‘Παγκόσμιο Οικονομικό Forum 2016’

Από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2016 πρόκειται να διεξαχθεί, για 46η συνεχή χρονιά, το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, στο Νταβός της Ελβετίας. Πρόκειται για μια συνδιάσκεψη των πιο ισχυρών προσωπικοτήτων του πλανήτη, καθώς ανάμεσα στους παρευρισκόμενους θα  βρίσκονται ισχυροί ηγέτες, πρόεδροι χωρών, επιχειρηματίες, CEOs, καθώς και εκπρόσωποι Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών. Το παρόν θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με επίσημο αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η Βόρεια Κορέα δεν θα συμμετάσχει, έπειτα από την τελευταία δοκιμή βόμβας υδρογόνου, καθώς, ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη, οι διοργανωτές δήλωσαν πως «δεν μπορούμε παρά να αποσύρουμε την πρόσκληση».

Η συνάντηση στο Νταβός μπορεί να μην αποτελεί κάποια επίσημη συνδιάσκεψη, καθώς δεν λαμβάνει επίσημες αποφάσεις, όμως αυτό δεν την καθιστά λιγότερο σημαντική. Το Forum δίνει τη δυνατότητα για συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων – εκτός του προγράμματος του Forum, κάτι που οι περισσότεροι σίγουρα επιθυμούν. Το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 1971, με πρωτοβουλία του καθηγητή του οικονομικού πανεπιστημίου της Γενεύης Klaus Schwab, υπό την ονομασία  Ευρωπαϊκό Management Forum, και συμμετείχαν 44 στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το φετινό Forum στο Νταβός φαίνεται πως απασχολεί λίγο περισσότερο τους ισχυρούς κύκλους της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω μιας σειράς κλυδωνισμών και εξελίξεων που αφορούν όχι μόνο στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και γενικότερα της διεθνούς πολίτικης και κοινωνικής δράσης.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ FORUM

Κάθε χρόνο, και στα πλαίσια της διεξαγωγής του, πραγματοποιείται ερευνά και συντάσσεται έκθεση για αυτά που θα απασχολήσουν το Forum . Η έκθεση αυτή αναλύει 29 Παγκόσμιους Κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να συμβούν σε βάθος δεκαετίας.

Στη φετινή έκθεση η μεταναστευτική κρίση βρίσκεται στην πρώτη θέση επικινδυνότητας, απειλώντας να προκαλέσει πολλά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι γεγονός πως περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, λόγω των συγκρούσεων σε Συρία και Νότιο Σουδάν, εκτοξεύοντας τη ροή των προσφύγων σε ποσοστά 50 % υψηλότερα από αυτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, και παρακλαδιών αυτής, βρίσκονται μονίμως τον τελευταίο καιρό πάνω από τέτοιες «συγκεντρώσεις» ισχυρών, καθώς έχουν δημιουργήσει διάφορα χάσματα – από την Μέση Ανατολή έως και την Νότια Κίνα – τα όποια έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Επιπλέον σημαντική θέση στη λίστα έχει και η κλιματική αλλαγή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα – ιδιαίτερα του τελευταίου χρόνου – να απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, κρούοντας τον κώδωνα για εξεύρεση λύσεων.

Ωστόσο άτυπος τίτλος του Forum είναι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Η τεχνολογία «παράγει» πλέον οικονομία, επηρεάζει όμως και τις θέσεις εργασίας, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, και πρέπει επομένως να αναλυθεί ο τρόπος που η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, αλλά και την επίλυση των σύγχρονων γεωπολιτικών συγκρούσεων.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Εν όψει του Forum πολλοί οικονομικοί αναλυτές και τραπεζίτες έχουν σπεύσει να αναλύσουν τα γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας, με δεδομένο ότι οι παγκόσμιες αγορές τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά νευρικές, προκαλώντας ανάλογα συναισθήματα στους οικονομολόγους. Με την πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου να πρωταγωνιστεί (καθώς η αναδυόμενη οικονομία της Κίνας αποτελεί το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης) ένω στον αντίποδα βρίσκονται οι Η.Π.Α  και η επί χρόνια ανάκαμψη της οικονομίας τους, κάνει τους οικονομολόγους να ερωτώνται αν τελικά θα οδηγηθούμε σε ανάπτυξη ή σε ύφεση.

Οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν πως, μετά τις προειδοποιήσεις της Royal Bank of Scotland για κραχ μέσα στο 2016, ένα «μούδιασμα» έχει επικρατήσει στις αγορές, ενώ βασικός τους φόβος είναι οι Η.Π.Α και η μαζική επέκταση των πιστώσεων προς αυτές για τη χρηματοδότηση και επαναγορά των μετοχών. Πιστεύουν πως η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πλήρη συνείδηση των όσων συμβαίνουν, ενώ η ανατίμηση του δολαρίου είναι ανάλογη με εκείνη του γεν το 1990, και ο αποπληθωρισμός πλανάται στον αέρα.

Οι αισιόδοξοι, από την άλλη, θεωρούν ότι οι προειδοποιήσεις βοηθούν απλώς τους τους επενδυτές, οι οποίοι θα πωλήσουν ώστε να επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή. Ενώ στη μέση βρίσκονται οι πιο συγκρατημένοι, οι οποίοι  θεωρούν ότι ναι μεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος – ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στην Κίνα, τα όποια  έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και θα επηρεάσουν τόσο τη Μεγάλη Βρετανία και  τις Η.Π.Α , όσο και την Ευρώπη,  άλλα σίγουρα δεν θεωρούν πως επέρχεται καταστροφή, δίοτι πιστεύουν πως οι προστατευτικοί μηχανισμοί, που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές, θα λειτουργήσουν.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest