«School of Justice»: ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του trafficking στην Ινδια

School of justice: ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα

Ένα νέο και εξαιρετικά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νεαρά κορίτσια που έχουν πέσει θύματα trafficking, τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή στην Ινδία. Πρόκειται για την ίδρυση και λειτουργία του «School of Justice», μίας νέας νομικής σχολής, με στόχο την προετοιμασία μίας νέας γενιάς δικηγόρων που θα μάχονται για την απόδοση δικαιοσύνης, την τιμωρία των ενόχων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών (Helpis, 2018).
Η σχολή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μίας από τις καλύτερες νομικές σχολές της Ινδίας με τον διεθνή οργανισμό «Free a Girl», ο οποίος στοχεύει στην απελευθέρωση νέων κοριτσιών από την πορνεία και στη σύλληψη-καταδίκη των εγκληματιών (Free a girl, 2018). Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει συνδράμει στην απελευθέρωση πάνω από 4.000 κοριτσιών από οίκους ανοχής της Ασίας. Κατά τη διάρκεια του πενταετούς εκπαιδευτικού προγράμματος, οι 19 φοιτήτριες -ηλικίας 19 ως και 26 ετών-, που έχουν επιλεγεί για τη στελέχωση της πρώτης τάξης, θα λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να αποκτήσουν πλήρη νομική κατάρτιση και να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το λειτούργημα του δικηγόρου, με ειδίκευση σε περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μαστροπείας και διακίνησης. Ένα από τα κορίτσια που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι και η Lata, η οποία ζούσε στο Kultali της Ινδίας όταν, στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, παντρεύτηκε παρά τη θέλησή της έναν άγνωστο νεαρό άνδρα, ο οποίος δύο μήνες μετά το γάμο την πούλησε σε ένα πορνείο. Η ζωή για τη Lata θα σταματούσε εκεί αν η ίδια δεν είχε φανεί αρκετά γενναία για να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον και να καταφέρει να αποδράσει (Helpis, 2018).
Όλο το καινοτόμο εγχείρημα βασίζεται στην ιδέα του Bas Korsten, δημιουργικού διευθυντή της γνωστής και βραβευμένης διαφημιστικής εταιρείας «J. Walter Thomposn Amsterdam». Ο ίδιος ο εμπνευστής του προγράμματος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δουλέψαμε σε στενή συνεργασία με το Free a Girl, μελετήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναζητήσαμε τον χώρο, επιλέξαμε την πρώτη τάξη κοριτσιών και χτίσαμε την καμπάνια γύρω από αυτό το έργο». Η δημιουργική ομάδα της εταιρείας δεν σταματά εδώ, αλλά οραματίζεται τη συνέχιση και επέκταση του έργου μέσω της ίδρυσης μίας νέας σχολής «School of Justice», αυτή τη φορά στη Βραζιλία, όπου επίσης το trafficking έχει αποκτήσει, δυστυχώς, τεράστιες διαστάσεις (Helpis, 2018).

To trafficking σε αριθμούς: στατιστικά στοιχεία στην Ινδία

Η παραπάνω σπουδαία πρωτοβουλία αποτελεί ένα αισιόδοξο δείγμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του trafficking στους κόλπους της Ινδίας. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σωματεμπορία, η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας, αποτελεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη μάστιγα. Οι διακινητές εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού κέρδους, εξαναγκάζοντάς τα κατά κύριο λόγο σε πορνεία ή καταναγκαστική εργασία (Socialpolicy.gr Κοινωνική Πολιτική-Κοινωνική Θεωρία, 2018).
Υπολογίζεται ότι, κατά το 2016 μόνο, περίπου 40.000.000 άνθρωποι έζησαν ως σύγχρονοι σκλάβοι, είτε εξαναγκαζόμενοι σε εσωτερική οικιακή εργασία παρά τη θέλησή τους, είτε σε αναγκαστικούς γάμους, με βάση στοιχεία του «United Nations International Organisation» και του οργανισμού «Walk Free Foundation».
Η Ινδία είναι μία από τις χώρες όπου το trafficking αναπτύσσεται με τους πιο ταχείς και ραγδαίους ρυθμούς, αφού τα τελευταία έτη αποτελεί χώρα-πηγή ανδρών, γυναικών και παιδιών που προορίζονται για εμπορία, σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία. Ιδίως η καταναγκαστική εργασία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα σωματεμπορίας στην Ινδία: γυναίκες, άντρες και παιδιά εργάζονται σε αγροτικές εργασίες και σε βιομηχανίες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της χαλυβουργίας.
Όσον αφορά ειδικά το sex trafficking, οι σωματέμποροι χρησιμοποιούν κάθε τεχνολογικό μέσο -όπως εφαρμογές κινητού, ιστοσελίδες και διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων- προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους. Οι περισσότερες γυναίκες που γίνονται θύματα sex trafficking στην Ινδία προέρχονται από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αφρική.
Τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν από την ινδική κυβέρνηση καταδεικνύουν ότι οι καταγγελίες για σωματεμπορία αυξήθηκαν κατά 20% περίπου το 2016 σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με το National Crime Records Bureau (NCRB), το 2017 προέκυψαν 8.132 υποθέσεις σωματεμπορίας στην Ινδία, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στις περιοχές West Begnal και Raijasthan, έναντι 6.887 το 2015. Τον Νοέμβριο του 2017 η NCRB δημοσίευσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το 45% των θυμάτων υπέστησαν trafficking με σκοπό την εξαναγκαστική εργασία, και 33% με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, όπως πορνεία και παιδική πορνογραφία.
Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες σπεύδουν να τονίσουν ότι, όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιας φύσεως εγκλήματα, τα νούμερα αυτά αποτελούν απλώς και μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αφού ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν καταγγέλλεται ποτέ στις αρχές. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω φόβου εκ μέρους των θυμάτων και των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά θύματα που προέρχονται κυρίως από άπορες αστικές περιοχές γίνονται σκλάβοι ή πωλούνται σε πορνεία, αφού πρώτα έχουν πέσει θύματα των σωματεμπόρων, οι οποίοι συνήθως εκμεταλλεύονται την ελπίδα τους για ανεύρεση εργασίας και διεξόδου για μια καλύτερη ζωή (Reuters, 2017).

Οι μαρτυρίες των θυμάτων και η προσπάθεια αντιμετώπισης από την ινδική κυβέρνηση

Εκτός από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, πιο ενδεικτικές της κρισιμότητας της κατάστασης και της διάστασης του προβλήματος είναι ίσως οι μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων, καθώς οι δικές τους προσωπικές αφηγήσεις καταδεικνύουν καλύτερα από τους αριθμούς τη σκληρότητα και τη βαναυσότητα που τα θύματα έχουν βιώσει.
H Babita, 16 ετών, αποτελούσε για τους διακινητές ένα τυπικό θύμα. Αφού μεταφέρθηκε βίαια στο Delhi, στη συνέχεια πουλήθηκε σε έναν οίκο ανοχής στην Arga. «Με κρατούσαν φυλακισμένη σε ένα κτίριο με μικρά δωμάτια χωρίς παράθυρα…Ήμουν κλειδωμένη τις περισσότερες μέρες και με ανάγκαζαν να δέχομαι πελάτες… και αν αρνιόμουν με χτυπούσαν…» αναφέρει χαρακτηριστικά (India Today, 2017).
Αντίστοιχα, η Tahmina, 13 ετών, που πουλήθηκε από την ίδια της την αδερφή της σε έναν 30χρονο άνδρα, αναφέρει: «Πωλήθηκα έναντι 50.000 rupees».
Εξίσου σοκαριστικά και τα λόγια της Saeeda η οποία αναφέρει: «Ήθελαν να τους υπακούω και, αν αρνιόμουν, πάντα μου απαντούσαν το ίδιο: «Μας ανήκεις επειδή σε αγοράσαμε» (The Guardian, 2018).
Η ινδική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πράγματι οι προσπάθειες αποδίδουν, καθώς αρχίζουν να διαφαίνονται ορισμένα βήματα προόδου. Πιο συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ταυτοποιημένων θυμάτων, καθώς και ο αριθμός των συλληφθέντων σωματεμπόρων. Ακόμη, στα θετικά δείγματα περιλαμβάνεται η εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων προστασίας θυμάτων, τόσο γυναικών όσο και παιδιών. Η κυβέρνηση εισήγαγε μάλιστα μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα προκειμένου να διευκολύνει την ανεύρεση αγνοούμενων παιδιών, υπογράφοντας συμβάσεις με χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Μπαχρέιν, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία των αρχών για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου. Εντούτοις, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθώς απαιτείται μια ριζική, συντονισμένη, εθνική προσπάθεια. Έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και επικίνδυνη, κυρίως για τα ανήλικα θύματα (Reuters, 2017), (U.S.Department of State, Diplomacy in action, 2017).

Συμπεράσματα

Όπως φαίνεται από την παραπάνω ανάλυση, το trafficking αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έγκλημα κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τεράστιο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως. Ειδικά η Ινδία είναι μία χώρα η οποία μαστίζεται από το συγκεκριμένο φαινόμενο τόσο σε επίπεδο καταναγκαστικής εργασίας, όσο και σε επίπεδο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Απαιτείται συντονισμένη εθνική προσπάθεια εκ μέρους της Ινδίας, αλλά και διεθνής κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση προκειμένου να επιτευχθεί περιορισμός του φαινομένου.

Πηγές:

  1. Helpis. (2018). Χτεσινά θύματα trafficking, αυριανοί δικηγόροι. http://www.helpis.gr/helpis-stories/chtesina-thymata-trafficking-avrianes-dikigori/
  2. Reuters. (2017). India’s human trafficking data masks reality of the crime.Campaigners. https://www.reuters.com/article/us-india-trafficking/indias-human-trafficking-data-masks-reality-of-the-crime-campaigners-idUSKBN1DY1RP
  3. U.S. Department of State. (2017). Office To Monitor and Combat Trafficking in Persons. https://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/countries/2017/271205.html
  4. Free a girl. (2018) About free a girl. https://www.freeagirl.nl/en/
  5. India Today. (2017). Human trafficking for sex: Thousands of girls live in slavery while society remains silent https://www.indiatoday.in/magazine/cover-story/story/20171113-human-trafficking-minor-girls-west-bengal-jharkhand-child-and-women-development-1077354-2017-11-03
  6. The Guardian. (2018) ‘I was bought for 50,000 rupees’: India’s trafficked brides in pictures. https://www.theguardian.com/global-development/2018/mar/07/india-girls-women-trafficked-brides-sexual-domestic-slavery
  7. Socialpolicy.gr. (2018) Τtrafficking: Ορισμοί. http://socialpolicy.gr/2016/10/trafficking-ορισμοί.html
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Νάγια Λατίφη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και ασκούμενη δικηγόρος με έντονη εθελοντική και συγγραφική δράση. Φιλοδοξεί μέσω των άρθρων της να προάγει καίρια θέματα της κοινωνίας, του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest