Ο βιασμός στο DNA της ινδικής κουλτούρας

Οργή, αγανάκτηση και αποστροφή έχει προκαλέσει η σεξουαλική κακοποίηση βρέφους 8 μηνών στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί. Το βρέφος υπέστη σοβαρά τραύματα που απαίτησαν τρίωρη εγχείριση προκειμένου να αποκατασταθούν, ενώ η αποτρόπαιη ενέργεια φαίνεται να αποδίδεται σε μέλος της οικογένειας – συγκεκριμένα, σε ξάδερφο του βρέφους. Διαμαρτυρίες πολιτών και ανθρωπιστικών οργανώσεων σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια, ζητώντας σκληρότερα μέτρα και περισσότερη αστυνομική επιτήρηση προκειμένου να προστατευθούν τα κορίτσια της χώρας.

Το παραπάνω δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε ασυνήθιστο περιστατικό για την ινδική κοινωνία. Μελέτες που διεξήχθησαν από τις κυβερνητικές αρχές της χώρας εντόπισαν πως το 53.22% των παιδιών έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ το 50% των περιπτώσεων καταδεικνύουν ότι ο θύτης συγκαταλέγεται ανάμεσα σε “έμπιστα πρόσωπα και φροντιστές”. Όπως έδειξε η μέτρηση του Εθνικού Γραφείου Καταγραφής Εγκλημάτων, τα ποσοστά παιδικού βιασμού που έχουν καταγραφεί στην Ινδία έχουν αυξηθεί κατά 82% από το 2016 μέχρι το 2017, μετρώντας πλέον 19.765 περιπτώσεις από τις 10.854 που σημειώθηκαν τον προηγούμενο χρόνο – με τις παραπάνω να μην περιορίζονται μόνο στο γυναικείο φύλο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ινδία αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC), και απροκάλυπτα παραβιάζει το Άρθρο 34 που προβλέπει πως οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά από [..] όλες τις μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης”. Η περίπτωση των παιδικών βιασμών, βέβαια, δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτή των παιδικών γάμων, η οποία επίσης αποτελεί ένα φαινόμενο σύνηθες και ανάδελφο με την κουλτούρα του βιασμού στην Ινδία.

Το αποκορύφωμα της διαμαρτυρίας για τη σεξουαλική βία στη χώρα επήλθε μετά τον ομαδικό βιασμό μίας 23χρονης φοιτήτριας φυσιοθεραπείας το 2012 μέσα σε λεωφορείο της πρωτεύουσας. Οι πολυήμερες διαμαρτυρίες των πολιτών ανάγκασαν την κυβέρνηση να εισαγάγει αυστηρότερους νόμους κατά του βιασμού, μεταξύ των οποίων και η συζήτηση για τη θανατική ποινή. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως το ζήτημα των βιασμών δεν έμεινε μόνο στη νομική μεταρρύθμιση, αλλά πήρε θέση και στις συζητήσεις μεταξύ οικογενειών και ομάδων, λαμβάνοντας την προσοχή που του αρμόζει. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν εκφράστηκαν με την εισαγωγή της Πράξης Προστασίας των Παιδιών από Σεξουαλικά Αδικήματα (POCSO), η οποία όμως συνάντησε κολοσσιαία κενά στην εφαρμογή της, κυρίως λόγω συμπεριφορών μισογυνισμού από τις αστυνομικές αρχές, λόγω της ελλιπούς αφοσίωσης των Εισαγγελέων, αλλά και λόγω ανελαστικών θεσμών και δικαστικών αρχών.

Επιπρόσθετα, τα νέα μέτρα εισήγαγαν νόμους που προσέδωσαν επίσημο ορισμό στην πράξη του βιασμού, ο οποίος πλέον θεωρείται πως υφίσταται ακόμα και σε περίπτωση απουσίας σωματικής πάλης. Επιπλέον, χαρακτηρίστηκαν ως έγκλημα πράξεις παρακολούθησης, ηδονοβλεψίας, επίθεσης με οξύ, καθώς και διάδοσης φωτογραφιών ευαίσθητου περιεχομένου χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των γυναικών. Οι προβλέψεις των διατάξεων των νέων νόμων οδήγησαν και σε αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους θύτες, καθώς και για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν καταγράφουν τις καταγγελίες των θυμάτων. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, υπήρξε και μία ελπιδοφόρα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα της χώρας (Άρθρο 21, bill no. 63/2013, Τροποποιητικός Νόμος Ποινικού Κώδικα), με την οποία η έρευνα ή η δίκη οφείλει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την ημέρα καταγγελίας, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Η αύξηση κατά 39% των δηλώσεων για καταγγελίες βιασμού ερμηνεύθηκε θετικά από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, καθώς θεωρήθηκε πως η αποτελεσματικότητα και η αυστηρότητα των νέων μέτρων προσέφεραν εγγυήσεις ασφάλειας και απόδοσης δικαιοσύνης στα θύματα. Έμπρακτα, ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε, καθώς μόλις το 1/4 των υποθέσεων βιασμού κατέληξαν και καταλήγουν ουσιαστικά σε καταδίκη, λόγω της συνωμοσίας σιωπής και των ταμπού που φέρει η ινδική κοινωνία και οι κυβερνώσες αρχές.

Μέχρις ότου το στίγμα των θυμάτων -που κατηγορούνται για προκλητικότητα- μετατραπεί σε ενθάρρυνση, κυβερνητική υποστήριξη και απρόσκοπτη δικαιοσύνη, η Ινδία θα ελπίζει μάταια σε μία ουτοπική ισότητα και έμπρακτη δικαιοσύνη.

Πηγές:

  1. BBC News. (2018). Outcry in India after baby raped. http://www.bbc.com/news/world-asia-india-42869010
  2. BBC News. (2015). Why an MP wants India to talk about child sex abuse. http://www.bbc.com/news/world-asia-india-34971791
  3. BBC News. (2015). Has India reached a turning point in tackling rape? http://www.bbc.com/news/world-asia-india-34606759
  4. BBC News. (2013). Explaining India’s new anti-rape laws. http://www.bbc.com/news/world-asia-india-21950197
  5. Selby, D. (2017). Despite India’s Anti-Rape Laws, Sexual Assault Is Still a Major Problem. https://www.globalcitizen.org/en/content/india-rape-law-victim-justice-hrw/
  6.  prsindia. (2013). The Criminal Law (Amendment) Act. http://www.prsindia.org/uploads/media/Criminal%20Law,%202013/Criminal%20Law%20(A),%202013.pdf
  7. United Nations. (1989). Convention on the Rights of the Child. http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/CRC.aspx
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20/07/1995, όπου και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πραγματοποιεί πρακτική άσκηση στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ρώμη, ενώ προηγουμένως συμμετείχε στην ίδια θέση στον όμιλο Unesco Youth Club of Thessaloniki αλλά και ως μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτητών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (GRAPESS)

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest