ΛΟΑΤ κοινότητα: ομοφοβία και γονεϊκή αποδοχή.

«LGBT κοινότητα: η γονεϊκή αποδοχή, η ομοφοβία και τα δικαιώματα»

Κατάθεση ψυχής: η φωτεινή εξαίρεση σε έναν καλά εδραιωμένο κανόνα.

Μία σπάνια για τα ελληνικά-κυπριακά δεδομένα -και εξαιρετικά ανθρώπινη- κατάθεση ψυχής έκαναν πρόσφατα τέσσερις γονείς παιδιών που ανήκουν στην ΛΟΑΤ κοινότητα Κύπρου. Στόχος τους δεν ήταν άλλος από την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας που, δυστυχώς, εν έτη 2018, αντιμετωπίζει αρνητικά σε ένα μεγάλο ποσοστό το ανθρώπινο δικαίωμα σεξουαλικού προσανατολισμού και προσωπικής αυτοδιάθεσης.

Τρεις μητέρες και ένας πατέρας μίλησαν ανοιχτά, μη φοβούμενοι την κοινωνική κριτική και τα κοινωνικά στερεότυπα, για την προσωπική τους εμπειρία σχετικά με την αποκάλυψη σε αυτούς της σεξουαλικής ταυτότητας των παιδιών τους. Κοινός παρονομαστής; Ο σεβασμός και η αγάπη προς τα παιδιά τους. Σεβασμός χωρίς «εκπτώσεις». Αγάπη χωρίς «ταμπέλες». Παρά μόνο το αυτονόητο: αποδοχή της σεξουαλικής επιλογής χωρίς κριτική, ρατσισμό και ομοφοβία. (Helpis, 2018)

«Όχι, δεν ένιωσα ντροπή ούτε στιγμή για το παιδί μου, είμαι περήφανη γιατί με ευαισθητοποίησε σαν άνθρωπο και η αγάπη μας δυνάμωσε. Το μόνο που του είπα ήταν γιατί δεν μου το είπε νωρίτερα για να είμαι κοντά του και το περνούσε όλο αυτό μόνος του.»,αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Κανελλάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Μαυρομιχάλη, η οποία αναφέρει: «Όταν αγαπάς το παιδί σου είναι εύκολο να το αποδεχθείς όπως πρέπει.»

Ο κ. Μαυρομιχάλης παραδέχεται: « Δεν ήταν εύκολη η αποδοχή. Εκείνος μας βοήθησε να τον αποδεχτούμε όπως είναι, γι αυτό που είναι.»

Τέλος η κ. Γαβριηλίδη τονίζει: «Η πρώτη κουβέντα που του είπα είναι πως θα έπρεπε να μου το ‘χε πει από καιρό. Θέλω να πω σε άλλους γονείς να πλησιάσουν τα παιδιά τους και να τα αγκαλιάσουν. Σιγά σιγά θα καταλάβουν ότι δεν διαφέρουν από τα άλλα παιδιά.» (Helpis, 2018)

Η γενναία αυτή προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα  και πρότυπο, πρόκειται για ένα βήμα που δεν κάνει κανείς εύκολα σε μια κοινωνία που έχει δαιμονοποιήσει τη σεξουαλική -και όχι μόνο- διαφορετικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή από την οικογένεια είναι αναγκαία για την υποστήριξη των ΛΟΑΤ ατόμων και την προσωπική τους εξέλιξη. Έρευνα του Family Acceptance Project αποδεικνύει ότι, αν και υπάρχει πλήθος πηγών υποστήριξης για τα άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας, καμία δεν έχει την δυναμική  της οικογένειας. Η αποδοχή από αυτήν διαδραματίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο ως προς την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των συγκεκριμένων ατόμων που τούς επιτρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις και την σκληρότητα της κοινωνίας .Σύμφωνα, άλλωστε, με την επικεφαλής του Project και ερευνήτρια Caitlin Ryan “η αποδοχή από την οικογένεια είναι σαν ένα εμβόλιο που προστατεύει τα ΛΟΑΤ παιδιά με αγάπη” (Think Progress,2015).

Η Έκθεση της ILGA Europe,2017

Η ILGA Europe, η παγκόσμια ομοσπονδία εθνικών και τοπικών οργανώσεων αφιερωμένων στην επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤ κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, δημοσιεύει ετησίως μια έκθεση που αντικατοπτρίζει την νομική κατάσταση κάθε χώρας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των παραπάνω ατόμων. Στόχος της έκθεσης είναι η καταγραφή των σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του έτους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, της προόδου και των τάσεων σχετικά με την κατάσταση των  δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, αλλά και της παροχής συστάσεων στους φορείς χάραξης πολιτικής. (ILGA Europe,2017).

Στην ετήσια έκθεση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και μια κλίμακα όπου κατατάσσονται οι χώρες ανάλογα με το βαθμό κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκονται οι χώρες των οποίων το νομικό- θεσμικό πλαίσιο κατοχυρώνει περισσότερο τα δικαιώματα. Αντιθέτως, στις τελευταίες θέσεις της λίστας κατατάσσονται  οι χώρες των οποίων το νομικό πλαίσιο παρέχει ελάχιστη προστασία για τα δικαιώματα των παραπάνω ατόμων. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κλίμακα εστιάζει στο θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα, και όχι στον πραγματικό σεβασμό τους μέσα στην κοινωνία, στην πραγματική, καθημερινή ζωή. (ILGA Europe, Rainbow Europe map, 2017).

Όπως προκύπτει από την έκθεση του 2017, στις κατώτερες θέσεις της κλίμακας τοποθετούνται χώρες όπως η Τουρκία, η Αρμενία, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Στη μέση της κλίμακας τοποθετούνται χώρες όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ελλάδα, ενώ στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Μάλτα.

Ποια είναι, όμως, η ακριβής κατάσταση της Ελλάδας; Σύμφωνα με την έκθεση, στη χώρα μας, αφού πρώτα κατοχυρώθηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συζητήσεις για μελλοντικές νομοθετικές αλλαγές. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναγνώρισε, επίσης, την ανάγκη θεσμοθέτησης οποιουδήποτε νέου νόμου που να περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τους διαφυλικούς ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα θετικά στοιχεία, η έκθεση αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τους εργαζόμενους από διακρίσεις οφειλόμενες στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά. Ακόμη, γίνεται αναφορά στη θεσμοθέτηση του πολυσυζητημένου συμφώνου συμβίωσης, βάσει του οποίου τα ζευγάρια τα οποία το υπογράφουν είναι ίσα με τα παντρεμένα ζευγάρια όσον αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τα οφέλη, τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς. Αντιθέτως, η χώρα μας υστερεί στο ζήτημα της σωματικής ακεραιότητας των ΛΟΑΤ ατόμων, και στο ζήτημα της νομικής αναγνώρισης φύλου.

Η ILGA Europe προτείνει, παράλληλα, μέτρα και λύσεις προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει τη νομική κατάσταση της ΛΟΑΤ κοινότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνιστά αφενός μεν την εφαρμογή νομοθεσίας έναντι κάθε μορφής διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικών χαρακτηριστικών στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης. Αφετέρου, κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αναγνώριση φύλου και τις εγχειρίσεις αλλαγής φύλου. (ILGA Europe,2017)

Η συντηρητικη στάση της ελληνικής κοινωνίας

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου ο σεβασμός απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα να γίνει πραγματικότητα, η νομική κατοχύρωση δικαιωμάτων αποτελεί κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη. Πράγματι, όπως προκύπτει και από την παραπάνω ανάλυση, τυπικά και νομικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων έχουν αναγνωριστεί σε κάποιο βαθμό. Δεν συμβαίνει, όμως, προφανώς το ίδιο και σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο, καθώς η παραπάνω αναγνώριση εξαντλείται συχνά σε νομικά κείμενα, τα οποία συχνά δεν εφαρμόζονται και δεν γίνονται σεβαστά σε πρακτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με αναφορά του Racist Violence Recording Network (RVRN) η οποία δημοσιεύτηκε το 2015, τα 185 από τα 273 βίαια περιστατικά που καταγγέλθηκαν στο συγκεκριμένο φορέα αφορούσαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.(Racist Violence Recording Network,2015)

Η ΜΚΟ «LGBTQ NGO Colour Youth» δημοσίευσε στοιχεία από το «Tell Us! Project» σχετικά με ρατσιστικά και ομοφοβικά περιστατικά. Μεταξύ Απριλίου 2014 και Νοεμβρίου 2015, έλαβαν 101 αναφορές βίας έναντι 140 ατόμων, 52 εκ των οποίων έλαβαν χώρα σε δημόσιο χώρο. Σημειώνεται ότι 96 εκ των 101 περιστατικών καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα, ενώ μόλις 10 από αυτά ζήτησαν νομική βοήθεια και συμβουλές προκειμένου η υπόθεση να ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης.(LGBTQ NGO Colour Youth,2014)

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, δύο 17χρονοι έφηβοι έπεσαν θύματα λεκτικής βίας στο μετρό της Αθήνας από 30-40 οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας που επιδόθηκαν σε υποτιμητικά σχόλια, ενώ ένας από τους οπαδούς δεν δίστασε να ασκήσει και σωματική βία σε έναν από τους δύο 17χρονους. Τα θύματα δεν θέλησαν να καταγγείλουν επίσημα το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές, λόγω του φόβου τους ως προς τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του περιστατικού (LGBT NGO Colour Youth,2014)

Συμπερασματικά, η κοινωνική και η γονεϊκή αποδοχή της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που την συνιστούν. Ανάλογη είναι και η σπουδαιότητα της θεσμικής κατοχύρωσης όπου, αν και έχουν γίνει ορισμένα βήματα προόδου, ο δρόμος προς την ολική εξίσωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων με αυτά των ετεροφυλόφιλων είναι ακόμη μακρύς. Δεν είναι, όμως, μόνο το θεσμικό πλαίσιο που υστερεί. Είναι κυρίως ο ριζωμένος στην κοινωνική συνείδηση ρατσισμός – ή αλλιώς το, κατά τον φιλόσοφο Abraham Joshua Heschel, “μέγιστο μίσος για τον ελάχιστο λόγο” που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.

Πηγές:

  1. Helpis. (2018). Γονείς μιλούν με περηφάνια για τα ΛΟΑΤ παιδιά τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. http://www.helpis.gr/anthropina-dikaiomata/gonis-miloun-perifania-gia-ta-loati-pedia-tous-stelnontas-ichiro-minyma/
  2. ILGA Europe, Rainbow Europe map.(2017). Reflecting the legal and policy human rights situation of lesbian, gay, bisexual, trans and intersex (LGBTI) people in Europe .https://www.ilga-europe.org/sites/default/files/Attachments/rainbow_europe_map_2017.pdf
  3. ILGA Europe.(2017). Annual Review 2017 https://www.ilga-europe.org/sites/default/files/Attachments/annual_review_2017_online.pdf
  4. Think Progress.(2015). Family Acceptance Is The Biggest Factor For Positive LGBT Youth Outcomes, Study Finds.https://thinkprogress.org/family-acceptance-is-the-biggest-factor-for-positive-lgbt-youth-outcomes-study-finds-3da2ed7b346b/
  5. Racist Violence Recording Network. (2015). 2015 Annual Report .http://rvrn.org/wp-content/uploads/2016/04/Report_2015eng.pdf
  6. LGBTQ NGO Colour Youth. (2014). Η Έκθεση του έργου. Ομοφοβική, τρανσφοβική βία και διακρίσεις στην Ελλάδα:’Έκθεση αποτελεσμάτων έργου.«Πες το σ’ εμάς» 01/04/2014 – 30/11/2015. .http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Ekthesi-Ergou-Pes-to-S-emas.pdf

Tagged under:

Η Νάγια Λατίφη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και ασκούμενη δικηγόρος με έντονη εθελοντική και συγγραφική δράση. Φιλοδοξεί μέσω των άρθρων της να προάγει καίρια θέματα της κοινωνίας, του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest