Ο Γερμανικός “Νόμος Ενσωμάτωσης” Προσφύγων

Στις αρχές του Ιουλίου ψηφίστηκε ένας ιστορικός νόμος για την ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία. Πρόκειται για τον πρώτο «νόμο ενσωμάτωσης» (integration law) στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, “σε λίγα χρόνια αυτός ο νόμος θα θεωρηθεί ως ορόσημο για έναν γενικό Μεταναστευτικό Νόμο”.

Η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, όπως δείχνουν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία.  Από τους περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια μετανάστες που έφθασαν στη Γερμανία το 2015, μόνο 476.649 έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Πολλοί από τους υπόλοιπους έχουν υποπέσει στην παρανομία. και προσπαθούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους μέσω μικρο-εγκλημάτων και διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το 49% αυτών που έκαναν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίφθηκε, δεν έχουν εγκαταλείψει την χώρα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, αφού επέτρεψε την είσοδο πάνω από ένα εκατομμύριο μεταναστών στη Γερμανία το 2015. Ο νόμος αυτός μπορεί να θεωρηθεί άμεσο αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, και εξυπηρετεί διττό σκοπό. Πρώτον, να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα και, δεύτερον, να καταχωρήσει και να βοηθήσει στην αφομοίωση αυτών που έχουν ήδη καταφθάσει στη Γερμανία.

Οι λεπτομέρειες του «Νόμου Ενσωμάτωσης» ανακοινώθηκαν από τις 25 Μαΐου του 2016, και ρυθμίζουν τα παρακάτω έξι βασικά θέματα:

 1. Μαθήματα Ενσωμάτωσης πάνω στη γερμανική κουλτούρα, την κοινωνία και τις γερμανικές αξίες θα επεκταθούν από 60 σε 100 ώρες. Παράλληλα, ο αριθμός των θέσεων θα αυξηθεί από 20,000 σε 200,000 σε όλη την χώρα. Τα μαθήματα αυτά θα είναι υποχρεωτικά για τους αιτούντες άσυλο, και αυτοί που θα αρνηθούν να τα παρακολουθήσουν θα έχουν επιπτώσεις, όπως το κόψιμο κοινωνικών παροχών.
 2. Μαθήματα Γλώσσας. Οι αιτούντες άσυλο θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στα μαθήματα της γερμανικής γλώσσας μέσα σε έξι εβδομάδες από την άφιξη τους στην χώρα, σε αντίθεση με τους τρεις μήνες που χρειάζονται τώρα. Επίσης, δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν η αίτηση τους έχει επεξεργαστεί ή όχι. Πλέον όλοι οι πρόσφυγες που αναζητούν μόνιμη κατοικία πρέπει να γνωρίζουν άριστα γερμανικά.
 3. Προγράμματα Εργασίας. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει περίπου 100.000 χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, που θα πληρώνουν περίπου ένα ευρώ την ώρα. Πρόσφυγες που αρνούνται να εργαστούν θα υποστούν μειώσεις στα οφέλη τους.
 4. Εργατική Νομοθεσία. Θα υπάρξει μία χαλάρωση της ισχύουσας νομοθεσίας που θέλει τους εργοδότες να δείχνουν προτίμηση σε Γερμανούς ή κατοίκους της Ε.Ε. έναντι σε αυτούς που αιτούνται ασυλία, καθώς αυτή θα ανασταλεί για τρία χρόνια.
 5. Πρόληψη «Γκετοποίησης». Ο νέος νόμος θα δίνει εξουσιοδότηση στις περιφερειακές κυβερνήσεις να προσδιορίσουν επακριβώς τον τόπο που θα διαμείνουν οι πρόσφυγες. Είτε θα τους χορηγήσουν κάποιες περιοχές, είτε θα τους απαγορεύσουν άλλες για τα επόμενα τρία χρόνια. Βασικός σκοπός αυτού του μέτρου είναι να αποτρέψει την εγκατάσταση των προσφύγων σε γκέτο μεταναστών.
 6. Μόνιμη Κατοικία. Πρόσφυγες που γνωρίζουν άριστα γερμανικά, και μπορούν να συντηρηθούν από μόνοι τους στη Γερμανία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη κατοικία μετά από πέντε χρόνια. Ενώ αυτοί με εξαιρετικές ικανότητες στα γερμανικά μπορούν να κάνουν αίτηση σε τρία χρόνια.

Επιπρόσθετα, το νομοθέτημα περιέχει και κάποια αντιτρομοκρατικά μέτρα. Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει μυστικούς πράκτορες, αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες να μπορέσουν να συνεργαστούν στενά με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους και Ισραηλινούς ομολόγους τους, καθώς και με το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός έχει γίνει αντικείμενο ευρείας κριτικής για πολλά διαφορετικά θέματα. Αρχικά, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι ένα ευρύ, συμβολικό μέτρο για την καθησύχαση των Γερμανών ψηφοφόρων, το οποίο όμως θα αμβλύνει στην άνοδο του Εναλλακτικού Αντιμεταναστευτικού κόμματος.  Επιπλέον, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν έχει ουσιαστικά κατασταλτικά μέτρα. Παρόλο που χρησιμοποιεί την κοπή των κοινωνικών παροχών σαν κύρωση για άρνηση παρακολούθησης μαθημάτων γερμανικών, δεν ρυθμίζει πουθενά την περίπτωση της απέλασης. Υποστηρίζουν, βέβαια, πως είναι φυσικό οι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, να μην μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ακόμη και αν αρνηθούν να μάθουν γερμανικά.

Από μία πιο πραγματιστική οπτική, η βασικότερη κριτική στο νόμο έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι ήδη αντιμέτωπη με την έντονη έλλειψη εκπαιδευτικών για τα μαθήματα ενσωμάτωσης. Παραμένει ακόμα ασαφές πού θα βρεθούν οι χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί για την πραγμάτωση του νέου νόμου. Τέλος, δεν είχε καθοριστεί -μέχρι πρότινος- το ποιος θα πληρώσει για την εφαρμογή του νέου νόμου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση, το συνολικό κόστος της ενσωμάτωσης των προσφύγων θα φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2016. Οι ηγέτες κάποιων από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας απαιτούν από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον το μισό αυτού του ποσού. Παρόλα αυτά, οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές συμφώνησαν να διαμοιράσουν το κόστος υποδοχής.

Το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις προχώρησαν σε συμφωνία και ρύθμιση του θέματος των προσφύγων δεν βρίσκεται σε αρμονία με την κοινή γνώμη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Bielefeld διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός, σε γενικές γραμμές, είναι λιγότερο θετικός στο θέμα της μακροπρόθεσμης υποδοχής των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Η πλειοψηφία (55%) πιστεύει ότι οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όταν βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ το 36%  βλέπει την μεγάλης κλίμακας μετανάστευση ως “απειλή” για το μέλλον της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο νόμος αυτός αποτελεί “μία προσφορά, αλλά παράλληλα περιέχει υποχρεώσεις και καθήκοντα για όλους“. Επιπλέον, έχει χαρακτηριστεί ως ένα ιστορικό βήμα για την καλύτερη συνειδητοποίηση του εκσυγχρονισμού και του “ανοίγματος” της γερμανικής κοινωνίας. Το πλέον βέβαιο είναι ότι ο νόμος αυτός θα επηρεάσει την πραγματικότητα και την έννομη τάξη, τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.

 

ΠΗΓΕΣ

http://www.thelocal.de/20160708/germany-passes-historic-law-on-refugee-integration

http://www.gatestoneinstitute.org/8145/germany-integration-law

http://www.bbc.com/news/world-europe-36048397

https://www.theguardian.com/world/2016/apr/14/germany-unveils-integration-law-for-refugees-migrants

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

1 Comment

 1. Σταμάτης Βλάχος Reply

  Ευσεβείς πόθοι. Η λεγόμενη ενσωμάτωση μπορεί να ισχύσει για κάποιους μετανάστες όπως π.χ. οι δεύτερης γενιάς Έλληνες αλλά όχι για όλους κυρίως από μουσουλμανικές χώρες. Αυτό δεν ισχύει ούτε για χώρες που έχουν φτιαχτεί από μετανάστες όπως Καναδάς κλπ. Όταν λοιπόν οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται την απειλή για την χώρα τους που έχουν περίπου 10% ξένους, φαντάσου εμάς που έχουμε πάνω από 30% για τι απειλή μιλάμε.
  Πάντως η Γερμανία ας κάνει ότι νόμους θέλει για ίδιους δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να επιβάλλουν την βλακώδη πολιτική τους στους άλλους . Τι περιμένεις όμως; Deutchland uber alles ξανά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest