Ο ρόλος της Ρωσίας στη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία

Η Μόσχα έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει επέκταση στο εξωτερικό της περίπτωσης της Συρίας και την επανάληψη του σεναρίου της Λιβύης με ανατροπή του καθεστώτος. Η Ρωσία επιμένει σε μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία διαρκεί από το Μάρτιο του 2011. Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στην ξένη επέμβαση στη συριακή σύγκρουση, κάνοντας συχνές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ρωσία έχει μπλοκάρει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει χρησιμοποιήσει τέσσερις φορές το δικαίωμα βέτο για τα σχέδια ψηφίσματος για το συριακό ζήτημα. Κάθε φορά το Πεκίνο υποστήριζε την απόφαση της Μόσχας. Για πρώτη φορά το δικαίωμα αυτό χρησιμοποιήθηκε τη 4η Οκτωβρίου του 2011. Τότε η Ρωσία και η Κίνα μπλοκάραν ένα σχέδιο ψηφίσματος , το οποίο απειλούσε τη Συρία με κυρώσεις, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2012, η Μόσχα και το Πεκίνο απέρριψαν το σχέδιο ψηφίσματος που όριζε τις συριακές αρχές υπεύθυνες για την αιματοχυσία και που προέβλεπε την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Bashar al- Assad. Στις 19 Ιουλίου του 2012 και οι δύο χώρες άσκησαν βέτο και πάλι για ένα σχέδιο ψηφίσματος για την εισαγωγή κυρώσεων κατά της Συρίας.

Για τέταρτη φορά το βέτο χρησιμοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22 Μαΐου 2014 για το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη μεταφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενός φάκελου με τα πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Συρία.
Ο ρόλος της Ρωσίας στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Στις 21 Αυγούστου του 2013, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν τη χημική επίθεση στα προάστια της Δαμασκού, κατά τη διεξαγωγή των οποίων η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση της Συρίας κατηγορούσαν η μια την άλλη για το παραπάνω γεγονός. Δυτικές χώρες με επικεφαλείς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες αραβικές χώρες, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία. Ωστόσο, στις 29 Αυγούστου του 2013, κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν στην χρήση βίας, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση και την επικείμενη κλιμάκωση της συριακής σύγκρουσης.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Σύριος ομόλογός του Walid Muallem συμφώνησαν , μετά από συνομιλίες στη Μόσχα, να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία , σύμφωνα με το σχέδιο που προτάθηκε από τη Ρωσία.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013 στη Γενεύη, στο τέλος των συνομιλιών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα σχετικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του ψηφίσματος προβλεπόταν εισαγωγή των μέτρων (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης), σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Στις 15 Νοέμβρη του 2013, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του OPCW ενέκρινε ένα λεπτομερές σχέδιο για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συμμετέχει η Ρωσική Ομοσπονδία στη διαδικασία παροχής ασφάλειας κατά την καταστροφή των χημικών και στρατιωτικών αποθεμάτων της Συρίας . Επιπλέον, η Ρωσία αποφάσισε να μεταφέρει $ 2.000.000 στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας για την εξάλειψη των τοξικών ουσιών.

Από το Δεκέμβριο 2013 μέχρι και τον Μάρτιο 2014, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού στον ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ, η Ρωσία έχει διαθέσει μεγάλη προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού στη Συρία, συγκεκριμένα : 50 φορτηγά “KAMAZ”, 41 θωρακισμένα οχήματα “Ural” και 30 BTR-80. Το 2014, ένας βαρύς καταδρομικός πυρηνικός πύραυλος “Πέτρος ο Μέγας” του Ρωσικού Ναυτικού συμμετείχε στη διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας.

«Γενεύη-1″ και “Γενεύη-2”

Η Ρωσία πήρε ενεργό μέρος στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων για τη Συρία. Το πρώτο από αυτά, που αργότερα ονομάστηκε «Γενεύη-1», πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2012 . Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών – μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) συμφώνησαν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό. Η Ρωσία υποστήριξε την υιοθέτηση του τελικού εγγράφου στο οποίο δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη αποκοπή του Bashar al- Assad από την εξουσία.
Στις 7 Μαΐου του 2013, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκαναν μια πρόταση για τη διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης για την επίλυση του ζητήματος της Συρίας. Πραγματοποιηθήκαν έξι προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τη μορφή Ρωσία-ΗΠΑ-ΟΗΕ , ενώ η τελευταία συνάντηση έγινε στις 13 Ιανουαρίου 2014 .Το δεύτερο διεθνές συνέδριο για το συριακό ζήτημα, “Γενεύη-2″, άνοιξε στις 22 Ιανουαρίου του 2014 στην ελβετική πόλη Μοντρέ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 39 χώρες, καθώς και αντιπροσώπων του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Γενεύη-2» πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά διαβουλεύσεις ανάμεσα σε συριακούς αντιπροσώπους σε δύο γύρους – 25 με 31 Ιανουαρίου και 10 με 15 Φεβρουαρίου 2014. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Fazal Miqdad σημείωσε ότι η ρωσική διπλωματία είχε καθοριστική σημασία στο γεγονός ότι οι συριακοί αντιπρόσωποι και των δυο πλευρών συμφώνησαν να λάβουν μέρος στο συνέδριο. Το μόνο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα μέρη σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Χομς, που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε πολιορκία, και την εκκένωση των αμάχων από αυτό το χωριό.

Επαφές της Ρωσίας με τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση

Η Ρωσία συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τις αρχές της ΚΓΠ και με την εσωτερική και την εξωτερική της αντιπολίτευση.
Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem επισκέφτηκε τη Μόσχα πέντε φορές (τη τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2014), ενώ, υπήρχαν και άλλες επιπλέον επαφές σε διακυβερνητικό επίπεδο. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2012, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας υπό το Μιχαήλ Φραντκόφ, επισκέφθηκαν τη Δαμασκό και συναντήθηκαν με τον Bashar al- Assad. Ο Assad επανέλαβε την προθυμία για διάλογο μεταξύ των συριακών αρχών και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (ένα εξωτερικό σώμα της αντιπολίτευσης, που ιδρύθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2011 στην Κωνσταντινούπολη) απέρριψε την ρωσική πρωτοβουλία για διάλογο, προβάλλοντας μια κατάσταση – αναχώρηση από τη θέση του Προέδρου Bashar al-Assad. Τη 10η Δεκεμβρίου του 2014, ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συναντήθηκαν στη Δαμασκό με τον Πρόεδρο της Συρίας και συζήτησαν μαζί του το ενδεχόμενο της δημιουργίας της «πλατφόρμας της Μόσχας» για τη συνάντηση των Συρίων εκπροσώπων στο τέλος του Γενάρη του 2015.
Οι πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους της εγχώριας αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκαν στις 9 με 11 Οκτωβρίου του 2011, όταν έφτασε στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Λαϊκού Μετώπου για την ελευθερία και την αλλαγή, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Qadri Jamil. Στη Μόσχα από τις 16 έως τις 18 Απριλίου και στις 29 Νοεμβρίου 2012 διέμεινε μια αντιπροσωπεία από την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού (NCC), με επικεφαλή τον Hassan Abdel Azim . Την περίοδο 2013-2014, αντιπροσωπεία της εσωτερικής συριακής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε τη Μόσχα περισσότερο από δέκα φορές .

Η Ρωσία είχε συνομιλίες στη Μόσχα με εκπροσώπους της «εξωτερικής αντιπολίτευσης.” Η πρώτη μεγάλης κλίμακας επίσκεψη των ηγετών του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC) στη Ρωσία, με επικεφαλή τον πρόεδρό της Abdul Bassitom Seydou, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2012. Πριν από αυτό υπήρχαν περιστασιακές επαφές μεταξύ των εκπροσώπων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών με εκπροσώπους από τη κυβέρνηση. Στις 3 έως 4 Φεβρουαρίου του 2014 στη Μόσχα ήρθε η πρώτη αντιπροσωπεία του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης και των επαναστατικών δυνάμεων (οργάνωση η οποία ενώνει τις κύριες δυνάμεις της εξωτερικής αντιπολίτευσης) με επικεφαλή τον πρόεδρό Ahmed al-Jarboe.
Οι εκπρόσωποι των κουρδικών ενώσεων – της κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης και του κουρδικού Εθνικού Συμβούλιου της Συρίας – επίσης ήρθαν στη Μόσχα την περίοδο 2013-2014 για να συζητήσουν τις προοπτικές για μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος.

Στις 3 Αυγούστου 2015, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στο Κατάρ, συναντήθηκε με τον πρώην επικεφαλή του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης και των επαναστατικών δυνάμεων (NKORS) Ahmed Muaz Al-Khatib.

Διαβουλεύσεις συριακών αντιπροσώπων στη Μόσχα

Με πρωτοβουλία της Ρωσίας πραγματοποιηθήκαν στις 26 έως 29 Ιανουαρίου και 6 με 9 Απριλίου του 2015, στη Μόσχα δύο γύροι συνομιλιών ανάμεσα σε συριακούς αντιπροσώπους, στους οποίους συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Την Κυβερνητική οργάνωση εκπροσώπησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ ο Μπασάρ αλ-Τζααφάρι. Η NKORS αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Ο συντονιστής της συνεδρίασης ήταν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Vitaliy Naumkin.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων το Ιανουάριο είχαν συμφωνηθεί οι “αρχές της Μόσχας” – οι παράμετροι της διευθέτησης των συγκρούσεων, οι οποίες προβλέπουν τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ενότητας της ΚΓΠ, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, καθώς και τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην έκδοση τον Απρίλιο ενός ακόμη πολιτικού εγγράφου – “Πλατφόρμα της Μόσχας”, που επιβεβαιώνει τη δέσμευση των μερών σε μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης με βάση τις διατάξεις του ανακοινωθέντος της Γενεύης της 30ης Ιουνίου 2012 και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια για την υποστήριξη των τρομοκρατών. Ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad αποκάλεσε σημαντικά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στη Μόσχα.
Επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται για την τρίτη σύνοδο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας στη Μόσχα.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ρωσία παρέχει βοήθεια στα θύματα των παρατεταμένων συγκρούσεων στη Συρία μέσω διαφόρων διαύλων – μέσω του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων, καθώς και μέσω του Ιδρύματος Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Andrey Pervozvannyi, της Ορθόδοξης Κοινότητας Παλαιστίνης και άλλων ιδρυμάτων. Το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας, στη Συρία στάλθηκαν περίπου 30 αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει βοήθεια στη Συρία μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών: τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους οργανισμούς.

www.tass.ru / Elnara Guliyeva / 03.08.2015

http://tass.ru/info/889036

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest