Οι λόγοι της ρωσικής επέμβασης στη Συρία

 

Το Σεπτέμβριο η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυρας της ενεργής εμπλοκής της Ρωσίας στη Συρία. Η πράξη αυτή πυροδότησε ποικίλα σχόλια, μικρή όμως έμφαση έχει δοθεί στο γιατί η Ρωσία έλαβε αυτή την απόφαση τώρα, καθώς και ποιους σκοπούς κοιτά να εξυπηρετήσει.
Οι λόγοι αυτοί μπορούν να συνοψισθούν στους παρακάτω τέσσερις: (α) στη διατήρηση του Ασάντ στην εξουσία, (β) Στην επιβεβαίωση της Ρωσιας ως υπερδύναμη, (γ) Στην αποδόμηση των ΗΠΑ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, (δ) Στην επαναπόκτηση διεθνούς νομιμοποίησης της Ρωσίας ως ρυθμιστής της διεθνούς τάξης.

Ασάντ – Μια κρίσιμη μορφή στη Ρωσική εξωτερική πολιτική
Από νωρίς ο ηγέτης της Συρίας είχε αναγορευτεί από τη Ρωσία ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της. Όχι μόνο διαπνεόταν από φιλικά προς τη Ρωσία αισθήματα, αλλά ήταν και ο εγγυητής της Ρωσικής βάσης στην Ταρτούς. Η βάση αυτή είναι η σημαντικότερη πρόσβαση του Ρωσικού Ναυτικού προς τις «Θερμές Θάλασσες» και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ανατολικό Ζήτημα, την κρίσιμη πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Μία πιθανή αποχώρηση του Ασάντ από την εξουσία θα έθετε τη παρουσία της βάσης εν αμφιβόλω, κάτι το οποίο κατ’ επέκταση θα απειλούσε τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Δε μας προκαλεί εντύπωση λοιπόν το πόσο αποφασιστική ήταν η Ρωσία στο να μην υπάρξει αλλαγή του status quo της χώρας καθώς και το πόσο χλιαρή ήταν η αντίδραση του ΝΑΤΟ στο Ισλαμικό Κράτος.

Απόδειξη ικανότητας διεξαγωγής πολέμου
Σύμφωνα με τον κλασσικό ορισμό της Υπερδύναμης, αυτή είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να διεξάγει μονομερώς πόλεμο εκτός των συνόρων της. Η Ρωσία είχε δώσει άσχημα δείγματα γραφής στη Σοβιετική της περίοδο όταν μετά από εννέα χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 80’, αποχώρησε ηττημένη. Η ακόλουθη κατάρρευση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 90’ έδωσε την εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος με μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο από τη μία, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να προβάλει ισχύ σε διεθνές επίπεδο.
Πέραν όλων των άλλων λοιπόν, η Ρωσική επέμβαση στη Συρία είναι η προσπάθεια της να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι όντως μπορεί να πολεμήσει μόνη της ένα πόλεμο μακριά από τα σύνορα της με επιτυχία και ως εκ τούτου όντως μπορεί να χαρακτηρίζεται ως υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα προσδώσει στη χώρα την αναγκαία φήμη για ισχύ που χρειάζεται για να γίνει ένας από τους ρυθμιστές του διεθνούς συστήματος.

Απόπειρα αποδυνάμωσης των ΗΠΑ στη περιοχή
Από την αρχή του πολέμου στη Συρία οι ΗΠΑ προέβησαν σε σειρά ατυχών χειρισμών. Ο εξοπλισμός των τζιχαντιστών στα αρχικά στάδια του πολέμου με την ελπίδα να διώξουν τον Ασάντ, η συνακόλουθη συνεργασία με την Αλ Κάιντα, η ανοχή σε εγκλήματα πολέμου και η χλιαρή στρατιωτική επέμβαση στη χώρα με μικρά αποτελέσματα, όλα αυτά έχουν εκθέσει τις ΗΠΑ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Αν ένα χρόνο μετά την αμερικανική επέμβαση στη Συρία η οποία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, μπορέσει η Ρωσία να αποτελματώσει το Ισλαμικό Κράτος τότε όχι μόνο ενισχύει το διεθνές της κύρος, αλλά εκθέτει και τις ΗΠΑ ως όχι και τόσο ένθερμο πολέμιο των τζιχαντιστών.

Επαναπόκτηση διεθνούς νομιμοποίησης
Με την προδήλως παράνομη εισβολή και κατάληψη μέρους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η τελευταία χαράχτηκε στις συνειδήσεις της Διεθνούς Κοινότητας ως μία βάρβαρη χώρα που με τη βία διασαλεύει τη διεθνή τάξη. Έτσι η ευκαιρία να μεταστραφεί η εικόνα αυτή είναι μοναδική. Όχι μόνο η διεθνής κατακραυγή κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ομόφωνη, αλλά και οι καθεστηκυίες δυνάμεις που «αστυνόμευαν» το διεθνές σύστημα παρέμειναν αδρανείς σε όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δίνει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανατρέψει την εις βάρος της εικόνα από την Ουκρανική επέμβαση και να παρουσιαστεί και πάλι ως υπερασπιστής του «Καλού».
Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την εξωτερική νομιμοποίηση της χώρας και θα της δοθεί μερική αναγνώριση ώστε να προάγει και αυτή τα συμφέροντα της διεθνώς και να είναι ένας από τους ρυθμιστές του διεθνούς συστήματος.

Συμπεράσματα12063709_10153713206556081_5565809744077364276_n
Η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προνομιούχα θέση με μικρή επένδυση σε δυνάμεις να μπορεί να πετύχει δυσανάλογα μεγάλα κέρδη. Η νικηφόρα μέχρι στιγμής έκβαση των επιχειρήσεων δείχνει ότι το εγχείρημα ήταν όντως πετυχημένο ενώ η Δύση παρακολουθεί μουδιασμένη το Ισλαμικό Κράτος να δέχεται συντριπτικά πλήγματα μέσα σε ένα μήνα, τη στιγμή που είχε παραμείνει αλώβητο μετά από ένα χρόνο συμμαχικών βομβαρδισμών.
Αν τελικά οι ρωσικές επιχειρήσεις πετύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς η Ρωσία θα έχει εκμεταλλευτεί το διεθνές περιβάλλον για να αυξήσει το status της, κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει το ΝΑΤΟ ως προς το γιατί αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε για τη Ρωσία ευθύς εξαρχής.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος εχει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις με ειδικότητα την αντιτρομοκρατία. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, καθώς και οι πόλεμοι χαμηλής ισχύος στον 21ο αιώνα. [email protected]

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest