Ο Assad και οι σχέσεις Συρίας με ΗΠΑ και Ρωσία

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η απόφαση του προέδρου της Συρίας, Bashar Al Assad, να κηρύξει βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που οδεύει στον 5ο χρόνο, απασχολεί την παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά και την κοινή γνώμη, κυρίως λόγω των αιματηρών επιθέσεων, της τρομοκρατίας που αναπτύσσεται εκεί, αλλά και λόγω του προσφυγικού ζητήματος το οποίο εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Το χρονικό του Assad – Εμφύλιος Πόλεμος 

Ο Assad ανέλαβε την Προεδρία της Συρίας το 2000, έπειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του Hafez al-Assad, τον οποίο και διαδέχτηκε. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με πολύπλευρες γνώσεις, καθώς έχει σπουδάσει στη Γάλλο-Αραβική και στην Ιατρική σχολή (με ειδικότητα την Οφθαλμολογία) στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Φαίνεται, όμως, πως το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στο χώρο της πολιτικής σκηνής. Το πρόσωπό του συνδέθηκε με τη λεγόμενη “Άνοιξη της Δαμασκού“, η οποία αποτελεί μια περίοδο “εργασιών” με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, της τεχνολογίας, και γενικότερα μια προσπάθεια εκσυχρονισμού του κράτους και καταπολέμησης της διαφθοράς. Ως βασική του ενέργεια χαρακτηρίζεται η ίδρυση του χρηματιστηρίου της Δαμασκού. Τελικά όμως οι πολιτικές του αποδείχθηκαν απολυταρχικές, οι μεταρρυθμίσεις περιθωριοποιήθηκαν, δίνοντας τη θέση τους στις πεποιθήσεις του προκατόχου του, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξέγερση του λάου.

Πρώτη πράξη του εμφυλίου πολέμου θεωρείται η κινητοποίηση του λαού, το Μάρτιο του 2011, μετά την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Πολλοί ήταν εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας και ζητώντας την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Επακόλουθο αυτού ήταν η απόφαση του Assad να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις 19 Απριλίου, στην όποια είχε τεθεί η χώρα από το 1963. Στη συνέχεια, όμως, στρατιωτικά άρματα έκαναν έφοδο στις περιοχές Homs, Daraa και τα προάστια της Δαμασκού, προσπαθώντας να δώσουν βίαιο τέλος στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Μέχρι το φθινόπωρο του 2011 οι νεκροί ανέρχονταν στους 3.000. Στις δραματικές αυτές εξελίξεις, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε να διερευνήσει τους λόγους της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων. Μάλιστα, το 2012, ο ΟΗΕ κατηγόρησε τη Συρία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Assad και εξωτερικές σχέσεις 

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Συριακός ηγέτης έχει απομονωθεί. Οι μόνες χώρες που τον υποστηρίζουν ανοιχτά είναι η Κίνα και η Ρωσία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ της πτώσης του καθεστώτος του Assad. Παρόλα αυτά, δεν θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, περιορίζοντας τη δράση τους στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικών πιέσεων.

Σχέσεις με ΗΠΑ

Η αγορά όπλων μαζικής καταστροφής και η χρήση χημικών όπλων από τη μεριά της Συρίας υπήρξαν δύο γεγονότα που όξυναν τις πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Αμερική να κατηγορεί τη Συρία ότι ενίσχυε την τρομοκρατία. Το 2005, η δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Hariri, στη Βηρυτό, ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα της επιρροής που ασκούσε η Συρία στο Λίβανο. Έτσι, την εμφάνισή του έκανε ένα αντιαμερικανικό αίσθημα μεταξύ των πολιτών της Δαμασκού, με αναμενόμενη την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία της περιοχής. Η αρνητική στάση απέναντι στο πρόσωπο του Assad διατηρήθηκε. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2011, οι ΗΠΑ  ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Συρίας να παραιτηθεί και ένα χρόνο αργότερα ο πρόεδρος Οbama προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση να μην κάνει χρήση χημικών όπλων, γεγονός που δεν έγινε σεβαστό από το καθεστώς του Assad. Τον Αύγουστο του 2013, η Αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο έγκριση για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η οποία και πραγματοποιήθηκε ένα μήνα αργότερα. Την επόμενη χρονιά, όμως, φαίνεται ότι η επιθυμία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους ήταν μεγάλη, και ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στα Συριακά εδάφη για το σκοπό αυτό.

Σχέσεις με Ρωσία

Η Ρωσία, παρά τον εμφύλιο πόλεμο και τις πολιτικές που ακολουθούσε ο Bashar Al Assad, συνέχισε να προσφέρει την στήριξή της. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Συρία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ”Εάν θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα τη βοηθήσουμε. Τη βοηθάμε τώρα. Παρέχουμε όπλα, συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα και ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε και στον ανθρωπιστικό τομέα. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση σήμερα.

Η κυβέρνηση Assad δεν θα μπορούσε να αντέξει και να παραμείνει στην εξουσία, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Όσον αφορά τον τομέα της διπλωματίας, η Ρωσική δύναμη είχε ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με την καταδίκη του καθεστώτος Assad, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη βοήθειά της. Βέβαια, κανείς μπορεί να πει ότι οικονομικά συμφέροντα ήταν αυτά που υπέβοσκαν πίσω από αυτή τη συμμαχία. Ο Putin παρείχε δάνειο στη Συρία για την ανάπτυξή των υποδομών της, το οποίο έπρεπε να αποπληρωθεί εντός του 2015. Αν όμως η Ρωσία εγκατέλειπε τη Συρία και έπεφτε η σημερινή της κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό το χρέος να μην αναγνωριζόταν από την όποια καινούργια κυβέρνηση. Η Ρωσία είναι μία χώρα που θέλησε να αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία για να αναβαθμίσει το γόητρο και το κύρος της.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η από κοινού απόφαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών στις 27 Φλεβάρη. Μετά από την κατάπαυση του πυρός, όλοι αναμένουν τις εξελίξεις των εκλογών της 13ης Απριλίου.

Παρά τα όσα γεγονότα συμβαίνουν αυτη τη στιγμή στη Συρία, σημαντική εξέλιξη, αλλά και προσωπική επιτυχία του Assad, αποτελεί η ανακατάκτηση της πόλης της Παλμύρας, και η εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους απο αυτή.

Η απελευθέρωση της ιστορικής πόλης της Παλμύρας είναι σημαντικός άθλος, πρόκειται για νέα απόδειξη της αποτελεσματικότητας του συριακού στρατού και των συμμάχων του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σε σύγκριση με την έλλειψη σοβαρότητας της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.” δηλωνει ο Σύριος ηγέτης.

 

1.http://www.huffingtonpost.gr/2015/10/10/diethnes-syria-emfylios-sparagmos_n_8273882.html

2.http://www.idis.gr/?p=3370

3.http://www.bbc.com/news/world-middle-east-14703995?

4.http://www.euro2day.gr/news/world/article/1409550/syria-oi-dynameis-toy-asant-epanakatelavan-thn.html

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest