Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: ο συμβιβασμός της Goldman Sachs

Έξι χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η τελευταία από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που συνετέλεσαν στη δημιουργία της «φούσκας» της αγοράς παραγώγων, η Goldman Sachs, έρχεται σε συμβιβασμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το ποσό του προστίμου φαντάζει ιλιγγιώδες. Ωστόσο, από τα κατ’ όνομα 5 δισεκατομμύρια δολάρια του προστίμου, πόσα θα κληθεί πράγματι να πληρώσει  ο τραπεζικός κολοσσός;

Ας δούμε πρώτα τα γεγονότα. Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο,  οι τράπεζες είχαν δημιουργήσει επενδυτικούς τίτλους που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια με υψηλό κίνδυνο μη αποπληρωμής. Αυτοί οι τίτλοι ήταν φτιαγμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αξιολογούνται ως χαμηλού κινδύνου, ενώ οι αποδόσεις τους ήταν πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ελκυστικοί για τους απανταχού επενδυτές και κερδοσκόπους. Όταν όμως αυτή η «φούσκα» έσκασε, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές, κυρίως για τους κατόχους των στεγαστικών δανείων που έχασαν τα σπίτια τους, αλλά και για το σύνολο των κατόχων επενδυτικών τίτλων.

Η Goldman Sachs, παρόλο που τα στεγαστικά δάνεια δεν ήταν ο κύριος τομέας της, έπαιξε κι εκείνη καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2007, η Goldman Sachs δημιούργησε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου βασισμένα σε στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα ζημίες για χιλιάδες επενδυτές. Οι υπάλληλοί της είχαν γνώση της κατάστασης, και θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τη χορήγηση των τοξικών δανείων.

Επομένως, η τράπεζα καλείται να πληρώσει 2,385 δις δολάρια ως πρόστιμο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, 875 εκατομμύρια ως αποζημίωση σε διάφορες υπηρεσίες σε ομοσπονδιακό αλλά και πολιτειακό επίπεδο, και 1,8 δις δολάρια σε «ελαφρύνσεις» προς τους καταναλωτές, με τη μορφή εκπτώσεων στο κεφάλαιο δανείων αλλά και χρηματοδότησης φτηνών κατοικιών για μικρά εισοδήματα και περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές. Συνολικά, πρόκειται για ένα συμβιβασμό ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η Goldman Sachs θα πληρώσει όντως αυτό το πρόστιμο, το ποσό είναι αρκετά μικρότερο από αυτό που κλήθηκαν να πληρώσουν άλλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Bank of America που το 2014 πλήρωσε 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή η JPMorgan Chase που το 2013 πλήρωσε 13 δις. Αυτό είναι λογικό διότι το μερίδιο τοξικών παραγώγων, που δημιουργήθηκε από τις τελευταίες, ήταν επίσης αρκετά υψηλότερο. Σε όλους τους συμβιβασμούς μεταξύ των ΗΠΑ και των τραπεζών υπήρχε ένα ποσοστό χρημάτων που δόθηκε σε μορφή ελαφρύνσεων προς τους καταναλωτές. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις, το τελικό ποσό που πληρώθηκε ήταν μικρότερο, λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων και αυξημένης πίστωσης. Ωστόσο η Goldman Sachs, απ’ ό,τι φαίνεται, κατάφερε να κλείσει μια ακόμα καλύτερη συμφωνία.

Από τα χρήματα που καλείται να πληρώσει, τα 240 εκατομμύρια δολάρια πρέπει να πάνε στη χρηματοδότηση φτηνών κατοικιών. Παρόλα αυτά, η τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει το πολύ το 30% αυτού του ποσού, εφόσον πρόκειται να λάβει ιδιαιτέρως ενισχυμένη πίστωση για κάθε ένα δολάριο που θα ξοδέψει γι’ αυτόν το σκοπό. Επιπλέον, θα πάρει 1,5 δολάριο πίστωση για κάθε ένα δολάριο έκπτωσης κεφαλαίου που θα κάνει σε επισφαλή δάνεια. Ταυτόχρονα, η τράπεζα θα λάβει γενναίες φορολογικές επιστροφές για το σύνολο των χρημάτων που θα πάνε προς την «ελάφρυνση των καταναλωτών».

Συνολικά η τράπεζα, σύμφωνα με την εκτίμηση των New York Times, μπορεί να γλυτώσει ακόμα και 1 δισεκατομμύριο. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η Goldman Sachs θα γλιτώσει ακόμα μεγαλύτερα ποσά από τη συμφωνία αυτή. Κι αυτό γιατί τα δάνεια τα οποία καλείται να μειώσει δεν είναι καν δικά της· έχουν πουληθεί σε επενδυτές εδώ και ένα χρόνο. Έτσι, η τράπεζα θα «αποζημειώσει» τους επενδυτές με τα ίδια τους τα χρήματα.

Όλα τα παραπάνω ρίχνουν το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αν συμπεριλάβουμε τον πληθωρισμό, σε χρήματα του 2007, το ποσό αυτό μειώνεται ακόμα περισσότερο. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι η τράπεζα έβγαλε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο 2005-2007 από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Εφόσον μάλιστα η μετοχή της Goldman Sachs σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση του συμβιβασμού, και οι προβλέψεις της τράπεζας μιλούν για πάνω από 10% ετήσια μεγέθυνση των περιουσιακών της στοιχείων, τότε το ποσό του προστίμου -ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αποτελεί ζημία για την τράπεζα- πρόκειται να αναπληρωθεί πολύ σύντομα, παρά τις βραχυπρόθεσμες ζημίες.

Επομένως εδώ ανακύπτει ένα μείζον ζήτημα δικαιοσύνης. Οι τραπεζικοί κολοσσοί φαίνεται να βγαίνουν πλήρως αλώβητοι από την κρίση, με τις τιμωρίες που επιβλήθηκαν να αποτελούν -στην καλύτερη περίπτωση- μια απλή επίπληξη. Η πλήρης απουσία ποινικών διώξεων, αλλά και οι επουσιώδεις αστικές τιμωρίες που επιβλήθηκαν, θα πρέπει να προβληματίσουν την παγκόσμια κοινότητα γενικότερα, αλλά και την αμερικανική κοινωνία ειδικότερα. «Σε μια χώρα που κάποιος μπορεί να αποκτήσει ποινικό μητρώο από κατοχή μαριχουάνας σε ορισμένες πολιτείες, η ατιμωρησία αυτών που κόντεψαν να καταστρέψουν την αμερικανική κοινωνία είναι ανεπίτρεπτη» υποστηρίζει ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Bernie Sanders. Και ποιος μπορεί να πει ότι έχει άδικο;

 

Πηγές

http://www.nytimes.com/2016/01/15/business/dealbook/goldman-to-pay-5-billion-to-settle-claims-of-faulty-mortgages.html?_r=0

http://www.nytimes.com/2016/04/12/business/dealbook/goldman-sachs-to-pay-5-1-billion-in-mortgage-settlement.html

https://newrepublic.com/article/132628/goldman-sachs-settlement-5-billion-sham

https://www.justice.gov/opa/pr/goldman-sachs-agrees-pay-more-5-billion-connection-its-sale-residential-mortgage-backed

http://thinkprogress.org/economy/2016/04/11/3768216/goldman-sachs-schneiderman-fine-print/

http://www.investopedia.com/articles/investing/011816/goldman-sachs-bankable-after-51-billion-fine.asp

http://www.fresnobee.com/opinion/opn-columns-blogs/article72095607.html

http://www.dsnews.com/news/04-17-2016/the-week-ahead-how-the-settlement-will-affect-goldman-sachs

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των 11 ετών και δεν σταμάτησε έκτοτε. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατεύθυνση την Οικονομική Θεωρία και Πολιτική, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε και ασχολείται με τη μουσική, το θέατρο και τη συγγραφή σε ημι-επαγγελματική βάση. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην εταιρεία MarineTraffic ως υπεύθυνος του δικτύου συλλογής δεδομένων. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται σε θέματα οικονομίας και τεχνών (μουσικής, λογοτεχνίας και θεάτρου). [email protected]

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest