Νομική Σχολή Αθηνών: Απλοί νόμοι ή κάτι παραπάνω;

Ο μήνας Αύγουστος για τους περισσότερους σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών τους διακοπών, ενώ για άλλους την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, και την έναρξη ενός καινούργιου κεφαλαίου στη ζωή τους. Σε αυτά τα πλαίσια, η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσελκύει πλήθος ενδιαφερόμενων, με αποτέλεσμα και η βάση εισαγωγής να κρίνεται αρκετά υψηλή. Εκτός, όμως, από την γενικότερη φήμη που υπάρχει περί αυτού του τμήματος, πόσοι πράγματι γνωρίζουν τί πρόκειται να αντιμετωπίσουν φοιτώντας σε αυτό; Το παρόν άρθρο απευθύνεται στους εν δυνάμει φοιτητές που είτε τα κατάφεραν, είτε το επιδιώκουν, ή γενικότερα σε όποιον αναρωτιέται τι κάνουν πια οι φοιτητές της Νομικής εκτός από το να διαβάζουν…νόμους;

Τα της σχολής

Τα μαθήματα που απαιτούνται για να λάβει κανείς το πολυπόθητο πτυχίο είναι 41, εκ των οποίων 31 είναι υποχρεωτικά, και 10 επιλογής. Με τα μαθήματα επιλογής ο φοιτητής δύναται να εμβαθύνει σε πιο εξειδικευμένα θέματα, τα οποία δεν έχει την ευκαιρία να μελετήσει. Για παράδειγμα, το Γενικό Ποινικό Δίκαιο είναι υποχρεωτικό, ενώ το Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων είναι ως ειδικότερο επιλογής κοκ.  Τόσο το πρόγραμμα σπουδών, όσο και τα μαθήματα αυτά καθαυτά έχουν διαρθρωθεί έτσι, ώστε να καλλιεργείται μια σφαιρική γνώση σχετικά με όλους τους κλάδους του Δικαίου, τους επονομαζόμενους τομείς, οι οποίοι είναι 6:

  1. Τομέας Α’ Ιδιωτικού Δικαίου
  2. Τομέας Β’ Ιδιωτικού Δικαίου
  3. Τομέας Δημοσίου Δικαίου
  4. Τομέας Ποινικών Επιστημών
  5. Τομέας Διεθνούς Δικαίου
  6. Τομέας Ιστορίας, Μεθοδολογίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου

Αν και το πρόγραμμα σπουδών είναι ενδεικτικό, δηλαδή μπορείς να δώσεις οποιοδήποτε μάθημα θέλεις σε οποιοδήποτε έτος χωρίς περιορισμό, οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους το ακολουθούν, με αποτέλεσμα κάθε εξάμηνο να «πρέπει» να δώσουν 4 υποχρεωτικά μαθήματα. Γενικά, τα 41 μαθήματα για πτυχίο, ή τα 4 μαθήματα ανά εξάμηνο, ίσως να ακούγονται λίγα, αλλά δεν πρέπει να σας παραπλανήσει, καθώς η ύλη στο κάθε μάθημα -με ορισμένες εξαιρέσεις- είναι τουλάχιστον 500-600 σελίδες. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κανένα μάθημα -εξαιρουμένων ορισμένων σεμιναρίων ή επιλογής- δεν υπάρχει υποχρεωτική παρακολούθηση, ή υποχρεωτική εργασία. Η παρακολούθηση, ως προαιρετική, σίγουρα βοηθάει τον φοιτητή, αλλά δεν είναι αναγκαίος όρος για την συμμετοχή στις εξετάσεις, ενώ οι εργασίες, ως προαιρετικές, ενισχύουν τον τελικό βαθμό. Τέλος, είναι γενικώς παραδεκτό πως οι βαθμοί δεν χαρίζονται, αλλά κατ’αρχήν απαιτούν ποιοτικό διάβασμα και κατανόηση, καθώς η παπαγαλία δεν βοηθάει για την επίλυση των πρακτικών ερωτημάτων.

Κατάρριψη μύθου: ΔΕΝ καλείται κανείς να αποστηθίσει τους νόμους αυτολεξεί. Ο κώδικας είναι απαραίτητο εργαλείο τόσο στις παραδόσεις όσο και στις εξετάσεις, αλλά ουσιαστικά ο φοιτητής καλείται να γνωρίζει την ερμηνεία και την εφαρμογή του

Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες

Και αφού παρατέθηκαν τα απαραίτητα για την ανώδυνη φοίτηση στη σχολή, δέον είναι να παρουσιαστεί και η πληθώρα ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Δυστυχώς, και με βάση την άποψη που συμμερίζονται πολλοί, η Νομική είναι μια αρκετά θεωρητική επιστήμη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να «πρακτικοποιηθεί», ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει σημαντικές εμπειρίες, χτίζοντας το βιογραφικό του ήδη σε προπτυχιακό επίπεδο.

Αρχικά, υπάρχει πλήθος Σεμιναρίων, Ημερίδων, Workshop και Νομικών Debate που διοργανώνονται από διάφορους φορείς, και πραγματεύονται είτε θέματα αμιγώς νομικά, είτε γενικού ενδιαφέροντος, που μπορείτε να τα κρίνετε και από την οπτική του νέου νομικού. Εν συνεχεία, υπάρχουν πολλά ενεργά και ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων σωματεία που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νομικής και των διεθνών σχέσεων, και δίνουν πολλές ευκαιρίες στους φοιτητές για συμμετοχή σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Αυτές ποικίλουν ανάλογα με το σωματείο, αλλά ενδεικτικά αναφέρονται οι: εσωτερικές οργάνωση, ακαδημαϊκές επισκέψεις σε νομικούς φορείς, αρθρογραφία, ερευνητικές ομάδες, νομικά συνέδρια, πρακτική άσκηση, ακόμη και παράλληλες σπουδές που σχετίζονται με την νομική επιστήμη.

Τέλος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αρκετό ενδιαφέρον προσελκύουν και οι προσομοιώσεις. Κατ’ αρχάς υπάρχει η Προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών (Model Of United Nations), ένα συνέδριο στο οποίο οι φοιτητές βρίσκονται σε ρόλο διπλωμάτη, και βλέπουν βιωματικά πώς πραγματοποιούνται οι εργασίες των επιτροπών του ΟΗΕ στα αγγλικά. Τα συγκεκριμένα συνέδρια είναι αρκετά ενδιαφέροντα, διότι δεν απευθύνονται μόνο σε φοιτητές νομικής, με αποτέλεσμα ο συμμετέχων να αλληλεπιδρά με φοιτητές όλων των κλάδων, να εξασκείται στον προφορικό λόγο, στο debate κτλ. Από την άλλη πλευρά, διατίθενται συνέδρια αμιγώς νομικά, όπως πχ οι εικονικές δίκες (Μoot Courts). Σε αυτές γίνεται εκπροσώπηση του πανεπιστημίου μας από φοιτητές νομικής πάνω σε μια εικονική υπόθεση, και ουσιαστικά πρόκειται για διαγωνισμό ανάμεσα σε πανεπιστήμια διεθνώς. Ωστόσο, όσοι έχουν συμμετάσχει το έχουν θεωρήσει εμπειρία ζωής, διότι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε θέση ενάγοντα ή εναγόμενου σε ένα πραγματικό δικαστήριο, με κριτική επιτροπή πραγματικούς δικαστές, ενώ γνώριζαν και αντάλλαζαν απόψεις με άτομα απ’όλο τον κόσμο.

Τα ανωτέρω θεωρούνται τα πιο «διάσημα» και, συνεπώς, ενδεικτικά για τον φοιτητή, ο οποίος, με τα δικά του ενδιαφέροντα και την προσωπική του αναζήτηση, μπορεί να πρακτικοποιήσει την επιστήμη του με ποικίλους τρόπους.

Πράγματι, λοιπόν, θα διαβάσετε πολύ δίκαιο, ίσως σε μερικά μαθήματα χαθείτε στις ύλες ή δεν ικανοποιηθείτε βαθμολογικά αλλά, επειδή το νομικό σύστημα ρυθμίζει τις ζωές μας, πρόκειται για ένα κλάδο σπουδών τον οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με πολλούς άλλους. Αν ασχοληθείτε, θα σας ανταμείψει. Αν, πάλι, απλά δεν βρίσκετε κανένα ενδιαφέρον, θα σας ωθήσει να βρείτε αυτό που σας αρέσει πραγματικά.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

H Ειρήνη Σούρπη είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και πραγματοποιεί παράλληλες σπουδές στον τομέα των Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ασχολείται έντονα με την αρθρογραφία και την έρευνα ζητημάτων Διεθνούς Δικαίου, Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Σινολογικών Διπλωματικών Σχέσεων.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest