Μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια μετά-Brexit Εποχή

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όσον αφορά στη μετανάστευση. Μάλιστα, ειδικά οι μετανάστες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ενδεικτικά, κατά το 2015 μόνο, 269.000 Ευρωπαίοι μετανάστευσαν στο νησί. Γιατί, όμως, αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία μια από τις πρώτες επιλογές των ανθρώπων που θέλουν να αφήσουν τις πατρίδες τους;

Θα έλεγε κανείς πως το καλά οικοδομημένο κράτος πρόνοιας είναι ένας άκρως δελεαστικός παράγοντας για την επιλογή της χώρας διαμονής. Η Μεγάλη Βρετανία παρέχει αξιόλογη βοήθεια στους μετανάστες, από τη στιγμή που φτάνουν στη χώρα. Παρ’όλα αυτά, η εν λόγω βοήθεια δεν διαδραματίζει πραγματικά καθοριστικό ρόλο στην επιλογή. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι νεοαφιχθέντες οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τα προνόμια αυτά.

Οι κύριοι παράγοντες που η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους μεταναστευτικούς προορισμούς είναι η γλώσσα και η αγορά εργασίας, με το 58% των μεταναστών να έχει βρει ήδη δουλειά εκεί, πριν μετακομίσει στη χώρα.

Μπορούμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για μια χώρα πολυπολιτισμική, με μειωμένο το αίσθημα της ξενοφοβίας, λόγω της πολυεπίπεδης κουλτούρας που συναντάται στο εσωτερικό της; Η απάντηση είναι μερικώς θετική. Πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στις μεγάλες πόλεις (πχ. Λονδίνο, Σαουθάμπτον, κλπ.) οι ξένοι είχαν αφομοιωθεί με τους υπόλοιπους κατοίκους, ζώντας φυσιολογικά, χωρίς να υφίστανται διακρίσεις και ρατσιστική συμπεριφορά (τουλάχιστον στις πλείστες των περιπτώσεων), ενώ ρατσιστικά φαινόμενα υπήρχαν, κυρίως, στις επαρχίες.

Όμως, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά μετά την επικράτηση του Brexit. Οι εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας αυξήθηκαν ακόμα και στο Λονδίνο, ενώ θύματα επίθεσης υπήρξαν και Βρετανοί πολίτες. Κατά την περίοδο από την16η έως την 30η Ιουνίου 2016, σημειώθηκαν 3.235 επεισόδια ξενοφοβικής συμπεριφοράς, αριθμός κατά 37% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κατά την ίδια χρονική περίοδο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί έγιναν, ξαφνικά, ρατσιστές;

Ασφαλώς και όχι. Η ξενοφοβία υπήρχε, και ήταν αυτή που, σε μεγάλο βαθμό, καθόρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η έκρηξη αυτή των ρατσιστικών συναισθημάτων βγήκε στην επιφάνεια μετά την ψηφοφορία, αφού οι υποστηρικτές του Brexit πίστευαν πως η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρα και από την ελευθερία μετακίνησης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., θα συνεπαγόταν μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί. Άλλωστε, μετά από περιόδους πολιτικής κρίσης και αστάθειας, είναι σύνηθες φαινόμενο να εγείρεται το αίσθημα του πατριωτισμού και της απαξίωσης προς ο,τιδήποτε διαφορετικό. Για παράδειγμα, ως Βρετανοί ορίζονται οι λευκοί και Χριστιανοί. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, δεν «εμπίπτει» σε αυτή την κατηγορία, είναι ανεπιθύμητος.

Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη πως, αμέσως μετά την ανάδειξη του Brexit, οι δείκτες των ξενοφοβικών επιθέσεων σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Η ίδια η εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. περιελάμβανε υποθέσεις σχετικά με τη μετανάστευση από την Τουρκία, συκοφαντίες αναφορικά με τους μετανάστες, ακόμα και αφίσες σε ναζιστικό στυλ. Γι’αυτό, ίσως, οι ψηφοφόροι του Brexit ήταν, κυρίως, συνταξιούχοι, με μόλις το 5% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 να ψηφίζει υπέρ του.

Παρ’όλα αυτά, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία, ήδη ως Υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, προχωρά πλέον, μέσα σε αυτή την ταραχώδη περίοδο, σε αρκετά περιορισμένες κινήσεις – τουλάχιστον όσον αφορά στις εν λόγω ροές που προέρχονται από χώρες τις Ε.Ε., καθώς οποιοσδήποτε μη μελετημένος και λανθασμένος χειρισμός θα μπορούσε να κοστίσει στη χώρα τις καλές σχέσεις με την Ένωση, αλλά και να επηρεάσει την κατάσταση των Βρετανών που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη της. Προς το παρόν, όμως, καμιά σημαντική πολιτική κίνηση δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Πηγές:

  1. EU migration to and from the UK (2016) Available at: http://www.migrationobservatory.ox.ac.uk/resources/briefings/eu-migration-to-and-from-the-uk/ (Accessed: 27 November 2016).
  2. Kelly, J. (2016) In numbers: Has Britain really become more racist? Available at: http://www.bbc.com/news/magazine-36964916 (Accessed: 27 November 2016).
  3. Brexit Britain: What has actually happened so far? (2016) Available at: http://www.bbc.com/news/business-36956418 (Accessed: 27 November 2016).

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest