Ο Macron για την Ελλάδα

Κάποιοι “δαιμονοποιούσαν” την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, κάποιοι τον αποκάλεσαν ειρωνικά “Μεσσία”, άλλοι τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, και κάποιοι προσδοκούσαν την ορδή Γάλλων επιχειρηματιών που θα έφταναν μαζί του. Η επίσκεψη του Emmanuel Macron στην Ελλάδα, μετά της συζύγου του, είναι γεγονός, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Είναι η πρώτη φορά που ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας επισκέπτεται την Ελλάδα και, όπως αποδείχθηκε μετά το πέρας της διήμερης προγραμματισμένης παραμονής του, πρόκειται για μια επίσκεψη με τόσο πολιτικό όσο και οικονομικό περιεχόμενο.

Και κάπου εδώ μπορεί κανείς να θυμηθεί μια αντίστοιχη επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, F. Hollande, το 2015, η οποία διαφέρει σημαντικά. Ωστόσο, αυτό που έχει παραμείνει ίδιο, διαβάζοντας ξανά εκείνο το άρθρο, είναι η εσωστρέφεια των κρατών-μελών της Ευρώπης, καθώς και η γαλλική διπλωματία. Και τα δύο αποτέλεσαν τον πυρήνα της ομιλίας του E. Macron στην Πνύκα.

Η ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην Πνύκα

Λόγος απλός και μεστός, με ήρεμο, σοβαρό, αλλά και οικείο ύφος, άρτια ισορροπημένο με τόση δυναμική όση αρμόζει στο phusique του, αλλά και στην περίσταση. Ο E. Macron έδειξε σεβασμό και θαυμασμό για την Ελλάδα, ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά. Μίλησε για την προσφορά της χώρας προς την Ευρώπη στους τομείς του πολιτισμού, της γλώσσας και της δημοκρατίας, αλλά και για τη σημασία της παραμονής σε αυτήν. Τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη, και η Ευρώπη αντίστοιχα την Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα που συνέβαλε με τα χρόνια σε αυτό το οικοδόμημα που αποκαλείται σήμερα “Ευρωπαϊκή Ένωση”. Η κρίση των χωρών έφερε προβλήματα, αλλά ανέδειξε επίσης λάθη και παραλείψεις, κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει η Ευρώπη, αν θέλει να ανακάμψει, όπως διαπίστωσε o Γάλλος Πρόεδρος, και έδειξε μεγάλη προθυμία να συμβάλει και ο ίδιος προσωπικά στη διαδικασία αυτή. Ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις που τοποθετούν και πάλι τους πολίτες στο κέντρο λήψης αποφάσεων, και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει επίσημα στην Ευρώπη έναν Οδικό Χάρτη.

Επιπλέον, ο E. Macron παραδέχτηκε ξεκάθαρα πως, αν η Ευρώπη δεν κάνει κριτική στα πεπραγμένα της, και συνεχίσει να περπατά παράλληλα με τους λαούς, θα διαλυθεί, κάτι που περιμένουν πώς και πώς οι εξωευρωπαϊκές δυνάμεις αυτή τη στιγμή – αφήνοντας, φυσικά, αιχμές με κατεύθυνση και τη Γερμανία, ενόψει των εκλογών. Περαιτέρω, κάλεσε τους πολίτες της Ευρώπης να διώξουν τον φόβο, την αμφιβολία και την αμφισβήτηση προς την Ένωση, και να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για να χτιστεί ξανά μια ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη, ενθυμούμενοι τις απαρχές και τους σκοπούς της Ένωσης. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει όλοι -πολίτες και Ευρώπη- να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, και να μην εθελοτυφλούν, γιατί η Ευρώπη δεν θα αντέξει για πολύ και, χωρίς ασφάλεια, οι τρομοκράτες θα περιμένουν αυτή την υποχώρηση. Αναφέρθηκε στο μέλλον των νέων της Ελλάδας με μεταμέλεια για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δύο “τέρατα”, τη λιτότητα και την ανεργία, αντί να έχουν επιλογές. Έδειξε πίστη σε μία νέα Ευρώπη με αρχές, αξίες, δημοκρατία, εμπιστοσύνη, ασφάλεια, χωρίς τεχνοκρατία και λιγότερη γραφειοκρατία, καθώς και χωρίς παραλογισμό. Τόνισε πως με πίστη, ενθουσιασμό και φιλοδοξία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεκκινήσει τα γρανάζια της, μόνο που αυτή τη φορά η αναδιάρθρωση θα περάσει μέσα από τη δημοκρατία.

Η σύντομη συνέντευξη της 2ης μέρας

Κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας παραμονής του E. Macron, αποτυπώθηκε η άλλη μεριά, το “αλλά” που έλειπε από τη διθυραμβική ομιλία του στην Πνύκα. Ο Γάλλος Πρόεδρος παραχώρησε για χάρη δύο ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών αποκλειστική συνέντευξη, στη διάρκεια της οποίας εφήρμοσε και εκείνος -όπως παλαιότερα ο Hollande- την τακτική “έπαινος και αίτημα”. Λίγο πολύ, δηλαδή, “έβαλε την Ελλάδα στη θέση της”. “Συμμόρφωση” και “αποτελέσματα” ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε, και συνέχισε λέγοντας πως η συγκεκριμένη χώρα, αν θέλει να λαμβάνει στήριξη από την Ευρώπη, θα πρέπει να προσπαθεί να φέρει σαφή -και όχι μόνο θεωρητικά- “ντοκουμέντα” γι’ αυτή την προσπάθεια. Μπορεί η Ελλάδα να έχει την πρωτοκαθεδρία στη συμμαχία με τη Γαλλία προ αμνημονεύτων, αλλά δεν πρέπει να λησμονεί κανείς και το γαλλογερμανικό φλερτ.

Τέλος, ο E. Macron επαίνεσε την Ελλάδα -για την ακρίβεια, επαίνεσε την άλλη Ελλάδα, την αρχαία, όχι τους σύγχρονους Έλληνες-, αναγνώρισε όμως ξεκάθαρα και αυτολεξεί τις “τρομακτικές προσπάθειες που έχουμε κάνει”, δεσμεύτηκε να στηρίξει τη χώρα, και έφερε επιχειρηματίες μια μέρα πριν, αλλά σήμερα θα πρέπει να εξεταστούν τα κάτω κάτω ψιλά γράμματα των όρων του συμβολαίου.

Το “πάρε-δώσε”

Επενδύσεις θα γίνουν από αμφότερες πλευρές, με τη γαλλική παρουσία να ενισχύεται στην Ελλάδα, και να επιβεβαιώνει πως πάντοτε αποτελούσε τον μεγαλύτερο επενδυτή για την εν λόγω χώρα. Οι επενδύσεις αφορούν στους τομείς του τουρισμού (ξενοδοχειακές μονάδες), της ενέργειας, των συγκοινωνιών, των φαρμάκων, αλλά κυρίως των υποδομών. Φημολογείται, επίσης, η εμπλοκή γαλλικών εταιριών σε Ε.Υ.Α.Θ. και Ε.Υ.Δ.Α.Π., αλλά και στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πριν έναν μήνα η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, και -όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος- υπάρχει μεγάλη προθυμία να συμβάλει ο ίδιος ο Macron προσωπικώς και ουσιωδώς στην ανάκαμψη της χώρας μέσω των επενδύσεων και, ακολούθως, να στηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την έξοδό της από τα μνημόνια μέσα στο 2018.

Αντιστοίχως, μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα -όπως Βαρδινογιάννης, Βιδάκης, Σκλαβενίτης, Μυτιληναίος, Βερνίκος, Κόκκαλης, Μπρουμίδης, Ρουμελιώτης, κ.α.- έδωσαν το παρόν στις συζητήσεις με αντίστοιχους εκπροσώπους γαλλικών εταιριών – όπως TOTAL (πετρελαϊκή εταιρία), BPI (αναπτυξιακή τράπεζα), SAUR (εταιρία υδάτων), ALSTOM (Μ.Μ.Μ.), κ.α.

Το δεδομένο εδώ είναι ένα: από τη μία υπάρχουν οι Γάλλοι επενδυτές, έτοιμοι να εισχωρήσουν στην ελληνική αγορά, από την άλλη υπάρχει μια διχασμένη Κυβέρνηση. Η ξαφνική τάση του Έλληνα Πρωθυπουργού να “απενοχοποιήσει” την ελεύθερη αγορά και τις ξένες επενδύσεις, και να φανεί διαλλακτικός στις συζητήσεις και προτάσεις για αποκρατικοποιήσεις, βρίσκει αντίθετο μέρος των μελών της Κυβέρνησης, και σίγουρα προκαλεί σύγχυση.

Για το τέλος

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει πάρει απόφαση να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή ηγετική φιγούρα, και μέσα από την περιοδεία του -που ξεκίνησε πρόσφατα, και θα συνεχιστεί σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη- η Ελλάδα αποτελεί το καλύτερο μέσο γι’ αυτό τον σκοπό. Μια χώρα που προσπαθεί να ανακάμψει, και αντιμετωπίζει πάσης φύσεως προβλήματα και -ταυτόχρονα- υποτίμηση από την Ευρώπη, είναι η καλύτερη επιλογή. Όλα τα παραπάνω περί επενδύσεων και στήριξης σαφώς ισχύουν, και το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Παράλληλα, όμως, ο E. Macron επιθυμεί να αυξήσει τη δημοτικότητά του, να αξιοποιήσει την ηγετική με όραμα προσωπικότητά του και, φυσικά, να διατηρήσει τη Γαλλία στο βάθρο των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης. Συνεπώς, το πρακτικό κομμάτι θα φανεί εν καιρώ, όπως επίσης και τα υπόλοιπα συμπεράσματα.

Πηγές:

  1. Libération.fr. (2017). Macron salue les efforts de Tsípras et appelle à faire confiance à la Grèce. [online] Available at: http://www.liberation.fr/planete/2017/09/08/macron-salue-les-efforts-de-tsipras-et-appelle-a-faire-confiance-a-la-grece_1595059 [Accessed 8 Sep. 2017].
  2. Le Huffington Post. (2017). “Je n’ai pas choisi la Grèce par hasard”, Macron lance son projet de refondation de l’Europe. [online] Available at: http://www.huffingtonpost.fr/2017/09/07/je-nai-pas-choisi-la-grece-par-hasard-macron-lance-son-projet-de-refondation-de-leurope_a_23200774/ [Accessed 8 Sep. 2017].
  3. de Royer, S. and Ducourtieux, C. (2017). A Athènes, Macron appelle à retrouver le «sel» et le «sens» de l’idéal démocratique européen. [online] Le Monde.fr. Available at: http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/09/08/a-athenes-macron-appelle-a-retrouver-le-sel-et-le-sens-de-l-ideal-democratique-europeen_5182574_3214.html [Accessed 8 Sep. 2017].
  4. Capital.gr. (2017). Οι 53 Έλληνες επιχειρηματίες στο τραπέζι του Μακρόν. [online] Available at: http://www.capital.gr/politiki/3237809/oi-53-ellines-epixeirimaties-sto-trapezi-tou-makron [Accessed 8 Sep. 2017].
  5. Skai.gr. (2017). Οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον Μακρόν στην Αθήνα. [online] Available at: http://www.skai.gr/news/politics/article/354746/oi-epiheirimaties-pou-tha-sunodeuoun-ton-makron-stin-athina/ [Accessed 8 Sep. 2017].
  6. ΕΡΤ Α.Ε. – YouTube. (2017). H ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. [online] Available at: https://www.youtube.com/watch?v=C_1sKYWx42c [Accessed 8 Sep. 2017].
  7. ΕΡΤ Α.Ε. – YouTube. (2017). Η Συνέντευξη του Εμμανουέλ Μακρόν στην ΕΡΤ. [online] Available at: https://www.youtube.com/watch?v=bEPC9dj31wI [Accessed 8 Sep. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest