Οι προκλήσεις και το μέλλον στην Ευρώπη

Με αφορμή την ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό το θέμα “Μετανάστευση, Ασφάλεια και πως επηρεάζουν το μέλλον της Ευρώπης”, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί σχετικά με τα ζητήματα που ταλανίζουν την Ένωση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και τί επιφυλάσσει το μέλλον μέσα σε ένα σύστημα στο οποίο αναδύονται συνεχώς νέες προκλήσεις.

Απευθυνόμενος κυρίως σε φοιτητικό κοινό, τόνισε πως η αφετηρία για τη λύση οποιουδήποτε προβλήματος είναι οι ίδιοι οι νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά που διεκδικεί, ελπίζει, μάχεται, οραματίζεται και θέλει να διορθώσει τα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Ως βασικότερα ζητήματα, τοποθέτησε την άνοδο του λαϊκισμού, σε συνδυασμό με τον εθνικισμό, τα οποία καλλιεργούν την ξενοφοβία και φέρνουν στην επιφάνεια το χειρότερο πρόσωπο ενός λαού. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε αυτό του Brexit, το οποίο είχε λιγότερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την εκλογή του Trump, που ήταν μια ξεκάθαρη νίκη του λαϊκισμού. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αποτελούνταν από αναφορές στο κυρίαρχο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, η οποία έχει φέρει στην επιφάνεια και τη μεγάλη θεσμική κρίση λόγω έλλειψης πραγματικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ευρώπη έχει βρεθεί μπροστά σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία που δοκιμάζει την αλληλεγγύη των κρατών της, και την έχει οδηγήσει σε διχασμό και σε μία ήπειρο πολλών ταχυτήτων.

Προς την εξεύρεση πιθανής λύσης

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η λύση βρίσκεται στο σεβασμό της κάθε κοινωνίας, στις παραδόσεις και στις αρχές που κάνουν κάθε κράτος μοναδικό, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μια ομοσπονδιακού τύπου οργάνωση στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής για αντιμετώπιση των κοινών απειλών, της άμυνας και της ασφάλειας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας, η οποία θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, με συντεταγμένα προγράμματα για συντονισμένες πολιτικές. Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθεί για ακόμη μια φορά να φέρει τους πολίτες κοντά της, να αποδείξει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, και πως είναι έτοιμη να προστατεύσει τις αρχές της δημοκρατίας, της ελεύθερης μετακίνησης και της ελεύθερης αγοράς, με στόχο την αποτροπή των επικίνδυνων θεωρήσεων του λαϊκισμού να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η θέση της Ελλάδας

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα, αν και αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα που υποβαθμίζουν την αξιοπιστία της, όπως η έλλειψη εθνικής συνεννόησης και συγκροτημένης πολιτικής σύνθεσης, δεν σταμάτησε ούτε πρόκειται να σταματήσει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ανήκει στην πρώτη ταχύτητα. Ο Επίτροπος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν και θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Όμως, δεν μπόρεσε να μην εκφράσει και ένα βασικό του φόβο, ‘’να μην επαληθευτεί η ιστορία της χώρας να κλείνει κύκλους πάνω σε ερείπια και να ξεκινά σε στάχτες’’. Έτσι μας άφησε, με έναν διφορούμενο επίλογο στην ομιλία του, γεννώντας σκέψεις και ερωτηματικά για την μελλοντική πορεία της χώρας.

Μια αποτίμηση

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν φοβήθηκε να μιλήσει ούτε για τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας, ασκώντας, όμως, ταυτόχρονα, κριτική και στα λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στις αδυναμίες που έχουν προκαλέσει σειρά από κρίσεις που απειλούν τη δομή και την ύπαρξη της. Παρέθεσε συγκεκριμένες δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολιτικούς πρώτης τάξης από κάθε χώρα, αλλά και τις προσπάθειες για προστασία της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, της οποίας η αναθεώρηση θα προκαλούσε μόνο έντονη κρίση και θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια. Όπως όλοι, έτσι και ο Επίτροπος ήταν επιφυλακτικός και σκεπτικός σχετικά με το μέλλον, κλείνοντας, όμως, με έναν τόνο αισιοδοξίας σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, υποδεικνύοντας ένα δρόμο μακριά από την απελπισία που μας περικλείει. Συμπερασματικά, ανάλογες ομιλίες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για εποικοδομητικές αλλαγές, μιας και το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των πολιτών.

*το παρόν κείμενο αποτελεί περίληψη της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου και βασίστηκε σε ιδιόχειρες σημειώσεις της αρθρογράφου.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Χριστίνα Σφίτσου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στον τομέα των Ευρωατλαντικών Ερευνών και Δόκιμη Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μελέτης Κρατών BRICS, στην Ερευνητική Ομάδα της Ρωσίας, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Συμμετέχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των Ευρωπαϊκών θεσμών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα κάνει την πρακτική της άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. [email protected]

Website: https://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest