Οι γεωπολιτικές συνέπειες της συνάντησης των Προέδρων Putin – Erdogan

Απόρροια της χθεσινοβραδινής συνάντησης μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας, V. Putin, και της Τουρκίας, T. Erdogan, ήταν η συμφωνία σε μια σειρά ζητημάτων των δύο χώρων. Στο επίκεντρο της συνάντησης φαίνεται ότι τέθηκε η κοινή πρόθεση και αναγκαιότητα για αναθέρμανση των σχέσεων, οι οποίες είχαν διαρραγεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Πέραν των εμπορικών επαφών και της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkstream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη απο τη Ρωσία. Επίσης, στο περιθώριο της συνάντησης, συζητήθηκε η ανάμιξη και η στόχευση των δύο χωρών στη Συρία, και διαφαίνεται ότι σε πρώτη φάση επήλθε -κατ’ ελάχιστον- αλληλοκατάνοηση και ανοχή για τις θέσεις και επιδιώξεις των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι.

Εφόσον όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν, τότε αναμένονται γεωπολιτικές αναταράξεις τόσο στο πεδίο της Συρίας και στους εκεί συσχετισμούς δυνάμεων, με άμεση συνέπεια στην τελική έκβαση της εμφύλιας σύγκρουσης, όσο και από την κατασκευή του νέου αγωγού.

Πρώτον, η ανοχή από την Τουρκία της δράσης της Ρωσίας υπέρ του Άσαντ, και κατά των μέχρι σήμερα συμμάχων της, μετριοπαθών ισλαμιστών, είναι προφανές ότι θα διευρύνει τις πιθανότητες επικράτησης του πρώτου. Από την άλλη πλευρά, αυτό ενδεχόμενα να προκαλέσει ρήξη στο -άτυπο- μέτωπο υπέρ των ομάδων που είχε συγκροτήσει η Τουρκία με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Ταυτόχρονα, η ανοχή της Ρωσίας στην τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία θα σταθεί αρωγός στην επίτευξη των τουρκικών επιδιώξεων εναντίον των Κούρδων. Όπως είναι εμφανές, και οι δύο ενδεχόμενες εξελίξεις – εφόσον πραγματοπιηθούν – πλήττουν καίρια τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Δεύτερον, η κατασκευή του TurkStream, εκτός από το γεγονός ότι αίρει την απομόνωση της Ρωσίας, αποτελεί έναν ανταγωνιστικο αγωγό ως προς τον South Caucasus που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και αποτελούσε στρατηγική επιλογή και αντικείμενο προώθησης των ΗΠΑ.

Τέλος, διαφαίνεται ότι η συνάντηση αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι απομονωμένοι μετά τα ρήγματα που έχουν προκληθεί στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ (για την Τουρκία, η πολιτική του Erdogan στο εσωτερικο και η στάση στο Κουρδικο, και για τη Ρωσία οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι).

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Απόφοιτος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Παντείου και Μεταπτυχιακού Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Ερευνητής στο Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Αμυντικών Θεμάτων. Μέλος της Ομάδας Θαλάσσιας Στρατηγικής του ΕΛΙΣΜΕ και Εξωτερικός Συνεργάτης ΚΕΔΙΣΑ [email protected]

Website: http://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest