Πρίστινα, την περίοδο 1998-2008.

Η υπόθεση, Διεθνώς αναγνωρισμένη ως “The Yellow House Case”, αφορά την εμπορία οργάνων από θύματα Σερβικής καταγωγής, Ρομά και άλλων εθνικοτήτων. Υπεύθυνοι εμφανίζονται ανώτατα στελέχη του UCK που βρίσκονταν στην εξουσία και αποτελούσαν το στενό περιβάλλον του Thaci, όπως και ο Τουρκικής καταγωγής ιατρός Yusuf Sonmez (φέρεται να είναι ο υπεύθυνος για τις εγχειρήσεις αφαίρεσης των οργάνων) και ο εβραϊκής καταγωγής Mosre Harel, ο οποίος και συνελήφθη από τις Κυπριακές αρχές πριν από περίπου 3 μήνες, τον Ιανουαρίου του 2018.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν το διάστημα 2002-2003 και 2004 δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις που να στοιχειοθετούν το εν λόγω έγκλημα. Παρ’όλα αυτά, αναφορά των Ηνωμένων Εθνών και του επικεφαλής του Διεθνούς Ειδικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε Σκόπια και Πρίστινα, Eamonn Smyth, προς τον Διοικητή της Υπηρεσίας Ερευνών, Patrick Lopez Terres, περιγράφει λεπτομερώς τις ενέργειες του κυκλώματος, τις μεθόδους και τη διαδικασία εμπορίας οργάνων, κάνοντας λόγο για υποθέσεις Εγκλημάτων Πολέμου.

Τον Απρίλιο του 2008, η πρώην ανώτατη εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου του Ειδικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Carla Del Ponte, εξέδωσε το βιβλίο της με τίτλο The Hunt: Me and the War Criminals, σχετικά με το εμπόριο οργάνων στην περιοχή Burrel στη Βόρεια Αλβανία, την «Κίτρινη Οικία» όπου γινόντουσαν επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων, και το σημείο φυλάκισης και εκτέλεσης των θυμάτων «Κτήριο/Φυλακή 320», το οποίο και βρισκόταν σε απόσταση 20 χλμ από την αποκαλούμενη «Κίτρινη Οικία». Τα στοιχεία, όπως δήλωσε, προέρχονται από άτομα που δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Το Δεκέμβριο του 2010 ο Ελβετός Κατήγορος για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε, Dick Marty, έστειλε αναφορά για το ζήτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατηγορώντας τον Thaci ως εγκέφαλο της επιχείρησης, αποκαλώντας τον «αρχηγό μαφίας». Επίσης, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την «Οργάνωση Drenica» -η οποία και αποτελούνταν από πρώην μέλη του UCK, της οποίας ηγετικό πρόσωπο φέρεται να ήταν ο Thaci- και για άλλα αδικήματα, όπως εμπορία όπλων και ναρκωτικών σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, προστασία σε επιχειρήσεις και παράνομη συλλογή φόρων ( δικαιοδοσία για θέσπιση φορολογικού συστήματος και συλλογής τους είχε μόνο η UNMIK). Παράλληλα, το στενό περιβάλλον της ομάδας του Thaci, που διεύθυνε τις παράνομες αυτές δράσεις, εμπλέκονταν και σε δωροδοκίες από επιχειρήσεις με σκοπό την σύναψη επενδυτικών συμφωνιών στα πλαίσια αθέμιτου ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων από το δίκτυο εμπορίας οργάνων δεν είναι συγκεκριμένος. Γίνεται λόγος για 50 έως και 300 θύματα.

Κατηγορήθηκε ακόμα και ο επικεφαλής της UNMIK, Bernard Kouchner, ότι έκανε τα «στραβά μάτια» απέναντι σε αυτές τις δράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αιτιολογεί την αποτυχία της UNΜΙΚ να προστατέψει αποτελεσματικά τους Σέρβους του Κοσόβου. Μάλιστα ο Dick Marty δεν δίστασε να δηλώσει στην αναφορά του ότι, όταν τα Η.Ε ήρθαν αρχικά στο Κόσοβο προτίμησαν να κάνουν «δουλειές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρά να κυνηγήσει αποφασιστικά τους εγκληματίες.

Η “Κίτρινη Οικία” στο Burrel της Αλβανίας

Ο Marty, για τις κατηγορίες αυτές, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων αναφορές μυστικών υπηρεσιών όπως τις CIA και της MI5, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση «κοινό μυστικό» από πλευράς «Δυτικών Δυνάμεων».

Πάντως σε συνέντευξή του σε αλβανικό μέσο, το οποίο εδράζεται στην Ελβετία, τον Ιανουάριο του 2015, δήλωσε πως δεν κατηγόρησε ποτέ ευθέως τον Thaci, αλλά ηγετικά μέλη του UCK που βρίσκονται στο στενό του κύκλο, αλλά και στα ανώτατα αξιώματα της χώρας και του κόμματος. Υποστήριξε, επίσης, πως ο ίδιος Thaci αποκλείεται να μην γνώριζε το τι συνέβαινε.

Από πλευράς Hashim Thaci, ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, όπως και ο προηγούμενος Πρόεδρος του Κοσσόβου, Ramush Ηaradinaj, του οποίου το όνομα επίσης εμπλέκεται μαζί με αυτό του Πρώην Προέδρου της Αλβανίας εκείνη την περίοδο, Sali Berisha. Κυρίως, όμως, ο Thaci ήταν αυτός που δήλωσε ότι πρόκειται περί μυθευμάτων προερχόμενων από την Μόσχα και το Βελιγράδι, οι οποίοι και είχαν κοινή γραμμή, καθώς η Σερβία, λόγω και της σύνδεσής της με την Ρωσία στο παρελθόν, μετά την παραίτηση του Προέδρου Boris Yeltsin, αναζήτησε εκεί υποστήριξη και συμμαχία.

Την Άνοιξη του 2011 η Δικαστική και Νομική αποστολή της Ε.Ε στο Κόσσοβο (EULEX) δημιούργησε μια ειδική ερευνητική ομάδα κρούσης, με σκοπό να ενταθούν οι έρευνες με βάση την αναφορά του Dick Marty. Τα αποτελέσματα του 2013 έδειξαν ότι άτομα κατώτατων οικονομικών στρωμάτων από όλη την Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία προσέφεραν τα όργανά τους, αφού τους υπόσχονταν αποζημιώσεις που έφταναν και τα 15.000€. Φυσικά τις περισσότερες φορές επρόκειτο για εξαπάτηση, καθώς δεν έπαιρναν τα χρήματα που τους έταζαν. Οι δε τιμές των οργάνων στη μαύρη αγορά έφτανα μέχρι και τα 90.000€.

Ακόμα και τώρα καλούνται να καταθέσουν άτομα τα οποία εργάστηκαν στην Medicus Clinic και σε άλλα σημεία που έγιναν οι αφαιρέσεις των οργάνων. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην εύρεση στοιχείων, κυρίως πτωμάτων, καθώς φαίνεται ότι έθαβαν τους νεκρούς ως πολίτες Αλβανικής καταγωγής. Ως εκ τούτου, η υπόθεση ακόμα παραμένει ανοικτή.

Μια Διεθνοπολιτική αποτίμηση

Ίσως μια διεθνοπολιτική ανάλυση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα τα αίτια της ανάμειξης των Η.Π.Α – Ε.Ε – Ρωσίας, τα συμφέροντα, και γιατί εν τέλει αποφάσισαν να συμμετάσχουν δίνοντας από την μια ένα τέλος, αλλά και από την άλλη να «παίξουν» σημαντικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής και την πορεία του Thaci.

Κάθε πόλεμος αφήνει ένα κενό πίσω του. Κενό που καλούνται να καλύψουν για να επαναφέρουν το Διεθνές Σύστημα στην προπολεμική του κατάσταση οι έχοντες αρκετή ισχύ. Και συνήθως δεν είναι άλλοι από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εκάστοτε εποχής. Δεν είναι όμως λίγες και οι φορές όπου και οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου αποφάσισαν εν τέλει να εγκαταλείψουν της προσπάθειες ελέγχου μιας περιοχής στην οποία ενεπλάκησαν στρατιωτικά, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν πλήρως τα συμφέροντά τους σε αυτά τα εδάφη. Και στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Ιράκ τα στρατεύματα αποσύρθηκαν αλλά όχι και ο έλεγχος της περιοχής.

Ο Tony Blair και ο Hashim Thaci με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την διάθεση της Ουάσινγκτον και της Κυβέρνησης Bush να απεμπλακούν από την υπόθεση του Κοσσόβου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι σκόπευαν να αφήσουν πίσω τους «καμένη γη». Μαζί με το Κοσσυφοπέδιο θα έκλεινε επιτυχώς ένας κύκλος στρατιωτικών επεμβάσεων ανά την υφήλιο από πλευράς Η.Π.Α – ΝΑΤΟ με σκοπό την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και της δημοκρατίας, όπως επί σειρά ετών η Αμερικανική ηγεσία διακήρυττε.

Από η μια πλευρά, στο τέλος της Προεδρικής του θητείας ο Πρόεδρος Bush είναι λογικό να μην ήθελε καμία ανάμειξη με τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν για τις οποίες το Βελιγράδι συνέχιζε να κατηγορεί τις Η.Π.Α., ενώ δεν απέρριπτε το γεγονός της έναρξης ενός νέου κύκλου βίας. Για τις Η.Π.Α., όσο δεν λυνόταν το ζήτημα της εξομάλυνσης και επιστροφής της περιοχής σε συνθήκες ειρήνης και κανονικότητας, τόσο ρευστή και έκρυθμη θα παρέμενε η κατάσταση στην περιοχή, στην οποία ακόμα και σήμερα υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία από πλευράς ΝΑΤΟ, αλλά και συμφέροντα πάσης φύσεως. Από την άλλη όμως πλευρά, διεθνοπολιτικά είχε και συνεχίζει να έχει ακόμα και σήμερα τον πρώτο λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων, και δεν θα ήθελε να αλλάξουν οι συνθήκες, μιας και το πολιτικό κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο. Όμως το βάρος των καταγγελιών για τα εγκλήματα του UCK και του Thaci, όπως και η μέχρι πρότινος ανικανότητα των Η.Ε να επιλύσουν το πολιτικό, οικονομικό και δικαιικό κενό που δημιουργήθηκε, καθώς και να εξομαλύνουν την κατάσταση, έκανε την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος επιτακτική, αλλά και την σιωπηρή παρουσία των Η.Π.Α και της Ε.Ε δεδομένη. Για να λυθεί δια παντός το πρόβλημα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, η προοπτική ένταξης των πρώην Γιουγκοσλαβικών Κρατών στην Ε.Ε και η σταδιακή δημιουργία θεσμών αποτέλεσαν την τέλεια ιδέα, διευρύνοντας και με αυτό τον τρόπο το συμμαχικό δίκτυο. Έτσι και ο Thaci, εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες, έγινε σύμμαχος με την Δύση και έμεινε στο «απυρόβλητο» μέχρι και σήμερα.

Στην αντίπερα όχθη, η Σερβία, χάνοντας την διαπραγματευτική της ισχύ με την ήττα που υπέστη στον πόλεμο, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απώλεια εδαφών και συντελεστών ισχύος. Ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση , έστρεψε τις ελπίδες της προς τη Μόσχα. Η Ρωσία, η οποία είχε ήδη μπει σε μια διαδικασία πολιτικής και οικονομικής αναμόρφωσης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Vladimir Putin, ήθελε να αποκτήσει ισχυρή παρουσία και επεμβατική ικανότητα στην περιοχή, στηρίζοντας τα συμφέροντα των συμμάχων της, Σέρβων. Εξάλλου μιλάμε για μια γεωγραφική περιοχή πολύ κοντά στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο έλεγχος της περιοχής προσέφερε στρατηγικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερη δυνατότητα άμυνας, πρόληψης από εξωτερικούς κινδύνους όπως και ασφάλεια. Ταυτόχρονα προσέφερε «πεδίο δόξης λαμπρό» σε επιχειρηματικά ανοίγματα, ενώ θα διεύρυνε και τις οικονομικές επαφές της χώρας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε σε ό,τι αφορά ενεργειακά ζητήματα.

Αποδείχθηκε όμως πως η Ρωσία δεν ήταν ακόμη έτοιμη, και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ταράξει τους συσχετισμούς ισχύος, όπως αυτοί είχαν ήδη διαμορφωθεί. Άλλωστε, άμεσα η Ρωσία δεν καταφέρθηκε και ούτε έχει καταφερθεί μέχρι σήμερα εναντίον του Thaci.

Τι σημαίνει Hashim Thaci για τους Κοσοβάρους;

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή. Για τους Σέρβους ένας εγκληματίας και τρομοκράτης. Για την πλειονότητα των αλβανικής καταγωγής Κοσοβάρων αποτελεί ήρωα, μιας και είναι αυτός που έκανε τα πάντα για να τους ανεξαρτητοποιήσει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου. Ο άνθρωπος που σαν πολιτικός αλλά και μαχητής του UCK δεν έπαψε να αγωνίζεται για το συμφέρον των Αλβανών.

Μελανό σημείο αποτελεί η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Προσωρινής Κυβέρνησης. Τα εγκλήματα τα οποία και ξεκίνησε να διαπράττει εκείνη την εποχή ήταν και ο λόγος που στις δημοτικές εκλογές του Κοσσυφοπεδίου στις 28-29 Οκτωβρίου 2000 το Κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου, το οποίο και αποτελούσε πιθανόν τον ισχυρότερο πολιτικό σχηματισμό, ήρθε δεύτερο, ενώ η Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου του Ibrahim Rugova κέρδισε με ποσοστό 58%.

Όμως, τελικά, από ό,τι φαίνεται, ίσως στην περιοχή ισχύει ο νόμος της «Omerta». Μέχρι και σήμερα η εύρεση ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων καθίσταται αδύνατη υπόθεση καθώς, όποτε πλησιάζουν κλιμάκια της Ε.Ε και

Η Κλινική Medicus στο Κοσσυφοπέδιο

των Η.Ε για να κάνουν εκταφές ψάχνοντας για νεκρούς-θύματα της κτηνωδίας των μελών του UCK , οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Abdulla Katuci ο οποίος ήταν και ο ιδιοκτήτης της «Κίτρινης Οικίας». Σε συνέντευξή του είχε μιλήσει με απαξιωτικά και υβριστικά λόγια για την Del Ponte, και δήλωσε πως όλες οι κατηγορίες της ήταν ψευδείς. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι, αν η οικονομική θέση του δεν ήταν τόσο δεινή, θα την είχε «σύρει» στο Στρασβούργο.

Αυτή η στάση των Κοσοβάρων, όπως και οι σχέσεις του με την Δύση, είναι και ο λόγος που όχι μόνο παραμένει ατιμώρητος για τα εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει, αλλά συνεχίζει και ασκεί το αξίωμα του Προέδρου της χώρας.

Το ερώτημα όμως είναι μέχρι πότε.

Πηγές:

 1. Χρηστίδης, Γ. (2008). Από τον Μιλόσεβιτς στον Κοστούνιτσα. Εκδόσεις Βάνιας. Θεσσαλονίκη, pp. 108 – 175
 2. France24. (2003). United Nations: Issues from the Chief Prosecutor’s Visit Meeting with the Director, DOJ, UNMIK. http://www.france24.com/static/infographies/documents/kosovo_house_2003.pdf
 3. Τζίμας, Σ. (2007). Αναβάλλεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου. http://www.kathimerini.gr/307110/article/epikairothta/kosmos/anavalletai-h-ane3arthsia-toy-kosovoy
 4. Tanner, A. and Bytyci, F. (2010). Kosovo says draft report on PM Thaci is baseless. https://www.reuters.com/article/us-kosovo-thaci/kosovo-says-draft-report-on-pm-thaci-is-baseless-idUSTRE6BD50G20101214
 5. Gall, C. (2000). As Spring Comes to Kosovo, Search for the Dead Resumes. 
  https://www.nytimes.com/2000/05/15/world/as-spring-comes-to-kosovo-search-for-the-dead-resumes.html
 6. BBCNews. (2010). Kosovo rejects Hashim Thaci organ-trafficking claims. http://www.bbc.com/news/world-europe-11996255
 7. Wood, N. (2000). Kosovo gripped by racketeers. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/699175.stm
 8. Judah, T. (2000). Analysis: Kosovo chooses normality. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/999166.stm
 9. Morina, D. (2018). Cyprus Arrests Kosovo Organ-Trafficking Suspect. http://www.balkaninsight.com/en/article/cyprus-arrests-israeli-suspect-on-kosovo-organ-trafficking-01-06-2018 
 10. Collaku, P. (2011). Dick Marty Clarifies Organ Harvesting Allegations. http://www.balkaninsight.com/en/article/marty-thaci-not-directly-involved-in-organ-harvesting
 11. BalkanInsight. (2011). Council Adopts Kosovo Organ Trafficking Resolution. http://www.balkaninsight.com/en/article/council-adopts-kosovo-organ-trafficking-resolution
 12. Lewis, P. (2010). Kosovo physicians accused of illegal organs removal racket.
  https://www.theguardian.com/world/2010/dec/14/illegal-organ-removals-charges-kosovo
 13. Lewis, P. (2010). Kosovo PM is head of human organ and arms ring, Council of Europe reports. https://www.theguardian.com/world/2010/dec/14/kosovo-prime-minister-llike-mafia-boss
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (9 μήνες) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ο Ανέστης Ματζίρης είναι Απόφοιτος Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και πλέον μεταπτυχιακός φοιτητής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις (Στρατηγική Ανάλυση και Διεθνείς Πολιτική) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Ενδιαφέροντα του οι Διεθνείς Σχέσεις, Ιστορία, Θεωρία Πολέμου, Αμυντικές Τεχνολογίες, Πολιτική Οικονομία και Άμυνα, Διεθνές Εμπόριο, Βαλκανική Χερσόνησος.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest