Οι προτιμήσεις των Βρετανών ως προς το τουριστικό προϊόν Ελλάδας – Τουρκίας

Στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού, οι Βρετανοί αποτελούν έναν λαό που έχει μεγάλη παράδοση σε αυτόν, ενώ σχεδιάζουν από πολύ νωρίς τις διακοπές τους για την επόμενη χρονιά -ήδη 151 ημέρες πριν την ημέρα αναχώρησής τους-, με 7 στους 10 να κάνουν διακοπές τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Από τη σκέψη, όμως, μέχρι την οργάνωση και την υλοποίηση μεσολαβούν κάποια στάδια, και αρκετοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, συνθέτοντας έτσι την τουριστική ‘ταυτότητα’ των πολιτών αυτών.

Το προφίλ των Βρετανών τουριστών

Με μία γενική ματιά, οι ετήσιες διακοπές των Βρετανών διαρκούν περίπου 11.5 ημέρες, με τις κύριες διακοπές τους, κυρίως, σε εγχώριους προορισμούς ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να κυμαίνονται σε 5.5 μέρες – λίγο παραπάνω από τον ευρωπαϊκό  μέσο όρο. Η επιλογή αποδράσεων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται περίπου στο 30%. Μάλιστα, αποτυπώνεται μία σταθερή αυξητική ροή Βρετανών τουριστών σε εξωτερικούς προορισμούς, σχετιζόμενη κυρίως με την αυξανόμενη οικονομική ”δύναμη” των ιδίων, και λιγότερο με οικονομικούς παράγοντες στις χώρες προσέλευσης – π.χ. κόστη μεταφοράς, τιμές καταλυμάτων κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισοί Βρετανοί αποφασίζουν να πάνε διακοπές για να απολαύσουν  τον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ ακολουθούν λόγοι όπως η επίσκεψη οικείων προσώπων, η γνωριμία της εν γένει τοπικής κουλτούρας, και ο τουρισμός σε μεγάλα αστικά κέντρα. Από την άλλη, αποτρεπτικό παράγοντα αποτελεί πρωταρχικώς  η δυσχερής οικονομική  κατάσταση, ενώ μικρότερο αντίκτυπο φαίνεται να έχουν προσωπικοί και επαγγελματικοί λόγοι, ή η έλλειψη χρόνου. Μία καλή πρώτη εντύπωση ως προς τα φυσικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα της διαμονής και των παρεχόμενων υπηρεσιών ή τον  πολιτιστικό πλούτο, είναι ικανή να οδηγήσει στην προτίμηση του ίδιου προορισμού, ενώ, από την άλλη, οι φιλικές και συγγενικές συστάσεις, μαζί με τους διαδικτυακούς τόπους αποτελούν την κύρια πηγή πληροφόρησης κατά την επιλογή τόπου αναψυχής. Στο διαδίκτυο επίσης καταφεύγουν 7 στους 10 για την οργάνωση των διακοπών τους, στοχεύοντας σε ελκυστικές προσφορές, που παρέχουν ταυτόχρονα ποιότητα υπηρεσιών, με τον Ιανουάριο να πρωτοστατεί ως μήνας με τις περισσότερες κρατήσεις πακέτων διακοπών.

Ένα ζευγάρι σαγιονάρες με σχέδιο την αγγλική σημαία και φόντο μία παραλίαΑναφορικά τώρα με το είδος διακοπών που επιλέγουν γενικά οι Βρετανοί, η ζυγαριά για τους μισούς κλείνει υπέρ των διακοπών που οργανώνονται ξεχωριστά, και οι υπόλοιπες προτιμήσεις μοιράζονται μεταξύ διακοπών ‘all inclusive’ (δηλαδή πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν μεταφορά, διαμονή και σίτιση), και πακέτων άλλου είδους πέρα από τα προαναφερόμενα. Άλλωστε, επικρατέστερη επιλογή συνιστούν τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού οι διάφορες μορφές υπαίθριας διαμονής δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Τέλος, το ημερήσιο επίπεδο δαπανών, εξαιρουμένου του κόστους μεταφορών, διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στα 282 ευρώ, καθώς, επίσης, τα μετρητά σε συνάλλαγμα αποτελούν το συνηθέστερο μέσο συναλλαγών.

Προχωρώντας παραπέρα, οι τουριστικές τάσεις των Βρετανών -πέρα από τα κοινά σημεία τους, όπως αυτά αναλύθηκαν παραπάνω- επιδεικνύουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε συνάρτηση με την ηλικιακή τους ομάδα.

  • Η ηλικιακή ομάδα 18-24 προτιμά  τη μορφή διακοπών τύπου ‘ήλιος και  θάλασσα’, σε ομάδες συνομηλίκων, οργανωμένων μέσω διαδικτύου ή κάποιου ταξιδιωτικού πρακτορείου.
  • Τα ζευγάρια 25-34 χρόνων εξορμούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, ή σε μακρινούς προορισμούς με προσεγμένα καταλύματα, σχεδιάζοντας το ταξίδι τους συνήθως λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία αναχώρησής τους .
  • Οι βρετανικές οικογένειες με ενήλικα μέλη ανήκοντα στην ηλικία 25-44 καταφεύγουν σε ιστότοπους σύγκρισης τιμών για την ανεύρεση πακέτων οργανωμένων διακοπών, με την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής, που προσφέρουν ποικίλες νεανικές δραστηριότητες στη βάση των καταλυμάτων.
  • Ακολουθούν οι οικογένειες  με μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά και ενήλικα μέλη, με την ηλικία των γονιών να κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 ετών, που δαπανούν πόρους προερχόμενους κυρίως από τις οικονομίες τους, και δίνουν εξίσου τη θετική τους ψήφο σε οργανωμένα πακέτα διακοπών, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Οι Βρετανοί άνω των 55 ετών δίνουν μεγάλη έμφαση στην άνεση, με αποτέλεσμα να επιλέγουν πτήσεις με πιο φυσιολογικές ώρες αναχωρήσεων, έναντι της φθηνότερης τιμής, ή να μη διστάζουν να προσφέρουν σε αυτούς ή στους οικείους τους μια κρουαζιέρα ή μία μεγάλη περιοδεία.

Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν τη ψήφο των Βρετανών τουριστών

Η Ελλάδα και η Τουρκία προσφέρουν, εν συνόλω, παρόμοιο τουριστικό μοντέλο, στηριζόμενο στο δίπτυχο ήλιος – θάλασσα, και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κουλτούρας του κάθε λαού. Ωστόσο, ενώ ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της βαριάς βιομηχανίας της, και καθοριστικός συντελεστής στην οικονομική της ανάπτυξη, στην Τουρκία το επονομαζόμενο ‘τουριστικό θαύμα’ συντελέστηκε την πρόσφατη 20ετία, με την Κωνσταντινούπολη να συνιστά την κορωνίδα του θεαματικώς αναπτυσσόμενου τουρισμού.

Οι Βρετανοί τουρίστες συμπεριλαμβάνονται στις εθνικότητες με τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης επίσκεψης στις χώρες αυτές, αφού στην Ελλάδα βρίσκονται συνήθως στις 3 πρώτες θέσεις ξένων επισκεπτών, ενώ στην Τουρκία καταλαμβάνουν σταθερά μία θέση στη δεκάδα.

Λιμάνι στην Τουρκία

Δυστυχώς, όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από μία σειρά γεγονότων που συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση του μεριδίου εκάστης χώρας στην τουριστική ‘σκακιέρα’. Η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, προκάλεσαν μία αρνητική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία εντάθηκε από την επιβολή των capital controls και τις μεγάλες προσφυγικές ροές. Η Τουρκία, με τη σειρά της, ενώ μέχρι πρότινος κατατασσόταν έκτη διεθνώς τουριστικώς, έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης στον απόηχο της πολιτειακής, πολιτικής και διπλωματικής κρίσης -πραξικόπημα, διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας κ.α.-, αλλά και λόγω των αυξανόμενων προσφυγικών ροών και τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, και στην ίδια τη Βρετανία υπάρχουν οικονομικοί και πολιτικοί τριγμοί εν όψει του επερχόμενου Brexit και του έντονου εκνευρισμού που αυτό προκάλεσε.

Κατόπιν τούτων, ταξιδιωτικά πρακτορεία και φορείς στη Βρετανία εξέδωσαν οδηγίες για την προσοχή των επισκεπτών στις χώρες αυτές, προειδοποιώντας για συχνές και απρογραμμάτιστες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στη χώρα μας. Επιπλέον, θεωρείται ένας ασφαλής  προορισμός με τις αρχές να τονίζουν, ωστόσο, τον κίνδυνο για Βρετανούς τουρίστες να εμπλακούν σε ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Σχετικά με τα capital controls, παροτρύνουν τους πολίτες τους να διαθέτουν παραπάνω από ένα μέσα πληρωμής, και να μην έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες μετρητών. Οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στη Βρετανική Πρεσβεία για την ασφάλεια των υπηκόων της, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση. Στη σκιά του Brexit, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σύσταση για την τυχόν αδυναμία των Βρετανών να ανταλλάξουν στερλίνες σε ευρώ στη χώρα μας, λόγω capital controls, ενώ οι αναλήψεις τους ενδέχεται να υπόκεινται στους περιορισμούς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ή του εκδότη της κάρτας. Στην αντίπερα όχθη, οι βρετανικές αρχές κρατούν σε επιφυλακή τους Βρετανούς υπηκόους τους για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, και τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, όπως και πολυσύχναστους τόπους βλ. Πλατεία Τακσίμ, ή πόλεις κοντά στα συριακά σύνορα, τονίζοντας, ταυτόχρονα, και την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί, και τις συχνές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα.

Παραπέρα, για την εξομάλυνση των αρνητικών συνεπειών στον τουριστικό τομέα, οι 2 χώρες επιστρατεύουν μέσα όπως η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ή η μείωση των τιμών για έγκαιρες προκρατήσεις, καθώς και η αύξηση απευθείας αεροπορικών πτήσεων από μεγαλουπόλεις της υφηλίου προς αεροδρόμια μεγάλων νησιών της Ελλάδας  – Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος. Από τη δική της μεριά, η Τουρκία προωθεί τη διοργάνωση γάμων, τη δημιουργία κέντρων διακοπών για συνταξιούχους, ή ακόμα την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού σε όλη της την επικράτεια.

Η δυναμική του τουριστικού προϊόντος των 2 χωρών στις προτιμήσεις των Βρετανών

Με μία πρώτη ματιά θα διαπίστωνε κανείς ότι ο αντίκτυπος των προαναφερόμενων γεγονότων στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερος συγκριτικά με αυτόν στην Τουρκία, ως προς τις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών.

Άνθρωποι που επισκέπτονται τον παρθενώνα

Πιο συγκεκριμένα, παρά τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας στην πρόσφατη περίοδο, παρέμεινε ένας αγαπημένος προορισμός για τους Βρετανούς, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη πληθυσμιακά εθνότητα επισκεπτών. Ακόμα και αν οι τιμές αυξήθηκαν με την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα νησιά, και παρά την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ, η οικονομική κρίση ήταν μια καλή ευκαιρία για τους Βρετανούς για να επωφεληθούν πολύ φθηνότερων πακέτων προσφορών, ενώ οι ίδιοι προτιμούν να μειώσουν τις μέρες παραμονής τους από το να  στερηθούν μία εμπειρία διακοπών στη χώρα μας. Ύστερα από τη γενικότερη κρίση του 2008-2009, οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν σταθερά ανοδική τάση, με μία μικρή διακύμανση στην περίοδο των capital controls, οπότε και παρατηρήθηκαν μαζικές ακυρώσεις. Από εκεί και έπειτα όμως, και αφού σημειώθηκε μια εντυπωσιακή άνοδος 30.9% στο ενδιαφέρον τους για τη χώρα, οι Βρετανοί παραμένουν πιστοί στους ελληνικούς προορισμούς, ιδίως κατά τους μήνες Μάιο με Οκτώβριο, όταν και τα επίπεδα προκρατήσεων είναι ιδιαιτέρως υψηλά. Στις κορυφαίες επιλογές τους διακρίνονται τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αξιοπρόσεχτο είναι ακόμη ότι ο ελληνικός τουρισμός μένει προς στιγμήν αλώβητος από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, με την αύξηση των κρατήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 να φτάνει στο 12%.

Ένα ξενοδοχείο πολυτελείας δίπλα σε μία μεγάλη παραλία

Παρ’όλα αυτά, οι αριθμοί δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικοί για την Τουρκία, αφού ο τουρισμός σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 17 ετών, 30.03%, με αντίστοιχο ποσοστό στη συρρίκνωση των αφίξεων Βρετανών, ιδιαίτερα μετά τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς πολλά μεγάλα τουριστικά πρακτορεία αποκλείουν τη χώρα ως προορισμό για τα επόμενα 2 χρόνια. Επίσης, το πραξικόπημα και οι προσφυγικές ροές αποθαρρύνουν αρκετούς Βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Τουρκία, απομακρύνοντάς τους από τα παράλια της Μ. Ασίας, την πρωτεύουσα, την Αττάλεια, και στρέφοντας την προσοχή τους στην Ελλάδα και σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ισπανία, που συνδυάζουν ηλιόλουστο καλοκαίρι και ασφάλεια.

Μία πιθανή πρόβλεψη για τις φετινές τουριστικές ροές των Βρετανών

Εν κατακλείδι, μία πιθανή πρόβλεψη θα έλεγε ότι το κλειδί για το φετινό καλοκαίρι το κρατάει μάλλον η Ελλάδα, στις επιλογές των Βρετανών τουριστών, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις στη συνολική αύξηση των τουριστών της, κερδίζοντας, έτσι, την πρωτιά συγκριτικά με την Τουρκία στις τουριστικές αφίξεις, γεγονός που είχε να συμβεί από το 2004. Οι ‘πανηγυρισμοί’, ωστόσο, πρέπει να είναι συγκρατημένοι αφού η Τουρκία αποδεικνύεται να έχει ισχυρή θέληση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, αυξάνοντας τις κρατικές ενισχύσεις για τον τουρισμό, και προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικά και πρωτότυπα πακέτα προσφορών. Άλλωστε, και οι δύο χώρες έχουν να επιδείξουν πολύ καλές υποδομές στον τουρισμό, και φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για ανανέωση και εξέλιξη του τουριστικού τους προϊόντος.

Πηγές:

  1. TNS Political & Social, (2014). Flash Eurobarometer 392 “Preferences of Europeans towards tourism”. [online] Available at: http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/ResultDoc/download/DocumentKy/60998 [Accessed 5 Aug. 2017].
  2. CNN.gr. (2017). Πιο ακριβή έγινε πλέον η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες. [online] Available at: http://www.cnn.gr/taksidi/ellada/story/84493/pio-akrivi-egine-pleon-i-ellada-gia-toys-vretanoys-toyristes?v9 [Accessed 4 Aug. 2017].
  3. CNN.gr. (n.d.). Ευκαιρίες, κίνδυνοι και προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό. [online] Available at: http://www.cnn.gr/oikonomia/insights/story/36685/eykairies-kindynoi-kai-prokliseis-gia-ton-elliniko-toyrismo [Accessed 4 Aug. 2017].
  4. Cook, T. (2017). The Thomas Cook Holiday Report 2017. [online] issuu. Available at: https://issuu.com/kapasigmadeltas.a/docs/tcreport2017_thomas_cook [Accessed 5 Aug. 2017].
  5. Duncan, P. (2016). Where do Brits go on holiday, and who comes on holiday to Britain?. [online] the Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/travel/datablog/2016/jul/30/where-do-brits-go-on-holiday [Accessed 4 Aug. 2017]
  6. Ec.europa.eu. (2015). Στατιστικές τουρισμού – Statistics Explained. [online] Available at: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tourism_statistics/el [Accessed 4 Aug. 2017].
  7. Enikonomia.gr. (2015). Trivago: Αυτοί είναι οι ελληνικοί προορισμοί που προτιμούν για διακοπές οι τουρίστες. [online] Available at: http://www.enikonomia.gr/tourism/29932,Trivago-Aytoi-einai-oi-ellhnikoi-proorismoi-poy-protimoyn-gia-diakopes–oi-toy.html [Accessed 4 Aug. 2017].
  8. Gov.uk. (2017). Travel advice help and support – Greece travel advice. [online] Available at: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/greece/contact-fco-travel-advice-team [Accessed 4 Aug. 2017].
  9. Gov.uk. (n.d.). Safety and security – Turkey travel advice – GOV.UK. [online] Available at: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/turkey/safety-and-security [Accessed 5 Aug. 2017].
  10. GTP Headlines. (2017). British Tourists Expected in Greece Despite UK Developments – GTP Headlines. [online] Available at: http://news.gtp.gr/2017/04/19/british-tourists-expected-greece-despite-uk-developments/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  11. GTP Headlines. (2017). SETE: Greece 2016 Tourist Arrivals Break Record. [online] Available at: http://news.gtp.gr/2017/01/19/sete-greece-2016-tourist-arrivals-break-record/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  12. Insider.gr. (2016). «Αιμορραγεί» ο τουρισμός στην Τουρκία. [online] Available at: http://www.insider.gr/eidiseis/bloomberg/13974/aimorragei-o-toyrismos-stin-toyrkia [Accessed 4 Aug. 2017].
  13. Inspirock.com. (2015). Greece Trip Planner • Plan your Greece trip itinerary • Inspirock. [online] Available at: https://www.inspirock.com/greece-trip-planner?gclid=EAIaIQobChMIqK-fs6uk1QIVQr7tCh1rTg3xEAMYASAAEgL7lvD_BwE [Accessed 4 Aug. 2017].
  14. Kathimerini.gr. (2016). Η τρομοκρατία αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού | Kathimerini. [online] Available at: http://www.kathimerini.gr/869276/article/epikairothta/kosmos/h-tromokratia-allazei-ton-xarth-toy-toyrismoy [Accessed 4 Aug. 2017].
  15. Kent, J. (2016). Μεσογειακοί προορισμοί που μας απασχόλησαν το 2015. [online] ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr. Available at: http://money-tourism.gr/μεσογειακοί-προορισμοί-που-μας-απασχ/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  16. Lane, L. (2017). Despite Economic Problems, Greece’s Tourism Looking Good In 2017. [online] Forbes.com. Available at: https://www.forbes.com/sites/lealane/2017/06/05/despite-economic-problems-greece-tourism-looking-good-in-2017-using-new-strategies/#5b62a53f541f [Accessed 4 Aug. 2017].
  17. Nazca, J. (2016). Foreign Office: «Ίσως δεν θα μπορείτε να ανταλλάσσετε στερλίνες σε ευρώ στην Ελλάδα». [online] CNN.gr. Available at: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/37398/foreign-office-isos-den-tha-mporeite-na-antallassete-sterlines-se-eyro-stin-ellada [Accessed 4 Aug. 2017].
  18. Omorfa Taxidia.gr. (2017). Σκληρό καρύδι ο τουρκικός τουρισμός αλλά για πόσο ακόμη;. [online] Available at: http://omorfataxidia.gr/gnomi-apopsi/skliro-karydi-o-tourkikos-tourismos-alla-gia-poso-akomi/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  19. Protothema.gr. (2016). Τουρκία: Βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση στον τουρισμό εδώ και 17 χρόνια. [online] Available at: http://www.protothema.gr/world/article/582079/i-skia-tis-tromokratias-diohnei-tous-touristes-apo-tin-tourkia/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  20. Protothema.gr. (2017). Oι Βρετανοί τουρίστες πάνε… Βουλγαρία επειδή είναι φθηνότερα. [online] Available at: http://www.protothema.gr/travelling/article/689457/oi-bretanoi-touristes-pane-voulgaria-epeidi-einai-fthinotera/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  21. Smith, O. (2015). What crisis? Greece expects record visitor numbers in 2016. [online] The Telegraph. Available at: http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/greece/articles/What-crisis-Greece-expects-record-visitor-numbers-in-2016/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  22. Team, G. (2017). Turkish tourism takes a dive as Greece thrives with Brits and Germans. [online] Greek City Times. Available at: https://greekcitytimes.com/turkish-tourism-takes-a-dive-as-greece-thrives-with-brits-and-germans/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  23. The Huffington Post. (2015). Στοιχεία Eurostat: Η ανθρωπογεωγραφία του ελληνικού τουρισμού το 2014 – Γερμανοί, Άγγλοι, Ρώσοι οι περισσότεροι τουρίστες της Ελλάδας. [online] Available at: http://www.huffingtonpost.gr/2015/09/25/tourimos-eurostat-_n_8196914.html [Accessed 4 Aug. 2017].
  24. The Report. (2017). Οι τουρίστες επιστρέφουν τελικά στην Τουρκία > The Report. [online] Available at: http://www.thereport.gr/ανακάμπει-ο-τουρισμός-στην-τουρκία-2017/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  25. thepressroom.gr. (2017). Στο ναδίρ ο τουρισμός της Τουρκίας-Μέτρα τελευταίας στιγμής. [online] Available at: http://www.thepressroom.gr/diethni/sto-nadir-o-toyrismos-tis-toyrkias-metra-teleytaias [Accessed 4 Aug. 2017].
  26. Travel Style. (n.d.). Πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα. [online] Available at: http://www.travelstyle.gr/pos-8a-epireasti-o-turismos-stin-turkia-meta-to-dimopsofisma/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  27. TVXS – TV Χωρίς Σύνορα. (2016). Έρευνα: Ποιοι τουρίστες θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα και πού θα πάνε;. [online] Available at: http://tvxs.gr/news/ellada/ereyna-poioi-toyristes-tha-erthoyn-fetos-stin-ellada-kai-poy-tha-pane [Accessed 4 Aug. 2017].
  28. Vidal, M. (2017). Ποιες χώρες ήταν οι πρώτες σε επισκέψεις τουριστών. [online] CNN.gr. Available at: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/91811/poies-xores-itan-oi-protes-se-episkepseis-toyriston [Accessed 4 Aug. 2017].
  29. VisitGreece.gr (n.d.). Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation. [online] Available at: http://www.visitgreece.gr/el#&slider1=2 [Accessed 4 Aug. 2017].
  30. Αγριμανάκη, Κ. (2016). Οι Βρετανοί τουρίστες επιμένουν… ελληνικά!. [online] CNN.gr. Available at: http://www.cnn.gr/focus/story/37290/oi-vretanoi-toyristes-epimenoyn-ellinika [Accessed 4 Aug. 2017].
  31. Αναστασάκη, Α. (2017). «Βουλιάζει» από τουρίστες φέτος η Ελλάδα! Κρήτη, Πάρος, Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς. [online] Newsbomb.gr. Available at: http://www.newsbomb.gr/bombplus/travel/toyrismos/story/780900/voyliazei-apo-toyristes-fetos-i-ellada-kriti-paros-rodos-stoys-koryfaioys-proorismoys [Accessed 4 Aug. 2017].
  32. Δεμέτης, Χ. (2014). Έρευνα: Οι Έλληνες κάνουν τις μεγαλύτερες διακοπές στην Ευρώπη. [online] News247.gr. Available at: http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/ereyna-oi-ellhnes-kanoyn-tis-megaluteres-diakopes-sthn-eyrwph.2873846.html [Accessed 4 Aug. 2017].
  33. Δριτσάκης, Ν. (2005). Cointegration analysis of German and British tourism demand for Greece. [online] Available at: http://users.uom.gr/~drits/publications/Cointegration_Analysis_of_German_and_British_Tourism_Demand_for_Greece.pdf [Accessed 5 Aug. 2017].
  34. Καραγεώργου Λ. and Μπέλλου, Ν. (2017). H Τουρκία «οδηγεί» τουρίστες στην Ελλάδα. [online] Naftemporiki.gr. Available at: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1190070/h-tourkia-odigei-touristes-stin-ellada [Accessed 4 Aug. 2017].
  35. Κουρλιμπίνη, Β. (2013). Πως πετύχαμε το τουρκικό τουριστικό “θαύμα”. [online] Capital.gr. Available at: http://www.capital.gr/sunenteuxi/1800842/pos-petuxame-to-tourkiko-touristiko-thauma [Accessed 4 Aug. 2017].
  36. Κουσουνής, Σ. (2014). Γιατί οι Βρετανοί επιλέγουν Ελλάδα για τις διακοπές τους. [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/768550/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/giati-oi-vretanoi-epilegoyn-ellada-gia-tis-diakopes-toys [Accessed 4 Aug. 2017].
  37. Κουσουνής, Σ. (2014). Οι Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν δυναμικά στην Ελλάδα το 2014, Του Στάθη Κουσουνή | Kathimerini. [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/507549/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-vretanoi-toyristes-epistrefoyn-dynamika-sthn-ellada-to-2014 [Accessed 4 Aug. 2017].
  38. Κουσουνής, Σ. (2016). Οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις «σκοτώνουν»ποιο? τον τουρκικό τουρισμό, Του Στάθη Κουσουνή | Kathimerini. [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/865620/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-allepallhles-tromokratikes-epi8eseis-skotwnoyn-ton-toyrkiko-toyrismo [Accessed 4 Aug. 2017].
  39. Κουσουνής, Σ. (2016). Πτώση 30,3% εμφανίζει η τουριστική κίνηση στην Τουρκία, Του Στάθη Κουσουνή | Kathimerini. [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/873021/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ptwsh-303-emfanizei-h-toyristikh-kinhsh-sthn-toyrkia [Accessed 4 Aug. 2017].
  40. Μισίνας, Σ. (2017). Αυξημένη η τουριστική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του 2017. [online] CNN.gr. Available at: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/90420/ayximeni-i-toyristiki-kinisi-to-proto-pentamino-toy-2017 [Accessed 4 Aug. 2017].
  41. Ντάικε, Κ. and Αναστοσοπούλου, Ε. (2017). Θα παραμείνει η Τουρκία δημοφιλής προορισμός;. [online] DW.COM. Available at: http://www.dw.com/el/θα-παραμείνει-η-τουρκία-δημοφιλής-προορισμός/a-38468478 [Accessed 4 Aug. 2017].
  42. Πουτέτση, Χ. (2016). gr – Αναταράξεις στον τουρισμό έφερε το πραξικόπημα. [online] TO BHMA. Available at: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=817275 [Accessed 4 Aug. 2017].
  43. Ρόκου, Τ. (2016). Είναι η Τουρκία ασφαλής για τους τουρίστες;. [online] Traveldailynews.gr. Available at: http://traveldailynews.gr/news/article/62518 [Accessed 4 Aug. 2017].
  44. Υφαντής, Π. (2015). Τουρισμός: Ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες στις ελληνικές παραλίες. [online] Euro2day.gr. Available at: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1371138/toyrismos-poioi-einai-oi-kalyteroi-pelates-stis-e.html [Accessed 4 Aug. 2017].
  45. Φούρλα, Δ. (2015). “Πιστοί” στην Ελλάδα οι Άγγλοι τουρίστες, έρχονται ξανά το 2016 – Δημοκρατική της Ρόδου. [online] Δημοκρατική της Ρόδου. Available at: http://www.dimokratiki.gr/20-12-2015/pisti-stin-ellada-angli-touristes-erchonte-xana-2016/ [Accessed 4 Aug. 2017].
  46. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr. (2017). Thomas Cook : “Ελλάδα είναι η λέξη κλειδί για το Καλοκαίρι 2017, αλλά …. [online] Available at: http://money-tourism.gr/thomas-cook-ellada-ine-lexi-klidi-gia-kalokeri-2017-alla/#axzz4ooC5Xfxe [Accessed 4 Aug. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest